Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Η επίθεση μπορεί να αναχαιτιστεί!

Η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων και η αγανάκτηση των εργαζομένων οδήγησαν σε νέο ελιγμό αποστασιοποίησης, από την πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ. Προκηρύχτηκε απεργία τον Οκτώβρη, ανέβασμα των μορφών πάλης, προτείνουν οι ταξικές δυνάμεις

Μέσα σε ένα περιβάλλον ασφυκτικής πίεσης από την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, την αγανάκτηση των εργαζομένων και τον εξαιρετικά επώδυνο για τα εργασιακά δικαιώματα, χαρακτήρα των κυβερνητικών μέτρων, η πλειοψηφία στη διοίκηση της ΓΣΕΕ αναγκάστηκε, για άλλη μια φορά, να ελιχθεί στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας, η οποία αποφάσισε: Να προχωρήσει στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση αύριο το πρωί, στα πλαίσια του «διαλόγου» και να καταθέσει κείμενο θέσεων για την απασχόληση, χωρίς να συζητήσει τα «επίμαχα» θέματα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και του ορίου των απολύσεων. Ταυτόχρονα, προκήρυξε 24ωρη απεργία στις 11 Οχτώβρη.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΕ τα στελέχη της ΔΑΣ ζήτησαν η Συνομοσπονδία να απορρίψει συνολικά τις προτάσεις του υπουργείου και να φύγει από τον «ψευτοδιάλογο». Η κυβερνητική επίθεση, υπογράμμισαν, μπορεί να αναχαιτιστεί όχι με κινητοποιήσεις για το «θεαθήναι, ούτε με αποσπασματικές κινήσεις, αλλά με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και με ανέβασμα των μορφών πάλης. "Διάλογος" και "αγώνες"», τόνισαν, δε συμβαδίζουν. Σήμερα, εξάλλου, συνεδριάζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, για να εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες για την αναχαίτιση της κυβερνητικής επίθεσης.

Η πλειοψηφία της διοίκησης φέρνει βαρύτατες ευθύνες για τις δυσμενείς εξελίξεις στο εργασιακό τοπίο. Η παραπέρα στάση της θα κριθεί από τη στάση της στη μορφή των κινητοποιήσεων, το περιεχόμενο και την κλιμάκωσή τους. Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ.Πολυζωγόπουλος είπε ότι οι οι προτάσεις της κυβέρνησης δε συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας και γι' αυτό η ΕΕ τις απέρριψε. Καλώντας την κυβέρνηση να τις αποσύρει, τάχτηκε ταυτόχρονα υπέρ της συνέχισης του «κοινωνικού διαλόγου» για τα ζητήματα της... απασχόλησης, επιχειρώντας έναν τεχνητό διαχωρισμό!

Ερμηνεύοντας το σκοπό της αυριανής συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας, ο Γ.Μανώλης γ.γ. της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ είπε ότι «πάμε για ν' απορρίψουμε τα μέτρα», ενώ τάχθηκε υπέρ του «διαλόγου», με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ.

Ο εκπρόσωπος της «Αυτόνομης Παρέμβασης» Αλέκος Καλύβης τάχθηκε κατά της συμμετοχής της ΓΣΕΕ στο διάλογο, επικαλούμενος δύο νέα στοιχεία. Την επίδειξη πυγμής από τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στη ΔΕΘ και το κείμενο των θέσεων του υπουργού Εργασίας. Σήμερα η «Α.Π.» θα εξετάσει αν θα πάρει μέρος στην αντιπροσωπεία που θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας.

Με ανακοίνωσή της, η παράταξη της ΠΑΣΚΕ βλέπει στην τελευταία πρόταση του υπουργείου Εργασίας «νέες προσεγγίσεις», αλλά, κατά την κυβερνητική παράταξη, «ακολουθεί την πεπατημένη ως προς την αντιμετώπιση της ανεργίας». Ετσι χαρακτηρίζονται τα μέτρα - φωτιά κατά του πυρήνα των εργατικών δικαιωμάτων από την ΠΑΣΚΕ, που ενώ δηλώνει «άρνηση στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων» τάσσεται υπέρ του διαλόγου για την ανεργία και την απασχόληση, προδίδοντας έτσι τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει και τη δυσκολία της να περισώσει κάποια ψήγματα της χαμένης της αξιοπιστίας απέναντι στους εργαζόμενους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν πέρασε το σκηνικό της «συναίνεσης» και της αναμονής(2012-05-26 00:00:00.0)
Υπονομεύει τους αγώνες και στηρίζει την αντεργατική επίθεση(2010-02-05 00:00:00.0)
Ψηφίζει και αυτή 65ωρο(2008-12-17 00:00:00.0)
Προχωράει ακάθεκτη(2005-04-21 00:00:00.0)
Οσο περισσότεροι και φτηνότεροι(2003-07-31 00:00:00.0)
Πλαταίνει το μέτωπο της αντίστασης(1998-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ