Τετάρτη 23 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ
Εργασιακός «καύσωνας»

Η αυξημένη ζήτηση εργασίας στον κλάδο τούς καλοκαιρινούς μήνες, ξεπερνιέται από την προσφορά και η εκμετάλλευση οξύνεται

Το καλοκαίρι είναι περίοδος διακοπών για τους περισσότερους, αλλά και εξαντλητικής δουλιάς για μια μερίδα εργαζομένων, οι οποίοι όχι μόνο δεν κάνουν διακοπές, αλλά αναγκάζονται να δουλεύουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Χωρίς συγκεκριμένο ωράριο, χωρίς ένσημα, χωρίς δικαιώματα. Χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα δουλεύουν σε εστιατόρια, καφενεία, ξενοδοχεία, με καθεστώς... γαλέρας.

Ο Στάθης Κουτέρης, πρόεδρος του Σωματείου Σερβιτόρων Αθήνας, μιλώντας στο «Ρ», έδωσε μία εικόνα της κατάστασης που επικρατεί μέσα στους χώρους δουλιάς χιλιάδων σερβιτόρων, αλλά και στους χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Οπως μας δήλωσε, στον κλάδο επικρατεί ένα χάος, αφού ό,τι θέλει ο κάθε εργοδότης το κάνει, τόσο όσον αφορά το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων όσο και για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου τήρησης της εργατικής νομοθεσίας αδυνατούν να ελέγξουν το διάσπαρτο αυτό κλάδο, με την υπάρχουσα ελλιπή υποδομή τους.

«Το 90% των επιχειρήσεων εφαρμόζει ό,τι ωράριο εργασίας θέλει για τους εργαζόμενους, ενώ όσον αφορά τα χρήματα που παίρνουν οι σερβιτόροι, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει εφαρμόσει μισθό και έχει κόψει τα ποσοστά όπως ήταν πάντα», υπογράμμισε στο «Ρ» ο Στάθης Κουτέρης και συμπλήρωσε ότι η κατάσταση είναι χειρότερη στα νυχτερινά μαγαζιά, όπου εκεί πλέον δεν μπορεί κανένας να επέμβει και να κάνει κάτι, αφού έχουν τους δικούς τους νόμους και κανόνες.

Να σημειωθεί ότι ανέκαθεν οι σερβιτόροι δεν πληρώνονταν με μισθό, αλλά έπαιρναν 13% επί του «καθαρού» τζίρου (μετά την αφαίρεση του ποσοστού τους). Τα τελευταία χρόνια, οι εργοδότες εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να δεχτούν εργασία με μισθό, κόβοντας ποσοστά, παρά το γεγονός ότι ο πελάτης πληρώνει και τα ποσοστά των σερβιτόρων. Οι εργοδότες εκμεταλλεύονται τη μεγάλη προσφορά εργασίας, καθώς στο χώρο μπήκαν πολλοί νέοι που θέλουν να δουλέψουν σαν σερβιτόροι, προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Ετσι, έχουν νέους που δουλεύουν 10 και 12 ώρες συνεχώς, για 120.000 με 150.000 δρχ. το μήνα ή πολλές φορές για 5.000 δρχ. την ημέρα! Αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους εργοδότες γίνεται και η ανάγκη των εργαζομένων να εργαστούν και το χειμώνα, που η κίνηση είναι λιγότερη. Η ανάγκη αυτή ικανοποιείται με την προϋπόθεση της πληρωμής με μισθό τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι.

Οσον αφορά τον τρόπο ασφάλισης των σερβιτόρων, η κατάσταση είναι όμοια με αυτή των εργαζομένων σε όλο τον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού. Ετσι το 50% είναι ανασφάλιστοι.

Καταλήγοντας, ο Στάθης Κουτέρης σημείωσε ότι τα σωματεία έχουν ζητήσει επανειλημμένα από το υπουργείο Εργασίας και τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, να παρέμβουν ώστε να εφαρμόζονται τουλάχιστον οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά αδιαφορούν. Τα σωματεία επανειλημμένα έχουν ζητήσει από τις Επιθεωρήσεις να πάνε μαζί για ελέγχους στα διάφορα μαγαζιά, αλλά κάτι τέτοιο έχει καταστεί αδύνατο για τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και έτσι οι εκκλήσεις των σωματείων παραμένουν στον «αέρα»!


Ε. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ