ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Συνεχίζουμε στο δρόμο της ανατροπής

Σήμερα στις 8 το απόγευμα στην πύλη της ΕΤΜΑ η εκδήλωση μνήμης και τιμής στην Σωτηρία Βασιλακοπούλου

Στην πύλη της ΕΤΜΑ, εκεί ακριβώς που 25 χρόνια πριν δολοφονήθηκε η Σωτηρία Βασιλακοπούλου, συγκεντρώνονται σήμερα το απόγευμα εργαζόμενοι, φοιτητές και νεολαίοι για να τιμήσουν τη μνήμη της ΚΝίτισσας φοιτήτριας του Παντείου. «Τιμάμε την Σωτηρία Βασιλακοπούλου, 25 χρόνια μετά συνεχίζουμε στα βήματά της», σημειώνουν σε ανακοίνωση η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - ιματισμού - δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού Δέρματος Αττικής, Πειραιά και Νήσων που μαζί με την ΠΚΣ διοργανώνουν τη σημερινή εκδήλωση στις 8 το απόγευμα έξω από την ΕΤΜΑ (Ιερά Οδός και Αγ. Αννης). «Θα βρεθούμε και φέτος έξω από την πύλη της ΕΤΜΑ να τιμήσουμε τη συντρόφισσα μας, να ανανεώσουμε την απόφασή μας: Καμιά υποχώρηση, πάντα μπροστά», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΣ της ΚΝΕ.

Οπως σημειώνει η ΟΕΚΙΔΕ και το Συνδικάτο, «οι δυνάμεις του κεφαλαίου κλιμακώνουν την επίθεση, με αιχμή την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της κερδοφορίας τους. Τα μέτρα αυτά εντάσσονται σε μια συγκεκριμένη στρατηγική, έχουν συνοχή, αλληλοσύνδεση και υπηρετούν τις βαθύτερες ανάγκες του συστήματος. Υπηρετούν την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Οι συνέπειες για την εργατική τάξη θα είναι επώδυνες», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Ανεργία, ελαστικές μορφές απασχόλησης, δουλιά χωρίς σταθερό ωράριο, χωρίς 8ωρο και συλλογικές συμβάσεις, αύξηση της απλήρωτης, ανασφάλιστης δουλιάς, καθηλωμένοι μισθοί, μεροκάματα, συντάξεις πείνας στα βαθιά γεράματα, χρυσοπληρωμένη αντιδραστική παιδεία, υποβαθμισμένη υγεία», τονίζεται και υπογραμμίζεται ότι «η πολιτική της ΝΔ, η δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ, οι δυνάμεις που στηρίζουν αυτά τα μέτρα και τον ευρωμονόδρομο είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι και πρέπει να τιμωρηθούν από το σύνολο της εργατικής τάξης. Οι ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό αποτελούν τα βασικά στηρίγματα των αντιδραστικών αλλαγών και της αντιλαϊκής πολιτικής».

Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο τονίζουν την ανάγκη «η εργατική τάξη να παλέψει αποφασιστικά για την αλλαγή των συσχετισμών σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο. Η οργάνωση της εργατικής τάξης, η μαζικοποίηση των ταξικών συνδικάτων, η ενίσχυση του ΠΑΜΕ, δημιουργούν προϋποθέσεις για αγώνες με προοπτική. Για αγώνες με ριζικές, κοινωνικές - πολιτικές αλλαγές, που θα ενισχύσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα, θα δίνουν αποτελεσματικά τη μάχη ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου», σημειώνουν. «Αυτό το δρόμο επέλεξε η Σωτηρία Βασιλακοπούλου. Αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε κι εμείς, για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολιτικών της εκπροσώπων».

«Σύμβολο της σχέσης του νεολαιίστικου με το εργατικό κίνημα»

«28 Ιούλη 1980 - 28 Ιούλη 2005. Η δολοφονία της συντρόφισσάς μας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου πριν 25 χρόνια έξω από το γκέτο της ΕΤΜΑ αποδεικνύει ότι η αστική τάξη, προκειμένου να προστατέψει τα υπερκέρδη της και το σύστημα της εκμετάλλευσης δε διστάζει μπροστά σε τίποτα. Δε δίστασε και δε διστάζει να κάνει πολέμους, επεμβάσεις, να εγκαθιδρύσει δικτατορίες, να χτυπήσει αγωνιστές. Αυτά είναι τα όρια της "δημοκρατίας τους".

Τα παραπάνω σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΣ της ΚΝΕ, τονίζοντας ότι «το παράδειγμα της Σωτηρίας αποτελεί σύμβολο της σχέσης του νεολαιίστικου με το εργατικό κίνημα. Η θέση της νεολαίας είναι μαζί με τους εργαζόμενους, στον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, στον αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, στο χτίσιμο του Λαϊκού Μετώπου για την αλλαγή των συσχετισμών, στην πάλη για το Σοσιαλισμό».

«Οι χιλιάδες κομμουνιστές - ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και η Σωτηρία - που έδωσαν το δικό τους φόρο αίματος στους αγώνες του λαού μας ήταν σάρκα από τη σάρκα του λαού και της νεολαίας. Δεν ήταν απαλλαγμένοι από το φόβο, εκείνο που τους έκανε πρωτοπόρους ανυποχώρητους ακόμα και μπροστά στο θάνατο ήταν η πίστη τους στην κοσμοθεωρία μας στον αγώνα της εργατικής τάξης, η πίστη τους ότι το μέλλον ανήκει στο σοσιαλισμό», τονίζεται. «Ομως η θυσία της Σωτηρίας δεν είναι κάποιο μουσειακό έκθεμα. Για τα ίδια πράγματα που η Σωτηρία πάλευε πριν δύο δεκαετίες παλεύουμε και σήμερα που η επίθεση απέναντι στην εργατική τάξη και τη νεολαία δυναμώνει, που οι ανάγκες, τα δικαιώματά μας, τα όνειρά μας βρίσκονται στο στόχαστρο της πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που μεγαλώνουν οι απαιτήσεις για αντεπίθεση», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΚΣ της ΚΝΕ.

«Στα ίδια ιδανικά πιστεύουμε στον ίδιο δρόμο βαδίζουμε, έχοντας κατά νου ότι "στις σημερινές συνθήκες η πιο σπουδαία ικανότητα για τον κομμουνιστή είναι η ικανότητα να διατηρεί τον ενθουσιασμό του μπροστά στα εμπόδια που η πρακτική ζωή βάζει κάθε μέρα, κάθε ώρα, να έχει πάντα στο μυαλό του να μη χάνει από τα μάτια του τους μεγάλους σκοπούς". Θα βρεθούμε και φέτος έξω από την πύλη της ΕΤΜΑ να τιμήσουμε τη συντρόφισσά μας, να ανανεώσουμε την απόφασή μας: καμιά υποχώρηση, πάντα μπροστά», καταλήγει η ανακοίνωση.

16ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Πλούσια η δραστηριότητα της ελληνικής αποστολής

Πλατιά και πλούσια συζήτηση επιδιώκει να ανοίξει η ελληνική αποστολή, που θα βρεθεί στη βενεζουελάνικη πρωτεύουσα, για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του 16ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ). Θυμίζουμε ότι το 16ο ΠΦΝΦ ανοίγει τις πύλες του την Κυριακή, 7 Αυγούστου και οι εκδηλώσεις του ολοκληρώνονται στις 15 του μηνός.

Μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, τις οποίες έχουν αναλάβει οργανώσεις που ανήκουν στην ελληνική Εθνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή (ΕΠΕ) και σύμφωνα με το αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο του ίδιου του Φεστιβάλ, η ΚΝΕ προσπαθεί να αξιοποιήσει την εμπειρία που οι νέοι συγκεντρώνουν από την επίθεση της Νέας Τάξης Πραγμάτων, προκειμένου να βγουν χρήσιμα και γόνιμα συμπεράσματα. Ετσι, με πρωτοβουλία της ΚΝΕ, θα διοργανωθεί μια συζήτηση για το κίνημα νεολαίας που αναπτύσσεται ενάντια στην ΕΕ και άλλη μία για το ρόλο που το ΝΑΤΟ διαδραματίζει στα Βαλκάνια.

Το πρώτο θέμα θα αναλυθεί σε «εργαστήριο» («workshop»), με τη σκέψη να συμμετάσχουν και οργανώσεις από χώρες της Σκανδιναβικής χερσονήσου, όπου σημαντικά τμήματα της νεολαίας δραστηριοποιούνται μέσα στο οργανωμένο κίνημα ενάντια στην ΕΕ. Το δεύτερο θέμα, θα απασχολήσει ένα «σεμινάριο» το οποίο επιδιώκεται να συνδιοργανωθεί με οργανώσεις από άλλες βαλκανικές χώρες, όπως π.χ. η Τουρκία, η Βουλγαρία. Στόχος είναι να αποτελέσει η συγκεκριμένη εκδήλωση βήμα καταγγελίας του ρόλου του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων.

Και στις δύο περιπτώσεις, το ενδιαφέρον αναμένεται μεγάλο. Αφ' ενός θα δοθεί η δυνατότητα να μεταφερθεί εικόνα από τις συνέπειες που έχει η ευρωενωσιακή και η ΝΑΤΟική πολιτική σε άλλες χώρες, να πυροδοτηθεί προβληματισμός και νέος διάλογος. Αφ' ετέρου, το πώς η νεολαία άλλων κρατών βλέπει τα σχέδια και τη δράση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, φωτίζει ακόμα περισσότερο την κατάσταση του νεολαιίστικου και του λαϊκού γενικότερα κινήματος σε άλλες χώρες. Οπως επίσης, μπορεί να συμβάλει εκ νέου στη συντονισμένη δράση των νεολαιών, στη σύσφιξη των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι εκδηλώσεις του 31ου φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Το πρόγραμμα για σήμερα και αύριο έχει ως εξής:

  • Σήμερα:

-- Στο Καινούριο Αγρινίου, στην πλατεία, στις 9 μ.μ., με θέμα: «Το σχολείο των αναγκών και των ονείρων μας».

-- Στον Τύρναβο, στις 8.30 μ.μ., στο παλαιό Δημαρχείο με θέμα «Ζούμε αισιόδοξα, αγωνιστικά. Λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά».

- Στη Ζαγορά Πηλίου, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στις 8 μ.μ., με θέμα «Κανένας μισθοφόρος στις Ενοπλες Δυνάμεις»

  • Αύριο Παρασκευή:

-- Στην Καβάλα, στο λιμάνι, μπροστά στα φέρι μπότ, στις 9 μ.μ., με θέμα: «Μόνιμη, σταθερή δουλιά για όλους. 7ωρο, 5νθήμερο, 35ωρο».

-- Στο Πέραμα Ιωαννίνων, στις 9 μ.μ., στην πλατεία, με θέμα: «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά», θα μιλήσει ο Θανάσης Σιμούλης, αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ