Σάββατο 30 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέα επίθεση κατά της Κούβας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενας βετεράνος των ζητημάτων της Λατινικής Αμερικής, επί χρόνια στέλεχος του Κογκρέσου και ο άνθρωπος που επέβλεπε τις περσινές προεδρικές εκλογές στο Ελ Σαλβαδόρ - όπου ακόμη και σήμερα κανείς δεν μπορεί ακριβώς να κατανοήσει πώς στάθηκε δυνατόν ο υποψήφιος του Μετώπου Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN), Σαφίκ Χαντάλ, να χάσει - ο Κάλεμπ Μακ Κάρι, χρίστηκε από την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κοντολίζα Ράις, ως «συντονιστής της Επιτροπής Αρωγής για μία Ελεύθερη Κούβα». Ετσι ονομάζουν την προσπάθεια ανατροπής του σοσιαλισμού στην Κούβα, που ο ίδιος ο λαός της γνωρίζει και υπερασπίζεται για τα τεράστια επιτεύγματα που έχει καταφέρει σε πολλούς τομείς.

Οπως προσδιορίζουν αξιωματούχοι του Πενταγώνου, κύρια αποστολή του Μακ Κάρι είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανατροπή. Η Ράις ανακοινώνοντας το διορισμό του Μακ Κάρι στη θέση του συντονιστή, περιστοιχιζόμενη από Αμερικανούς αξιωματούχους και Κουβανούς «αντιφρονούντες» στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έβγαλε όλη τη χολή της λέγοντας ότι στόχος της προσπάθειας είναι «η επίσπευση του τέλους της τυραννίας του Κάστρο»... αφού «για σχεδόν 50 χρόνια το καθεστώτος Κάστρο έχει καταδικάσει τον κουβανικό λαό στην τραγική μοίρα της καταπίεσης και της φτώχειας». Βέβαια, η Ράις «ξεχνάει» το απάνθρωπο εμπάργκο που πλήττει τον κουβανικό λαό, που παρ' όλα αυτά έχει κατακτήσεις που ζηλεύουν και τα δήθεν αναπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη.

Πάντως η νέα επεμβατική προσπάθεια των ΗΠΑ είναι «εξοπλισμένη» και με σχέδιο δράσης ύψους 59 εκατομμυρίων δολαρίων», ώστε να επισπευστεί η «κατάρρευση σε πολλά μέτωπα» όπως λέγεται, με ενίσχυση της λεγόμενης «κοινωνίας των πολιτών», ένταση του εμπάργκο και περισσότερη προπαγάνδα. Ετσι ελπίζουν... υπολογίζοντας στους ελάχιστους μισθοφόρους που διαθέτουν στην Κούβα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ