ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούλη 2005
Σελ. /32
Συγκέντρωνε δυνάμεις

Του Γ. Ιωάννου από «ΤΑ ΝΕΑ»
Του Γ. Ιωάννου από «ΤΑ ΝΕΑ»
Εβαλες πέντε φράγκα στην άκρη για να αντιμετωπίσεις το Σεπτέμβρη και τα έξοδα των παιδιών; Τρέξε στο Χρηματιστήριο να τα χάσεις. Δες πώς πανηγυρίζουν οι αγορές κάθε που ανακοινώνονται απολύσεις. Μόνο, μην πεις μετά ότι δεν ήξερες. Και ξέρεις και επιλέγεις. `Η στον τζόγο, ή στη διαδήλωση. Ρώτα και τον Τράγκα.

Οτι έχουμε πόλεμο το ξέρουμε, αυτοί καμώνονται πως ζούμε εν ειρήνη. Οτι η έκβαση του πολέμου είναι θέμα συσχετισμών είναι γνωστό. Αυτοί ανακοίνωσαν την αγορά νέων οπλικών συστημάτων. Εσύ πρέπει να σκεφτείς για ποιον εχθρό ετοιμάζονται.

Και γιατί διαμαρτύρονται τα «ΝΕΑ»; 125.000 θα διοριστούν ως το τέλος του χρόνου. Πώς αλλιώς θα πιάσει το πλάνο και η κυβέρνηση της ΝΔ; Οτι είναι συμβασιούχοι, με μερική απασχόληση και λοιπά τοιαύτα, ψιλά γράμματα. Το κύριο είναι η ιδιότητα της εκλογικής πελατείας. Και το ακόμα πιο καλό είναι πως από τη μια παρτίδα συμβασιούχων στην άλλη όλο και πιο μακρινές φαντάζουν στο χρόνο οι όποιες εργατικές κατακτήσεις. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια δοκιμασμένη μέθοδο εκπαίδευσης σύγχρονων σκλάβων. Το ΠΑΣΟΚ, συνολικά η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη, έχουν κάνει άλματα στο σχετικό σπορ. Είναι η περίφημη «ευαλφάλεια», που λέει η κ. Διαμαντοπούλου.

Εκείνα τα «κοινωνικά φόρουμ», που είναι «πάνω από τα κέρδη», πού έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους; Ούτε για τα μάτια του κόσμου μια ανακοίνωση, κάτι; Και τι να πουν βέβαια, όταν τα λέει όλα η ΓΣΕΕ, βασικός υποστηρικτής της ύπαρξής τους: «Κάθε σοβαρή και αξιόπιστη πρόταση δεν επιτρέπεται να παραβλέπει ότι de facto έχουν παγκοσμίως επιβληθεί μορφές ελαστικοποιημένης εργασίας όπως η διευθέτηση του χρόνου... το συνδικαλιστικό κίνημα διεθνώς απαιτεί εγγυήσεις και αντισταθμιστικά... η απόλυτη άρνηση οδηγεί ευθέως σε ανεξέλεγκτη εργοδοτική αυθαιρεσία», αναφέρει η ΓΣΕΕ του Φόρουμ!

Ετσι ακριβώς. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι υπεράνω των κερδών. Αρκεί να μη χάνουν οι βιομήχανοι.

Το πιο ωραίο στην πρώτη σελίδα της χτεσινής «Αυγής» το δίνει ο συνειρμός που δημιουργεί η φωτογραφία που συνοδεύει τον τίτλο «όλοι απεργούν». Οι «όλοι» είναι: Ο Πολυζωγόπουλος με τον αντ' αυτού Παναγόπουλο, ο Πουπάκης και ο Καλύβης! Ερμη εργατική τάξη.

Πλούσιες οι «επιλογές» σου: Καρόσι ή καρότσι...

Υπάρχει κι ο δύσκολος δρόμος. Αυτόν, όμως, πρέπει πράγματι να τον επιλέξεις. Εχει κόστος η πάλη για την ταξική νίκη. Κι ας παριστάνει τον συμφιλιωμένο ο Καραμανλής. Αταφοι είναι ακόμα οι νεκροί μας. Εκεί που σκοπεύουν να πάνε, λέει, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, να τραγουδήσουν «το τραγούδι του νεκρού αδερφού». Που θα σηκωθούν τα κόκαλα να τους πάρουν στο κυνήγι.


ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΜΑΡΜΙΤΑ: «Το καλοκαίρι φεύγει γοργά. Σε λιγότερο από ενάμιση μήνα η θερινή ραστώνη και τα "μπάνια του λαού" θα αποτελούν παρελθόν. Και το φθινόπωρο με τις πρόσθετες δαπάνες που συνεπάγεται για τα νοικοκυριά θα είναι επί θύραις. Στην αύξηση του κόστους ζωής επενδύουν όλοι εκείνοι που υπονομεύουν συστηματικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και δε θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δούμε να κλιμακώνεται μια "επιχείρηση κατσαρόλα"» (ο Γ. Τράγκας στη «ΧΩΡΑ»).

Η «ΔΙΑΦΩΝΙΑ»: «Φαντάζομαι ότι ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Κ. Πουπάκης θα εκνευρίστηκε αρκετά με τα χθεσινά δημοσιεύματα που τον έφεραν να ταυτίζεται με τον κ. Πολυζωγόπουλο και να "κοντράρει" την κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από τις χθεσινές δηλώσεις του όπου επισημαίνει ότι η χώρα πρέπει να περάσει από την εποχή της αδράνειας σε μια δημιουργική περίοδο. Παράλληλα εκφράζει τη συμφωνία του με τις μεταρρυθμίσεις, αλλά επισημαίνει ότι δεν υπήρξε διάλογος. Αυτή ακριβώς είναι και η βασική ένσταση της ΔΑΚΕ: "Η κυβέρνηση έπρεπε να φέρει σε διάλογο τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ένα δύο μήνες πριν κι ας μην κατέληγαν σε συμφωνία" είναι η χαρακτηριστική παρατήρηση συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ» (ο Γ. Ζαφείρης στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Ο ΣΤΟΧΟΣ: «Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα. Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Απαιτούνται δραστικές παρεμβάσεις με κεντρικό στόχο να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά της» (από το κύριο άρθρο στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Η ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ: «Αλλους 14.500 εργαζόμενους βγάζει στο δρόμο η Hewlett - Packard (...) η ανακοίνωση για τις απολύσεις χαροποίησε την Wall Street» (η είδηση στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Η ΜΕΘΟΔΟΣ: «Περίπου 25.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος και οι περισσότεροι από αμερικανικά πυρά, σύμφωνα με νέα έκθεση, ενώ Αμερικανός ειδικός προειδοποιεί πως η εξέγερση στη χώρα θα κορυφωθεί σε έξι μήνες» (η είδηση στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ - ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων η πανεργατική πανελλαδική απεργία την Τρίτη 26 Ιούλη

Η ΑΥΓΗ: Ολοι απεργούν την Τρίτη

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΞΥΠΝΗΣΕ ΠΑΛΙ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΡΕΚΟΡ 4ετίας στο Χρηματιστήριο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ τη Σοφοκλέους οι μεταρρυθμίσεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 40 ΣΑΡΑΒΑΛΑ αέρος - αέρος...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΔΟΜΗ των ενόπλων δυνάμεων

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διακρατικές συμφωνίες για 30 F16 και 333 άρματα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Και νέα αγορά του αιώνα

Η ΝΙΚΗ: Αγορά made in USA

ΤΑ ΝΕΑ: Διορίζουν 340 υπαλλήλους την ημέρα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 3.152 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ χωρίς διαγωνισμό

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΛΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ για την εθελούσια στον ΟΤΕ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Παραμυθάς ο Στέφανος Μάνος»

Η ΧΩΡΑ: Ελαττωματικοί βηματοδότες

ΕΘΝΟΣ: ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ στις περιζήτητες σχολές

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Καρόσι» όπως «τον πήρανε καρότσι»

«Οι Γιαπωνέζοι έχουν ειδική λέξη, καρόσι, για να περιγράψουν τον θάνατο λόγω υπερωριακής εργασίας. Μετά το τσουνάμι, το καρόσι αναμένεται να ενσωματωθεί στο ελληνικό λεξιλόγιο, λόγω των νέων μέτρων για τις υπερωρίες και της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2005 στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό "International Journal of Cardiology" βρέθηκε ότι το ένα τρίτο των καρδιακών παθήσεων των Γιαπωνέζων οφειλόταν στις υπερωρίες. Οι Γιαπωνέζοι είναι πρωταθλητές στις υπερωρίες, πληρωμένες και απλήρωτες. Και οι Ευρωπαίοι δεν πάνε πίσω. Το 2000 μόνο το 24% δούλευε σε κανονικές συνθήκες (5ήμερο, οκτάωρο, υπό το φως της ημέρας). Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2005 με δείγμα 21.703 εργαζομένων έδειξε ότι οι υπερωρίες και οι άλλες ευελιξίες του ωραρίου είχαν επίπτωση στην υγεία και στην ευημερία των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των εργατικών ατυχημάτων που αυξάνονταν με τις υπερωρίες. Αλλη μελέτη δείγματος 3.237 εργαζομένων στη Νότια Γαλλία έδειξε ότι οι ώρες εργασίας και κυρίως η ακανόνιστη εργασία της προηγούμενης μέρας επηρέαζαν τη νοητική απόδοση των εργαζομένων» (από άρθρο του Γρηγόρη Θ. Παπανίκου στο «ΒΗΜΑ»).

Δηλαδή;

«Το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής, ο ηγέτης της παράταξης που ανεδείχθη σε ιστορικό πολιτικό της αντίπαλο, αναγνωρίζει την αξία αυτών των αγώνων, είναι μεγάλη υπόθεση. Θα περίμενε όμως κανείς μια ιστορική ανταπόδοση (...) η Δεξιά τίμησε πολλάκις τους αγωνιστές της Αριστεράς μέχρι παρεξηγήσεως. Το αντίθετο δεν έγινε ποτέ (...) Οσο συμβολισμό έχει η Μακρόνησος, η Γυάρος και ο Αϊ - Στράτης για τη μία πλευρά άλλη τόση έχει ο Γράμμος και το Βίτσι για την άλλη (...) να καταργηθούν (επιτέλους!) όλες οι γιορτές μίσους και χαράς: Μία γιορτή στην οποία θα μετείχαν αγωνιστές από όλες τις παρατάξεις στο όνομα της λήθης και της συμφιλίωσης θα ήταν αρκετή. Αρκεί να κάνει το χρέος της και η Αριστερά» (ο Μανώλης Κοττάκης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ