Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Στη «μάχη» της ενημέρωσης

Τα μέλη του σωματείου «οργώνουν» τους χώρους δουλιάς, καλούν σε αγώνα και ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τα αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα που προωθούνται

Στον πίνακα αναφέρονται οι μεικτές αποδοχές για πέντε ειδικότητες του κλάδου, χωρίς υπερωρίες. Εάν την πρώτη βδομάδα γίνουν 8 ώρες υπερεργασία και 7 ώρες υπερωρία και τη δεύτερη βδομάδα 8 ώρες υπερεργασία, οι αποδοχές τους αυξάνονται. Τα νέα μέτρα καταργούν την επιπλέον αμοιβή, ακόμη κι αν εφαρμοστεί 11ωρη ημερήσια εργασία!
Στον πίνακα αναφέρονται οι μεικτές αποδοχές για πέντε ειδικότητες του κλάδου, χωρίς υπερωρίες. Εάν την πρώτη βδομάδα γίνουν 8 ώρες υπερεργασία και 7 ώρες υπερωρία και τη δεύτερη βδομάδα 8 ώρες υπερεργασία, οι αποδοχές τους αυξάνονται. Τα νέα μέτρα καταργούν την επιπλέον αμοιβή, ακόμη κι αν εφαρμοστεί 11ωρη ημερήσια εργασία!
Με την ανακοίνωση του σωματείου στο χέρι, πραγματοποιώντας συσκέψεις σε γραφεία και επιχειρήσεις τα μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων αυτή την περίοδο «οργώνουν» τους χώρους δουλιάς, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τα σχέδια της κυβέρνησης, για την επιχειρούμενη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και για τις αρνητικές αλλαγές που προωθούνται για την κοινωνική ασφάλιση.

Ειδικά για αυτή την «εκστρατεία» ενημέρωσης, το σωματείο εξέδωσε ένα τετρασέλιδο ενημερωτικό φυλλάδιο, στο οποίο αναφέρονται τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και οι επιπτώσεις τους, όπως για παράδειγμα η μείωση των αποδοχών, η αύξηση των απολύσεων, η «ελαστικοποίηση» του χρόνου εργασίας, που η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει με τη δήθεν μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από τις 40 στις 38 ώρες. Μια «μείωση», που θα επιτρέπει στον εργοδότη να καταπατά συστηματικά το 8ωρο χωρίς να πληρώνει για τις υπερωρίες.

Χρόνος εργασίας

«Τα νέα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις, που προωθεί η κυβέρνηση με τη συνεργασία των ηγεσιών των βιομηχάνων και της ΓΣΕΕ, πλήττουν τα στοιχειώδη δικαιώματά σου, κάνουν τη ζωή σου παιχνίδι στις ορέξεις της εργοδοσίας για εύκολο και ακόμα μεγαλύτερο κέρδος», τονίζει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων.


Παράλληλα σημειώνει: «Ο εργοδότης με τα νέα μέτρα θα έχει το δικαίωμα να απασχολεί τον εργαζόμενο μέχρι 11 ώρες την ημέρα χωρίς να καταβάλλει πρόσθετη αμοιβή. Αναλαμβάνει την υποχρέωση να τον απασχολήσει λιγότερες ώρες όταν ο ίδιος κρίνει. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιβάλει στον εργαζόμενο να δουλέψει τη μια βδομάδα 55 ώρες και την επόμενη 21. Το ίδιο εύκολα μπορεί να απασχολεί τους εργαζόμενους για ένα μήνα με 10ωρα και τον επόμενο με μειωμένα ωράρια, ώστε ο μέσος όρος των ωρών εργασίας να είναι 38 τη βδομάδα ή το ετήσιο σύνολο των ωρών απασχόλησης να μην ξεπερνά τις 1.786 ώρες. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με το μισθό της σύμβασης χωρίς καμία προσαύξηση!».

Ενα από τα παραδείγματα που περιέχει το φυλλάδιο, είναι χαρακτηριστικό για όσα τονίζει το σωματείο. Ο βασικός μεικτός μισθός ενός υπάλληλου γραφείου είναι σήμερα 167.800 δρχ.. Η υπερωρία και η υπερεργασία πληρώνεται επιπλέον και με προσαύξηση. Ετσι, αν σε ένα μήνα κάνει 7 ώρες υπερωρία και 16 υπερεργασία, ο μισθός του θα ανέλθει στις 194.858 δρχ., δηλαδή 27.058 δρχ. επιπλέον. Με τα νέα μέτρα, δε θα δικαιούται αυτή την παραπάνω αμοιβή, που θα μπει στην τσέπη του εργοδότη.

Κοινωνική και οικογενειακή ζωή

Το αποτέλεσμα αυτών των μέτρων, εκτός από οικονομικό, θα έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο στην κοινωνική όσο και στην οικογενειακή ζωή των εργαζομένων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το σωματείο: «Η ασυδοσία στην κατανομή του χρόνου εργασίας έχει άμεση συνέπεια να περιοριστεί η δυνατότητα των εργαζομένων να ρυθμίζουν τον οικογενειακό και ελεύθερο χρόνο τους. Ας μην προσπαθούν να μας κοροϊδέψουν... Η εξάντληση των 11 ωρών δεν αναπληρώνεται με "μειωμένα ωράρια" όποτε καπνίσει του εργοδότη. Πρέπει να βάλουμε τέρμα στον κατήφορο της χειροτέρευσης της ζωής του εργάτη!».

Ασφαλιστικό

Οσον αφορά το ασφαλιστικό, το Σωματείο τονίζει: «Το ΙΚΑ έφτασε σε άσχημη κατάσταση εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης. Δε θα συναινέσουμε στην προσπάθεια να φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων τις εργοδοτικές εισφορές. Οι εργοδοτικές εισφορές είναι μέρος του μισθού και όχι κάποιο "επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης", που οι εργοδότες αδυνατούν να πληρώσουν. Τα ασφαλιστικά δικαιώματά μας είναι αδιαπραγμάτευτα».

Αντίσταση και πάλη

Καταλήγοντας, το Σωματείο τονίζει πως οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ υπονομεύουν τους αγώνες της εργατικής τάξης και ότι δεν τους δίνει το δικαίωμα «να ξεπουλάνε τις κατακτήσεις της τάξης μας». Το σωματείο υπογραμμίζει ότι στηρίζει τις αποφάσεις και το πρόγραμμα δράσης του ΠΑΜΕ. «Σταθερή επιδίωξη του σωματείου είναι να αγκαλιάσει τον κλάδο, να καλύψει όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, να συντονίσει μαζί με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία ομοειδών κλάδων την αντίσταση και αντεπίθεση των εργαζομένων», αναφέρει στο φυλλάδιο και καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να γίνουν μέλη του, παίρνοντας μέρος στο δίκαιο αγώνα της υπεράσπισης και διεύρυνσης των κοινών τους δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ολική επαναφορά» για τα κέρδη, «ολική έκλειψη» για μισθούς και δικαιώματα(2022-08-12 00:00:00.0)
Συνεχής ενίσχυση του αντεργατικού οπλοστασίου και στη «μεταμνημονιακή περίοδο»(2019-01-17 00:00:00.0)
Καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 14/11(2017-11-11 00:00:00.0)
Κροκόδειλοι...(2015-05-22 00:00:00.0)
Πλήρης αποδιοργάνωση της ζωής(2005-07-28 00:00:00.0)
Εργασιακός «καύσωνας»(2000-08-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ