Σάββατο 30 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ - IRA
Φλύαρη κινητικότητα

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΔΟΥΒΛΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Από την αμερικανική κυβέρνηση έως και τον τελευταίο Ευρωπαίο πολιτικό όλοι σπεύδουν, στο πλαίσιο του κατασκευασμένου κλίματος «τρομο-λαγνείας», να χαιρετίσουν την κίνηση του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού - (IRA) περί αφοπλισμού και τερματισμού του ένοπλου αγώνα. Με εξαιρετική βιάση και οι βρετανικές και οι ιρλανδικές κυβερνήσεις εξετάζουν τα επόμενα βήματα, ενώ οι Προτεστάντες πολιτικοί του Ολστερ κοιτούν τη φλύαρη κινητικότητα με περισσή επιφυλακτικότητα.

Εκτός των τυμπανοκρουσιών και των δηλώσεων περί «ιστορικής απόφασης του IRA» η βρετανική κυβέρνηση ήδη διέταξε το βρετανικό στρατό να αρχίσει άμεσα την απομάκρυνση ορισμένων βάσεων και φυλακίων από τη Βόρεια Ιρλανδία. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, θα κλείσει η βάση στο Φόρκχιλ, ενώ θα απομακρυνθούν τα φυλάκια στο Sugarloaf Mountain και τον αστυνομικό σταθμό του Νιούτονχαμιλτον.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει νομοθεσία, για να επιτρέψει στους παραστρατιωτικούς που καταζητούνταν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας, Πίτερ Χέιν, δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή σειράς μέτρων, τα οποία είχαν «παγώσει» μετά την αποτυχία της διαδικασίας αφοπλισμού το 2003 και την τελμάτωση της πολυδιαφημισμένης ειρηνευτικής συμφωνίας της «Μεγάλης Παρασκευής».

Επίσης, οι κυβερνήσεις Βρετανίας και Ιρλανδίας πρόκειται να ανακοινώσουν σύντομα ένα νέο πρόγραμμα σταθεροποίησης της κατάστασης και την από κοινού ανάληψη της εξουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία.

Εννοείται ότι επιφυλακτική παραμένει η στάση των Προτεσταντών και ειδικά του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), που με ανακοίνωσή του τόνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο IRA προκηρύσσει εκεχειρία, χωρίς όμως να την τηρεί...

Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μπέρτι Αχερν, δήλωσε χτες ότι δεν πρόκειται να δοθεί αμνηστία στον IRA παρά την απόφασή του να εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα. Η ιρλανδική και η βρετανική κυβέρνηση το έχουν θέσει «σαφέστατα: θα υπάρξει δικαστική δράση για όλες τις δραστηριότητες του IRA όλα αυτά τα χρόνια και για όλα τα περιουσιακά του στοιχεία. Δε θα δοθεί αμνηστία», δήλωσε ο Αχερν στο BBC, απαντώντας σε ερώτηση για την κλοπή 26 εκατομμυρίων λιρών από την τράπεζα Northern Bank το Δεκέμβρη στο Μπέλφαστ, την οποία η αστυνομία έχει αποδώσει στον IRA, αλλά ο ίδιος έχει αρνηθεί την ευθύνη.

Τώρα επί της ουσίας ...ποιο μπορεί να είναι το μέλλον του IRA μιας τεράστιας οργάνωσης, με επταμελές στρατιωτικό συμβούλιο και ευρύτερο επιτελικό προσωπικό, καθώς και χιλιάδες ενεργά μέλη; Ο ίδιος ο IRA στην ανακοίνωσή του δεν κάνει φυσικά λόγο για τη διάλυσή του... και μόνο το μέλλον μπορεί να απαντήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ