ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ
Δέκα ώρες... και απλήρωτοι

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και κατατέθηκε στη Βουλή η αντεργατική νομοθετική ρύθμιση

Δουλιά ήλιο με ήλιο επιφυλάσσει για τους εργαζόμενους το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο. Σμπαράλια η ζωή του εργάτη, νέα υπερκέρδη για το κεφάλαιο...

Eurokinissi

Δουλιά ήλιο με ήλιο επιφυλάσσει για τους εργαζόμενους το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο. Σμπαράλια η ζωή του εργάτη, νέα υπερκέρδη για το κεφάλαιο...
Η παραπέρα υπονόμευση του 7ωρου και του 8ωρου και η κατακόρυφη μείωση της αμοιβής των υπερωριών είναι ο πυρήνας του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ, που φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ρυθμίσεις για την προώθηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και άλλες διατάξεις». Με την έγκριση από την Κυβερνητική Επιτροπή του νέου νομοσχεδίου, η κυβέρνηση Καραμανλή βαδίζει σταθερά στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ευθυγραμμίζεται με τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βάλλοντας ευθέως κατά του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, και αυξάνοντας την απλήρωτη εργασία.

Το άρθρο 2 του νομοσχεδίου είναι ακόμα μία προσπάθεια - η κατά σειρά τέταρτη από το 1990 - να «σπάσει» το 8ωρο και το 7ωρο, να καταργηθεί ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αυξάνουν κατά δύο ώρες την ημερήσια απασχόληση (10ωρο), χωρίς όμως να πληρώνουν κανένα αντίτιμο. Οι δύο αυτές ώρες τις οποίες θα προσφέρει τσάμπα ο εργαζόμενος, θα «ισοσκελίζονται» με ρεπό, άδεια ή μειωμένη απασχόληση κάποια άλλη περίοδο. Οπως αναφέρεται στην παράγραφο 1 «Επιτρέπεται για μία χρονική περίοδο (περίοδος αυξημένης απασχόλησης) ο εργαζόμενος να απασχολείται δύο (2) ώρες την ημέρα επιπλέον των οκτώ (8) ωρών, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των 40 (ή του μικρότερου συμβατικού ωραρίου) ώρες εργασίας αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου (περίοδος μειωμένης απασχόλησης).

Το νομοσχέδιο προβλέπει δύο μορφές διευθέτησης, δύο τρόπους δηλαδή κατάργησης του οχτάωρου και επιβολής απλήρωτου χρόνου εργασίας. Ο πρώτος έχει περίοδο αναφοράς, δηλαδή εφαρμόζεται μέσα σε διάστημα τεσσάρων (4) μηνών. Σε αυτή την περίπτωση, η επιχείρηση έχει δυνατότητα να αξιοποιήσει το αυξημένο ωράριο εργασίας ορισμένες βδομάδες, και πριν τελειώσει το τετράμηνο να «επιστρέψει» στον εργαζόμενο τον απλήρωτο αυτό χρόνο, σε άδεια ή μειωμένο ωράριο.

Στη δεύτερη περίπτωση, η λεγόμενη διευθέτηση θα γίνεται σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με αυτή, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να βάζουν τον εργαζόμενο να εργάζεται χωρίς αμοιβή μέχρι 256 ώρες, από το συνολικό εργάσιμο χρόνο. Ο χρόνος αυτός μπορεί να κατανέμεται σε 32 βδομάδες.

Η διευθέτηση θα εφαρμόζεται, ακόμα και στις εποχικές επιχειρήσεις, αλλά και στους εργαζόμενους με σύμβαση μικρότερης του ενός έτους!

Αλλά η κυβέρνηση, όχι μόνο θεσμοθετεί την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου και την απλήρωτη εργασία, φροντίζει παράλληλα να παραμερίσει κάθε δυσκολία στην εφαρμογή τους, σε περίπτωση που αντιδρούν οι εργαζόμενοι. Ετσι στην περίπτωση της τετράμηνης διευθέτησης, αν η εργοδοσία δεν καταλήξει σε συμφωνία με την «πλέον αντιπροσωπευτική επιχειρησιακή συνδικαλιστική οργάνωση» ή με το συμβούλιο των εργαζομένων, τότε θα αποφασίζει η λεγόμενη Επιτροπή Διευθέτησης του Χρόνου Εργασίας. Τέτοιες επιτροπές θα συγκροτηθούν σε κάθε νομό της χώρας και θα αποτελούνται από δύο εκπροσώπους της εργοδοσίας, δύο εκπροσώπους του τοπικού Εργατικού Κέντρου και έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Απασχόλησης από τον ΣΕΠΕ. Δηλαδή, κυβέρνηση και εργοδοσία έτσι και αλλιώς - διά νόμου - έχουν εξασφαλίσει την πλειοψηφία και την επιβολή της διευθέτησης. Μάλιστα, η Επιτροπή αυτή θα αποφασίζει και στην περίπτωση που σε μια επιχείρηση δε λειτουργεί επιχειρησιακό σωματείο ή συμβούλιο εργαζομένων.

Καμία πρακτική σημασία δεν έχουν οι διαβεβαιώσεις του νομοθέτη ότι ο εργαζόμενος δήθεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί την πέραν του 8ωρου εργασία, αν δεν είναι σε θέση να την εφαρμόσει και η άρνησή του δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη, όπως ορίζεται από τον Αστικό Κώδικα... Γιατί όχι μόνο ο μεμονωμένος εργάτης πρέπει να αποδείξει ...ότι δεν είναι ελέφαντας, αλλά πολύ περισσότερο που στο ίδιο άρθρο ορίζεται πως «Η απόφαση της Επιτροπής που κάνει δεκτή την αίτηση του εργοδότη, κατατίθεται στην τοπική Επιθεώρηση Εργασίας και δεσμεύει το σύνολο των εργαζομένων της επιχειρήσεως».

Η κυβέρνηση, όμως, δεν αρκείται στα παραπάνω. Ειδικά για τις επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, όπου λόγω του μειωμένου προσωπικού και του όγκου εργασίας, δε θα είναι σε θέση οι επιχειρήσεις να «επιστρέφουν» σε ρεπό, άδειες ή μειωμένο ωράριο τις απλήρωτες ώρες πέραν του οχταώρου, ακόμα και εδώ, επιτρέπουν παράλληλα και τη χρήση της υπερεργασίας και των υπερωριών. Στην παράγραφο 5β σημειώνεται ότι «Κατά την περίοδο της μειωμένης απασχόλησης η υπέρβαση του συμφωνηθέντος μειωμένου εβδομαδιαίου ωραρίου επιτρέπεται κατ' εξαίρεση...». Και επειδή στη χώρα μας οι εξαιρέσεις αξιοποιούνται για να γίνονται ο κανόνας, οι εργάτες, αφού θα υποχρεώνονται την πρώτη περίοδο της διευθέτησης να εργάζονται τσάμπα, στη συνέχεια θα υποχρεώνονται και στην υπερωριακή απασχόληση. Η πρόβλεψη αυτή φωτίζει με το δικό της τρόπο το γεγονός ότι τελικά σκοπός της διευθέτησης, δεν είναι δήθεν η ενίσχυση κάποιων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που λόγω της εποχικότητας της παραγωγής τους θα τους εξυπηρετούσε ένα τέτοιο μέτρο, αλλά ότι αποκλειστικά σκοπεύει στην ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, μέσω της αύξησης του απλήρωτου χρόνου εργασίας.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Μαζική δράση ΤΩΡΑ!

Αμεση απάντηση στα αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης, δίνουν οι ταξικές δυνάμεις, με συλλαλητήριο που διοργανώνουν στην Αθήνα, την Τρίτη 19 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. Συγκέντρωση την ίδια μέρα και στη Θεσσαλονίκη

Αμεση είναι η απάντηση των ταξικών δυνάμεων στα νέα κυβερνητικά μέτρα, με τα συλλαλητήρια που διοργανώνονται την Τρίτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Αμεση είναι η απάντηση των ταξικών δυνάμεων στα νέα κυβερνητικά μέτρα, με τα συλλαλητήρια που διοργανώνονται την Τρίτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους να δώσουν με όλες τους τις δυνάμεις τη μάχη ενάντια στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στην κατάργηση του οχτάωρου και τη μείωση της υπερωριακής αμοιβής, ενάντια στην εκμετάλλευση και τη μισθωτή σκλαβιά, απευθύνει το ΠΑΜΕ, μετά τη χθεσινή κατάθεση του νομοσχεδίου για τη διευθέτηση και τη μείωση της αμοιβής των υπερωριών. Δίνοντας μια πρώτη και άμεση απάντηση στα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, οι ταξικές δυνάμεις της Αθήνας καλούν σε πανεργατικό συλλαλητήριο, την Τρίτη 19 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος.

Την ίδια μέρα, σε συλλαλητήριο καλεί και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στις 7.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Παράλληλα, οργανώνονται εξορμήσεις και συζητήσεις στους χώρους δουλιάς για την αποκάλυψη του αντιδραστικού χαρακτήρα των νέων μέτρων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ενώ τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας διοργανώνουν τη Δευτέρα πικετοφορίες στο Αιγάλεω, στη Ν. Ιωνία και την Καλλιθέα στις 7.30 μ.μ. και στις 7.00 μ.μ. στο «Χόντος Σέντερ» στο κέντρο.

Η ζωή θα γίνει ανυπόφορη

Η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ τονίζει ότι και με τα νέα μέτρα «η κατάσταση στους χώρους δουλιάς, η ζωή των εργαζόμενων θα γίνει ανυπόφορη. Μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλιάς, επικίνδυνη φθορά της εργατικής δύναμης, περισσότερα εργατικά ατυχήματα. Κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων.

Η αύξηση του εργάσιμου χρόνου θα μειώσει κι αυτόν τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο και θα διαλύσει την προσωπική και οικογενειακή ζωή των εργατών και των εργατριών, θα βάλει πρόσθετα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων.

Η αντεργατική πολιτική, τα αντεργατικά μέτρα χτυπούν ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους, υπονομεύουν το μέλλον τους, τους στερούν το δικαίωμα να δημιουργήσουν οικογένεια, βάζουν αξεπέραστα εμπόδια στα νέα ζευγάρια.

Χειροτερεύει συνεχώς η θέση της εργαζόμενης γυναίκας, που πάνω της δοκιμάζονται οι πιο ακραίες μορφές εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Οι εργάτες και οι εργάτριες δεν μπορούν να αποδεχτούν αντεργατικά μέτρα, εργασιακό μεσαίωνα, στο όνομα της απασχόλησης. Δεν μπορούν να πούνε "σφάξε με αγά μου να αγιάσω". Τα κυβερνητικά ψευδολογήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά.

Ολα τα αντεργατικά μέτρα έχουν επιβληθεί στο όνομα της αύξησης της απασχόλησης, αλλά η ανεργία αυξάνεται. Και η κατάσταση θα χειροτερεύσει, όσο θα συνεχίζεται η κυριαρχία του κεφαλαίου, που χρησιμοποιεί συνεχώς και λιγότερη ζωντανή εργασία.

Η πείρα δείχνει ότι όσο εντείνεται η εντατικοποίηση της δουλιάς και αυξάνεται η απλήρωτη δουλιά, οι επιχειρηματίες βολεύονται, δεν κάνουν προσλήψεις.

Οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν αποφασιστική απάντηση. Καθημερινή απάντηση και αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που στηρίζει τις αντιδραστικές αλλαγές, δημαγωγώντας για να παραπλανήσει τους εργαζόμενους. Οργάνωση, ανάπτυξη της ταξικής πάλης, μαζική απομάκρυνση από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Ενίσχυση του ΠΑΜΕ και των ταξικών Συνδικάτων. Αυτό θα δώσει δύναμη στον αγώνα μας».

Συνένοχη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ

«Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι συνένοχη», τονίζει η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ. «Η συμμετοχή της στον κοινωνικό διάλογο, με την κυβέρνηση, το ΣΕΒ και την πλειοψηφία των διοικήσεων των Συνομοσπονδιών των ΕΒΕ και των μεγαλεμπόρων (που ταυτίζονται με το ΣΕΒ), η στήριξη της διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου, με άλλοθι την εφαρμογή του μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις είναι "βούτυρο στο ψωμί" των δυνάμεων του κεφαλαίου.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ απέρριψε την πρόταση του ΠΑΜΕ για πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση και κλιμάκωση του αγώνα με στόχους πάλης που απαντούν στην επίθεση και ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων.

Ακολουθεί τακτική "ντουφεκιάς" για την εκτόνωση των αντιδράσεων.

Καμιά εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η αποδυνάμωσή τους, η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης και η ενίσχυση του ΠΑΜΕ είναι προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος σε αγωνιστική - ταξική κατεύθυνση. Σήμερα είναι επιτακτικά αναγκαία η οργάνωση στα συνδικάτα, στους χώρους δουλιάς, η συγκρότηση επιτροπών αγώνα. Είναι επιτακτικά αναγκαία η ενίσχυση της δράσης των σωματείων με πρωτοβουλίες που θα βοηθούν στην ενημέρωση, τη συμμετοχή των εργαζόμενων στη δράση, στην ανάπτυξη των αγώνων».

Δίνουμε αποφασιστικά τη μάχη

«Με όλες μας τις δυνάμεις, δίνουμε αποφασιστικά τη μάχη κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου, ενάντια στη διευθέτηση και τη μείωση της υπερωριακής αμοιβής. Παίρνουμε μέτρα, ανοίγουμε πόλεμο για να ακυρωθεί η διευθέτηση στην πράξη, να μην περάσει στους χώρους δουλιάς. Υπερασπιζόμαστε το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας με όλα τα μέσα.

  • Καμιά διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου - ΟΧΙ στην κατάργηση του 8ωρου και των Συλλογικών Συμβάσεων.
  • ΟΧΙ στη μείωση της υπερωριακής αμοιβής.
  • Κατάργηση των αντεργατικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
  • ΟΧΙ στην απελευθέρωση του ωραρίου. Υπεράσπιση της Κυριακής Αργίας.
  • 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.
  • Κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ - Κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ.
  • Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και 60 για τους άνδρες, 50 και 55, αντίστοιχα, για τα Βαρέα- Ανθυγιεινά», καταλήγει το κάλεσμα της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ.
Στο μισό οι υπερωρίες

Το δεύτερο μεγάλο δώρο της κυβέρνησης στην εργοδοσία, με το εν λόγω νομοσχέδιο, είναι η μείωση της αμοιβής των υπερωριών, αλλά και η διευκόλυνση των επιχειρήσεων στο να εξασφαλίζουν τις υπερωρίες σε μεγαλύτερο εύρος από ό,τι ισχύει σήμερα.

Ετσι με το άρθρο 1 του νομοσχεδίου ορίζεται ότι για τις επιχειρήσεις που έχουν πενταήμερη βδομάδα εργασίας και συμβατικό ωράριο έως 40 ώρες, ο εργαζόμενος υποχρεώνεται σε υπερεργασία πέντε ωρών (41η έως την 45η), σύμφωνα με την απόφαση του εργοδότη. Για όσους εργαζόμενους ισχύει σύστημα έξι εργάσιμων ημερών την εβδομάδα, η υπερεργασία ανέρχεται στις 8 ώρες την εβδομάδα (από 41η έως 48η ώρα). Σε αυτές τις ώρες οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να παρέχουν την εργατική τους δύναμη, ενώ οι εργοδότες δεν υποχρεούνται σε καμιά σχετική άδεια εκ μέρους των ελεγκτικών μηχανισμών. Σημειώνεται ότι με το ισχύον καθεστώς, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονταν σε «ιδιόρρυθμη υπερωρία», δηλαδή επί της ουσίας σε υπερεργασία, μόνο τις τρεις πρώτες ώρες, πέραν του 40ωρου (41η, 42η και 43η). Από εκεί και πέρα για την υπερωριακή απασχόληση χρειάζονταν ειδική άδεια και η συνδρομή συγκεκριμένου λόγου. Ταυτόχρονα, η αμοιβή των ωρών της υπερεργασίας μειώνεται κατά 50%, αφού η προσαύξηση κατά 50% επί του ωρομισθίου μειώνεται στο 25% επ' αυτού.

Για την υπερωριακή απασχόληση και το ύψος της αμοιβής, το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης: Για κάθε ώρα νόμιμης υπερωρίας (πέραν δηλαδή των 45 ωρών στο καθεστώς της πενθήμερης εργασίας και πέραν των 48 ωρών στο καθεστώς της εξαήμερης) αμοιβή ίση με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 50% και μέχρι τη συμπλήρωση 120 ωρών. Η αμοιβή πέραν των 120 ωρών νόμιμης υπερωρίας διαμορφώνεται στο 75% και για κάθε ώρα «κατ' εξαίρεση υπερωρίας» η προσαύξηση στο ημερομίσθιο θα είναι 100% από 150% που ισχύει σήμερα.

Τα άλλα άρθρα του νομοσχεδίου είναι μόνο το ντεκόρ σε ένα νόμο που χτυπάει τους εργαζόμενους και το εργατικό εισόδημα. Η δυνατότητα εξαγοράς 150 ενσήμων για εργαζόμενους που αν και έφτασαν το 65ο έτος της ηλικίας δεν κατοχυρώνουν δικαίωμα σύνταξης (άρθρο 6) μόνο για εύσημα προς την κυβέρνηση δεν είναι. Γιατί είναι αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ, που το 1992, αύξησε τον αριθμό των ενσήμων στα 4.500 από 4.050 που ήταν. Τώρα που αποδεικνύεται πόσο καταστροφική για τους εργαζόμενους είναι η συγκεκριμένη διάταξη, αντί να μειώσουν τα όρια κατοχύρωσης συνταξιοδότησης, τους λένε ελάτε να αγοράσετε ένσημα.

Το ίδιο ισχύει και για το άρθρο 5. Καμία χάρη δεν κάνει η κυβέρνηση στις γυναίκες εκείνες που ενώ είχαν χάσει τον άντρα τους σε εργατικό ατύχημα, αν ήταν κάτω των 40 ετών, λάμβαναν τη σύνταξη του συζύγου τους μόνο για τρία χρόνια και μετά έμεναν χωρίς πόρους μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας τους. Το αίσχος αυτό, που είχε επιφέρει ο νόμος 2676 /99 του ΠΑΣΟΚ, έπρεπε να σταματήσει. Το γεγονός ότι η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται σε έναν τέτοιο αντεργατικό νόμο, είναι ένα προπαγανδιστικό τρικ που πέφτει στο κενό.

Να ακυρωθεί στην πράξη!

Σε μαζική δράση και αποφασιστικό αγώνα, ώστε να ακυρωθεί στην πράξη το αντιδραστικό νομοσχέδιο, καλεί τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ. Σε χτεσινό Δελτίο Τύπου, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου σημειώνει:

«Τα κυβερνητικά μέτρα για τη Διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις υπερωρίες είναι βαθιά αντιδραστικά και αντεργατικά. Καμιά Επιτροπή Διευθέτησης και κανένας ανάλογος ελιγμός δεν μπορεί να τα κάνει ηπιότερα και λιγότερο εκμεταλλευτικά.

Οι ευθύνες των συμβιβασμένων πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ είναι τεράστιες. Για μια ακόμα φορά συναινούν στην ύπαρξη των ελαστικών μορφών εργασίας και διαφωνούν στο ποιοι και πώς θα τ' αποφασίζουν.

Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για αναμονή ούτε για "τουφεκιές" στον αέρα. Απαιτείται μαζική δράση, αποφασιστικός αγώνας ενάντια στο Νομοσχέδιο για τη Διευθέτηση και την ακύρωσή της στην πράξη, η μαζική εγκατάλειψη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η αποδυνάμωση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, η ενδυνάμωση του ΠΑΜΕ παντού, σε κάθε τόπο δουλιάς, σε κάθε κλάδο, στο βασικό οργανωτή των αγώνων και αυθεντικό εκφραστή των συμφερόντων των εργαζομένων».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αυξάνεται το μέρος της απλήρωτης δουλιάς

Σε ανακοίνωσή του για τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής και τη ρύθμιση του χρόνου εργασίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Με τις αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής η ΝΔ παίρνει ακόμα πιο επιθετικά μέτρα κατά της εργατικής τάξης: Καταργεί το 7ωρο και το 8ωρο. Αυξάνει το μέρος της απλήρωτης δουλιάς. Οδηγεί κυριολεκτικά στο σμπαράλιασμα της καθημερινής προσωπικής και οικογενειακής ζωής των εργαζομένων. Ο βίος θα γίνει αβίωτος.

Οι νέες αυτές ρυθμίσεις δεν έχουν καμιά σχέση με τη μείωση της ανεργίας και τη στήριξη των μικρομεσαίων, όπως δεν είχαν και οι προηγούμενες ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ.

Οι νέες ρυθμίσεις συμπληρώνουν τους νόμους 1892/90 της ΝΔ επί Μητσοτάκη τον 2639/98 και 2874/2000 επί Σημίτη. Συμπληρώνουν τις κατευθύνσεις του συμφώνου εμπιστοσύνης μεταξύ των "κοινωνικών εταίρων" ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΣΕΒ - κυβερνήσεων και υλοποιούν συγκεκριμένες ευρωενωσιακές κατευθύνσεις.

Η θεσμοθέτηση Επιτροπής Διευθέτησης, αντί του διευθυντικού δικαιώματος, δεν πρέπει να ξεγελάσει κανέναν εργαζόμενο. Το διευθυντικό δικαίωμα θα ισχύει, πόσο μάλλον που τέτοιου είδους όργανα έχουν αποδειχτεί εργαλεία προώθησης των εργοδοτικών απαιτήσεων.

Για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε ο ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Για μια ακόμα φορά η διαφωνία τους αφορά τον τρόπο και το ποιοι θα αποφασίζουν για τα ελαστικά ωράρια και τις ρυθμίσεις, και όχι η καταδίκη των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Η μαζική υποστήριξη και ενίσχυση του ΚΚΕ, η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα υπέρ του ΠΑΜΕ, θα δώσει στους αγώνες νέα ώθηση, αποτελεσματικότητα και προοπτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ