Πέμπτη 28 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ιμπεριαλιστικός τρόμος

Η εν ψυχρώ δολοφονία του 27χρονου Βραζιλιάνου από Βρετανούς αστυνομικούς την περασμένη Παρασκευή, γιατί τον θεώρησαν «ύποπτο τρομοκράτη», ήταν μόνο η αφορμή για να ξεδιπλωθεί αυτές τις μέρες στο διεθνή Τύπο μια «επίθεση αναλυτών», προκειμένου να στηριχτεί ο σχεδιασμός της επιβολής της τρομοφοβίας. Το σύνθημα είναι ότι «προκειμένου να σωθούν οι πολλοί δεν πειράζει να πεθάνουν και κάποιοι αθώοι». Επιχειρείται δε αυτή η αντίληψη να περάσει μαζικά στη συνείδηση τόσο των Βρετανών, όσο και σε όλο τον κόσμο, ως αναγκαία για την ασφάλειά τους!

Οι δηλώσεις μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιούλη, του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, ότι «η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας απαιτεί ένταση της μάχης των ιδεών», είναι χαρακτηριστικές για το νέο ιδεολογικο-πολιτικό οπλοστάσιο που ενεργοποιείται, για να αξιοποιηθεί στο έπακρο η «απειλή της τρομοκρατίας». Η «τρομοκρατία» γίνεται το ισχυρό πρόσχημα για την, έτσι κι αλλιώς, σχεδιασμένη επίθεση του ιμπεριαλισμού ενάντια στα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των λαών. Θέλουν τους λαούς των ιμπεριαλιστικών κρατών υποταγμένους στο κράτος του τρόμου που δημιουργούν οι κυβερνήσεις τους, για να ανέχονται ή και να επικροτούν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αυτή η τακτική εκφράστηκε πολύ πιο έντονα μετά την 11 Σεπτέμβρη του 2001 με τα χτυπήματα στη Νέα Υόρκη και οι αφορμές για έντασή της από τότε δεν ήταν και λίγες. Πάντα η οργάνωση - φαντομάς «Αλ Κάιντα» εμφανιζόταν ως υπεύθυνη και το σκηνικό τρομοϋστερίας ήταν το επόμενο στάδιο...

Ωστόσο επιχειρείται από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς να δημιουργηθεί η ιδέα του «πολέμου δύο πολιτισμών». Αυτού της «δημοκρατίας και της ελευθερίας των δυτικών χωρών» και αυτού του «ισλαμιστικού εξτρεμισμού», που μισεί την ελευθερία και θέλει να ταράξει τη ζωή των ανθρώπων στη Δύση». Με αυτό το σχήμα, θέλουν να κρύψουν το γεγονός ότι η δήθεν δημοκρατική Δύση, έχει σφαγιάσει λαούς στα Βαλκάνια, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και αλλού, για να θυμηθούμε τα πιο πρόσφατα εγκλήματα, προκειμένου να εξαπλώνεται η ασύδοτη δράση των μονοπωλίων και με την εξαπόλυση πολέμων στο όνομα της «τρομοκρατίας», για την εκμετάλλευση άλλων χωρών και λαών. Δηλαδή να αθωώσει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Επίσης θέλει να σπρώξει «κάτω από το χαλί» το γεγονός ότι η «ισλαμιστική τρομοκρατία» είναι δημιούργημα του ιμπεριαλισμού, που αξιοποιήθηκε ποικιλοτρόπως για το χτύπημα του αντίπαλου δέους, του σοσιαλισμού.

Το ιδεολόγημα του «πολέμου πολιτισμών» είναι άκρως επικίνδυνο. Αυτό όμως που είναι το πιο επικίνδυνο, είναι αυτό που ομολογούν σε πρόσφατο άρθρο τους σύμβουλοι του Μπους στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Λένε, η «τρομοκρατία» πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως και ο κομμουνισμός και τα απολυταρχικά καθεστώτα»... Αυτός λοιπόν είναι ο στόχος, ο κομμουνισμός, και αυτό που εννοούν με τον κομμουνισμό, τα λαϊκά κινήματα που εναντιώνονται στην πολιτική και την εξουσία των μονοπωλίων. Αυτή η εξέλιξη πρέπει να προβληματίσει βαθιά κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, κάθε αγωνιστή. Η αποκάλυψη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων που εξελίσσονται με τον μπαμπούλα της «τρομοκρατίας» είναι ανάγκη να συνδυαστεί με την ανάπτυξη ενός ρωμαλέου αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού κινήματος για την ανατροπή της σημερινής τάξης πραγμάτων.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ