ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ ΤΩΝ ΠΑΕ
Ζητούμενο τα κέρδη τους

Με αποκλειστικό σκοπό τη συζήτηση για καλύτερη αναδιανομή της πίτας των κερδών προς όφελός τους, εν μέσω διαφωνιών των παρισταμένων και φυσικά δίχως λέξη για την πραγματική αναβάθμιση του ποδοσφαίρου, διενεργήθηκε χτες η πρώτη συνάντηση παραγόντων των ΠΑΕ για τη δημιουργία της περίφημης Σούπερ Λίγκα.

Παρά το γεγονός ότι η λέξη «αναβάθμιση» ακούστηκε πολλές φορές από τα στόματα προέδρων και μεγαλομετόχων των ΠΑΕ, εντούτοις το συμπέρασμα δεν είναι άλλο από την εξεύρεση λύσης για το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος από μέρους τους. Κάτι που θα προκύψει από την παραπέρα εμπορευματοποίηση του προϊόντος που λέγεται επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Στόχος των ομάδων είναι να διαχωρίσουν τη θέση τους από την ΕΠΑΕ και να δημιουργήσουν τη δική τους λίγκα διαχείρισης των κερδών.

Κάτι που φαίνεται και από τις δηλώσεις του προέδρου της Ξάνθης Χρήστου Πανόπουλου: «Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να συγκεντρώνει η ΕΠΑΕ τα χρήματα από τον ΟΠΑΠ και να τα διαθέτει κατά την κρίση της. Σε όλες τις χώρες οι ομάδες είναι αυτές που διαπραγματεύονται μόνες τους τα ποσοστά».

Μάλιστα για τον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης, από την πλευρά του ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού Γιάννης Βαρδινογιάννης πρότεινε τη δημιουργία δυο λιγκών ξεχωριστών, Α' και Β' Εθνικής.

Η κοινή γραμμή πλεύσης είναι το ζητούμενο, έστω και εάν αυτό δεν επιτεύχθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση, αφού Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ απουσίασαν (φέρονται να είναι πιο προσκείμενοι στην ΕΠΑΕ), κάτι που φαίνεται και από τις δηλώσεις του προέδρου της ΑΕΚ, Ντέμη Νικολαΐδη: «Αντίπαλοι με τις υπόλοιπες ομάδες είμαστε στο γήπεδο και μόνο. Ολοι πρέπει να είναι παρόντες και πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Και ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ πρέπει να έρθουν για να λύσουμε τα προβλήματα».

Ο μεγαλομέτοχος του Πανιωνίου, Αχιλλέας Μπέος, έδωσε τη δική του πτυχή για την ανάγκη δημιουργίας της Λίγκας, σε αντιστάθμιση με την ΕΠΑΕ, που όμως ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τα παιχνίδια συμφερόντων που παίζονται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο: «Από την ΕΠΑΕ έμαθα ότι πρέπει να τα έχεις καλά με κάποιους για να μείνεις στην κατηγορία».

  • Την αύξηση των ομάδων της Α' Εθνικής από 16 σε 18 από την αγωνιστική περίοδο 2006-07 αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΑΕ. Ετσι, την προσεχή χρονιά θα υποβιβαστούν από την Α' Εθνική δύο ομάδες, ενώ θα ανέβουν τέσσερις από τη Β' Εθνική.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
Σήμερα... κληρώνει για τις γυναίκες

Σήμερα θα κριθεί η πρόκριση για την Εθνική γυναικών στο πόλο

Sportidea

Σήμερα θα κριθεί η πρόκριση για την Εθνική γυναικών στο πόλο
Για ένα δευτερόλεπτο η Εθνική ομάδα πόλο των γυναικών δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη - πρόκριση απέναντι στη Ρωσία. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ήρθε ισόπαλο 4-4 με τις «χάλκινες» Ολυμπιονίκες της Αθήνας και όλα θα κριθούν σήμερα στην τρίτη αγωνιστική των ομίλων. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το Ουζμπεκιστάν (23.30, ΕΤ-1) και η Ρωσία τη Νέα Ζηλανδία. Οπως δείχνουν τα πράγματα η διαφορά των γκολ θα κρίνει τις θέσεις των ομάδων, με τις Ρωσίδες να υπερτερούν χάρις στο 18-0 επί του Ουζμπεκιστάν. Στο άλλο ματς του ομίλου μας η Ν. Ζηλανδία κέρδισε 9-4 το Ουζμπεκιστάν και θεωρητικά έχει ελπίδες για την κατάληψη της δεύτερης θέσης. Αν η Εθνική πάρει τελικά τη δεύτερη θέση, θα αντιμετωπίσει σε αγώνα... μπαράζ την τρίτη ομάδα του Δ' ομίλου για την πρόκριση στα προημιτελικά. Χτες αργά το βράδυ οι άντρες αντιμετώπιζαν τη Γερμανία, σε ένα επίσης κρίσιμο παιχνίδι για την πρόκριση.

ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Στον τελικό του σόλο προκρίθηκε η Ναταλία Ανθοπούλου. Η Ελληνίδα αθλήτρια κατέλαβε τη δέκατη θέση στο ελεύθερο πρόγραμμα, με το οποίο ολοκληρώθηκε ο προκριματικός στο αγώνισμα. Παρουσιάστηκε βελτιωμένη σε σχέση με το τεχνικό (11η με βαθμολογία 45.000) και ανέβηκε μία θέση παίρνοντας 45.667 βαθμούς.

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ: Απογοητευτική εμφάνιση

Απογοητευτική ήταν η εμφάνιση του χρυσού Ολυμπιονίκη της Αθήνας, Θωμά Μπίμη, καθώς και του ετέρου εκπροσώπου της Ελλάδας στο αγώνισμα των 3μ Αλέξανδρου Μάνου, που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στον τελικό. Ο Μπίμης κατατάχτηκε στην 25η θέση στα προκριματικά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου στο Μόντρεαλ, αφού συγκέντρωσε βαθμολογία 367,41. Ο Αλέξανδρος Μάνος κατέλαβε την 41η θέση με συνολική βαθμολογία 303,93.

ΠΑΟΚ
Εν αναμονή του Ζαγοράκη

Σήμερα το απόγευμα θα ολοκληρωθεί και τυπικά η επιστροφή του Θοδωρή Ζαγοράκη στην παλιά του ομάδα τον ΠΑΟΚ. Ο αρχηγός της Εθνικής που έμεινε ελεύθερος κατόπιν συμφωνίας από την Μπολόνια αναμένεται να προσγειωθεί στην Ελλάδα περίπου στις 18.30 και αμέσως μετά να μεταβεί στα γραφεία της ΠΑΕ προκειμένου να υπογράψει το νέο του διετές συμβόλαιο. Χτες ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση της διοίκησής του «Δικεφάλου» για την απόκτηση του «Τεό». Κατά τα άλλα στα «μαλακά» έπεσε ο Αρμάντο Φουτσίνι, καθώς οι διοικούντες τον ΠΑΟΚ, σε συνεργασία με τον προπονητή της ομάδας, Νίκο Καραγεωργίου, αποφάσισαν να τιμωρήσουν τον Καμερουνέζο με πρόστιμο 20.000 ευρώ, για την καθυστερημένη ενσωμάτωσή του στην προετοιμασία της ομάδας και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μέχρι την επιστροφή του στις προπονήσεις.

ΔΙΕΘΝΗ
Καντονά κατά Γκλέιζερ

Επίθεση στο νέο ιδιοκτήτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Αμερικανό μεγιστάνα Μάλκολμ Γκλέιζερ, εξαπέλυσε ο Ερίκ Καντονά. Ο πρώην ποδοσφαιριστής των «κόκκινων διαβόλων» δήλωσε ότι η ομάδα είναι πιο δυνατή από τον ίδιο τον Γκλέιζερ. «Η Μάντσεστερ δεν είναι η Τσέλσι του Αμπράμοβιτς και δε χρειάζεται έναν άνθρωπο, αφού από μόνη της είναι ο πιο ισχυρός σύλλογος στον κόσμο» τόνισε ο Κοντονά.

  • Θετικό σε νορανδροστερόνη βρέθηκε και το δεύτερο δείγμα του Νοτιοαφρικανού Εζεκίελ Σέπενγκ, του «ασημένιου» Ολυμπιονίκη των 800μ το 1996 στην Ατλάντα. Ο αθλητής είχε υποβληθεί σε αιφνιδιαστικό έλεγχο τον περασμένο Φλεβάρη στην πόλη Πότσφστρουμ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Χτυπάει... καμπανάκι

Συνεχίζονται τα προβλήματα στις αθλητικές Ομοσπονδίες, γεγονός που δείχνει την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ελληνικός αθλητισμός στη μεταολυμπιακή εποχή. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Δημητρόπουλος, απέστειλε νέα επιστολή στον Γιώργο Ορφανό, με την οποία ζητά συνάντηση προκειμένου να συζητηθούν τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν το άθλημα. Η προετοιμασία των αθλητών ενόψει των μεγάλων διοργανώσεων του 2005 είναι ελλιπής, λόγω της περικοπής των επιχορηγήσεων της ΕΓΟ, αλλά και του προϋπολογισμού που έχει ανακοινώσει η ΓΓΑ. Για το λόγο αυτό ο κ. Δημητρόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στον υφυπουργό Αθλητισμού, ζητώντας μεταξύ άλλων την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ώστε να γίνουν εφικτοί οι στόχοι της Ομοσπονδίας και κατ' επέκταση των αθλητών.

ΠΑΟ
Βελγικό... τελεσίγραφο

Διορία μέχρι το τέλος της βδομάδας έδωσε η Μουσκρόν στον Παναθηναϊκό για την απόκτηση ή όχι του Μάρτσιν Ζεβλάκοφ, με τελεσίγραφο που απέστειλε στην «πράσινη» ΠΑΕ. Ο βελγικός σύλλογος φέρεται να... βαρέθηκε να περιμένει τους δευτεραθλητές Ελλάδας για τον Πολωνό επιθετικό και θέτει τελεσίγραφο αφού πλέον θα εξετάσει από εδώ και πέρα τις προτάσεις και άλλων ομάδων που ενδιαφέρονται για τον παίκτη. Σημειώνεται ότι οι μέχρι τώρα πληροφορίες φέρνουν τους «πράσινους» να έχουν συμφωνήσει με τον Ζεβλάκοφ αλλά μέχρις στιγμής να μην έχουν κάνει επίσημη κρούση στην ομάδα του. Κατά τα αλλά, το πρώτο του φιλικό αναμένεται να δώσει σήμερα το «τριφύλλι» στο Μπόρμιο της Ιταλίας (18.30 «ΣΤΑΡ»). Οι «πράσινοι» θα αντιμετωπίσουν την τοπική ομάδα σε ένα παιχνίδι κυρίως για ξεμούδιασμα των παικτών από την προετοιμασία αφού η δυναμικότητα του αντιπάλου δεν προσφέρεται για συμπεράσματα. Ο τραυματισμός του Ιγκόρ Μπισκάν (δέχτηκε κλοτσιά στο πόδι του) στην προπόνηση της Δευτέρας δεν εμπνέει ανησυχία και χτες ο παίκτης δεν αγωνίστηκε στο διπλό κυρίως για λόγους ξεκούρασης του ποδιού του.

ΒΟΛΕΪ

Την πρόκριση στην τελική φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στην Ιαπωνία το 2006 εξασφάλισε η εθνική ανδρών μετά τη νίκη επί της Τουρκίας με 3-0 σετ (25-22, 25-23, 29-27) στο δεύτερο παιχνίδι για τον προκριματικό όμιλο που γίνεται στη Λάρισα. Χθες το βράδυ οι διεθνείς αντιμετώπιζαν τη Σερβία/Μαυροβούνιο, που και αυτή έχει προκριθεί, με αντικειμενικό σκοπό πλέον την πρώτη θέση στον όμιλο για λόγους γοήτρου και μόνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ