Πέμπτη 28 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλήρης αποδιοργάνωση της ζωής

Στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της αύξησης του χρόνου εργασίας:

«Να πούμε καθαρά τι γίνεται με αυτό το νομοσχέδιο, γίνεται αυτό που ακόμα από το 19ο αιώνα λεγόταν: Μειώνεται η τιμή της εργατικής δύναμης, με την έννοια ότι μειώνεται ο αναγκαίος χρόνος εργασίας του εργαζόμενου που πρέπει να δουλέψει, προκειμένου να αναπληρώσει την καθημερινή φθορά της εργατικής δύναμης - και είναι ημερήσια η φθορά της εργατικής δύναμης - να συντηρηθεί και να ζει κάθε χρόνο και καλύτερα. Και αυξάνεται ο χρόνος εργασίας που προσφέρει στον εργοδότη δωρεάν και είναι απλήρωτος. Με τα σημερινά δεδομένα, βεβαίως, θα τα πω πολύ χονδρικά, γιατί πρέπει να τα δει κανείς κατά κλάδο - με δυόμισι, τρεις ώρες εργασία θα μπορούσε ο εργαζόμενος να αναπληρώνει τη φθορά της εργατικής δύναμης και να συντηρείται. Ετσι όπως διευθετείται ο εργάσιμος χρόνος, θα δουλεύει δέκα, δώδεκα, δεκατρείς ώρες και, υποτίθεται, ότι θα έχει τα ρεπό του ή θα δουλεύει λιγότερο τις επόμενες ημέρες. Αλλά ακόμα κι όταν δουλεύει έξι ώρες, λόγω ακριβώς της ήδη ανεβασμένης παραγωγικότητας, θα υπάρχει πάλι χρόνος που θα παρέχεται δωρεάν στον εργοδότη.

Τα αποτελέσματα είναι γνωστά: Είναι σχετική και απόλυτη εξαθλίωση, επαγγελματικές ασθένειες, εντατικοποίηση, απουσία ελεύθερου χρόνου και, το κυριότερο, πλήρης αποδιοργάνωση της ατομικής και οικογενειακής ζωής.

Εμείς δεν κοιτάμε μόνο τα μέτρα που αφορούν αυτό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, διότι, όταν πέφτει η τιμή της εργατικής δύναμης σε συνθήκες όπου η επιστήμη ενσωματώνεται στην παραγωγή, πρέπει να απαξιωθεί και η μόρφωση. Και το "πρέπει" μπορεί να μην είναι με την έννοια ότι συνειδητά απαξιώνω τη μορφωτική διαδικασία. Δε λέω ότι κάποια κυβέρνηση το κάνει συνειδητά, αλλά το κάνει προσαρμόζοντας το περιεχόμενο και τη διαδικασία της μόρφωσης στις ανάγκες μιας παραγωγικής διαδικασίας, όπου ο εργατοϋπάλληλος είναι μία μηχανή που παράγει κέρδη και τίποτα παραπάνω. Ετσι έχουμε τις γνωστές αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία και παραπέρα τις λεγόμενες αναδιαρθρώσεις στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Στην πραγματικότητα μεγαλώνει ο εργάσιμος χρόνος, ο δωρεάν παρεχόμενος στην εργοδοσία, εντατικοποιούνται οι συνθήκες της δουλιάς και πάμε πίσω σε ορισμένα ζητήματα στο 19ο αιώνα».

Προς ωρομίσθιο και ατομική σύμβαση

«Θα έλεγα ότι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά ο χρόνος είναι λίγος, να βλέπαμε το περιεχόμενο των συνδικαλιστικών αγώνων το 19ο αιώνα. Το ΠΑΣΟΚ το ίδιο κάνει. Μιλώντας κυρίως για την κοινωνική συναίνεση, ότι δεν εξασφαλίστηκε η κοινωνική συναίνεση και σε δευτερεύοντα ζητήματα, στην ουσία έχει χαθεί το κυριότερο: Εργάσιμος χρόνος ημερήσιος και το ωρομίσθιο, διότι πάμε για το ωρομίσθιο. Και όταν πάμε για το ωρομίσθιο, θα πάμε και για την ατομική σύμβαση. Καθαρά πράγματα. Και εκεί θα πάμε.

Αλλωστε υπάρχει και η γνωστή κοινοτική Οδηγία του 2004, η οποία στηρίχτηκε και από τα φιλελεύθερα κόμματα και από τα σοσιαλδημοκρατικά και λέει το εξής πράγμα: Επεκτείνεται η δυνατότητα να διευθετείται ο χρόνος εργασίας σε ετήσια βάση από τετραμηνιαία που ήταν, μέσα από απευθείας διαπραγματεύσεις του εργοδότη με κάθε εργαζόμενο. Διευθετείται ο χρόνος σε ετήσια βάση. Τετραμηνιαία είχε η προηγούμενη Οδηγία. Με την Οδηγία 607 του 2004 διευθετείται σε διαφορετική πια βάση και μέσα από απευθείας διαπραγματεύσεις του εργοδότη με κάθε εργαζόμενο από τετραμηνιαία σε ετήσια. Ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας προσδιορίζεται σε 48 ώρες κατά μέσο όρο το χρόνο και τα κόμματα εκείνα, τα οποία μιλούσαν περί τριανταπεντάωρου και τριανταεξάωρου - και μάλιστα αυτό ήταν και σημείο προοδευτικότητας, ανανεωτισμού και ριζοσπαστισμού - δεν είπαν και πολλά πράγματα εναντίον.

Ανώτατο όριο κατά την Ευρωπαϊκή Ενωση εβδομαδιαίας εργασίας προσδιορίζονται οι 65 ώρες, με αρνητικές εξαιρέσεις - όχι με θετικές εξαιρέσεις - που θα πολλαπλασιάζονται στην πορεία. Εισάγεται επίσης ο όρος «χρόνος εφημερίας», για να είναι ο εργαζόμενος διαθέσιμος στο χρόνο εργασίας, προκειμένου να επέμβει, αν του το ζητήσει ο εργοδότης. Ο χρόνος εφημερίας διακρίνεται σε ενεργό και ανενεργό. Ισχυροποιούνται οι ρυθμίσεις προηγούμενων Οδηγιών με την Οδηγία 607/2004, σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπεται στους εργοδότες να εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους σε εργασία μεγαλύτερη των δεκατριών ωρών ημερησίως.

Βεβαίως, η κάθε κυβέρνηση - αυτό το έκανε και το ΠΑΣΟΚ - προωθεί αυτά τα μέτρα τμηματικά. Θα σου πει: "Τι δέκα, τι δώδεκα, τι δεκατρείς και δεκαπέντε;"...

Τέθηκε εδώ ένα ερώτημα. Ο βουλευτής από τη Νέα Δημοκρατία (σ.σ. πρόκειται για τον προηγηθέντα ομιλητή Αντώνη Μπέζα) διάβασε ένα απόσπασμα που γράφτηκε από το Νίκο Παπανδρέου. Δε μας ενδιαφέρει ποιος έγραψε τι, αλλά εκεί ακούστηκε ο εξής ψόγος προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας: αν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι υπέρ της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας ή υπέρ της ανεργίας. Είναι ψευτοδίλημμα. Βεβαίως, όταν πρόκειται για καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα και καπιταλιστική παραγωγικότητα, επακόλουθο είναι η ανεργία. Με τα μέτρα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, και το ΠΑΣΟΚ προηγούμενα και η κυβέρνηση βάζουν ένα τεχνητό δίλημμα στους εργαζόμενους: Ή θα έχεις την υπερβολική υπερεργασία ή θα έχεις την υπερβολική ανεργία. Ή θα έχεις την ολοκληρωτική υπερεργασία ή θα έχεις την ολοκληρωτική ανεργία. Θα συνυπάρχουν μ' αυτόν το νόμο και τα δυο. Ποια προσπάθεια έκανε προηγούμενα το ΠΑΣΟΚ και κάνει τώρα η κυβέρνηση; Να μην υπάρχουν μόνιμα υπερεργαζόμενοι και μόνιμα άνεργοι, αλλά να υπάρχει μια εναλλαγή, να υπάρχει για ορισμένους σχετική υπερεργασία και για τους άλλους σχετική ανεργία. Είναι το μόνο που μπορεί να δοκιμάσουν τα κόμματα αυτά, και τα σοσιαλιστικά και τα φιλελεύθερα. Και διάφοροι αριστεροί οικονομολόγοι στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης λίγο - πολύ εκεί κινούνται, στις δόσεις της υπερεργασίας και στις δόσεις της ανεργίας».

Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους

Καταλήγοντας η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Μπορεί να θεωρούμαστε απόλυτοι. Εδώ είμαστε απόλυτοι. Εμείς παλεύουμε για τη μόνιμη σταθερή εργασία για όλους και, βεβαίως, με εκείνο το ωράριο που αντιστοιχεί στις σημερινές εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνικής. Και σήμερα είναι το τριανταπεντάωρο, το συνεχές επτάωρο, το πενθήμερο.

Μας προβλημάτισε πάρα πολύ η παρέμβασή μας αυτήν την περίοδο. Εμείς, βεβαίως, την παρέμβασή μας τη συνδυάζουμε μέσα στη Βουλή και έξω από τη Βουλή. Και η χτεσινή απεργία έδειξε πάρα πολλά πράγματα. Είχε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από τις προηγούμενες, παρά το γεγονός ότι η εργοδοτική τρομοκρατία είναι μεγάλη, παρά το ότι υπάρχουν εργοδοτικοί χαφιέδικοι μηχανισμοί. Και δυστυχώς τώρα έχουμε και τη νέα νομιμοποίηση - γιατί υπήρχε και προηγούμενα - του θεσμοθετημένου χαφιεδισμού από την κυβέρνηση με βάση τα "τρομοκρατικά χτυπήματα" στη Μεγάλη Βρετανία και στην Αίγυπτο. Και αυτός ο θεσμοθετημένος χαφιεδισμός αφορά και τους τόπους δουλιάς. Εν πάση περιπτώσει, είναι ένα θέμα στο οποίο ήδη έχουμε τοποθετηθεί και θα συνεχίσουμε να τοποθετούμαστε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εχετε δίκιο, αλλά ο νόμος προβλέπει τα σπαστά ωράρια...»(2021-05-29 00:00:00.0)
Τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων απαιτούν διευθέτηση και απλήρωτη δουλειά(2021-05-22 00:00:00.0)
Συνεχής ενίσχυση του αντεργατικού οπλοστασίου και στη «μεταμνημονιακή περίοδο»(2019-01-17 00:00:00.0)
Στη «μάχη» της ενημέρωσης(2000-10-12 00:00:00.0)
"Η πρώτη και κυριότερη ανάγκη"(1998-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ