ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Συνεχίζουν ταξικά και αποφασιστικά

Στα μεγάλα εργοστάσια της Λάρισας η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε το 80%

Πορεία στους δρόμους της Λάρισας
Πορεία στους δρόμους της Λάρισας
Την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν τον ταξικό αγώνα τους, μέσα από την καθημερινή συντονισμένη πάλη, από κοινού με τ' άλλα λαϊκά στρώματα, για ν' ακυρώσουν στην πράξη τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», να υπερασπίσουν τα δικαιώματα τους, στοχεύοντας, ταυτόχρονα, στη διεύρυνσή τους και εν τέλει στην ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, διαμήνυσαν και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλίας με τη μαχητική συμμετοχή τους στη χτεσινή απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Λίγες ώρες πριν τις συγκεντρώσεις, που έγιναν στις πρωτεύουσες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών, η μάχη δόθηκε στις πύλες των εργοστασίων. Σε πολλούς χώρους δουλιάς η συμμετοχή στην απεργία σημείωσε υψηλά ποσοστά, όπως στη Λάρισα, όπου στα μεγάλα εργοστάσια, ξεπέρασε, συνολικά, το 80%. Σε αρκετούς χώρους, οι εργαζόμενοι απέργησαν ύστερα από πολλά χρόνια για πρώτη φορά, όπως στο εργοστάσιο «ΙΜΑΣ» και στο πολυκατάστημα «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ», στο Βόλο. Στο νομό Μαγνησίας, καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία σε «ΑΓΕΤ», «ΕΒΙΕΣΚ», «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ», «ΚΑΝΑΚΗΣ», «ΓΑΛΑΝΟΣ», «ΒΙΟΣΩΛ», «ΣΤΑΛΚΟ» κ.ά.

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Λάρισας - έγινε στην κεντρική πλατεία - μίλησε ο Π. Λιόλιος, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ενώ ακολούθησε αγωνιστική πορεία στους δρόμους, η οποία κατέληξε στα γραφεία του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών. Εκεί οι συνδικαλιστές του ΕΚ, θυροκόλλησαν το ψήφισμα της κινητοποίησης, ενώ την ίδια ώρα οι απεργοί βροντοφώναζαν συνθήματα όπως: «Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά, θα τον καταργήσει μ' αγώνα η εργατιά» και «Με της ΓΣΕΕ τις πλάτες, σφάζουν τους εργάτες».

Στο Βόλο, οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, όπου μίλησε ο Β. Λινάρδος, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου και στέλεχος του ΠΑΜΕ, ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στα Τρίκαλα, η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία. Εκεί μίλησε ο Γ. Μπλάνας, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και στη συνέχεια έγινε πορεία που κατέληξε στο κτίριο της Νομαρχίας.

Και στην Καρδίτσα, οι εργαζόμενοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Δικαστηρίων, όπου μίλησε ο Β. Κρανιάς, μέλος της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του ΕΚ.

Εργοδοτική τρομοκρατία

Κρούσμα εργοδοτικής τρομοκρατίας σημειώθηκε στην επιχείρηση κλωστοϋφαντουργίας «ΡΑΠΤΕΞ», στη Λάρισα, όπου παραμονή της απεργίας ο εργοδότης Χρ. Καρανάσιος, εκβίασε πολλούς εργαζόμενους για να μην απεργήσουν.

Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος με ανακοίνωσή του κατάγγειλε την εργοδοτική τρομοκρατία.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Δυναμική απόκρουση του αυταρχισμού

Στην Κέρκυρα οι ταξικές δυνάμεις δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις που επιχείρησαν να σπάσουν την απεργία στο πολυκατάστημα «HONDOS CENTER»

Μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκαν και στις πόλεις της Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Στην Κέρκυρα οι ταξικές δυνάμεις δεχτήκανε απρόκλητη, αυταρχική επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες σε διατεταγμένη υπηρεσία και ικανοποιώντας εργοδοτικές εντολές, επιχείρησαν να σπάσουν την περιφρούρηση των εργαζομένων στο πολυκατάστημα «HONDOS CENTER» (ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο Ε. Λιντοβόης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας).

Αξιοσημείωτη είναι η παραίνεση του υποδιευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας κ. Γουναρόπουλου προς τους αστυνομικούς: «'Η θα σπρώξετε ή θα φύγετε από εδώ», είπε. Τελικά η επιχείρηση τρομοκράτησης δεν πέρασε. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να σπάσουν τις δυνάμεις περιφρούρησης και το πολυκατάστημα δε λειτούργησε καθώς και τα γύρω από την περιοχή εμπορικά μαγαζιά. Στην συνέχεια ακολούθησε μαχητική πορεία από την πλατεία Σαρόκο προς την Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας, όπου οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την έντονη αγανάκτησή τους για την απρόκλητη, αντιδημοκρατική, αυταρχική επίθεση.

Ισχυρό μήνυμα αντίστασης έστειλαν και οι εργαζόμενοι στα Γιάννενα μέσα από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Μειώνονται οι όροι αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης, των σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων των εργαζομένων, σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Β. Βώττης, γραμματέας του ΕΚ Ιωαννίνων, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ και να αναπτύξουν πολύμορφες δραστηριότητες ώστε να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας.

Στη Λευκάδα σημαντική ήταν η συμμετοχή των νέων εργαζομένων από το χώρο των ιδιωτικών υπαλλήλων και των κατασκευών. Οι συγκεντρωμένοι κατέληξαν στην Νομαρχία όπου επέδωσαν το ψήφισμα. Χαιρέτισαν εκπρόσωποι του ΕΚ Λευκάδας, από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και την Ομοσπονδία των ΕΒΕ.

Από το πρωί δώσανε με επιτυχία τη μάχη της περιφρούρησης οι οικοδόμοι στην Πρέβεζα στο εργοτάξιο ΚΥΡΟΜΥΤΗΣ. Ακολούθησε δυναμικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης με συμμετοχή ιδιωτικών και δημοτικών υπαλλήλων.

Στο Αγρίνιο τα γιαπιά νέκρωσαν, αφού το 90% των οικοδόμων απέργησε ενώ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδωσαν με επιτυχία το πρωί τη μάχη της περιφρούρησης στην Αγροτική Τράπεζα και στο σούπερ μάρκετ «ΣΙΣΙ ΕΛΑΣ», παρά την εμφάνιση της αστυνομίας μετά από κάλεσμα της εργοδοσίας στο σούπερ μάρκετ.

Αντίστοιχες απεργιακές συγκεντρώσεις με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ έγιναν στην Αρτα και την Ηγουμενίτσα.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Ψηλά ποσοστά συμμετοχής

Να μην αποδεχτούν τα αντεργατικά μέτρα και την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ, διαμήνυσαν χτες οι εργαζόμενοι στη Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, με τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία και στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Σε υψηλά ποσοστά κυμάνθηκε και η συμμετοχή στην απεργία στους εργασιακούς χώρους, στην Εύβοια («Τσιμέντα Χαλκίδος», «Ιντεάλ Στάνταρντ», «Μηχανική», ΚΕΜ ΑΕ -3ωρη στάση-, «Ιντερκέμ» 100%, Ναυπηγεία 80%, «Κελαϊδίτης ΑΕ», ΣΥΝΚΟ 60%, «Παλίρροια» 55% στην περιοχή Χαλκίδας και ΑΓΕΤ Ηρακλής 100%, Οικοδόμοι Νότιας Εύβοιας 90%, ΑΗΣ/ΔΕΗ 70% στο Αλιβέρι), στη Φθιώτιδα (ΣΟΥΛΙΣ 100%, ΠΑΚΟ 25%, ΔΕΥΑΛ 25%, Οικοδόμοι Λαμίας 40%, Εμποροϋπάλληλοι 40%, Τράπεζες 40%), στη Βοιωτία («Αλουμίνιον της Ελλάδος» 100%, Υπάλληλοι Δήμου Θήβας 100%, ΔΕΥΑΘ 100%, Εργαζόμενοι στην καθαριότητα Δήμου Θήβας 80%, «Μόρνος» 90%, «Βίντερ» 75%, Οικοδόμοι Θήβας 50%, ΟΤΕ 55%, ΕΛΤΑ 60%, ΕΤΕ 60%, Εμπορική Τράπεζα 50%, Υπάλληλοι Δήμου Λιβαδειάς 80%, καθαριότητας 50%, ΔΕΥΑΛ 70%).

Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν από τις ταξικές δυνάμεις στη Χαλκίδα, στο Αλιβέρι, στη Λαμία, στη Θήβα και τη Λιβαδειά. Αντίθετα, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ) επέλεξαν το δρόμο της «φυγής» στην περίπτωση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και δήλωσαν ότι θα στήριζαν στην Αθήνα τη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ (σσ πάντως ούτε εκεί δε φάνηκαν...), ενώ οι ίδιες πλειοψηφίες στη Φθιώτιδα - Βοιωτία δεν ενδιαφέρθηκαν ούτε ήθελαν να πετύχει η απεργία.

Στην επιχείρηση παραγωγής λευκού κρέατος «Κελαϊδίτης ΑΕ» ο εργοδότης «κατέβηκε» στους εργαζόμενους για να τους «πείσει» να μην πάρουν μέρος στην απεργία και καταφερόμενος κατά της ταξικής διοίκησης του σωματείου.

Οπως, επίσης, καταγγέλθηκε, η εργοδοσία του εργοστασίου «Πετζετάκης» στη Θήβα, απείλησε (μέσω του τμηματάρχη) εργαζόμενο με απόλυση αν συμμετείχε στην απεργία. Εξίσου εργοδοτική ήταν και η πραχτική του μέλους του ΔΣ του σωματείου Βασίλη Λυμπερόπουλου (ΠΑΣΚΕ) που, όταν ο εργαζόμενος απευθύνθηκε και κατάγγειλε τις απειλές της εργοδοσίας, ο εν λόγω συνδικαλιστής του αντέτεινε ότι αφού δεν τους είχε ψηφίσει στις εκλογές του σωματείου δεν μπορεί να τον στηρίξει!!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ