ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Επιδεινώνονται τα προβλήματα

Μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των παιδικών σταθμών, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν και επιδεινώθηκαν μετά την κατάργηση του κρατικού τους χαρακτήρα και το πέρασμά τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, Ελπίδα Παντελάκη και Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Σε Ερώτησή τους στη Βουλή προς τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι βουλευτές του ΚΚΕ παραθέτουν τα κυριότερα προβλήματα. Αυτά έχουν να κάνουν:

1. Με την κτιριακή υποδομή. Οι περισσότεροι από τους παιδικούς σταθμούς λειτουργούν σε ενοικιαζόμενα, απαράδεκτα κτίρια, παλαιών πολεοδομικών προδιαγραφών, με σοβαρότατες ελλείψεις ελεύθερων χώρων, με στατική επικινδυνότητα και χωρίς διόδους διαφυγής σε περίπτωση π.χ. σεισμού, με αποτέλεσμα η υγεία και η σωματική ακεραιότητα παιδιών και εργαζομένων να βρίσκονται σε κίνδυνο. Τα κτίρια αυτά, που στην καλύτερη περίπτωση είναι διαμερίσματα - κλουβιά, απέχουν πάρα πολύ από ένα περιβάλλον που να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες για την ψυχική και σωματική ανάπτυξη των μικρών παιδιών, ενώ δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στη δουλιά και την επιστημονική προσφορά των εργαζομένων.

2. Με την επιβολή τροφείων. Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ένα χρόνο πριν την αναγκαστική μεταφορά των παιδικών σταθμών στην ΤΑ, φρόντισε να «προετοιμάσει» τους εργαζόμενους, αλλά και την ΤΑ με την επιβολή τροφείων στους μέχρι τότε δωρεάν κρατικούς παιδικούς σταθμούς. Σήμερα το αποτέλεσμα είναι η επιβολή τροφείων από όλους σχεδόν τους δήμους, τροφεία που ξεκινούν από 60-80 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 200 ευρώ το μήνα. Είναι φανερό πως για πολλές οικογένειες ακόμα και ο παιδικός σταθμός είναι απαγορευτικός για το εισόδημά τους. Παράλληλα αυτή η πολιτική εισάγει τη λογική του λεγόμενου ανταγωνισμού μεταξύ των ιδιωτικών και των δημοτικών πλέον παιδικών σταθμών, αφού τα αυξημένα τροφεία των δήμων δίνουν τη δυνατότητα «προσφορών» από τους ιδιώτες επιχειρηματίες, με αποτέλεσμα ακόμα και αυτός ο ευαίσθητος τομέας να μπαίνει στη μέγκενη της εμπορευματοποίησης και της ελεύθερης αγοράς.

3. Οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς αποτελούν πρόσθετο εμπόδιο για την προσφορά τους. Η δουλιά με ημερομηνία λήξης, αντί για σταθερή εργασία, με την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης, των οκτάμηνων, των τετράμηνων. Η δουλιά χωρίς ασφάλιση (ένσημα) αντί για δουλιά με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, με το πρόσχημα της εργασιακής εμπειρίας (προγράμματα STAGE), οι συμβάσεις έργου κλπ. δημιουργούν κλίμα άγχους και αβεβαιότητας για τους εργαζόμενους και προωθούν την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» και της πολιτικής ομηρίας. Παράλληλα προκαλεί τεχνητούς διαχωρισμούς και διαφορές ανάμεσα στους εργαζόμενους, αλλά και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα στα παιδιά που βλέπουν τους δασκάλους και παιδαγωγούς τους να αλλάζουν συνεχώς προτού να μπορέσουν να αποδείξουν τα αποτελέσματα μιας οργανωμένης και ολοκληρωμένης παιδαγωγικής προσφοράς.

Συνεχίζοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν τα αιτήματα των λαϊκών οικογενειών και των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς. Τα αιτήματα αυτά που αποκτούν επιτακτικό χαρακτήρα, όπως τονίζουν οι βουλευτές, είναι:

  • Δημόσια δωρεάν καθολική προσχολική αγωγή.
  • Μεταφορά όλων των παιδικών σταθμών που βρίσκονται σε απαράδεκτα, επικίνδυνα, ετοιμόρροπα κτίρια, σε ανεξάρτητες υποδομές που να πληρούν τις σύγχρονες και βασικές ανάγκες για την ασφαλή και υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών.
  • Κατάργηση των τροφείων και κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό του συνόλου των οικονομικών για την πλήρη λειτουργία των παιδικών σταθμών.
  • Σταθερές σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους, με πλήρη δικαιώματα.
  • Μόνιμο και αριθμητικά επαρκές προσωπικό.
  • Ενταξη των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα (μάγειροι, τραπεζοκόμοι, βρεφονηπιοκόμοι κλπ.).
  • Παιδίατροι και γιατροί εργασίας με πλήρη, σταθερή και αποκλειστική απασχόληση.
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 24 Ιουλίου 2005 και ώρα 12.00 μ. τελούμε ΕΤΗΣΙΟ μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Α΄ Κοιμητηρίου Αθηνών, για την ανάπαυση της ψυχής της λατρευτής μας

ΡΕΝΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

Ο σύζυγος: Γεώργιος Λαφαζάνης. Τα αδέλφια. Τα ανίψια.

Θάνατος αγωνιστή

Πέθανε χτες μετά από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο ο σύντροφος Ανέστης Παναγιωτίδης από το Στίβος Θεσσαλονίκης. Η κηδεία του γίνεται, σήμερα Τρίτη 19.7.2005 στις 10 το πρωί στο Στίβος. Η Κομματική Οργάνωση Στίβους και η Αχτιδική Επιτροπή Σταυρού της ΚΟΘ του ΚΚΕ εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του συντρόφου.

ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Εκδήλωση για την Ηλέκτρα Αποστόλου

Οι ΚΟ Νέου Ηρακλείου του ΚΚΕ, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ν. Ηρακλείου και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ Βορειοδυτικών Προαστίων διοργανώνουν, την Τρίτη 26 Ιούλη 2005 και ώρα 7.30 μμ, στο πολιτιστικό πολύκεντρο «ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ» (οδός Κουντουριώτου και Νεότητας), εκδήλωση τιμής για την ηρωίδα κομμουνίστρια Ηλέκτρα Αποστόλου και όλες τις γυναίκες ηρωίδες που έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες για λευτεριά και δημοκρατία και για να τιμηθούν όλοι οι αγωνιστές θύματα του απελευθερωτικού αγώνα.

Αστυνομικός συνελήφθη για δωροδοκία

Ενας ανθυπαστυνόμος που υπηρετεί σε αστυνομικό τμήμα των Αθηνών, συνελήφθη από συναδέλφους του από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, στην Πλάκα. Ο συλληφθείς κατηγορείται για δωροδοκία από καταστηματάρχη, από τον οποίο είχε ζητήσει 3.500 ευρώ προκειμένου να τον εξυπηρετήσει σε υπόθεση που αφορούσε την άδεια λειτουργίας του καταστήματος. Ο ιδιοκτήτης ενημέρωσε την αστυνομία και παρέδωσε στον κατηγορούμενο το ποσό των 1.500 ευρώ, σε προσημειωμένα, από τους αστυνομικούς, χαρτονομίσματα.

ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
Συνεχίζονται οι καταθέσεις

Κατέθεσε χτες στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά ο επιχειρηματίας Κώστας Αβραμίδης, αντίδικος στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου το 1999 και ύποπτος για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, που φέρεται να διέπραξε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, του οποίου η πειθαρχική και ποινική έρευνα έχει «παγώσει», λόγω της σοβαρής ασθένειας που παρουσίασε.

Σήμερα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς, ο οποίος διενεργεί την έρευνα για τη διαφθορά στη Δικαιοσύνη, έχει καλέσει να καταθέσει ως ύποπτη για κατάχρηση εξουσίας την πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η οποία φέρεται ότι για να εξουδετερώσει την αξιοπιστία βασικού μάρτυρα κατηγορίας σε υπόθεση που είχε χειριστεί, τον κατέστησε κατηγορούμενο. Το πρόσωπο αυτό τελικά απηλλάγη με βούλευμα και για το λόγο αυτό ελέγχεται η πρώην ανακρίτρια.

Να σημειωθεί ότι έφεση υπέρ του νόμου άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών Ερνέστος Ζεγκίνης κατά του σκέλους της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων που αθώωσε την Κ. Μπουρμπούλια για την κατηγορία της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης. Ο εισαγγελέας κρίνει ότι πρέπει να δικαστεί εκ νέου για την κατηγορία που αφορά στην παραμονή της στην ανάκριση για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου, την περίοδο 2000-2002, παρόλο που - όπως η ίδια υποστηρίζει - είχε συνάψει ερωτική σχέση με δικηγόρο κατηγορούμενου στην υπόθεση.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, η διενέργεια εισαγγελικής έρευνας που αφορά την ύπαρξη και άλλου παραδικαστικού κυκλώματος ενδέχεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ