ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Δικάζουν σήμερα δύο κομμουνιστές

για «φθορά πράγματος», όπως χαρακτηρίζει η Αστυνομία την αναγραφή συνθημάτων! Αντίθετα ο δήμαρχος της πόλης χαρακτηρίζει πολιτική την πράξη και καταδικάζει τη δίωξη

Στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διώκονται για την πολιτική τους δράση. Ο γραμματέας της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ Παναγιώτης Σαββίδης και ο Γιώργος Ευσταθιάδης στέλεχος της ΚΝΕ, δικάζονται σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης, επειδή στις 5 Μάρτη του 2004 έγραψαν σύνθημα στον τοίχο του Δημοτικού Γηπέδου Κατερίνης μέσα από το οποίο καλούσαν το λαό της πόλης να καταδικάσει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και να υπερψηφίσει το ΚΚΕ. Οι δύο κομμουνιστές διώκονται με την κατηγορία της πρόκλησης «φθοράς πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος, κατά συναυτουργία».

Η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ καταγγέλλει τη δίωξη και καλεί το λαό να αντιδράσει.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Την ώρα που κατεδαφίζονται κατακτήσεις και άλλα δικαιώματα της εργατικής τάξης και γίνεται προσπάθεια να αποσιωπηθεί η φωνή και δράση του ΚΚΕ, την ίδια ώρα παραπέμπουν στελέχη του ΚΚΕ σε δίκη γιατί θέλησαν να ενημερώσουν το λαό της Κατερίνης, δύο μέρες πριν τις εκλογές, ασκώντας το συνταγματικό τους δικαίωμα να προβάλλουν τις θέσεις του Κόμματός τους.

Η συγκεκριμένη προσαγωγή σε δίκη δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Ερχεται σε συνέχεια ανάλογων περιστατικών σ' όλη την Ελλάδα που εντάσσονται στο γενικότερο πολιτικό κλίμα και θεσμικό πλαίσιο, υπαγορευμένο από ΗΠΑ - ΕΕ - άρχουσα τάξη της χώρας μας και στοχεύει στην καταστολή κάθε λαϊκής αντίδρασης - αντίστασης στον περιορισμό των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού». Και ξεκαθαρίζει πως οι κομμουνιστές θα συνεχίσουν να μάχονται για τα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες, για την κοινωνική δικαιοσύνη.

Τη δίωξη καταδικάζει με δήλωσή του και ο δήμαρχος Κατερίνης, Γιάννης Αμοιρίδης. Μιλώντας στο «Ρ», σημείωσε πως το ΚΚΕ δεν έχει τις οικονομικές δυνατότητες που έχουν τα άλλα κόμματα για να προπαγανδίσουν την πολιτική και τις θέσεις τους. Σχολίασε πως είναι υπερβολική η δίωξη και καυτηρίασε επικριτικά το γεγονός πως κανένας άλλος εκπρόσωπος άλλου κόμματος δε συνελήφθη και δε διώχτηκε, αν και εκείνη την περίοδο γέμισαν την πόλη με πανό, αφίσες και συνθήματα.

Απαντώντας και στο ερώτημα αν ο Δήμος, ως ιδιοκτήτης του χώρου που «προκλήθηκε η φθορά», επιθυμεί τη δίωξη των δύο κομμουνιστών, ο Γ. Αμοιρίδης σημείωσε: «Η κίνηση ήταν πολιτική και δεν είχε στόχο να προσβάλει την αισθητική της πόλης. Δεν επιθυμούμε καμία δίωξη. Αντίθετα μάλιστα πιστεύω ότι η φωνή του ΚΚΕ είναι χρήσιμη, η ιστορία του πολύχρονη και σημαντική η συμβολή του στους αγώνες για τη δημοκρατία».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενισχύονται οι μηχανισμοί παρακολούθησης

Γ. Βουλγαράκης: Οι κάμερες - χαφιέδες θα παρακολουθούν στο εξής και πρόσωπα! Εχουμε θεσμοθετημένες διαδικασίες για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων!

Μέτρα για την παραπέρα ενίσχυση και «νομιμοποίηση» των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» προαναγγέλλει ο Γ. Βουλγαράκης, ευθυγραμμιζόμενος απόλυτα με τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ.

Σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», ο υπουργός Δημόσιας Τάξης παραδέχεται ότι οι εκατοντάδες κάμερες - χαφιέδες που τοποθετήθηκαν για την «ασφάλεια» των Ολυμπιακών Αγώνων και τη διευκόλυνση, τάχα, της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, θα παρακολουθούν πλέον ελεύθερα, διαδηλώσεις, πρόσωπα, ακόμα και θορύβους! Υπάρχουν κάμερες στους δρόμους, οι οποίες «ενώ έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν και τις κινήσεις των πολιτών, παρακολουθούν - αυτή τη στιγμή - μόνο τα τροχαία», σημειώνει με νόημα ο υπουργός και προσθέτει: «Απαίτηση της ΕΕ είναι να υπάρχει και η καταγραφή και άλλων πραγμάτων, όπως πρόσωπα, θόρυβοι, κλπ»(!). Επικαλούμενος το έωλο επιχείρημα πως μέσω των καμερών εντοπίζονται οι «τρομοκράτες», όπως έγινε στη Βρετανία, ο υπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του μέτρου λέγοντας ότι «το λογισμικό υπάρχει και κάποια στιγμή θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί»(!). Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η κυβέρνηση θα παραγγείλει κι άλλες κάμερες, ο αριθμός των οποίων δεν έχει ακόμα γίνει γνωστός. Οσον αφορά στις παρακολουθήσεις τηλεφώνων αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα κάνει χρήση του ΠΔ 47/2005 που ψηφίστηκε παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων και νομιμοποιεί τις παρακολουθήσεις όλων των τηλεπικοινωνιών, με τυπική δικαστική άδεια. «Σε ό,τι αφορά τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων, εμείς έχουμε τέτοιες διαδικασίες θεσμοθετημένες, αλλά δεν εφαρμόζονται απόλυτα»(!), αναφέρει χαρακτηριστικά. Γενικότερα, πάντως, ο Γ. Βουλγαράκης καυχάται γιατί «η Ελλάδα έχει τα τελειότερα συστήματα (σ.σ. ασφάλειας) και το πιθανότερο είναι τα μέσα αυτά να τα χρησιμοποιήσουμε»... Αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι περιμένει πολλά και από τα νέα ψηφιακά διαβατήρια που θα αρχίσουν να ισχύουν από το νέο έτος και τα οποία, όπως είναι γνωστό, θα περιλαμβάνουν βιομετρικά δεδομένα, όπως η ίριδα του ματιού, τα δακτυλικά αποτυπώματα, καθώς και «αόρατα» προσωπικά δεδομένα...

«Η Ευρώπη είναι ένα ενιαίο σύνολο και οι εισηγήσεις αφορούν όλες τις χώρες - μέλη της ενωμένης Ευρώπης», δηλώνει ο υπουργός, ξεκαθαρίζονται ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί απόλυτα με τα μέτρα της ΕΕ. Επισημαίνει απλά ότι πρόκειται για μέτρα που είχαν αποφασιστεί από χρόνια, αλλά διέφερε από χώρα σε χώρα ο βαθμός και η ταχύτητα υλοποίησής τους. «Σήμερα υπάρχει μια πίεση να κινηθούν οι χώρες ταχύτερα και τα μέτρα να υλοποιηθούν άμεσα. Αυτό, δε, ακούγεται από όλες τις χώρες της Ευρώπης». Σε άλλο σημείο τονίζει ότι «το ζήτημα δεν είναι εάν και κατά πόσο θα ισχύσουν αυτά τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί. Είναι δεδομένο ότι θα ισχύσουν».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», ο Γ. Βουλγαράκης έχει ξεκινήσει τις επαφές με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και τον ΟΤΕ, προκειμένου να παραγγείλουν το ειδικό λογισμικό και τα μηχανήματα που απαιτούνται για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών κλήσεων.

Ετσι, οι αρχές Ασφαλείας, με βάση το σύστημα «12» θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα σε χρόνο 4 δευτερολέπτων να διαθέτουν πλήρη κατάλογο για τις κλήσεις που έχει κάνει ή έχει δεχτεί ένα κινητό, τους αριθμούς που έχει καλέσει και πότε, όπως και τα μηνύματα SMS που έχει στείλει κι έχει δεχτεί μια συσκευή.


ΕΕΔΥΕ
Στις 8 Αυγούστου στην Ακρόπολη

Με αφορμή τα 60 χρόνια από το ολοκαύτωμα σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι, να καταδικαστούν και τα σημερινά εγκλήματα των ιμπεριαλιστών

Στον ιερό βράχο της Ακρόπολης καλεί τον αθηναϊκό και πειραιώτικο λαό η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, τη Δευτέρα 8 Αυγούστου, στις 7:30 μμ. Σκοπός να τιμηθούν τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος και να καταδικαστούν τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών εναντίον της ανθρωπότητας. Αλλωστε την επομένη, 9 Αυγούστου, συμπληρώνονται 60 χρόνια από την επέτειο της ρίψης ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς κι ενώ ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είχε λήξει.

Οπως τονίζει η ΕΕΔΥΕ σε σχετική ανακοίνωσή της, 60 χρόνια μετά, ο ιμπεριαλισμός, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ επιδεικνύουν το ίδιο και χειρότερο δολοφονικό πρόσωπο: Κατοχή σε Ιράκ και Αφγανιστάν, γενοκτονία στην Παλαιστίνη, τρομοκρατία και δολοφονίες σε βάρος κρατών - λαών με πρόσχημα την... τρομοκρατία, προκειμένου να προωθήσουν τα οικονομικά και στρατιωτικά τους συμφέροντα.

Η ΕΕΔΥΕ αναφέρεται και στα πρόσφατα χτυπήματα στο Λονδίνο υπογραμμίζοντας ότι τα αθώα θύματα από τις εκρήξεις αυτές προστίθενται στη μεγάλη στρατιά των θυμάτων του ιμπεριαλισμού. Επίσης ότι τα νέα «αντιτρομοκρατικά μέτρα» ήταν έτοιμα από καιρό, το χτύπημα στο Λονδίνο απλά πρόσχημα, όπως τα αντίστοιχα σε Ν. Υόρκη, Μαδρίτη κι αλλού.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Διάβημα σήμερα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Τα σοβαρά προβλήματα για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες που προκύπτουν από τις νέες αποφάσεις της Συνόδου των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα θέσει αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» κατά την επίσκεψή της στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκη, σήμερα στη 1 το μεσημέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ