ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διάσπαση στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών

ΣΙΚΑΓΟ.--

Το σχίσμα στο εργατικό κίνημα των Ηνωμένων Πολιτειών πλέον είναι επίσημο, καθώς δύο από τα μεγαλύτερα και δυναμικότερα συνδικάτα, που εκπροσωπούν περισσότερους από 3.000.000 εργαζομένους, οι Teamsters και το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Υπηρεσίες (SEIU), αποφάσισαν την οριστική απομάκρυνσή τους από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων, την AFL-CIO.

Η απόφασή τους ανακοινώθηκε λίγο πριν την έναρξη του πανηγυρικού 50ού Συνεδρίου της AFL-CIO και σύμφωνα με την ανακοίνωση ο κύριος λόγος απομάκρυνσής τους είναι ο... «αποπροσανατολισμός» της AFL-CIO. Η διάσπαση πάντως ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη. Εκτός των Teamsters και SEIU, το Συνέδριο επίσης μποϊκοτάρουν δύο ακόμη πολύ μεγάλες εργατικές ενώσεις που εκπροσωπούν περίπου 2.000.000 εργαζομένους: η United Food and Commercial Workers (UFCW) και η UNITE/HERE, οι οποίες όμως, αν και δηλώνουν ότι μποϊκοτάρουν τις εργασίες του Συνεδρίου, δεν ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την AFL-CIO. Οι δύο πρόεδροι των ενώσεων αυτών εντούτοις άφησαν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά... Και οι τέσσερις αυτές συνδικαλιστικές οργανώσεις ανήκουν στην πλατφόρμα «Συμμαχία αλλαγής για τη νίκη», που κατέθεσε διακήρυξη στο συνέδριο της AFL-CIO, η οποία κάνει επιμέρους «κριτική» και βέβαια απουσιάζουν οι λέξεις Ιράκ, πόλεμος, εξωτερική πολιτική.

Είναι πολύ γνωστοί οι δεσμοί της AFL-CIO με το Δημοκρατικό Κόμμα ή ο ρόλος που διαδραματίζει ως βραχίονας άσκησης της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, όπως παραδείγματος χάριν στην περίπτωση της Βενεζουέλας, όπου μέσω της AFL-CIO χρηματοδοτήθηκαν και στηρίχτηκαν ομάδες της αποκαλούμενης αντιπολίτευσης, αλλά και η προσπάθεια συλλογής υπογραφών για την προσφυγή σε δημοψήφισμα, ώστε να αποπεμφθεί ο πρόεδρος Ούγο Τσάβες Φρίας, τον Αύγουστο του 2004. Προσπάθεια που φυσικά απέτυχε.

Ουσιαστικά, πάντως, δεν υπάρχει διαφωνία με την πολιτική του προέδρου της AFL-CIO, Τζον Σουίνι, και τη στήριξή του στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ ή την επί δεκαετιών συνεργασία της ανώτατης εργατικής συνομοσπονδίας με το Λευκό Οίκο για την προώθηση των σχεδίων αμερικανικού ιμπεριαλισμού σε διεθνές επίπεδο.

Επίσης, στο κείμενο διακήρυξης της πλατφόρμας «Συμμαχία αλλαγής για τη νίκη» η λέξη απεργία δεν εμφανίζεται πουθενά. Ούτε καν ασκείται κριτική για την εγκατάλειψη εκ μέρους της AFL-CIO του «όπλου» της απεργίας ή η υποδούλωση της εργατικής τάξης στην εργοδοσία στο πλαίσιο της «εργασιακής ειρήνης» και του «διαλόγου των κοινωνικών εταίρων».

Τέλος, δεν υπάρχει ούτε καν ένδειξη ότι η αποχώρηση από την AFL-CIO σημαίνει προσπάθεια δημιουργίας μίας εναλλακτικής πρότασης, που θα αναστήσει το εδώ και χρόνια υποδουλωμένο εργατικό κίνημα στις ΗΠΑ.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΝΑΤΟ
«Δε σχετίζεται με το Κόσσοβο»

Ισχυρίζεται η «κυβέρνηση» του προτεκτοράτου

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

«Δε σχετίζεται με το Κοσσυφοπέδιο» η πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην Ενωση Σερβίας - Μαυροβουνίου με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο περί της εκεί ελεύθερης πρόσβασης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, υποστήριξε χτες στην Πρίστινα εκπρόσωπος της «κυβέρνησης» των Κοσσοβάρων Αλβανών, Νταούτ Νταούτι, επικαλούμενος την ύπαρξη «ξεχωριστής συμφωνίας που έχει κάνει η αρχή του ΟΗΕ στην περιοχή απευθείας με το ΝΑΤΟ»...

Ο ίδιος αρνήθηκε πως η συμφωνία για ελεύθερη διέλευση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων (συμπεριλαμβανομένης και της δύναμης, KFOR, στο Κοσσυφοπέδιο...) στην επικράτεια της Ενωσης Σερβία - Μαυροβούνιο, έγινε για να αναχαιτισθούν πιθανές πράξεις βίας στο Κοσσυφοπέδιο, ισχυριζόμενος πως δε βλέπει «καμία απειλή για την ειρήνη» στην περιοχή... Πιθανότατα ο Νταούτι να είχε δίκαιο, αφού η εξέλιξη της πρόσφατης συμφωνίας Βελιγραδίου - ΝΑΤΟ φαίνεται πως έγκειται στους ευρύτερους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ πολύ πριν την έναρξη των βομβαρδισμών του 1999 κατά της τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας...

Σε άλλο σημείο, ο Κοσσοβάρος κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε πως η «κυβέρνηση» του Κοσσοβάρου Αλβανού πρωθυπουργού Μπαϊράμ Κοσούμι έχει καθυστερήσει πολύ στην εφαρμογή των κριτηρίων περί ασφάλειας, δημοκρατίας και προστασίας των μειονοτικών δικαιωμάτων. Καταφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, εναντίον του Χαβιέ Σολάνα (ύπατος αρμοστής της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας που έχει αναλάβει να εκτιμήσει την τρέχουσα κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ενόψει της επικείμενης διαδικασίας συζήτησης για τον καθορισμό του στάτους κβο της επαρχίας), είπε πως αν και λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη οι θέσεις του, εντούτοις «πολύ σπουδαιότερη βαρύτητα» στην επικείμενη διαδικασία θα παίξει η έκθεση του διορισμένου αξιωματούχου του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, Κάι Εϊντε...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Επίσκεψη στο Νεπάλ έκανε χθες ο Αμερικανός γερουσιαστής Τον Ντασλ, συναντώμενος με τον βασιλιά που προέβη σε πραξικόπημα το Φλεβάρη και ...καλώντας για την απελευθέρωση «όλων των πολιτικών κρατουμένων». Ενώ μιλούσε, συνελήφθη εκ νέου ο Γκαγκάν Θάπα, ηγέτης της φοιτητικής οργάνωσης του Κογκρέσου, ο οποίος θα οδηγηθεί σε ειδικό δικαστήριο.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.- Ενας εργαζόμενος στο κρατικό σιδηροδρομικό δίκτυο δολοφονήθηκε χθες στη νότια Ταϊλάνδη, που σπαράσσεται εδώ και ενάμιση χρόνο από επεισόδια βίας ανάμεσα σε μουσουλμάνους και βουδιστές. Παρά το στρατιωτικό νόμο, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 800.

ΣΟΦΙΑ.- Με διαφορά μιας ψήφου (120-119) εξελέγη χθες από τη Βουλή της Βουλγαρίας σε μυστική ψηφοφορία πρωθυπουργός ο Σεργκέι Στανίσεφ - επικεφαλής του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Αναμένεται να συγκροτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας με το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών των μουσουλμάνων. Υπέρ του φέρονται να ψήφισαν και μέλη του ακροδεξιού κινήματος Ατάκα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- «Η διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου θα επαναληφθεί, ασχέτως του αποτελέσματος των συνομιλιών με την ευρωπαϊκή τρόικα, διότι η διακοπή της έχει στοιχίσει πολύ οικονομικά στο Ιράν». Αυτό δήλωνε ο απερχόμενος Πρόεδρος Χαταμί, λίγα 24ωρα πριν τις συνομιλίες Ιράν - τρόικας (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία) για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, μετά και από τις διαβεβαιώσεις των τριών για «οικονομικά και τεχνολογικά ανταλλάγματα» σε περίπτωση παύσης της διαδικασίας. Ταυτόχρονα, το Ιράν ανακοίνωσε ότι κατέχει, πλέον, τεχνολογία στέρεων καυσίμων, γεγονός που αυξάνει την ακρίβεια των πυραύλων που διαθέτει.

ΚΙΡΓΙΖΙΑ-ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Ετοιμάζεται «βελούδινη» αλλαγή;

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Περίπου 400 πρόσφυγες από το Ουζμπεκιστάν, οι οποίοι είχαν καταφύγει στην Κιργιζία μετά τις ταραχές του Μαΐου στην Αντιτζάν και την Καρασού φεύγουν στο εξωτερικό, όπου θα τους δοθεί άσυλο, μετέδωσε χτες το BBC. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί εξ αυτών ίσως καταλήξουν, μέσω Ρουμανίας, στον Καναδά -- η κυβέρνηση του οποίου φέρεται να τους προσφέρει άσυλο. Αν και οι δυτικές χώρες επικαλούνται μια προσπάθεια «διάσωσης» των προσφύγων αυτών από επαπειλούμενα βασανιστήρια, ίσως ο πραγματικός στόχος των Αμερικανών και των Ευρωπαίων να είναι η «προετοιμασία» της αντιπολίτευσης για μια ενδεχόμενη νέα απόπειρα διοργάνωσης «βελούδινης επανάστασης» στο Ουζμπεκιστάν του Ισλάμ Καρίμοφ.

Ο Καρίμοφ ζητούσε τον επαναπατρισμό των ανθρώπων που κατέφυγαν στην Κιργιζία, ειδικά 29 εξ αυτών που ισχυρίζεται ότι ήταν οι «διοργανωτές» των ταραχών, που αποδόθηκαν σε ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Οι ταραχές του Μάη κόστισαν επίσημα 173 ζωές, ωστόσο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκαναν λόγο για 500 - 700 νεκρούς.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ - ΚΙΝΑ
Διμερείς συμφωνίες

ΠΕΚΙΝΟ - ΧΑΡΑΡΕ.--

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα συνεχίστηκαν χτες στο Πεκίνο οι συναντήσεις του προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, με ανώτατους Κινέζους αξιωματούχους, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί από το περασμένο Σάββατο στην Κίνα ο Αφρικανός ηγέτης.

Ο Κινέζος πρόεδρος, Χου Ζιντάο, συναντώντας αργά προχτές βράδυ τον Μουγκάμπε είπε πως η επίσκεψή του θα «ενισχύσει τις σχέσεις παραδοσιακής φιλίας μεταξύ των λαών και τη φιλική συνεργασία αμφοτέρων χωρών». Στο πλαίσιο των διμερών οικονομικών και διπλωματικών συμφωνιών που υπογράφονται αυτές τις μέρες στο Πεκίνο, δημοσιοποιήθηκε η υπογραφή σύμβασης δανειοδότησης επενδύσεων και συνεργασίας κρατικής κινεζικής εταιρίας ενέργειας με τον ενεργειακό σταθμό Χουάνγκ της Ζιμπάμπουε. Επιπλέον, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η χορήγηση και τρίτου (από τον περασμένο Μάη) κινεζικού αεροσκάφους τύπου «MA60» στις αερογραμμές της Ζιμπάμπουε...

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ζιμπάμπουε, οι σινικές επενδύσεις στη χώρα την τελευταία 20ετία ξεπερνούν σε αξία τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις

ΛΑ ΠΑΣ.--

Δεύτερος γύρος απεργιακών κινητοποιήσεων από γιατρούς και εργαζομένους, με την απαίτηση της εφαρμογής της συμφωνίας που είχε υπογραφθεί από τον πρώην πρόεδρο Κάρλος Μέσα, η οποία εκτός της αύξησης των αποδοχών προέβλεπε σειρά μέτρων για την προστασία των εργασιακών και επιστημονικών δικαιωμάτων των εργαζομένων του τομέα Υγείας.

Επίσης, οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής ξεκινούν 48ωρη αποχή και κινητοποιήσεις απαιτώντας την αύξηση των δαπανών για τα Πανεπιστήμια, απαιτώντας το 5% των εσόδων από τη φορολόγηση των υδρογονανθράκων για την Παιδεία.

Και ενώ η πολιτική σκηνή «βράζει» εξαιτίας της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, ο Ρότζερ Πάρδο - Μάουερ, ανώτατος αξιωματούχος του Πενταγώνου ειδικός για θέματα δυτικού ημισφαιρίου, βρήκε «τις πταίει» στη Βολιβία: Ο άξονας Κούβας - Βενεζουέλας, που προσπαθεί να επιβάλλει αριστερές κυβερνήσεις σε όλη τη Λατινική Αμερική και ειδικά στη Βολιβία που είναι πολύ κοντά στο να επιτύχει το στόχο της... «Η Βολιβία έχει γίνει ο κύριος στόχος τους, γιατί υπάρχουν οι επαναστατικές συνθήκες», τόνισε ο Πάρδο Μάουερ που προσδιόρισε μάλιστα ότι ο «πρόεδρος Ούγο Τσάβες παρέχει την οικονομική και ηθική υποστήριξη»... ενώ ο «Φιντέλ Κάστρο κατευθύνει και οργανώνει την αντιπολίτευση», εννοώντας τον ηγέτη του Κινήματος για το Σοσιαλισμό (ΜΑS), Εβο Μοράλες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ