ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΝΕΑΣ ΚΑΠ
Δεν κρύβεται η χασούρα των αγροτών

Η κυβέρνηση της ΝΔ «πανηγυρίζει» για τη γρηγοράδα εφαρμογής των αντιαγροτικών μέτρων της ΕΕ

Αλλο ένα σκηνικό επικοινωνιακής κοροϊδίας των Ελλήνων αγροτοκτηνοτρόφων έστησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εξαγγέλλοντας την έναρξη της ηλεκτρονικής αποστολής των προσωρινών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης της νέας ΚΑΠ στις Ενώσεις της χώρας.

Τηρώντας την ...παράδοση των εκάστοτε κυβερνώντων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έδωσε πανηγυρικές διαστάσεις, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως «σημαντικό», δίνοντας παράλληλα έμφαση στη γρηγοράδα εφαρμογής των αποφάσεων της νέας ΚΑΠ. Δηλαδή, των αρνητικών και αντιαγροτικών μέτρων που ψήφισαν διαδοχικά στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και οι προηγούμενοι και οι τωρινοί κυβερνώντες. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ φόρτωσε τα έξοδα εφαρμογής της νέας ΚΑΠ στην καμπούρα των αγροτοκτηνοτρόφων, αφού οι τελευταίοι θα κληθούν να πληρώσουν στις Ενώσεις για να πάρουν τα χαρτιά των προσωρινών δικαιωμάτων και αν χρειαστεί να κάνουν ενστάσεις. Για το θέμα αυτό, ο Ε. Μπασιάκος έβγαλε την ουρά του απ' έξω, λέγοντας πως θα δοθούν κάποια χρήματα στις Ενώσεις, αλλά οι Ενώσεις θα μπορούν να ορίσουν και ένα «τίμημα» μετά από σχετικό μνημόνιο με τον ΟΠΕΚΕΠΕ... Πρόκειται για άλλη μια απαράδεκτη μεθόδευση!

Αν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε χτες την ηλεκτρονική αποστολή των δικαιωμάτων για 1.100.000 δικαιούχους, οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα μάθουν τι προσωρινά δικαιώματα τους έβγαλαν, από Δευτέρα! Οπως, μάλιστα, ανακοινώθηκε, ενστάσεις θα μπορούν να κάνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι από τις αρχές μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη, ώστε να οριστικοποιηθούν μέχρι τέλος του χρόνου τα δικαιώματά τους και μέχρι τις 15 Μάη του 2006 να γίνουν οι αιτήσεις για την πληρωμή των νέων αποσυνδεμένων επιδοτήσεων. Η διαδικασία αυτή αφορά στους παραγωγούς δημητριακών και ρυζιού, βαμβακιού, καπνού, λαδιού, τους αιγοπροβατοτρόφους και τους βοοτρόφους, καθώς και τους σπόρους προς σπορά, ψυχανθή για καρπούς και αποξηραμένες χορτονομές. Κι όπως, επίσης, φαίνεται θα υπάρχουν πολλά λάθη και πάμπολλοι αγροτοκτηνοτρόφοι θα εμφανίζονται ως μη δικαιούχοι της ενιαίας ενίσχυσης.

Το σίγουρο είναι πως όλοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα διαπιστώσουν πως έχουν να λάβουν λιγότερα από όσα τους έλεγαν και έταζαν τα προηγούμενα χρόνια, οι εκάστοτε κυβερνώντες. Πράγμα που απέκρυψε επιμελώς χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης... Ακόμα, αξίζει να αναφερθεί πως οι δικαιούχοι της λεγόμενης ενιαίας ενίσχυσης, με εξαίρεση τον καπνό και το λάδι δε θα μπορούν να κάνουν ενστάσεις για το ύψος των χρηματικών ποσών, παρά μόνο για τον αριθμό των στρεμμάτων ή τον αριθμό των ζώων τους, γιατί τα ποσά έχουν ήδη προκαθοριστεί και αποφασιστεί στην ΕΕ.

Εκτός αυτών, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει μπει και πλαφόν χρηματοδότησης, ανεξάρτητα από την τριετία 2000 - 2002 ή την τετραετία 1999 - 2002 για το λάδι, με βάση το οποίο δεν μπορεί να ξεπεραστεί το ποσό των 2.134 εκατ. ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τη λεγόμενη πρόσθετη ενίσχυση, η οποία αφορά την επιστροφή της παρακράτησης της επιδότησης (η λεγόμενη διαφοροποίηση, που είναι 3% το 2005, 4% το 2006 και 5% το 2007) για τους αγροτοκτηνοτρόφους που θα λάβουν ενιαία ενίσχυση κάτω από 5.000 ευρώ, όπου το όριο έχει μπει στα 72,5 εκατ. ευρώ.

Οπως φαίνεται, ήδη, το χρηματικό πλαφόν για τις αποσυνδεμένες ενισχύσεις έχει ξεπεραστεί. Στα χαρτάκια των προσωρινών δικαιωμάτων, όπου τα χρήματα θα υπολογίζονται ανά εκτάριο, έχει γίνει γραμμική μείωση και έχει αφαιρεθεί μόνο η μείωση από την υπέρβαση του χρηματικού πλαφόν για τις αποσυνδεμένες ενισχύσεις. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι στα χαρτάκια που θα αναγράφουν την ενιαία ενίσχυση, ή αλλιώς το δικαίωμα ανά εκτάριο, που θα έχουν μέχρι το 2013, υποτίθεται, θα δουν αρχικά κάπως μεγαλύτερα ποσά. Κι αυτό γιατί στα χαρτιά των προσωρινών δικαιωμάτων δεν έχει υπολογιστεί, ούτε η μείωση για το εθνικό απόθεμα, ούτε για το ποιοτικό παρακράτημα. Και φυσικά δε θα φαίνεται ούτε και η μείωση της διαφοροποίησης όπου για το 2006 είναι 4%, για παράδειγμα. Ολα αυτά οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα τα μάθουν επ' ακριβώς κατά τον Γενάρη του 2006, με τα τελικά δικαιώματα που θα τους δοθούν και φυσικά δε θα έχουν δικαίωμα ένστασης...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπέρ του δημόσιου μονοπωλίου του ΟΠΑΠ

Την επόμενη βδομάδα, η πρόταση για την εισαγωγή ελληνικών ποδοσφαιρικών αγώνων στο «Πάμε Στοίχημα»

Την πρόθεση της κυβέρνησης να κρατήσει κάτω από τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου, τον ΟΠΑΠ - και άρα το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στο χώρο των τυχερών παιχνιδιών - γνωστοποίησε χτες ο υπουργός Οικονομίας. Οπως δήλωσε ο Γ. Αλογοσκούφης μετά το τέλος επίσκεψης που έκανε στα γραφεία του ΟΠΑΠ με τον υφυπουργό Πολιτισμού Γ. Ορφανό, «το ελληνικό Δημόσιο θα πράξει ό,τι χρειάζεται, για να προστατεύσει το μονοπώλιο που έχει ο ΟΠΑΠ στο χώρο των τυχερών παιχνιδιών». Αφήνοντας, μάλιστα, να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ όχι μόνο από συγκεκριμένα ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά και από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός πρόσθεσε με νόημα, πως «θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και στην ΕΕ, για την προστασία του μονοπωλίου».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αθλητισμού, αφού συνεχάρη τη διοίκηση του ΟΠΑΠ για «το θαυμάσιο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα της τελευταίας μετοχοποίησης», διατύπωσε την άποψη πως «το έντονο ενδιαφέρον που έδειξαν οι επενδυτές και η υψηλή διασπορά των μετοχών απεικονίζουν ακριβώς τη μεγάλη εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού» προς την κυβέρνηση της ΝΔ.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Β. Νειάδας:

  • Ανακοίνωσε την πρόθεση του ΟΠΑΠ να καταθέσει την επόμενη βδομάδα την πρόταση για την εισαγωγή ελληνικών ποδοσφαιρικών αγώνων στο «Πάμε Στοίχημα».
  • Είπε ότι σήμερα θα δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα της εταιρίας το σύνολο των σχολίων που διατυπώθηκαν για το σχέδιο διακήρυξης του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού «Προμήθεια, Εγκατάσταση και Συντήρηση Μηχανογραφικού Εξοπλισμού Κέντρων και Τερματικών καθώς και Υποστηρικτικού Εξοπλισμού και Υπηρεσιών».
ΕΑΣ ΛΗΜΝΟΥ
Ρύθμιση χρεών και ανάκληση απολύσεων...

...ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή

Τα προβλήματα της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου, είναι το θέμα της Ερώτησης, που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης και Αγγ. Τζέκης.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου πραγματοποίησαν απεργιακές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στις απολύσεις προσωπικού που προγραμμάτισε το ΔΣ της ΕΑΣ Λήμνου. Οπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, οι απολύσεις αυτές είναι συνέχεια των εκβιασμών της Αγροτικής Τράπεζας προς το ΔΣ της ΕΑΣ Λήμνου, για να ξεχρεώσει τα τοκογλυφικά δάνεια που της έδινε μέχρι τώρα. Εκτός από τις απολύσεις, η ΑΤΕ πιέζει το ΔΣ της ΕΑΣ για ξεπούλημα όλης της ακίνητης περιουσίας, μιας περιουσίας που δημιουργήθηκε εδώ και δεκαετίες από τον ιδρώτα των αγροτών και κτηνοτρόφων της Λήμνου. Επειδή για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δε φταίνε ούτε οι εργαζόμενοι ούτε ο αγροτικός κόσμος του νησιού παρά μόνον οι πολιτικές αυτές που μετέτρεψαν την ΑΤΕ από τράπεζα των αγροτών σε τράπεζα του κεφαλαίου».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό «σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει, ώστε να ρυθμιστούν τα χρέη της ΕΑΣ Λήμνου προς την ΑΤΕ και να σταματήσουν οι απολύσεις προσωπικού και το ξεπούλημα της περιουσίας του αγροτικού κόσμου του νησιού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ