Σάββατο 30 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κυνήγι μαγισσών

Ενώ η βρετανική αστυνομία επιδίδεται στην άκρατη τρομοϋστερία, στη Βραζιλία κηδεύεται ο άτυχος νέος που δολοφονήθηκε στο Λονδίνο

Associated Press

Ενώ η βρετανική αστυνομία επιδίδεται στην άκρατη τρομοϋστερία, στη Βραζιλία κηδεύεται ο άτυχος νέος που δολοφονήθηκε στο Λονδίνο
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Το κυνήγι μαγισσών συνεχίζεται με φρενήρεις ρυθμούς στη Βρετανία όπου ο πανικός επικρατεί απανταχού της επικράτειας και οι επιχειρήσεις είναι καθημερινόητα. Ομως, καθώς φαίνεται, στο «σπορ» επιδίδονται πια και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Τελικά χτες στις κινηματογραφικές επιχειρήσεις στο νότιο και δυτικό Λονδίνο, αλλά και τη «μοδάτη» συνοικία του Νότιν Χιλ, συνελήφθησαν συνολικά πέντε εκ των οποίων οι δύο φέρονται ως οι «επίδοξοι βομβιστές» των παντελώς αποτυχημένων επιθέσεων της 21ης Ιουλίου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ, η οποία αναφέρει ότι ένας συλληφθείς είναι ο Γιασίν Ομάρ, ενώ δε δόθηκαν τα στοιχεία του άλλου.

Ως διά μαγείας, μερικές ώρες αργότερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Τζουζέπε Πιζάνου, ανακοίνωσε τη σύλληψη του τέταρτου. Πρόκειται για τον 27χρονο Οσμάν Χουσέιν, Βρετανό υπήκοο σομαλικής καταγωγής, ο οποίος συνελήφθη από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία (Digos) «χωρίς να προβάλει αντίσταση στη συνοικία Τορ Πινιατάρα», γύρω στις 2:30 το μεσημέρι. Τώρα, με τη φωτογραφία του παντού, πώς κατόρθωσε ο Χουσέιν να ταξιδέψει από το Λονδίνο στη Ρώμη, ώστε να επισκεφτεί μέλος της οικογένειάς του παραμένει άγνωστο... Ενα ακόμη αναπάντητο ερώτημα των επιθέσεων του Λονδίνου.

Εν τω μεταξύ, οι Αρχές της Ζάμπια συνέλαβαν έναν Βρετανό, που φέρεται επίσης να συνδέεται με τις επιθέσεις στο Λονδίνο. Ο πακιστανικής καταγωγής Βρετανός συνελήφθη στην πόλη Λίβινγκστοουν, 400 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Λουζάκα και είχε μπει στο έδαφος της Ζάμπια από τη γειτονική Ζιμπάμπουε.

Οι μυστικές υπηρεσίες της αφρικανικής χώρας αρνήθηκαν να δώσουν στη δημοσιότητα το όνομα του υπόπτου, αλλά σύμφωνα με διπλωματικές πηγές πρόκειται για τον Χαρούν Ρασίντ Ασουάτ, ο οποίος όπως αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης συνδέθηκε με τις πολύνεκρες επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο.

Πάντως, από βρετανικής πλευράς υποβαθμίζεται η εξέλιξη αυτή, καθώς εκτιμάται ότι ο συλληφθείς ενδιαφέρει περισσότερο τις αμερικανικές Αρχές, όπου «καταζητείται για την απόπειρα συγκρότησης στρατοπέδου εκπαίδευσης τρομοκρατών στην πολιτεία του Ορεγκον».

Πακιστάν: «Σκούπα» στους ξένους

Παράλληλα, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την καταστολή του εξτρεμισμού μετά από τις επιθέσεις σε Λονδίνο και Σαρμ ελ-Σέιχ, ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ διατάσσει την απομάκρυνση όλων των ξένων μαθητών, περί των 1.400 από τα θρησκευτικά σχολεία της χώρας.

Η βίζα των περισσότερων ξένων μαθητών καθίσταται αυτομάτως άκυρη εάν σταματήσουν τη φοίτηση στα ισλαμικά θρησκευτικά σχολεία, γνωστά ως μαντράσας. Η εντολή για απομάκρυνση ισχύει, δε, και για τους Πακιστανούς που διαθέτουν διπλή υπηκοότητα.

Επίσης, ο Πακιστανός Πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους πως θα ληφθούν μέτρα εις βάρος οποιασδήποτε θρησκευτικής σχολής δεν είναι επίσημα εγγεγραμμένη.

Οργή στη Βραζιλία

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας δε δείχνει να σέβεται ούτε την ημέρα ταφής του ανύποπτου 27χρονου Βραζιλιάνου, Ζαν Τσαρλς ντε Μενέσες που έπεσε νεκρός από πυρά Βρετανών αστυνομικών αφού είχε θεωρηθεί «ύποπτος». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι η φοιτητική του βίζα είχε λήξει από το 2003 και άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η σφραγίδα στο διαβατήριο του Μενέσες που του έδινε το δικαίωμα παραμονής στη χώρα δεν ήταν αυθεντική.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Βραζιλίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών αναρωτήθηκε αν η οποιαδήποτε παρατυπία στα χαρτιά του - εφόσον κάτι τέτοιο ισχύει - έδινε το δικαίωμα στους αστυνομικούς να τον σκοτώσουν.

«Η αστυνομία εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη για το θάνατο ενός αθώου ανθρώπου», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους γονείς του φοιτητή και τους διαβεβαίωσε ότι θα αποζημιωθούν.

Η σορός του άτυχου Μενέσες έφτασε στη μικρή πόλη Γκονζάγκα, όπου σήμερα αναμενόταν να γίνει η κηδεία. Εκατοντάδες άνθρωποι υποδέχτηκαν με τιμές ήρωα τη σορό του, ενώ είχαν αναρτηθεί πανό που έγραφαν «Θέλουμε δικαιοσύνη» και «Ζαν, μάρτυρα της αγγλικής τρομοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ