Πέμπτη 9 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Πλαταίνει το μέτωπο της αντίστασης

Να αποσυρθεί το τερατούργημα απαιτούν και άλλες μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις και με ομόφωνες αποφάσεις τους καλούν τους εργαζόμενους σε κινητοποίηση

Και νέες μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις συντάσσονται στο αίτημα να αποσυρθεί τώρα το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και συστρατεύονται στον αγώνα για την υπεράσπιση του οχτάωρου, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της πλήρους απασχόλησης, του ίδιου του συνδικαλιστικού κινήματος. Και ενώ μετά το ΕΚ Αθήνας, ανάλογη θέση πήρε χτες και το ΕΚ Θεσσαλονίκης,στην πρωτεύουσα οι "μηχανές" των σωματείων παίρνουν μπρος για την επιτυχία του παναθηναϊκού συλλαλητηρίου στις 16 Ιούλη.Παράλληλα αρχίζουν οι προετοιμασίες για την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 23 του μήνα,ενώ χτες σε συνεδρίασή του το προεδρείο της ΓΣΕΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση κεντρικής απεργιακής συγκέντρωσης τη μέρα αυτή στις 9πμ στην πλατεία Κάνιγγος,καθώς και ορισμένα οργανωτικά μέτρα για την επιτυχία της κινητοποίησης. Η κυβέρνηση από τη μεριά της, γυρίζοντας την πλάτη στις αντιδράσεις των συνδικάτων, αναμένει τη... γνωμάτευση της διαβόητης ΟΚΕ, για να φέρει μέχρι τις 20 Ιούλη - σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας - στη Βουλή για ψήφιση το τερατούργημα.

Να καταγγείλει το αντεργατικό νομοσχέδιο και να παλέψει για την απόσυρσή του αποφάσισε η ΕΕ της Ομοσπονδίας κλάδων Ενδυσης σε συνεδρίασή της. Για το σκοπό αυτό, καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο του ΕΚΑ στις 16 Ιούλη, καθώς και στην πανεργατική απεργία στις 23 του μηνός. "Συνθήματά μας, τονίζει, είναι: Κανένας εφησυχασμός. Συντονισμένη δράση τώρα. Κανένας διάλογος. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - λαιμητόμος. Κάτω τα χέρια από το οχτάωρο". Σε ό,τι αφορά την ουσία του νομοσχεδίου, η ομοσπονδία τονίζει ότι χτυπά στον πυρήνα των εργατικών κατακτήσεων, την πλήρη απασχόληση, την πλήρη αμοιβή, την πλήρη σύνταξη, το κανονικό ωράριο (7ωρο - 8ωρο) τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας". Επίσης αποδίδει βαρύτατες ιστορικές ευθύνες στης πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για το λόγο ότι τα μέτρα του νομοσχεδίου αποτελούν προϊόν του "κοινωνικού διαλόγου", αλλά και γιατί ουσιαστικά αυτή η πλειοψηφία συμφωνεί με τις επιδιώξεις του νομοσχεδίου.

Ομόφωνα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας κατέληξε στην πιο κάτω απόφαση: Απορρίπτει συνολικά το νομοσχέδιο "σαν απαράδεκτο, αντεργατικό και αντιλαϊκό". Καλεί όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία - μέλη της να συνεδριάσουν άμεσα και αφού το καταδικάσουν, να ζητήσουν την απόσυρσή του. Να προκηρύξουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την κατάργηση του νομοσχεδίου στην πράξη. Να συμμετέχει στο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, καθώς και στην πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ με άμεσο αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου. Τέλος, καλεί τη ΓΣΕΕ να αποχωρήσει από κάθε μορφή ψευδεπίγραφου κοινωνικού διαλόγου.

Ομόφωνα και το Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης αποφάσισε τη συμμετοχή του στην πανεργατική απεργία στις 23 Ιούλη, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου και δηλώνει ότι θα αγωνιστεί για να μην περάσει το τερατούργημα και μην κατατεθεί άλλο παρόμοιο στο μέλλον. Με βάση αυτό το πλαίσιο, αποφάσισε τη διοργάνωση συγκέντρωσης την Τετάρτη 15 Ιούλη στις 7.30μμ στα γραφεία του και να προχωρήσει σε εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων στους τόπους δουλιάς και κατοικίας. Καλεί επίσης, τα ΔΣ των σωματείων να συνεδριάσουν, να καταδικάσουν το τερατούργημα και να προβάλουν τα αιτήματά τους.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τα μέλη του σε γενική συνέλευση την Τετάρτη 15 Ιούλη στις 5μμ στα γραφεία του, εκτιμώντας ότι ο χώρος του εμπορίου, που πρώτος πλήρωσε και πληρώνει το βαρύ τίμημα της "ελαστικοποίησης", απειλείται με τη "χαριστική βολή". "Αυτό το νομοσχέδιο - τονίζει - δεν παίρνει μπαλώματα και διορθώσεις. Οι εργαζόμενοι πρέπει να το απορρίψουν συνολικά". Καλεί, επίσης στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο του ΕΚΑ, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου τώρα.

Ο Σύλλογος Φαρμακοϋπαλλήλων Αττικής καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν και να αντιπαλέψουν το τερατούργημα, που "περιλαμβάνει ό,τι πιο αντεργατικό έχουν δει οι εργαζόμενοι τα τελευταία 20 χρόνια".

Καταγγέλλεται η πλειοψηφία

του ΕΚ Βόλου

ΒΟΛΟΣ.-

Τη στάση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Βόλου που τάχθηκε, ουσιαστικά, υπέρ του νομοθετικού εκτρώματος της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις, καταγγέλλουν, με κοινή δήλωσή τους, τρία μέλη της διοίκησης, οι: Κ. Κούδας, Κ. Παπαδόπουλος, Τ. Τριανταφυλλάκος.Στη δήλωσή τους οι συνδικαλιστές αναφέρουν: "Για άλλη μια φορά η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΒ, με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια στις 6 του Ιούλη, δείχνει πως αναδεικνύεται σε "Δούρειο Ιππο" για να περάσει η αντεργατική - αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Οταν δεκάδες εργατικά κέντρα σ' όλη την Ελλάδα ομόφωνα αντιστέκονται σ' αυτή την πολιτική κι απαιτούν την απόσυρση αυτού του αντεργατικού νομοσχεδίου, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΒ θεωρεί ότι δεν καταργείται το 8ωρο κι ότι μπορούμε να συζητήσουμε τα άρθρα του, δηλαδή την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την πλήρη απασχόληση, το φίμωτρο στη δράση των συνδικάτων!".

Στη ΧΟΧΤΙΦ

Περιοδεία και συγκεντρώσεις εργαζομένων στο εργοτάξιο της ΧΟΧΤΙΦ,στο νέο αεροδρόμιο των Σπάτων, πραγματοποιεί σήμερα το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας,με στόχο την ενημέρωση για τις διατάξεις του αντεργατικού νομοσχεδίου, καθώς και για τις κινητοποιήσεις που προετοιμάζονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ