ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κυνήγι μαγισσών

Ενώ η βρετανική αστυνομία επιδίδεται στην άκρατη τρομοϋστερία, στη Βραζιλία κηδεύεται ο άτυχος νέος που δολοφονήθηκε στο Λονδίνο

Associated Press

Ενώ η βρετανική αστυνομία επιδίδεται στην άκρατη τρομοϋστερία, στη Βραζιλία κηδεύεται ο άτυχος νέος που δολοφονήθηκε στο Λονδίνο
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Το κυνήγι μαγισσών συνεχίζεται με φρενήρεις ρυθμούς στη Βρετανία όπου ο πανικός επικρατεί απανταχού της επικράτειας και οι επιχειρήσεις είναι καθημερινόητα. Ομως, καθώς φαίνεται, στο «σπορ» επιδίδονται πια και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Τελικά χτες στις κινηματογραφικές επιχειρήσεις στο νότιο και δυτικό Λονδίνο, αλλά και τη «μοδάτη» συνοικία του Νότιν Χιλ, συνελήφθησαν συνολικά πέντε εκ των οποίων οι δύο φέρονται ως οι «επίδοξοι βομβιστές» των παντελώς αποτυχημένων επιθέσεων της 21ης Ιουλίου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ, η οποία αναφέρει ότι ένας συλληφθείς είναι ο Γιασίν Ομάρ, ενώ δε δόθηκαν τα στοιχεία του άλλου.

Ως διά μαγείας, μερικές ώρες αργότερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Τζουζέπε Πιζάνου, ανακοίνωσε τη σύλληψη του τέταρτου. Πρόκειται για τον 27χρονο Οσμάν Χουσέιν, Βρετανό υπήκοο σομαλικής καταγωγής, ο οποίος συνελήφθη από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία (Digos) «χωρίς να προβάλει αντίσταση στη συνοικία Τορ Πινιατάρα», γύρω στις 2:30 το μεσημέρι. Τώρα, με τη φωτογραφία του παντού, πώς κατόρθωσε ο Χουσέιν να ταξιδέψει από το Λονδίνο στη Ρώμη, ώστε να επισκεφτεί μέλος της οικογένειάς του παραμένει άγνωστο... Ενα ακόμη αναπάντητο ερώτημα των επιθέσεων του Λονδίνου.

Εν τω μεταξύ, οι Αρχές της Ζάμπια συνέλαβαν έναν Βρετανό, που φέρεται επίσης να συνδέεται με τις επιθέσεις στο Λονδίνο. Ο πακιστανικής καταγωγής Βρετανός συνελήφθη στην πόλη Λίβινγκστοουν, 400 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Λουζάκα και είχε μπει στο έδαφος της Ζάμπια από τη γειτονική Ζιμπάμπουε.

Οι μυστικές υπηρεσίες της αφρικανικής χώρας αρνήθηκαν να δώσουν στη δημοσιότητα το όνομα του υπόπτου, αλλά σύμφωνα με διπλωματικές πηγές πρόκειται για τον Χαρούν Ρασίντ Ασουάτ, ο οποίος όπως αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης συνδέθηκε με τις πολύνεκρες επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο.

Πάντως, από βρετανικής πλευράς υποβαθμίζεται η εξέλιξη αυτή, καθώς εκτιμάται ότι ο συλληφθείς ενδιαφέρει περισσότερο τις αμερικανικές Αρχές, όπου «καταζητείται για την απόπειρα συγκρότησης στρατοπέδου εκπαίδευσης τρομοκρατών στην πολιτεία του Ορεγκον».

Πακιστάν: «Σκούπα» στους ξένους

Παράλληλα, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την καταστολή του εξτρεμισμού μετά από τις επιθέσεις σε Λονδίνο και Σαρμ ελ-Σέιχ, ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ διατάσσει την απομάκρυνση όλων των ξένων μαθητών, περί των 1.400 από τα θρησκευτικά σχολεία της χώρας.

Η βίζα των περισσότερων ξένων μαθητών καθίσταται αυτομάτως άκυρη εάν σταματήσουν τη φοίτηση στα ισλαμικά θρησκευτικά σχολεία, γνωστά ως μαντράσας. Η εντολή για απομάκρυνση ισχύει, δε, και για τους Πακιστανούς που διαθέτουν διπλή υπηκοότητα.

Επίσης, ο Πακιστανός Πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους πως θα ληφθούν μέτρα εις βάρος οποιασδήποτε θρησκευτικής σχολής δεν είναι επίσημα εγγεγραμμένη.

Οργή στη Βραζιλία

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας δε δείχνει να σέβεται ούτε την ημέρα ταφής του ανύποπτου 27χρονου Βραζιλιάνου, Ζαν Τσαρλς ντε Μενέσες που έπεσε νεκρός από πυρά Βρετανών αστυνομικών αφού είχε θεωρηθεί «ύποπτος». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι η φοιτητική του βίζα είχε λήξει από το 2003 και άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η σφραγίδα στο διαβατήριο του Μενέσες που του έδινε το δικαίωμα παραμονής στη χώρα δεν ήταν αυθεντική.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Βραζιλίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών αναρωτήθηκε αν η οποιαδήποτε παρατυπία στα χαρτιά του - εφόσον κάτι τέτοιο ισχύει - έδινε το δικαίωμα στους αστυνομικούς να τον σκοτώσουν.

«Η αστυνομία εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη για το θάνατο ενός αθώου ανθρώπου», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους γονείς του φοιτητή και τους διαβεβαίωσε ότι θα αποζημιωθούν.

Η σορός του άτυχου Μενέσες έφτασε στη μικρή πόλη Γκονζάγκα, όπου σήμερα αναμενόταν να γίνει η κηδεία. Εκατοντάδες άνθρωποι υποδέχτηκαν με τιμές ήρωα τη σορό του, ενώ είχαν αναρτηθεί πανό που έγραφαν «Θέλουμε δικαιοσύνη» και «Ζαν, μάρτυρα της αγγλικής τρομοκρατίας».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ισχυρή έκρηξη με δύο νεκρούς

ΑΓΚΥΡΑ.--

Δύο υπαξιωματικοί του τουρκικού στρατού βρήκαν χτες το θάνατο και τρεις πολίτες τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας με την οποία είχε παγιδευτεί το αυτοκίνητό τους στην επαρχία Χακαρί της ΝΑ Τουρκίας, που γειτνιάζει με Ιράν και Ιράκ. Σύμφωνα με τις αρχές της επαρχίας, οι δράστες της επίθεσης χρησιμοποίησαν «μεγάλη ποσότητα» εκρηκτικής ύλης - η πυροδότηση της οποίας κατέστρεψε πολλά σταθμευμένα αυτοκίνητα και προκάλεσε φωτιά σε γειτονικά κτίρια.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αφήνει να εννοηθεί ότι για την ευθύνη οι τουρκικές αρχές θεωρούν υπεύθυνη την κουρδική αυτονομιστική οργάνωση ΡΚΚ.

Στο μεταξύ χες ο Σαμάζ Ντεμιρτάς, υπαρχηγός της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της αστυνομίας, έκανε λόγο για «αναμενόμενη επίθεση της «αλ Κάιντα» σε τουρκικό έδαφος έως το Νοέμβρη» - η τελευταία καταγεγραμμένη ενέργεια που αποδίδεται στο νεφέλωμα αυτό είχε καταγραφεί το 2003. Ο Σεμιρτάς είπε ότι προληπτικά οι τουρκικές αρχές παρακολουθούν κάπου 1.000 πολίτες, αυξάνουν τα μέτρα στο (μικρό) μετρό της Ισταμπούλ και τα λεωφορεία, και σε στόχους δυτικών συμφερόντων.

Παράλληλα, ενώ η υποτίθεται «εκδημοκρατιζόμενη» Τουρκία η οποία, υποτίθεται επίσης, «οδεύει προς ένταξη στην ΕΕ», βρίσκεται ξανά στην αρπάγη ενός εμφυλιοπολεμικού κλίματος, η υπόθεση ενός νεαρού άνδρα ο οποίος συνεχίζει τη δικαστική του μάχη για να αποφύγει τη στρατιωτική υπηρεσία συνεχίζει να διχάζει. Ο αρνητής στράτευσης Μεχμέτ Ταρχάν - η υπόθεση του οποίου ήρθε στο φως λόγω της απεργίας πείνας που έκανε σε φυλακή της πόλης Σίβας - έχει γίνει θύμα επανειλημμένων ξυλοδαρμών. Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο εκτενούς ρεπορτάζ στο BBC, το οποίο σημειώνει «ειρήσθω εν παρόδω» ότι οι αρνητές στράτευσης στην Τουρκία απλώς πάνε φυλακή, και αν συνεχίσουν να αρνούνται την υποχρεωτική στράτευση ξαναμπαίνουν σε αυτήν -ουσιαστικά εκτίοντας ισόβια...

Τέλος, χτες τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με πιστόλια και μάχη με μαχαίρια στην Αλάνια, στις τουρκικές ακτές στο Αιγαίο, σε μάχη που ξέσπασε ανάμεσα σε δύο ομάδες ανθρώπων που ενοικίαζαν σε τουρίστες τζετ σκι (!).

ΓΑΛΛΙΑ
Απειλούνται με απέλαση Αραβες

Διώκονται ποινικά και οι ιδέες πλέον στη Γαλλία, καθώς μία ομιλία που κρίνεται ότι περνάει «ριζοσπαστικά ισλαμιστικά μηνύματα», τιμωρείται με απέλαση για παραδειγματισμό των υπολοίπων...

Με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο και την τρομο-υστερία που κυριαρχεί στην Ευρώπη, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Parisien», ότι προτίθεται να απελάσει έως το τέλος του μήνα τουλάχιστον 10 άτομα, φορείς «ριζοσπαστικών ισλαμιστικών ιδεών». Η Γαλλία προχωρά στην εφαρμογή των «αντιτρομοκρατικών μέτρων», ποινικοποιώντας ακόμα και τις ιδέες, με ενέργειες που εντείνουν το εθνικιστικές και ρατσιστικές τάσεις.

Ο Νικολά Σαρκοζί, γνωστός για τις απόψεις του που υπαγορεύουν απέλαση των μεταναστών και οπαδός του νεοφιλελευθερισμού, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα δήλωσε ότι «αυτή τη βδομάδα θα απελαθεί ένας Αλγερινός, γνωστός για τα αισθήματα και τις δηλώσεις μίσους κατά της χώρας μας, ενώ περίπου 10 άτομα που είναι γνωστά για τις ριζοσπαστικές ισλαμικές ομιλίες τους θα σταλούν στις χώρες καταγωγής τους μέχρι το τέλος του Αυγούστου». Ενέργειες που πραγματοποιούνται, σύμφωνα με τον Γάλλο ΥΠΕΣ, για να «προστατευτούν οι νέοι και ευεπίφοροι από την επιρροή των φανατικών κηρύκων»...

Σύμφωνα με τη συνέντευξη, ο Ν. Σαρκοζί επεξεργάζεται νέο αντιτρομοκρατικό νόμο για ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων μέτρων, ο οποίος θα αυξήσει τα μέτρα παρακολούθησης στη Γαλλία, τόσο σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς, αλλά και στους δρόμους. Οι λήψεις θα αποθηκεύονται και θα φυλάσσονται...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ