ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
80 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
«Ζορμπάς» στο Ηρώδειο

Τιμώντας τα 80χρονα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη, το Ελληνικό Φεστιβάλ διοργανώνει και παρουσιάζει αύριο και μεθαύριο στο Ηρώδειο το μπαλέτο «Ζορμπάς». Η παράσταση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Μπαλέτο Ουγγαρίας και το Μπαλέτο της Κρατικής Οπερας Ουγγαρίας.

Ο Μ. Θεοδωράκης έγραψε το έργο το 1987, κατά παραγγελία της Οπερας της Βερόνα, χρησιμοποιώντας βασικά μοτίβα από τη μουσική της ομώνυμης ταινίας. Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Ζορμπάς «ζωντανεύουν» μέσα από την αριστουργηματική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, σε μια θεαματική χορευτική παράσταση, που αναδεικνύει τον κεντρικό ήρωα σε μια διαχρονικά αναγνωρίσιμη ελληνική μορφή. Το έργο παρουσιάζεται σε Χορογραφία - Προσαρμογή: Gabor Kevehazy. Σκηνικά: Miklos Borsa. Κοστούμια: Anna Burda, Kalman Varga. Σολίστ Χορού: Ζορμπάς: Zoltan Nagy Jr (28/7), Gyorgy Szakaly 29/7. Μαντάμ Ορτάνς: Ildiko Pongor (28/7), Katalin Volf (29/7). Χήρα: Kalin Hagai (28/7), Krisztina Kevehazy (29/7). Αγγλος: Jozset Cserta (28/7), Sandor Tun (29/7). Διευθυντής Μπαλέτου: Gyula Harangozo.

Εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους

«Δημαρχιακές εκλογές». Εικονογράφηση του Μιχ. Βενετούλια
«Δημαρχιακές εκλογές». Εικονογράφηση του Μιχ. Βενετούλια
Για το εικονογραφικό έργο του σε φυλλάδια και άλλες εκδόσεις για τον Καραγκιόζη, τιμάται σήμερα (9.15 μ.μ.), στο υπαίθριο Θέατρο του Δήμου Ζωγράφου (Γ. Ζωγράφου 17, Ν. Τέρμα), ο ζωγράφος Μιχάλης Βενετούλιας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του αφιερώματος στο Θέατρο Σκιών με τίτλο «Νύχτες Μαγικές», που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του δήμου, σε συνεργασία με το Αρχείο Ελληνικού Θεάτρου Σκιών. Θα ακολουθήσει η παράσταση «Οι δύο λόρδοι» από τον Αθω Δανέλλη.

  • Συνεχίζονται στο Αττικό Θέατρο οι εκδηλώσεις «Καλοκαιράκι 2005», που διοργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων. Σήμερα (9 μ.μ.) φιλοξενείται συναυλία της Λιζέτας Νικολάου και αύριο συναυλία της Χαρούλας Λαμπράκη και του Κώστα Λεοντίτη. Ακολουθεί (29/7) η καλλιτεχνική εταιρία «Πολύμνια» με αθηναϊκές μελωδίες. Είσοδος ελεύθερη.
  • Στο άλσος Θησείου, κοντά στον ηλεκτρικό σταθμό, λειτουργεί εικαστική έκθεση με τίτλο «Ζωάκια στην Πόλη». Παρουσιάζονται γλυπτικές κατασκευές με χαρτί της Γιώτας Καλαβρυτινού. Πρόκειται για έναν εικαστικό ζωότοπο με σκυλάκια και γατάκια από παπιέ μασέ, που παίζουν, περπατούν, κοιμούνται, ρεμβάζουν. Με βλέμματα εκφραστικά σκλαβώνουν τους μικρούς τους φίλους, ενώ συγχρόνως τους δίνουν κάποια πλαστικά ερεθίσματα. Η έκθεση θα λειτουργεί έως 7 Αυγούστου και από 22 Αυγούστου έως 10 Σεπτεμβρίου.
  • Συνεχίζεται στην πανέμορφη Κέα, η «3η Γιορτή των Παραμυθιών». Την Παρασκευή (9 μ.μ.), στην προβλήτα «Ποίσσες», η Μάνια Μαράτου θα αφηγηθεί θαλασσινές ιστορίες, ενώ στις 12 το βράδυ, ξεκινώντας από την Πιάτσα Ιουλίδας, θα μας χαρίσει «Μεταμεσονύχτιες ιστορίες στο μονοπάτι του κάστρου». Στις 30 Ιουλίου (8.30 μ.μ. Ιουλίδα Θέατρο πάρκου), η Αγνή Στρουμπούλη θα αφηγηθεί «Ελληνικά παραμύθια με ανεξιχνίαστες γριές».
ΔΗΜΗΤΡΙΑ ΔΑΦΝΩΝΑ 2005
Διήμερο πολιτισμού

Αρετή Κετιμέ
Αρετή Κετιμέ
Για έβδομη συνεχή χρονιά πραγματοποιούνται, στην όχθη του Νέστου, στο Δαφνώνα Ξάνθης οι εκδηλώσεις Δημήτρια Δαφνώνα 2005, στις 29-30 Ιούλη. Ενα διήμερο φεστιβάλ πολιτισμού, περιπέτειας, ρομαντισμού και περιπλάνησης στις φυσικές ομορφιές της Κοιλάδας του Νέστου που δημιουργούν οι άνθρωποι της περιοχής.

Την Παρασκευή, στις 21.30: Αρετή Κετιμέ. Μαζί της ο γνωστός δεξιοτέχνης του κλαρίνου Μάνος Αχαλινωτόπουλος και πλήθος άλλων γνωστών και καταξιωμένων παραδοσιακών μουσικών όπως ο Νίκος και η Γιασεμί Σαραγούδα στα Μικρασιάτικα και ο Βασίλης Αβενίδης στην Ποντιακή Λύρα και το τραγούδι.

Και το Σάββατο, στις 21.30: Συναυλία του Δημήτρη Μπάση. Μαζί του η Ειρήνη Χαρίδου. Σε ένα πρόγραμμα από την προσωπική δισκογραφία του καλλιτέχνη αλλά και επιλογές από μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού τραγουδιού.

Στο χώρο των εκδηλώσεων θα παρουσιαστούν παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως σιδεράδες, σαγματοποιοί, πετράδες και θα κατασκευαστούν καθημερινά αγροτικά αντικείμενα, σαμάρια, πελεκητές πέτρες κ.ά. Επίσης όπως κάθε χρόνο θα υπάρχουν ειδικές δραστηριότητες για τα παιδιά, όπως θέατρο, ζωγραφική, τραγούδι και παιχνίδια.

Κλασικά ηχοχρώματα σε Καβάλα και Τήνο

Το όνομα του μεγάλου Ελληνα συνθέτη και δασκάλου Γ. Α. Παπαϊωάννου, ο οποίος γεννήθηκε στην Καβάλα και με το έργο και τη διδασκαλία του επηρέασε καθοριστικά την εξέλιξη της νεότερης Μουσικής Σχολής στην Ελλάδα φέρει το σημαντικό Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής, που θα πραγματοποιηθεί από 25 Ιούλη έως 2 Αυγούστου, στην Καβάλα. Στο «Φεστιβάλ Γ.Α. Παπαϊωάννου», που γίνεται για έκτη συνεχή χρονιά θα συμμετέχουν αξιόλογοι καλλιτέχνες της κλασικής μουσικής, όπως: Maria Jose Montiel, Joaquin Soriano, Μαρίνα Κρίλοβιτς, Μαριλένα Δωρή, Σπύρος Μουρίκης, Jerome Pernoo, Γιάννης Εριφυλλίδης, Λάμπης Βασιλειάδης, Yonty SolomonViktor Tretyakov, Vassili Lobanov, Κουαρτέτο Γιώργου Κοντραφούρη, Χορωδία Obilic του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου κ.ά. Παράλληλα πραγματοποιούνται σεμινάρια βιολοντσέλου, κλαρινέτου, όπερας - ληντ, πιάνου και φλάουτου.

  • Το Σωματείο «Οι Φίλοι της Τήνου» διοργανώνει για πρώτη φορά φέτος τις «Μουσικές Βραδιές Τήνου», στο πλαίσιο των οποίων θα πραγματοποιηθούν δύο αξιόλογες συναυλίες. Στις 29 Ιούλη, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, παρουσιάζει έργα Μότσαρτ (με σολίστ τους Τάσο Πάππα και Αλεξάνδρα Νομίδου), Βιβάλντι, Γιώργου Χατζημιχελάκη και Νίκου Σκαλκώτα. Ακολουθεί, στις 30 Ιούλη, η συναυλία «Canto Alma» με το «Σεξτέτο Novitango» σε έργα Αστόρ Πιατσόλα, Μάνου Χατζιδάκι, Νίνο Ρότα και Νικόλα Πιοβάνι. Το σύνολο, το οποίο αποτελούν οι Αναστασία Γεωργάκη (ακορντεόν), Γιούλα Μιχαήλ (τραγούδι), Σέρτζιου Ναστάζα (βιολί), Γιάννης Αντωνόπουλος (πιάνο), Σταύρος Κατηρτζόγλου (κιθάρα) και Βαγγέλης Ζωγράφος (κοντραμπάσο). Οι συναυλίες θα γίνουν στο προαύλιο του Εκκλησιαστικού Λυκείου της Τήνου.

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας διοργανώνει στην Πρέβεζα, το 3ο Φεστιβάλ «Μουσικοί του κόσμου». Στις 29 Ιούλη η φωνή των «Gotan Project» Christina Vilallonga θα δώσει μια μοναδική συναυλία. Χορεύουν οι «Tαngo Loco». Θ' ακολουθήσει στις 30 Ιούλη η συναυλία του θρυλικού τραγουδιστή των «Ανιμαλς», Ερικ Μπάρτον. Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Κηποθέατρο Πρέβεζας. Ωρα έναρξης: 9.30μμ. Τηλέφωνα για πληροφορίες και εισιτήρια: 26820.25325 και 26820.25503.

Συναυλία - αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι θα έχουν την τύχη να απολαύσουν, όσοι θα βρίσκονται στις 30 Ιούλη, στη Σέριφο, στη μουσική σκηνή «Μεταλλείο». Η κιθαρίστρια Στέλλα Κυπραίου θα παρουσιάσει την «Ερωτική Πολυρυθμία», που περιλαμβάνει μουσική και τραγούδια του Μ. Χατζιδάκι, από τους κύκλους «Reflections», «Ρωμαϊκή Αγορά», «Το χαμόγελο της Τζοκόντα», «Πορνογραφία», καθώς και τραγούδια από τον κινηματογράφο και το θέατρο. Μαζί της στο μαντολίνο η Βιβή Γκέκα και στη φωνή η Παυλίνα Κωνσταντοπούλου. Αφήγηση: Ιωάννης Ψαρράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ