Πέμπτη 28 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Πολιτική πράξη η αναγραφή συνθημάτων

Αθωώθηκαν οι δύο κομμουνιστές, που κατηγορούνταν, γιατί προπαγάνδιζαν τις θέσεις του ΚΚΕ

Αθωώθηκαν οι δύο κομμουνιστές, που δικάστηκαν χθες στην Κατερίνη διωκόμενοι για την πολιτική τους δράση. Ο γραμματέας της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ Παναγιώτης Σαββίδης και ο Γιώργος Ευσταθιάδης, στέλεχος της ΚΝΕ, δικάστηκαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης, επειδή στις 5 Μάρτη του 2004, δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, έγραψαν σύνθημα στον τοίχο του Δημοτικού Γηπέδου Κατερίνης, με το οποίο καλούσαν τον λαό της πόλης να καταδικάσει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και να υπερψηφίσει το ΚΚΕ.

Η κατηγορία με την οποία διώκονταν ήταν πρόκληση «φθοράς πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος, κατά συναυτουργία».

Από την ακροαματική διαδικασία αναδείχτηκε πως η δραστηριότητα των δύο κομμουνιστών ήταν πολιτική πράξη, και εντάσσονταν στο πλαίσιο της πολύμορφης δραστηριότητας που αναπτύσσει το ΚΚΕ απευθυνόμενο προς τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία για να διαδώσει τις θέσεις και τις προτάσεις του.

Τόσο ο Π. Σαββίδης, όσο και ο Γ. Ευσταθιάδης υπερασπίστηκαν το συνταγματικό τους δικαίωμα για την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών. Κατήγγειλαν πως η δίωξή τους είναι πολιτική, έρχεται σε συνέχεια ανάλογων περιστατικών σε όλη την Ελλάδα και στοχεύει στην καταστολή κάθε λαϊκής αντίδρασης και αντίστασης, στον περιορισμό των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού.

Μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο αστυνομικός Ν. Ιτσιος, ο οποίος με τη μαρτυρία του επιβεβαίωσε έμμεσα πως δεν έχουν γίνει άλλες συλλήψεις για το λόγο αυτό, αν και στον τοίχο του γηπέδου υπήρχαν και υπάρχουν γραμμένα συνθήματα.

Ενισχύθηκε έτσι η άποψη που κατέθεσε ο μάρτυρας υπεράσπισης Γιάννης Σκούφας, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ και στέλεχος του ΚΚΕ, πως πρόκειται για επιλεκτική στόχευση της αστυνομίας απέναντι στα στελέχη και μέλη του ΚΚΕ, που παλεύουν μέσα σε συνθήκες αποκλεισμού από τα ΜΜΕ να προπαγανδίσουν τις θέσεις και τις απόψεις του Κόμματος. Και ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται ανυποχώρητο απέναντι σε κάθε τέτοια δίωξη, που στόχο έχει τη φίμωσή του. Ο εισαγγελέας της έδρας σημείωσε ότι δεν προέκυψε η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος της φθοράς, και πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων. Το δικαστήριο, μετά και την αγόρευση των συνηγόρων υπεράσπισης, αθώωσε ομόφωνα τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ