Πέμπτη 28 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΤΕΙΧΗ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ: «"Ο,τι θέλουμε κάνουμε" είναι το μήνυμα, στο οποίο ήδη από το Σάββατο απάντησε ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Στέφεν Χάντλι, κάνοντας λόγο για "πόλεμο ιδεών, ανάλογο με τον αγώνα κατά του ναζισμού και του κομμουνισμού" σε αντιδιαστολή προς την αντίληψη περί καταδίωξης για την εξάρθρωση δικτύου "ριζοσπαστών κακοποιών". Η ταύτιση των "ισλαμιστών που έχουν βαλθεί να καταστρέψουν το δυτικό τρόπο ζωής" με τους "εκπροσώπους του απολυταρχισμού" είναι ο πυρήνας κοινού άρθρου των κ. Χάντλι και του ειδικού συμβούλου του προέδρου Μπους σε θέματα εθνικής ασφάλειας Φράνσις Φράγκος Τάουνσεντ στους "Τάιμς της Νέας Υόρκης"» (το ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΓΕΡΑΝΟΣ ΣΕ ΣΧΗΜΑ ΚΟΡΜΟΡΑΝΟΥ: «Οι αμερικανικές και ιρακινές στρατιωτικές θέσεις είναι τριγυρισμένες από ψηλά τσιμεντένια τείχη που διατρέχουν την πόλη σαν φίδια. Καθένα από αυτά έχει το όνομα μιας αμερικανικής πολιτείας (Αρκάνσας, Ουισκόνσιν κ.ά.). Η ιρακινή κυβέρνηση, λέει ο Κόμπερν, που τα μέλη της σπάνια ξεμυτίζουν από την πράσινη ζώνη, καμώνεται πως η χώρα επιστρέφει στην ομαλότητα. Την περασμένη εβδομάδα μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα είχε ένα άρθρο για την ανασυγκρότηση της Βαγδάτης με τη φωτογραφία ενός γερανού σε ένα εργοτάξιο. Ομως, δεν υπάρχουν πια γερανοί στη Βαγδάτη, ούτε εργοτάξια. Η εφημερίδα είχε χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία ενός γερανού που ήταν εγκαταλειμμένος σε ένα γιγάντιο τζαμί που έχτιζε κάποτε ο Σαντάμ» (ο Ρ. Βρανάς στα «ΝΕΑ»).

ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ: «Τα νέα υψηλής τεχνολογίας όπλα θα προσαρμοστούν στα θωρακισμένα οχήματα και θα τροφοδοτούνται από τις μπαταρίες ώθησης. Η ακτίνα που θα εκπέμπεται θα μπορεί να διαπεράσει το δέρμα σε βάθος μερικών δεκάτων του χιλιοστού και θα προκαλεί ένα αφόρητο αίσθημα καψίματος, το οποίο θα περνάει μόνο με την απενεργοποίηση του πομπού, αλλά δε θα μπορεί ταυτόχρονα να προκαλέσει βλάβη στον οργανισμό (...) ηλεκτρομαγνητικά κύματα, όπως εξήγησε η Πέιτον, πλήττουν το στόχο τους με την ταχύτητα του φωτός, υποχρεώνοντας εκείνον που έχει χτυπηθεί να σταματήσει. Παρ' όλα αυτά τόσο οι εμπνευστές του όσο και οι εκπρόσωποι του Πενταγώνου επιμένουν ότι το νέο όπλο δεν μπορεί να θεωρηθεί όργανο βασανιστηρίων, αλλά αντίθετα είναι ανθρωπιστικοί οι λόγοι που οδήγησαν στην επινόησή του» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ