ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αύριο στην ΕΤΜΑ για τη Σωτηρία

Μπροστά στην πύλη της ΕΤΜΑ θα συναντηθούν και πάλι αύριο, Πέμπτη, εργαζόμενοι και νεολαίοι για να τιμήσουν τη Σωτηρία Βασιλακοπούλου. Την Κνίτισσα φοιτήτρια της Παντείου που δολοφονήθηκε σε εκείνο ακριβώς το σημείο στις 28 Ιούλη του 1980. Είχε βρεθεί εκεί μαζί με συντρόφους της και μοίραζε προκηρύξεις στους εργάτες που σχολούσαν, καλώντας τους στη μεγάλη απεργία της επόμενης μέρας, όταν ένα από τα πούλμαν της εταιρίας τη χτύπησε και συνέχισε την πορεία του περνώντας από πάνω της.

Αύριο Πέμπτη, στις 8 το βράδυ έχει προγραμματιστεί στην πύλη της ΕΤΜΑ (Αγ. Αννης και Ιερά Οδός) εκδήλωση τιμής στη θυσία της νεαρής αγωνίστριας. Την εκδήλωση διοργανώνουν η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής και η ΠΚΣ.

16ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Μεγάλη η ευθύνη της εκπροσώπησης

Σημαντική είναι η ευθύνη της εκπροσώπησης που αναλαμβάνουν τα μέλη κάθε αποστολής που θα λάβει μέρος στις εκδηλώσεις του 16ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ), το οποίο πραγματοποιείται στις 7 - 15 Αυγούστου στο Καράκας της Βενεζουέλας. Η εμπειρία που θα αποκομίσει κάθε νέος από τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ, αναμένεται να είναι πολύτιμη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Οχι μόνο για την κατάσταση στο διεθνές νεολαιίστικο κίνημα, αλλά και για τις κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις στην ίδια τη Βενεζουέλα. Εξάλλου, κάθε ΠΦΝΦ αποτελεί μια από τις ξεχωριστές και λιγοστές ευκαιρίες, όπου μπορεί κανείς να ανταλλάξει εμπειρίες, απόψεις και προβληματισμούς με νέους από κάθε γωνιά του πλανήτη. Αλλωστε, πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους θεσμούς του διεθνούς αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της νεολαίας, μια διεθνή συνάντηση από την όποια και το νεολαιίστικο κίνημα της χώρας μας προσδοκά να αποκομίζει κάθε φορά, καινούρια εφόδια.

Η ελληνική Εθνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή (ΕΠΕ) βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία των προετοιμασιών. Ελάχιστες μέρες απομένουν για την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής, η οποία αναμένεται να είναι μια από τις μεγαλύτερες σε όλη την Ευρώπη. Οι πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, ποικίλου περιεχομένου, που οργανώσεις της ελληνικής ΕΠΕ έχουν αναλάβει να παρουσιάσουν στο Καράκας, βρίσκονται ήδη στο στάδιο της ολοκλήρωσής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ελληνική αποστολή θα ενταχθούν και μέλη της ΚΝΕ που ανήκουν σε Οργανώσεις του εξωτερικού (Σουηδία, Γερμανία, Βόρεια Αμερική κλπ.). Τέλος, ως ένδειξη πίστης στην αξία της διεθνιστικής αλληλεγγύης, η ΚΝΕ αποφάσισε να βοηθήσει τη συμμετοχή στο 16ο ΠΦΝΦ, δύο συντρόφων από την Κομμουνιστική Νεολαία Αλβανίας και την Κομμουνιστική Νεολαία Γιουγκοσλαβίας.

31ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Συνεχίζονται και αυτή τη βδομάδα οι εκδηλώσεις του 31ου φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία να βρίσκονται στο επίκεντρο της θεματολογίας τους. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

  • Σήμερα:

-- Στη Χαλκίδα, στο θέατρο Κωτσόπουλου (Μέσα Παναγίτσα - Σουβάλα), στις 9 μ.μ., με θέμα: «12 ώρες δουλιά, ζωή πόσο;»

-- Στη Λαμία, στο καφέ «AGORA», στις 7:30 μ.μ., για τους νέους εργαζόμενους.

-- Στο Ποσείδι Χαλκιδικής, στην κατασκήνωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, στις 8 μ.μ., με θέμα: «Το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στη Βενεζουέλα». Περιλαμβάνει κουβανέζικο γλέντι.

-- Στην Πτολεμαΐδα, στο Εργατικό Κέντρο, στις 8 μ.μ., με θέμα «Νέοι εργαζόμενοι και και οι εξελίξεις στα εργασιακά».

-- Στο Ηράκλειο Κρήτης, στον πεζόδρομο της Κοραή, στις 7 μ.μ. με θέμα «Στους αγώνες της τάξης μας, η ελπίδα».

  • Αύριο:

-- Στο Καινούριο Αγρινίου, στην πλατεία, στις 9 μ.μ., με θέμα: «Το σχολείο των αναγκών και των ονείρων μας».

  • Την Παρασκευή:

-- Στην Καβάλα, στο λιμάνι, μπροστά στα φέρι μπότ, στις 9 μ.μ., με θέμα: «Μόνιμη, σταθερή δουλιά για όλους - 7ωρο, 5νθήμερο, 35ωρο».

-- Στο Πέραμα Ιωαννίνων, στις 9 μ.μ., στην πλατεία, με θέμα: «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά», θα μιλήσει ο Θανάσης Σιμούλης, αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Κόντρα στην πολιτιστική αποχαύνωση

Με μεγάλη επιτυχία έγινε την Κυριακή 24 Ιούλη η προφεστιβαλική εκδήλωση της ΟΒ Αποκόρωνα Χανίων στην πλατεία των Καλυβών με θέμα «Λαϊκή Παράδοση - Λαϊκός πολιτισμός. Αντίσταση στην πολιτιστική αποχαύνωση της νεολαίας». Η ανάδειξη της λαϊκής μας παράδοσης, η ενίσχυση και στήριξη της ερασιτεχνικής νεανικής δημιουργίας και το δικαίωμα της νεολαίας στον αθλητισμό - πολιτισμό είχε μεγάλη απήχηση και στη νεολαία αλλά και σε όλους τους κατοίκους της περιοχής.

Η εκδήλωση περιλάμβανε κρητική μουσική από τον Μπακατσάκη Μ. (λύρα) και τον Γαλανάκη Λ. (λαούτο) που συνοδευόταν με χορό από το Λαογραφικό όμιλο Χανίων. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Βαγγ. Καβρουλάκης, γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Αποκόρωνα - Σφακίων και μίλησε και ο Γ. Βαρδάκης, μέλος του ΝΣ Χανίων της ΚΝΕ.

«Νέα έκφανση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων»

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας της ΚΟΘ του ΚΚΕ για το υπό ίδρυση «Διεθνές Πανεπιστήμιο»

Το «Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας», που ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια νέα έκφανση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, όπως αυτές εφαρμόζονται στο χώρο της εκπαίδευσης. Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Παιδείας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με αφορμή τις ανακοινώσεις για ίδρυση πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη με στόχο την προσέλκυση φοιτητών - «πελατών» από το εξωτερικό και κυρίως από τα Βαλκάνια.

«Πρόκειται για ένα Πανεπιστήμιο που μόνο κατ' ευφημισμό θα χαρακτηρίζεται δημόσιο, ενώ στην πραγματικότητα θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, συμπυκνώνοντας όλες τις αντιεκπαιδευτικές και αντιλαϊκές ρυθμίσεις που κατά καιρούς έχουν ψηφιστεί στις διάφορες Συνόδους των υπουργών Παιδείας από την Μπολόνια μέχρι σήμερα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Οπως σημειώνεται, το Διεθνές Πανεπιστήμιο προορίζεται αναμφισβήτητα και κατά κύριο λόγο ακριβώς να αποτελέσει πρωτεύοντα μοχλό στα Βαλκάνια, προωθώντας, κατά αυτόν τον τρόπο, με ένα επικάλυμμα... επιστημονικής μεθοδολογίας, τα σχέδια του ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Ακόμη, το πανεπιστήμιο αυτό, αναφέρεται, συμπυκνώνει πιλοτικά, προκειμένου να επεκταθούν σε όλη την Ανώτατη Εκπαίδευση, πτυχές των αποφάσεων της Μπολόνια, οι οποίες, εφαρμοσμένες πλέον σε ένα νεοϊδρυμένο Πανεπιστήμιο, μπορούν ανενόχλητα να ολοκληρώσουν το πρότυπο του Πανεπιστημίου που λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον του κεφαλαίου και των μονοπωλίων, να εξετάσουν αναλυτικά τις λεπτομέρειες μιας συντονισμένης εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης.

Το Τμήμα Παιδείας της ΚΟΘ του ΚΚΕ τονίζει ότι απαιτείται συντονισμένη δράση και μέτωπο ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και στους αγαστούς συνεργάτες της, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, που θα εκφραστούν με συλλογικούς αγώνες στην κατεύθυνση διεκδίκησης ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης, δημόσιας και δωρεάν, χωρίς ταξικούς φραγμούς, με στόχο την εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών του λαού.

Δείγμα ... «δημοκρατίας»

Την ώρα που, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, εντείνονται οι προετοιμασίες για το 16ο ΠΦΝΦ, έφτασε στο «Ρ» μια μαρτυρία - δείγμα «δημοκρατίας» από τη λεγόμενη «χώρα της ελευθερίας»: Οπως υπογραμμίζει Ελληνας νεαρός κομμουνιστής που κατοικεί στις ΗΠΑ (τα στοιχεία του για ευνόητους λόγους δε δημοσιεύουμε) «Ο κρατικός οργανισμός στον οποίο εργάζομαι έχει εμποδίσει την πρόσβαση στην ιστοσελίδα της κομμουνιστικής νεολαίας».

Απάντηση βέβαια στη φίμωση που προσπαθούν να επιβάλλουν στους νέους που αντιστέκονται, είναι και το ίδιο το ΠΦΝΦ. Ο ίδιος νέος, ο οποίος θα βρεθεί στο Καράκας, δηλώνει ανάμεσα σε άλλα: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση προσδοκώ να συναντήσω την αποστολή της ΚΝΕ και των συμμάχων της. Οχι μόνο γιατί με γεμίζει περηφάνια η δράση της στην ελληνική επικράτεια κι ελπίδα η δύναμη της οργανωμένης πάλης. Ο κυριότερος λόγος είναι η επανασύνδεση με το ζωντανό, πρωτοπόρο κομμάτι του νεολαιίστικου κινήματος, απαραίτητου - όσο και το νερό - στοιχείου μιας συνειδητής ανθρώπινης ζωής. Πάμε στη Βενεζουέλα να διαδηλώσουμε με τη σημαία του επιστημονικού σοσιαλισμού - κομμουνισμού!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ