Πέμπτη 28 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει το δεύτερο κύμα «μεταρρυθμίσεων»
  • Στον πυρήνα των αντιδραστικών αλλαγών η «εξυγίανση» των ΔΕΚΟ
  • Καθεστώς πλήρους ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων
  • Μέσα στον Αύγουστο το νομοσχέδιο για τις συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα

Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ βρίσκεται στο επίκεντρο του δεύτερου κύματος αντεργατικών «μεταρρυθμίσεων», που προετοιμάζει η κυβέρνηση, συνεχίζοντας δίχως ανάσα και διακοπές την ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση.

Το νομοσχέδιο για την «αναδιοργάνωση» των ΔΕΚΟ, που αναμένεται να είναι έτοιμο το Σεπτέμβρη, είναι το επόμενο σημαντικό βήμα της κυβέρνησης στο μέτωπο των «διαρθρωτικών αλλαγών», αλλά δεν είναι το μόνο. Μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες, η κυβέρνηση θα καταθέσει το νομοσχέδιο για τις περιβόητες συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, ενώ αύριο ή μεθαύριο θα παρουσιάσει την πρότασή της για την ενοποίηση της φορολογίας σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.

Βασική και διακηρυγμένη αρχή του νομοσχεδίου για την «εξυγίανση» των ΔΕΚΟ είναι η εξομοίωση των όρων απασχόλησης των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με τον ιδιωτικό τομέα. Με άλλα λόγια, αξιοποιώντας και το προηγούμενο του ΟΤΕ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να άρει τη μονιμότητα, δηλαδή τη σταθερή και μόνιμη εργασία και να επιβάλει καθεστώς πλήρους ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των ΔΕΚΟ, με βαριές επιπτώσεις βέβαια και στην Κοινωνική Ασφάλιση και τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα, εξετάζονται προγράμματα «εθελούσιας εξόδου» (διάβαζε απολύσεων) ανά ΔΕΚΟ, ώστε να απαλλαγούν από το «πλεονάζον προσωπικό», το οποίο συνολικά στις ΔΕΚΟ το υπουργείο Οικονομίας το ανεβάζει περίπου στους 70.000 εργαζόμενους(!). Με το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καθιερώνονται και «ενιαίοι κανόνες» και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία και την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΚΟ, ώστε να προσφέρουν χειρότερες και πανάκριβες υπηρεσίες. Εννοείται ότι θα εξαφανιστούν και τα τελευταία ίχνη από τον «κοινωφελή» χαρακτήρα τους, ενώ ανομολόγητος στόχος της επιχειρούμενης «εξυγίανσης» των ΔΕΚΟ είναι το ξεπούλημά τους σε «στρατηγικούς επενδυτές». Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί αντικείμενο συνεχών συσκέψεων του οικονομικού επιτελείου, ενώ άμεση είναι η ανάμειξη και καθοδήγηση του Κ. Καραμανλή.

Αμεσα και πάντως πριν από το Δεκαπενταύγουστο, η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόκειται για μια κατ' εξοχήν φιλομονοπωλιακή ρύθμιση, καθώς παραδίδονται με προνομιακούς και σκανδαλώδεις όρους τα έργα υποδομών στο μεγάλο κεφάλαιο. Για την ερχόμενη βδομάδα, ο Γ. Αλογοσκούφης προγραμματίζει να παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, με το οποίο, εκτός των άλλων, θα επιβάλλεται ΦΠΑ 19% στις νεόδμητες οικοδομές από το 2006.

Παράλληλα με τα παραπάνω, η κυβέρνηση εξετάζει νέο πακέτο φορολογικής επιδρομής το φθινόπωρο, προκειμένου να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ για μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ.

  • Αντίθετος με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και τα σχετικά σενάρια εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Μ. Λιάπης δήλωσε: «Είναι ευφάνταστα σενάρια. Θερμόπληκτες αναλύσεις. Ρώτησαν το λαό; Ο λαός δε θέλει κάλπες. Ο λαός θέλει δουλιά».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ