Πέμπτη 9 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΟΤΟΕ ξανα... εκσυγχρονίζεται

Σε κλίμα εκφυλισμού το χτεσινό Γενικό Συμβούλιο, επιβεβαίωσε την ολέθρια για τον κλάδο πορεία της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ. Αποχώρησε από τη συνεδρίαση η ΕΣΑΚ Τραπεζών και καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν με πρωτοβουλίες από τα κάτω

Με βασικό μέλημα τον... "εκσυγχρονισμό" των θέσεων της Ομοσπονδίας, προκειμένου η ΟΤΟΕ να ευθυγραμμίζεται με τις "νέες" απαιτήσεις της ΟΝΕ, αλλά και την επιδοκιμασία ουσιαστικά του αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα εργασιακά, πραγματοποιήθηκε χτες το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ.Επιπλέον ο πρόεδρος της Οργάνωσης, Δ. Κουσελάς,επιχείρησε έναν "απολογισμό δράσης" του αγώνα των εργαζομένων της ΙΟΝΙΚΗΣ (!), έναν αγώνα στον οποίο όχι μόνο δε συμμετείχε, αλλά τον υπονόμευσε ο ίδιος και η ηγεσία της παράταξής του!

Με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Τραπεζών, η οποία αποχώρησε από τη συνεδρίαση, καταγγέλλει την τακτική που ακολούθησε η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ στο Γενικό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι "η ΕΣΑΚ Τραπεζών αποχώρησε, γιατί δε δέχτηκε να νομιμοποιήσει με την παρουσία της την εκφυλιστική εικόνα διάλυσης και υποβάθμισης του ίδιου του Οργάνου, που συνειδητά την υπέβαλλαν οι δυνάμεις του προεδρείου της ΟΤΟΕ, (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΔΑΚΕ ΟΤΟΕ - Πουλαρίκας - Αγωνιστική Συνεργασία ΣΥΝ)".

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε, η ΕΣΑΚ αναφέρει ότι "μετά από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παραπάνω παρατάξεων, διάρκειας δυόμισι ωρών, όταν πήρε το λόγο ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ, έφυγαν από την αίθουσα οι περισσότεροι γενικοί σύμβουλοι. Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ και των δύο ΔΑΚΕ κατήγγειλαν τα "έκτροπα" στη γενική συνέλευση της Εμπορικής, έδωσαν όρκους πίστης στον ανταγωνισμό, την ΟΝΕ και στις ιδιωτικοποιήσεις. Οσο για το νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τις εργασιακές σχέσεις - συνεχίζει η ανακοίνωση - έκριναν ότι είναι σε θετική κατεύθυνση. Ακόμα αποφάσισαν έκτακτο συνέδριο για να αποκτήσει η ΟΤΟΕ ακόμα πιο "σύγχρονες" θέσεις για το πιστωτικό σύστημα, το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις.

"Αυτό που αποδείχτηκε και στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, - σημειώνει η ΕΣΑΚ Τραπεζών - είναι ότι από αυτές τις πλειοψηφίες στο συνδικαλιστικό κίνημα, οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν απολύτως τίποτα. Είναι επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα και από τα κάτω, με επιτροπές, γενικές συνελεύσεις, υπογραφές, να επιβάλλουν μια άλλη πορεία στο συνδικαλιστικό κίνημα και να αλλάξουν ριζικά τους συσχετισμούς σε όφελος των ταξικών δυνάμεων".

Καταλήγοντας τονίζεται ότι "οι αγώνες των εργαζομένων στην Ιονική, των καθηγητών, ναυτεργατών, των οικοδόμων, των μεταλλεργατών, των αγροτών και των συνταξιούχων, έδωσαν και δίνουν μηνύματα αισιοδοξίας. Το επόμενο διάστημα οι αγώνες θα ενταθούν, όλο και πιο μαζικά θα αμφισβητείται αυτή η κυβερνητική πολιτική και ο δήθεν μονόδρομος της ΟΝΕ". Η ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους στις τράπεζες να συμμετάσχουν αγωνιστικά στο συλλαλητήριο του ΕΚΑ στις 16 Ιούλη, ενάντια στο νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τις εργασιακές σχέσεις. Επίσης με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία της ΓΣΕΕ, στις 23 Ιούλη, να διαδηλώσουν για να μην περάσει το νομοσχέδιο - "λαιμητόμος", για να δοθεί μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία ότι το νομοσχέδιο αυτό θα μείνει στα χαρτιά.

Ο σύλλογος Ιονικής

Την οργή των εργαζομένων στην Ιονική (οι γενικοί σύμβουλοί τηςδεν παραβρέθηκαν στο Γενικό Συμβούλιο) προκάλεσε χτες στο Γενικό Συμβούλιο η στάση του προέδρου της ΟΤΟΕ, Δ. Κουσελά. Σε δελτίο Τύπου του συλλόγου των εργαζομένων με τίτλο "Αιδώς Αργείοι!" σημειώνεται ότι "ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ προκαλεί για μια ακόμη φορά το κοινό αίσθημα, προκαλεί τους εργαζόμενους που πλήττονται από τη λαίλαπα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και την αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική. Προκαλεί τη συνείδηση των απεργών της Ιονικής Τράπεζας, ο μεγάλος απών από το μεγαλειώδη αγώνα των 45 ημερών".

Σε άλλο σημείο του δελτίου Τύπου, που αναφέρεται πάντα στον πρόεδρο της ΟΤΟΕ, τονίζεται: "αυτός, που με μόνο τυπικές αποφάσεις των οργάνων (κι αυτό επειδή σύρθηκε από τα γεγονότα και την πίεση των απεργών και άλλων παρατάξεων) εμφανίστηκε να στηρίζει τον αγώνα της Ιονικής, έρχεται σήμερα να κάνει απολογισμό ενός αγώνα που δεν έδωσε, ενός αγώνα που ποτέ δεν πίστεψε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ