Πέμπτη 9 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ομόφωνα "όχι" στο τερατούργημα, αλλά...

Δεν έγινε αποδεκτή η ολοκληρωμένη πρόταση της "Εργατικής Ενότητας" για την ανάπτυξη ενός αγωνιστικού προγράμματος δράσης. Συλλαλητήριο οργανώνει στις 16 Ιούλη η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων της πόλης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις ζητά η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με ομόφωνη απόφασή της.Στην προχτεσινή Ολομέλεια, που είχε ως μοναδικό θέμα το επίμαχο σχέδιο νόμου, καταγγέλθηκε από όλες τις παρατάξεις ότι το νομοσχέδιο απορυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, ακυρώνει το 8ωρο, την πλήρη απασχόληση, τις συλλογικές συμβάσεις, ακυρώνει τη δομή και τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος. Επίσης, ομόφωνα η Διοίκηση του ΕΚΘ αποφάσισε να καλέσει τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν καθολικά στην απεργιακή κινητοποίηση που αποφάσισε η ΓΣΕΕ στις 23 του Ιούλη και να υπερασπιστούν τα κεκτημένα δικαιώματα που προσπαθεί να καταργήσει η κυβέρνηση.

Δυστυχώς όμως, η πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚΘ, την ίδια ώρα, με την τακτική της απέδειξε ότι ενώ καταδικάζει το αντεργατικό νομοσχέδιο, ταυτόχρονα προσπαθεί να αποτρέψει τη συγκρότηση μετώπων πάλης για την απόσυρσή του. Ετσι όταν ο συνδυασμός "Εργατική Ενότητα" κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση αγωνιστικών πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση απόσυρσης του νομοσχεδίου, η πλειοψηφία του ΕΚΘ αρνήθηκε να τη θέσει σε ψηφοφορία, επιμένοντας μόνο στην απόφαση της ΓΣΕΕ για την πανεργατική απεργία. Ετσι, έκλεισαν άρον άρον τη συνεδρίαση της Ολομέλειας στο πιο αποφασιστικό σημείο, με την αποχώρηση πρώτα των εκπροσώπων της "Αυτόνομης Παρέμβασης" (ΣΥΝ) και στη συνέχεια την από κοινού αποχώρηση ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δράσης, η "Εργατική Ενότητα" πρότεινε την ένταξη της 24ωρης απεργίας σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα κινητοποιήσεων όπως: Οργάνωση απογευματινού συλλαλητηρίου στις 16 του μήνα, το Συντονισμό των Εργατικών Κέντρων Μακεδονίας - Θράκης με συλλαλητήρια στους νομούς τους, τον αποκλεισμό των εισόδων της πόλης και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 48ωρη απεργία την περίοδο συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Με ανακοίνωσή της η "Εργατική Ενότητα" καλεί όλη την εργατική τάξη σε συναγερμό, ώστε η 24ωρη απεργία να αποτελέσει συνολική καταδίκη της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, του "μονόδρομου" της ΟΝΕ και όλων των εκφραστών της, πολιτικών και συνδικαλιστικών. Καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τις ευθύνες αυτών των ηγεσιών στο φρενάρισμα των αγώνων, και σε απάντησή τους με πείσμα να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 23 Ιούλη. Να οργανώσουν πρόγραμμα εξορμήσεων ενημέρωσης για το χαρακτήρα του νομοσχεδίου, να σχεδιάσουν την κλιμάκωση και το συντονισμό του αγώνα για την απόσυρσή του.

Ηδη χτες το βράδυ, σε έκτακτη συνεδρίασή της, η Συντονιστική Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Σωματείων συζήτησε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 16 του μήνα.

Την Τρίτη 14 του μήνα το ΕΚΘ καλεί σε σύσκεψη τις Διοικήσεις των Σωματείων προκειμένου να ενημερώσει για την 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ στις 23 Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ