ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ
Παράδεισος για τους εργοδότες, κόλαση για τους εργαζόμενους

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε το ΚΚΕ

Την ώρα που οι εργάτες διαδήλωναν απέξω, μέσα στη Βουλή, κυβέρνηση και λοιποί υποστηρικτές της «ανταγωνιστικότητας»... ανταγωνίζονταν για το ποιος εκφράζει καλύτερα τις θέσεις του κεφαλαίου
Την ώρα που οι εργάτες διαδήλωναν απέξω, μέσα στη Βουλή, κυβέρνηση και λοιποί υποστηρικτές της «ανταγωνιστικότητας»... ανταγωνίζονταν για το ποιος εκφράζει καλύτερα τις θέσεις του κεφαλαίου
Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» απαίτησε το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ξεκίνησε χτες στη Βουλή και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Από την πλευρά της κυβέρνησης για μια ακόμη φορά έγινε λόγος για ένα νομοσχέδιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ενώ τη στήριξη των λογικών «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας παρείχε το ΠΑΣΟΚ.

«Η Εργατική Τάξη σήμερα έδωσε μια απάντηση. Απέργησε σε όλη την Ελλάδα. Δε θα σταματήσει όμως εδώ, οι αγώνες θα συνεχιστούν», τόνισε παρεμβαίνοντας ο Τάκης Τσιόγκας, προσθέτοντας ότι «αργά ή γρήγορα η εργατική τάξη θα αλλάξει τους συσχετισμούς σε πολιτικό σε συνδικαλιστικό επίπεδο και θα καταργήσει τους αντεργατικούς νόμους». Αναφερόμενος στην πορεία που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «το νομοσχέδιο δεν είναι κεραυνός εν αιθρία», αλλά «είναι κατευθύνσεις της ΕΕ και συνέχεια των προηγουμένων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ». Μιλώντας πολύ συγκεκριμένα σημείωσε ότι επί κυβέρνησης Μητσοτάκη ο νόμος 1892 θεσμοθέτησε την «4η βάρδια και τα 12ωρα», σχολιάζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ παρότι έλεγε ότι θα καταργήσει το νόμο, όχι μόνο δεν τον κατάργησε αλλά τον εφάρμοζε για 5 χρόνια έως ότου έφερε τους δικούς του νόμους». Αναφερόμενος στα αντεργατικά νομοθετήματα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι με το νόμο 2639 του 1998 θεσμοθετήθηκε η «διευθέτηση χρόνου εργασίας», ενώ η τότε κυβέρνηση νομιμοποίησε τις «ελαστικές μορφές απασχόλησης, δηλαδή την εργολαβία» και «συνέχιζε να εφαρμόζει τη μερική απασχόληση που δέχτηκε και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ». Το ίδιο έγινε και με «τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης». Επίσης ο Τ. Τσιόγκας υπενθύμισε το νόμο 2874 του 2000 που οδήγησε στη «μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών» και αποτέλεσε τη βάση ώστε να «ιδρύονται τα δουλεμπορικά γραφεία».

«Πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι πως με αυτούς τους νόμους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χτυπούν τα δικαιώματα των εργαζομένων», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ προσθέτοντας ότι «επιδιώκουν να πετύχουν τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης», αφού «με όλους τους νόμους ο εργαζόμενος είναι έρμαιο του εκβιασμού των εργοδοτών» και μάλιστα με «πολύπλευρες και ολέθριες συνέπειες». Ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι «θα είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν περισσότερες ώρες πλην του 8ωρου» διαβλέποντας ότι «θα σακατευτούν. Θα πεθαίνουν στις σκαλωσιές και στις μηχανές»... Επισήμανε ότι «η εντατικοποίηση θα χτυπήσει κόκκινο και οι απολύσεις θα πολλαπλασιαστούν» και παράλληλα «οι εργαζόμενοι θα χάσουν κάθε δυνατότητα οικογενειακού προγραμματισμού, και αυτόν τον ελάχιστο χρόνο να δουν την οικογένεια» την ώρα που θα υπάρχει «ακόμα λιγότερος χρόνος για να συνδικαλιστούν, να πάνε στο σωματείο τους, να οργανώσουν τους αγώνες τους».

Για την υπόθεση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας ο βουλευτής του ΚΚΕ ήταν ξεκάθαρος: «Είτε με επιτροπές είτε χωρίς επιτροπές η διευθέτηση σημαίνει απόλυτη εξουσία των αφεντικών». Ειδικά για τη ρύθμιση που αφορά την ελεύθερη διευθέτηση σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 21 εργαζόμενους είπε πως «πραξικοπηματικά οι εργαζόμενοι θα οδηγούνται στη διευθέτηση με το πιστόλι στον κρόταφο». Επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει τεράστιες ευθύνες γιατί είναι υπέρ την ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων», ενώ «συμφωνεί με τη μερική απασχόληση» και «τάσσεται υπέρ της διευθέτησης ζητώντας ανταλλάγματα». Καταλήγοντας σημείωσε: «Δημιουργείτε έναν παράδεισο για τους εργοδότες και μια κόλαση για τους εργαζόμενους».

Από την πλευρά της ΝΔ ο εισηγητής του κόμματος, Α. Μπούρας, υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα διευκολυνθούν απασχολώντας το προσωπικό νόμιμα πέραν της εβδομαδιαίας ορισμένης εργασίας», ενώ «θα υπάρχουν ευκαιρίες για νέες επενδύσεις και κατά συνέπεια για νέες θέσεις εργασίας». Οσον αφορά το θέμα των υπερωριών δήλωσε ότι με τη νομοθεσία του ΠΑΣΟΚ οι εργοδότες «κατέφευγαν σε παράνομες μεθοδεύσεις σε βάρος των εργαζομένων» και αδήλωτες υπερωρίες. Χτες, ο υπουργός Εργασίας, Π. Παναγιωτόπουλος, παρείχε διευκρινίσεις στους δημοσιογράφους σχετικά με τις επιτροπές διευθέτησης του χρόνου εργασίας, λέγοντας ότι «ο κοινωνικός επιθεωρητής θα έχει και αποφασιστικό χαρακτήρα».

Αρνητικά στο συγκεκριμένο νομοθέτημα, αλλά διατυπώνοντας ένα ξεκάθαρο «ναι» στη λογική της λεγόμενης διευθέτησης του χρόνου εργασίας, εμφανίστηκε χτες στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ. Ο εισηγητής του, Ε. Παπαχρήστου, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «υπονομεύει τον κοινωνικό διάλογο μεταξύ των εταίρων». Υποστήριξε επίσης ότι ο θεσμός της διευθέτησης «μπορεί να γίνει αποδεκτός από τους εργαζόμενους μόνο με δυο προϋποθέσεις. Με σοβαρές εγγυήσεις και αντισταθμιστικά οφέλη»!

Ο εισηγητής του ΣΥΝ, Γ.Δραγασάκης, τάχθηκε κατά του νομοθετήματος εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση πάσχει από «έλλειψη πολιτικής θέσης» (!) απέναντι σε εκβιασμούς από την πλευρά επιχειρηματιών, που δηλώνουν ότι πρόκειται να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους σε άλλες βαλκανικές χώρες.


ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Οργανωμένη αντίσταση στην ακραία επίθεση του κεφαλαίου

Την ανάγκη οργανωμένης αντίστασης στην ακραία επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στους εργαζόμενους τόνισε, παρεμβαίνοντας χτες στη συζήτηση στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, επισημαίνοντας ότι σήμερα υλοποιούνται κατευθύνσεις της ΕΕ, που έχουν τη συμφωνία και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ.

«Το νομοσχέδιο κινείται στο πνεύμα που καθιέρωσε το μεγάλο κεφάλαιο τα τελευταία χρόνια και που θεσμοθέτησε η ΕΕ, αρχής γενομένης με τις συμφωνίες του Μάαστριχτ», τόνισε ο Ορέστης Κολοζώφ, αναφερόμενος σε αποφάσεις της ΕΕ όπως «οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, το ωράριο, το ασφαλιστικό και το φορολογικό». Τόνισε ότι στις αποφάσεις αυτές «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους και δεσμεύτηκαν να τις υλοποιήσουν στη χώρα το καθένα με τον τρόπο του», παράλληλα, «βοήθησε και ο ΣΥΝ πρώτα με τη στήριξη και ψήφιση του Μάαστριχτ, στη συνέχεια με τις θέσεις του για την ΕΕ, που δημιουργούν αυταπάτες και αναστολές στο λαό». Οσον αφορά στην ηγεσία των συνδικάτων, ο Ορέστης Κολοζώφ σημείωσε ότι «αντί να μπουν επικεφαλής στην πάλη για να αποκρούσουν αυτή την επίθεση συμφιλιώθηκαν με την εργοδοσία και μέσα από μια πολιτική συναίνεσης στήριξαν όλες τις απαιτήσεις του κεφαλαίου». Οσον αφορά τις αντιπολιτευτικές τακτικές είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ, ο Ορ. Κολοζώφ σχολίασε πως «αυτό που έκανε χτες η ΝΔ δημαγωγώντας με τα προβλήματα του λαού μας αυτό κάνει και το ΠΑΣΟΚ, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τα μέτρα που παίρνει τώρα η ΝΔ, μέτρα που δεν είναι τίποτε άλλο από τις αποφάσεις της Λισαβόνας που και αυτό το ΠΑΣΟΚ όπως και η ΝΔ ενέκρινε».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία, δηλώνοντας ότι «ο Ελληνας εργαζόμενος δουλεύει περισσότερες ώρες από ό,τι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του», σημειώνοντας όμως ότι «βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η αυθαιρεσία του κεφαλαίου σε όλες τις εκφάνσεις της προχωρεί προς ακραίες καταστάσεις» και «θέλει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να σέρνονται και να εκλιπαρούν για μια θέση εργασίας, παραδομένοι πλήρως στις αρπακτικές ορέξεις των εργοδοτών». Παράλληλα, επισήμανε ότι «στοχεύουν να κάμψουν κάθε αντίσταση από όπου κι αν προέρχεται. Η αξιοποίηση των πράξεων τρομοκρατίας για την οργάνωση ενός κατασταλτικού μηχανισμού όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια η ίδια η υπόσταση του ανθρώπου σε αυτή την κοινωνία καταρρακώνεται, πρέπει να αξιολογηθεί».

Διαβλέποντας την ψήφιση του νομοθετήματος από την κυβερνητική πλειοψηφία, ο Ορέστης Κολοζώφ τόνισε πως «ο αντιλαϊκός νόμος δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτός από την εργατική τάξη. Θα παλέψει με αποφασιστικότητα να τον ανατρέψει και θα τον ανατρέψει». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, επισήμανε καταληκτικά πως υπάρχει σήμερα ανάγκη «ο ελληνικός λαός να προβάλλει όσο μπορεί πιο οργανωμένα αντίσταση σε όλα τα μέτωπα. Η αναγκαιότητα που υπάρχει είναι οι κοινωνικές δυνάμεις που θίγονται από αυτή την πολιτική του κεφαλαίου και οι πολιτικές δυνάμεις που μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων θα δημιουργηθούν και θα στηρίξουν μαζί με το ΚΚΕ πολιτικές που θα προωθούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και θα συγκροτήσουν ένα μέτωπο που θα παλεύει σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, θα αντιπαλεύει τα μονοπώλια, θα προωθεί τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας και θα διεκδικεί την κυβέρνηση, ανοίγοντας το δρόμο για πιο βαθιές αλλαγές στην κοινωνία μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ