ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
«Στόχος τους τα λαϊκά κινήματα»

...με τα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα θέλουν την απαγόρευση κάθε αντίστασης και διαμαρτυρίας στις ασκούμενες αντιλαϊκές πολιτικές

Από κινητοποίηση στο λιμάνι του Πειραιά για το ξήλωμα των καμερο-χαφιέδων
Από κινητοποίηση στο λιμάνι του Πειραιά για το ξήλωμα των καμερο-χαφιέδων
«Τα πρόσφατα εγκληματικά χτυπήματα στο μετρό του Λονδίνου, αποτέλεσαν την αφορμή για την επιτάχυνση νέων αντιδημοκρατικών μέτρων που ελήφθησαν πρόσφατα από τη Σύνοδο των αρμόδιων υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της ΕΕ. Πρόκειται για μέτρα, τα οποία, όπως επίσημα έγινε δεκτό, είχαν προαποφασιστεί. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη συμφωνία που εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση με τα νέα μέτρα, τα οποία θα πλήξουν ακόμη περαιτέρω τα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών».

Τα παραπάνω τονίζει, μεταξύ άλλων, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» σε υπόμνημα που έστειλε χτες στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη (η προγραμματισμένη συνάντηση αναβλήθηκε μετά από αίτημα του υπουργού). «Ιδιαίτερα μας βρίσκει αντίθετους», τονίζει η Κίνηση, «η πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει και να επεκτείνει το σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής του συνόλου των επικοινωνιών στη χώρα μας. Η υλοποίηση της απόφασης των υπουργών θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, αφού προβλέπει την παρακολούθηση και την καταγραφή καθημερινών δραστηριοτήτων των πολιτών και τη δημιουργία γιγάντιων ανεξέλεγκτων αρχείων με προσωπικά δεδομένα και μάλιστα όχι λίγες φορές και ευαίσθητα».

Τονίζει δε ότι το σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής μέσω των καμερών που βρίσκονται στους δρόμους λειτουργεί αυτή τη στιγμή παράνομα και καταγράφει, σύμφωνα με επίσημες καταγγελίες φορέων, τους εκάστοτε διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας, ενώ δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επεκτείνει το εν λόγω σύστημα.

Υπενθυμίζει ότι η έννοια του υπόπτου στο ποινικό δίκαιο και η λογική της καταγραφής τους που έχει θεσπιστεί από τη συμφωνία Σένγκεν και Ευρωπόλ, καθώς και από τη γενικότερη «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία αποτελεί καίριο πλήγμα στις δημοκρατικές κατακτήσεις των λαών της Ευρώπης και οδήγησε στο δραματικό γεγονός της δολοφονίας αθώου από τη βρετανική αστυνομία και, ακόμη χειρότερα, στην ομολογία ότι η χρήση πυρός νομιμοποιείται ενάντια σε κάθε ύποπτο.

Επαναλαμβάνει ότι καμιά κυβέρνηση, κανένας υπουργός δεν έχει την εξουσιοδότηση του ελληνικού λαού να προσυπογράψει και να υλοποιήσει τέτοιες αποφάσεις. «Αποτέλεσμα μιας τέτοιας πολιτικής, θα είναι η ακόμη παραπέρα ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής με επιπτώσεις στα δικαιώματα και τις ελευθερίες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και συμπληρώνει: «Οπως φαίνεται και από την απόφαση - πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. το Δεκέμβρη του 2001 για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (η οποία ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία),πραγματικός στόχος των αντιτρομοκρατικών μέτρων είναι τα λαϊκά κινήματα και οι αγωνιστικές δραστηριότητες των λαών».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καταλήγει στο υπόμνημά της ότι θα εντείνει τον αγώνα της, μαζί με τους μαζικούς φορείς των εργαζομένων και του λαού γενικότερα, προκειμένου να ανατραπεί το αυταρχικό αυτό πλαίσιο που με συστηματικό τρόπο οικοδόμησαν οι κυβερνήσεις στη χώρα μας και στην ΕΕ τα τελευταία ιδίως χρόνια και το οποίο θα τείνει στην απαγόρευση κάθε αντίστασης και διαμαρτυρίας στις ασκούμενες αντιλαϊκές πολιτικές και θα στρέφεται ενάντια στους λαούς που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Πολιτική πράξη η αναγραφή συνθημάτων

Αθωώθηκαν οι δύο κομμουνιστές, που κατηγορούνταν, γιατί προπαγάνδιζαν τις θέσεις του ΚΚΕ

Αθωώθηκαν οι δύο κομμουνιστές, που δικάστηκαν χθες στην Κατερίνη διωκόμενοι για την πολιτική τους δράση. Ο γραμματέας της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ Παναγιώτης Σαββίδης και ο Γιώργος Ευσταθιάδης, στέλεχος της ΚΝΕ, δικάστηκαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης, επειδή στις 5 Μάρτη του 2004, δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, έγραψαν σύνθημα στον τοίχο του Δημοτικού Γηπέδου Κατερίνης, με το οποίο καλούσαν τον λαό της πόλης να καταδικάσει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και να υπερψηφίσει το ΚΚΕ.

Η κατηγορία με την οποία διώκονταν ήταν πρόκληση «φθοράς πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος, κατά συναυτουργία».

Από την ακροαματική διαδικασία αναδείχτηκε πως η δραστηριότητα των δύο κομμουνιστών ήταν πολιτική πράξη, και εντάσσονταν στο πλαίσιο της πολύμορφης δραστηριότητας που αναπτύσσει το ΚΚΕ απευθυνόμενο προς τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία για να διαδώσει τις θέσεις και τις προτάσεις του.

Τόσο ο Π. Σαββίδης, όσο και ο Γ. Ευσταθιάδης υπερασπίστηκαν το συνταγματικό τους δικαίωμα για την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών. Κατήγγειλαν πως η δίωξή τους είναι πολιτική, έρχεται σε συνέχεια ανάλογων περιστατικών σε όλη την Ελλάδα και στοχεύει στην καταστολή κάθε λαϊκής αντίδρασης και αντίστασης, στον περιορισμό των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού.

Μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο αστυνομικός Ν. Ιτσιος, ο οποίος με τη μαρτυρία του επιβεβαίωσε έμμεσα πως δεν έχουν γίνει άλλες συλλήψεις για το λόγο αυτό, αν και στον τοίχο του γηπέδου υπήρχαν και υπάρχουν γραμμένα συνθήματα.

Ενισχύθηκε έτσι η άποψη που κατέθεσε ο μάρτυρας υπεράσπισης Γιάννης Σκούφας, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ και στέλεχος του ΚΚΕ, πως πρόκειται για επιλεκτική στόχευση της αστυνομίας απέναντι στα στελέχη και μέλη του ΚΚΕ, που παλεύουν μέσα σε συνθήκες αποκλεισμού από τα ΜΜΕ να προπαγανδίσουν τις θέσεις και τις απόψεις του Κόμματος. Και ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται ανυποχώρητο απέναντι σε κάθε τέτοια δίωξη, που στόχο έχει τη φίμωσή του. Ο εισαγγελέας της έδρας σημείωσε ότι δεν προέκυψε η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος της φθοράς, και πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων. Το δικαστήριο, μετά και την αγόρευση των συνηγόρων υπεράσπισης, αθώωσε ομόφωνα τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.


ΛΟΥΤΡΑΚΙ
Εκδήλωση ΕΕΔΥΕ - ΠΕΑΕΑ

Η ΕΕΔΥΕ Λουτρακίου - Περαχώρας και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Λουτρακίου Περαχώρας, διοργανώνουν μεγάλη λαϊκή συναυλία με το συγκρότημα του Βασίλη Λέκκα, αφιερωμένη στα 60 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών, αύριο Παρασκευή 29.7.2005 και ώρα 8.30 μμ στο παραλιακό πάρκο Ειρήνης. Θα μιλήσει ο Αγάπιος Παπανεοφύτου, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Στην εκδήλωση θα πάρει μέρος το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Περαχώρας. Θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου, φωτογραφίας και ζωγραφικής.

ΕΕΔΥΕ
Στις 8 Αυγούστου στην Ακρόπολη

Στον ιερό βράχο της Ακρόπολης καλεί τον αθηναϊκό και πειραιώτικο λαό η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, τη Δευτέρα 8 Αυγούστου, στις 7.30 μμ. Σκοπός να τιμηθούν τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος και να καταδικαστούν τα εγκλήματα που διαπράττουν μέχρι και σήμερα οι ιμπεριαλιστές, εναντίον της ανθρωπότητας. Αλλωστε την επομένη, 9 Αυγούστου, συμπληρώνονται 60 χρόνια από την επέτειο της ρίψης ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς κι ενώ ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είχε λήξει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ