ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΑΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
Πείνα και επιδημίες απειλούν εκατομμύρια

Το μικρό παιδάκι στο Νίγηρα, απροστάτευτο από την πείνα και τις επιδημίες

Associated Press

Το μικρό παιδάκι στο Νίγηρα, απροστάτευτο από την πείνα και τις επιδημίες
NIAMEΪ.- Χιλιάδες κάτοικοι του Νίγηρα δεν είναι αντιμέτωποι μόνον με τον εφιάλτη της πείνας, αλλά και το «δίδυμο» αδελφό του: τις θανατηφόρες επιδημίες όπως η χολέρα...

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χτες στη Γενεύη εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, το ξέσπασμα επιδημιών είναι κάτι περισσότερο από πιθανό, αφού η πείνα, που έχει εξουθενώσει περίπου 3.600.000 κατοίκους (σε σύνολο πληθυσμού 11.300.000! ) του κεντροδυτικού Νίγηρα, δε δίνει περιθώρια για την τήρηση στοιχειωδών κανονισμών υγιεινής... Ως εκ τούτου, η σκιά του θανάτου θα πέφτει βαριά πάνω από εκατοντάδες χιλιάδες λιμοκτονούντων στο Νίγηρα, καθώς οι αρχές του ΠΟΥ αναμένουν αύξηση του αριθμού των θυμάτων και από ασθένειες, όπως η φυματίωση, η ελονοσία, η ιλαρά και η διάρροια...

Εως και χτες, ανακοινώθηκαν τουλάχιστον πέντε θανατηφόρα από τα 49 κρούσματα χολέρας που πλήττουν κατοίκους περιοχών της ερήμου Σαχάρας.

Στο μεταξύ, αεροσκάφος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, που αναχώρησε από τη Ρώμη μεταφέροντας 44 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας σε τρόφιμα και γεννήτριες, έφθασε χτες στο αεροδρόμιο του Νίγηρα. Από εκεί, κομβόι δεκάδων φορτηγών επρόκειτο να διανείμουν τη βοήθεια διανύοντας απόσταση 660 χλμ. μέσα στην έρημο με τελικό προορισμό το Μαράντι, μία από τις χειρότερα χτυπημένες από το λιμό περιοχές του Νίγηρα.

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Ευαρέσκεια ΝΑΤΟικών για την έκκληση της Λιλιάνα Κάρατζιτς

Εμμεση πρόταση Χόλμπρουκ για ποινικοποίηση του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος...

ΠΑΛΕ.- Μεταμεσονύχτιες έφοδοι μασκοφόρων ΝΑΤΟικών κομάντος στο σπίτι. Εικοσιτετράωρη παρακολούθηση των κινήσεων όλων των μελών μιας οικογένειας (συμπεριλαμβανομένων συγγενών, φίλων, συνεργατών)... Πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων. Συλλήψεις και πολύωρες ανακρίσεις των παιδιών σου. Κοινωνική απομόνωση. Στιγματισμός... Απειλές... Ολα αυτά, γιατί είσαι σύζυγος, παιδί, ανιψιός, πατέρας ή μητέρα κατηγορούμενου...

Εάν όλα αυτά δεν είναι ασφυκτικές, απάνθρωπες πιέσεις (ή μάλλον μαφιόζικες τακτικές), τότε η Λιλιάνα Κάρατζιτς, σύζυγος του πρώην πολιτικού ηγέτη των Σερβοβοσνίων, απλώς προχτές «παρανόησε»... Και τρομοκρατήθηκε, γιατί παρεξήγησε τις «φιλικές» (κατά το ΝΑΤΟ!) συστάσεις, φθάνοντας στο σημείο που δεν έφθασε εδώ και 10 χρόνια: Να καλέσει τον σύζυγό της, Ράντοβαν, να παραδοθεί στις αρχές των πειθήνιων οργάνων (βλέπε «Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία» Χάγης), στις δυνάμεις που αιματοκύλησαν στις αρχές της περασμένης δεκαετίας τα Βαλκάνια...«Γιατί», όπως είπε η ίδια, «η ίδια και όλη η οικογένεια νιώθουν ασφυκτικές πιέσεις πανταχόθεν».

Χτες, λοιπόν, ο διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Βοσνία, Στίβεν Σουκ, επαίνεσε την Λιλιάνα για τη δραματική έκκληση που απηύθυνε με το πιστόλι στον κρόταφο. Διαστρεβλώνοντας δε την αλήθεια (όπως συνηθίζουν οι γκάνγκστερ), ο ΝΑΤΟικός στρατηγός ισχυρίστηκε πως «κανείς δεν κακομεταχειρίστηκε την Λιλιάνα Κάρατζιτς, αφού η αγωνία της οφείλεται αποκλειστικά στις καταστάσεις που την οδήγησε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς».

Και ο στρατηγός Σουκ συνέχισε να δικαιολογεί τα αθέμιτα και βρώμικα μέσα των δυνάμεων κατοχής και των αρχών του Δικαστηρίου της Χάγης, βαφτίζοντας τον πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων «εμπόδιο για το λαό της χώρας του».

Λες και δεν είναι εμπόδιο στην πρόοδο και την ελευθερία του (σερβο)βοσνιακού λαού ο ύπατος δικτάτορας (διορισμένος τυπικώς από τον ΟΗΕ...) Πάντι Ασντάουν, ή οι δυνάμεις κατοχής της SFOR και τώρα της ΕΕ, που δυναστεύουν το λαό της Βοσνίας...

Ομως, εάν όλα αυτά σας φαίνονται «αναμενόμενα», ακούστε την τελευταία δήλωση του διαβόητου «αρχιτέκτονα» της συνθήκης Ντέιτον στα Βαλκάνια και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ: Ο Κάρατζιτς, είπε ο Χόλμπρουκ με τη γνωστή χαρακτηριστική άνεση ανθρώπου που σπιλώνει άλλους δίχως να φοβάται τον εισαγγελέα, έχει βρει καταφύγιο από στελέχη του κυβερνώντος (στη Σερβοβοσνιακή Δημοκρατική Οντότητα) Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS)!

«Στοιχεία του SDS», κατέληξε ο Χόλμπρουκ (για να αποκαλύψει τον απώτερο στόχο του «πυροτεχνήματος»), «είναι στο πλευρό του... νομίζω πως το SDS είναι εγκληματικός οργανισμός που του προσφέρει καταφύγιο».

Να, που οι μαφιόζικες τακτικές δίωξης συγγενικών προσώπων ενός κατηγορουμένου, φέρνουν... - με το μαλακό; - και την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής...

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ - IRA
Φλύαρη κινητικότητα

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΔΟΥΒΛΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Από την αμερικανική κυβέρνηση έως και τον τελευταίο Ευρωπαίο πολιτικό όλοι σπεύδουν, στο πλαίσιο του κατασκευασμένου κλίματος «τρομο-λαγνείας», να χαιρετίσουν την κίνηση του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού - (IRA) περί αφοπλισμού και τερματισμού του ένοπλου αγώνα. Με εξαιρετική βιάση και οι βρετανικές και οι ιρλανδικές κυβερνήσεις εξετάζουν τα επόμενα βήματα, ενώ οι Προτεστάντες πολιτικοί του Ολστερ κοιτούν τη φλύαρη κινητικότητα με περισσή επιφυλακτικότητα.

Εκτός των τυμπανοκρουσιών και των δηλώσεων περί «ιστορικής απόφασης του IRA» η βρετανική κυβέρνηση ήδη διέταξε το βρετανικό στρατό να αρχίσει άμεσα την απομάκρυνση ορισμένων βάσεων και φυλακίων από τη Βόρεια Ιρλανδία. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, θα κλείσει η βάση στο Φόρκχιλ, ενώ θα απομακρυνθούν τα φυλάκια στο Sugarloaf Mountain και τον αστυνομικό σταθμό του Νιούτονχαμιλτον.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει νομοθεσία, για να επιτρέψει στους παραστρατιωτικούς που καταζητούνταν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας, Πίτερ Χέιν, δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή σειράς μέτρων, τα οποία είχαν «παγώσει» μετά την αποτυχία της διαδικασίας αφοπλισμού το 2003 και την τελμάτωση της πολυδιαφημισμένης ειρηνευτικής συμφωνίας της «Μεγάλης Παρασκευής».

Επίσης, οι κυβερνήσεις Βρετανίας και Ιρλανδίας πρόκειται να ανακοινώσουν σύντομα ένα νέο πρόγραμμα σταθεροποίησης της κατάστασης και την από κοινού ανάληψη της εξουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία.

Εννοείται ότι επιφυλακτική παραμένει η στάση των Προτεσταντών και ειδικά του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), που με ανακοίνωσή του τόνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο IRA προκηρύσσει εκεχειρία, χωρίς όμως να την τηρεί...

Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μπέρτι Αχερν, δήλωσε χτες ότι δεν πρόκειται να δοθεί αμνηστία στον IRA παρά την απόφασή του να εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα. Η ιρλανδική και η βρετανική κυβέρνηση το έχουν θέσει «σαφέστατα: θα υπάρξει δικαστική δράση για όλες τις δραστηριότητες του IRA όλα αυτά τα χρόνια και για όλα τα περιουσιακά του στοιχεία. Δε θα δοθεί αμνηστία», δήλωσε ο Αχερν στο BBC, απαντώντας σε ερώτηση για την κλοπή 26 εκατομμυρίων λιρών από την τράπεζα Northern Bank το Δεκέμβρη στο Μπέλφαστ, την οποία η αστυνομία έχει αποδώσει στον IRA, αλλά ο ίδιος έχει αρνηθεί την ευθύνη.

Τώρα επί της ουσίας ...ποιο μπορεί να είναι το μέλλον του IRA μιας τεράστιας οργάνωσης, με επταμελές στρατιωτικό συμβούλιο και ευρύτερο επιτελικό προσωπικό, καθώς και χιλιάδες ενεργά μέλη; Ο ίδιος ο IRA στην ανακοίνωσή του δεν κάνει φυσικά λόγο για τη διάλυσή του... και μόνο το μέλλον μπορεί να απαντήσει.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Η εντολή στον Συμεών

Ο πρώην βασιλιάς δηλώνει ότι δε θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία. Ανοικτό πάντα το ενδεχόμενο νέων εκλογών

ΣΟΦΙΑ.--

Στο Εθνικό Κίνημα Συμεών ΙΙ (ΕΚΣΙΙ) έδωσε χτες την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ. Ο υπαρχηγός του κόμματος - το οποίο ηγούνταν και της απελθούσας κυβέρνησης - Πλάμεν Παναγιότοφ είπε ότι θα ανακοινωθεί το όνομα του πρωθυπουργού και η σύνθεση της κυβέρνησης μόλις υπάρξει σχετική συμφωνία. Η εξέλιξη μοιάζει να καρφώνει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των σχεδίων των Σοσιαλιστών (ΒΣΚ) του Σεργκέι Στανίσεφ να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας υπό δική του ηγεσία. Πάντως, το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση παραμένει ανοιχτό (!).

Ο Συμεών Σαξκομπουργκότσκι, πάντως, δήλωσε «όχι» ερωτηθείς εάν θα είναι και πάλι πρωθυπουργός. Ενώ ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών, Ρούμεν Οβτσάροφ, δήλωνε ότι «στην κυβέρνηση θα μετάσχουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το συμμαχικό του Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (ΚΔΕ)».

Κατά τα λοιπά, χτες ο Γκεόργκι Παρβάνοφ παρασημοφόρησε τον ...Τζέιμς Πέρντιου, τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βουλγαρία, για «τις εξαιρετικές του υπηρεσίες στη Βουλγαρική Ευρω-Ατλαντική ολοκλήρωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ