ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αναγκαιότητα η αλλαγή συσχετισμών

Με ανακοίνωσή της η ΚΟΘ καλεί το λαό του νομού να ενισχύσει την αγωνιστική αντίληψη του ΚΚΕ, ώστε να αναδειχτούν συνεργασίες στην Αυτοδιοίκηση τέτοιες που θα σηματοδοτήσουν μέτωπο αντίστασης και πάλης κατά της πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων

Να ενισχύσει την αγωνιστική διεκδικητική αντίληψη του ΚΚΕ και να συμβάλει ώστε να αναδειχτούν συνεργασίες στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης που θα αποτελούν εγγύηση ότι οι νέοι συσχετισμοί θα σηματοδοτήσουν το μέτωπο αντίστασης και πάλης στην πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, καλεί το λαό του νομού η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Με την ανακοίνωσή της σημειώνει πως «οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε μια περίοδο όπου η επίθεση του κεφαλαίου δυναμώνει, περνά σε νέα φάση. Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις προωθούνται με ταχύτερους ρυθμούς. Χτυπιέται ό,τι απέμεινε από τα οικονομικά, κοινωνικά, δημοκρατικά, εργασιακά δικαιώματα και λαϊκές κατακτήσεις. Η αύξηση της τοπικής φορολογίας, η εφαρμογή των νέων εργασιακών σχέσεων, η ένταση της αστυνόμευσης με τη δημιουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, είναι χαρακτηριστικά στοιχεία της εφαρμογής αυτής της πολιτικής σε επίπεδο δήμων - από τις διοικήσεις που στηρίχτηκαν από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ.

Μια πολιτική που καθορίζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εφαρμόζεται με την ενεργό συμμετοχή και σύμφωνη γνώμη των ελληνικών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την ουσιαστική στήριξη του ΣΥΝ. Πρωτοπόρος σ' αυτήν τη διαδικασία είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η διοίκησή του».

Εξάλλου, η ΚΟΘ του ΚΚΕ ξεκαθαρίζει πως «ο θεσμός της ΤΑ αποτελεί βασικό μηχανισμό του κράτους, που από τη φύση του σήμερα και ανεξάρτητα από πρόσωπα, υλοποιεί την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων», γι' αυτό «η μάχη των τοπικών εκλογών παίρνει γενικό πολιτικό χαρακτήρα, με επίκεντρο την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων. Επόμενα, έχει σημασία να αναδειχτεί η ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού των δυνάμεων και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως και γενικότερα. Τα τοπικά προβλήματα εκφράζουν τα γενικά προβλήματα του λαού, είναι έκφραση και συνέπεια της γενικότερης πολιτικής.

Απέναντι σ' αυτή την πολιτική, που για πυρήνα της έχει τη συναίνεση και αποδοχή των αντιδραστικών αλλαγών, το ΚΚΕ προβάλλει την πρόταση δράσης και συνεργασίας, που βοηθά να μεταπλαστεί το ρεύμα διαμαρτυρίας και η αμφισβήτηση που υπάρχει σε ώριμη πολιτική συνείδηση».

Κριτήριο συνεργασίας

«Η συνεργασία μπροστά στη μάχη των εκλογών της ΤΑ δεν μπορεί να είναι κατασκεύασμα της στιγμής. Είναι καρπός κοινής δράσης, έτσι εξασφαλίζει τη συνέχεια, βαθαίνει τους στόχους, δεν εκφυλίζεται, δεν ενσωματώνεται, δε φυλλορροεί, δεν απογοητεύει το λαό. Ετσι μόνο φέρνει στο προσκήνιο το λαϊκό παράγοντα σαν πρωταγωνιστή και δημιουργό της τύχης του», σημειώνει. Και δηλώνει με σαφήνεια πως για το ΚΚΕ «κριτήριο συνεργασίας και συσπείρωσης αποτελεί πριν απ' όλα η στάση απέναντι στις αλλαγές που έχουν επέλθει στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Λύση των προβλημάτων των εργαζομένων και πειθαρχία στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ΤΑ είναι ασυμβίβαστα μεταξύ τους». Γι' αυτό άλλωστε είναι φανερό πως «προτάσεις συνεργασίας που έχουν κατατεθεί πρόσφατα από διάφορες πλευρές και που στήριξαν και στηρίζουν το σημερινό θεσμικό πλαίσιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές απ' τους εργαζόμενους».

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης σημειώνει ακόμα πως «μπορούν να αναδειχτούν συνεργασίες που δε θα συμφωνήσουν μόνο στην ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού δύναμης στους δήμους και στη νομαρχία, αλλά θα είναι εγγύηση ότι οι νέοι συσχετισμοί θα σηματοδοτήσουν ένα μέτωπο αντίστασης και πάλης. Θα γίνουν πραγματικό εμπόδιο στην κυρίαρχη πολιτική. Θα είναι αποφασισμένοι να αντιστρατευτούν όχι μόνο τις κυβερνητικές επιλογές, αλλά και επιλογές επιχειρηματικών συμφερόντων, επιλογές της ΕΕ που υλοποιούνται ή καθορίζονται σήμερα μέσω της ΤΑ». Και απευθυνόμενη στους εργάτες, στα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλονίκης, τους αυτοαπασχολούμενους, στη νεολαία, στις γυναίκες, στην εργαζόμενη διανόηση, σε όλους όσοι αντιστέκονται στην υποταγή και στη μοιρολατρία, τους καλεί να ενισχύσουν αυτή την αγωνιστική, διεκδικητική αντίληψη του ΚΚΕ.

ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Τιμούν την Ηλέκτρα Αποστόλου

Οι ΚΟ Νέου Ηρακλείου του ΚΚΕ, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ν. Ηρακλείου και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ Βορειοδυτικών Προαστίων διοργανώνουν, την Τρίτη 26 Ιούλη 2005 και ώρα 7.30 μ.μ., στο πολιτιστικό πολύκεντρο ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (οδός Κουντουριώτου και Νεότητας), εκδήλωση τιμής για την ηρωίδα κομμουνίστρια Ηλέκτρα Αποστόλου και όλες τις γυναίκες ηρωίδες που έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες για λευτεριά και δημοκρατία και για να τιμηθούν όλοι οι αγωνιστές θύματα του απελευθερωτικού αγώνα.

Συγκέντρωση στα Γιάννενα

Η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο Ελεούσας τη Δευτέρα 17 Ιούλη και ώρα 9 μ.μ. με θέμα: «Η κατάσταση στο Δήμο Πασσαρώνας, στη Νομαρχία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα και οι θέσεις - προτάσεις του ΚΚΕ».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Αύριο Κυριακή 17/7/2005:

-- Οι Νομαρχιακές ΠΕΑΕΑ Κορινθίας - Αργολίδας - Αρκαδίας διοργανώνουν, ώρα 11 το πρωί, την καθιερωμένη εκδήλωση στη ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ, για την επέτειο της ιστορικής μάχης, που έδωσε εκεί το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Αργολιδοκορινθίας στις 1-3 Ιούλη 1944 κατά των ναζί. Πούλμαν για την εκδήλωση θα ξεκινήσουν, από Λουτράκι (ΑΤΕ) ώρα 9 π.μ. και από Κόρινθο ώρα 9.20 π.μ.

Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν, που θα ξεκινήσει, την ίδια μέρα, ώρα 7 το πρωί, από την πλατεία Κάνιγγος (τηλ. 210.8234.296 και 210.8222.952).

-- Εκδήλωση, που διοργανώνει η «Αδελφότητα των οικογενειών των απαγχονισμένων», πραγματοποιείται, ώρα 10.30 π.μ., στο Μνημείο των απαγχονισθέντων, την 21 Ιούλη 1944, 54 πατριωτών από τους Γερμανούς κατακτητές, στο 19ο χλμ. στο δρόμο Αθήνας - Ραφήνας.

-- Η ΠΕΑΕΑ Αγρινίου και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 62 χρόνια της ιστορικής μάχης της Γουρίτσας, όπου οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ συνέτριψαν φάλαγγα με Γερμανούς ναζί που πήγαιναν να εγκατασταθούν στο Θέρμο Τριχωνίδας για να ελέγχουν την περιοχή.

-- H ΠΕΑΕΑ Γαργαλιάνων, ώρα 10.30 π.μ., πραγματοποιεί εκδήλωση προς τιμήν των 18 μαχητών του ΕΛΑΣ που έπεσαν ηρωικά στη μάχη κατά των Γερμανών στο «Γεφύρι του Μανούσου», μεταξύ Χώρας - Αγορέλιτσας (Αμπελόφυτο) τον Ιούλη του 1944. Λεωφορείο θα αναχωρήσει από το Αναψυκτήριο Δήμου Καλαμάτας, στις 8 το πρωί.

«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ»
«Να ανεγερθεί μνημείο Εθνικής Αντίστασης»

Η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου, που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον δήμαρχο Π. Τζανίκο, εξακολουθεί να κωλυσιεργεί - εδώ και 13 χρόνια - στην εκτέλεση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης για άμεση ανέγερση του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης. Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η δημοτική παράταξη «Δημοτική Ενότητα Αμαρουσίου», η οποία και καταδικάζει την απραξία της δημοτικής αρχής και απαντά σε όσους θέλουν τη δημιουργία ενός μνημείου, χωρίς πολιτικό μήνυμα και περιεχόμενο.

Παράλληλα, καταδικάζει όσους αρνούνται πεισματικά την ανέγερση του Μνημείου: «Οι αναφορές - σημειώνεται στην ανακοίνωση - από μερίδα δημοτικών συμβούλων (σ.σ.: που πρόσκεινται στη ΝΔ) ότι είναι αντίθετοι με το μνημείο γιατί απεικονίζει "γενειοφόρο κουμπουροφόρο" ή ότι θα το γκρεμίσουν, μόνο αγανάκτηση μπορούν να προκαλέσουν». Και τονίζει: «Τι είδους μνημείο, λοιπόν, θα επιθυμούσαν; Μήπως κάτι, που θα "συμφιλίωνε" (θα βεβήλωνε, λέμε εμείς) τα πατριωτικά και κοινωνικά οράματα των πρωτομάχων μας με τις αντιλαϊκές στοχεύσεις βασιλιάδων και πρωθυπουργών, υπουργών και βουλευτών;».

Η «Δημοτική Ενότητα», αναφερόμενη στην παραπάνω στάση, σημειώνει: «Πρόκειται για το φόβο μπροστά στα πραγματικά ιστορικά γεγονότα μιας κρίσιμης περιόδου», όπου «ο πρωτομάχος ελληνικός λαός, με ψυχή και οργανωτή το ΚΚΕ, καρδιά και κορμό το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ», αντιστάθηκε στον κατακτητή. Τέλος, απαιτεί με την ανακοίνωσή της: «Οχι άλλον εμπαιγμό - Ανέγερση τώρα του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ