ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Κρήτη τιμά τον Μίκη

Eurokinissi

Με ένα μεγάλο Κρητικό γλέντι που έγινε στην πλατεία του Γαλατά Χανίων, απ' όπου κατάγεται ο Μίκης, τίμησαν χτες, το βράδυ, ημέρα των γενέθλιων του, τον Μίκη Θεοδωράκη οι χωριανοί του. Το γλέντι διοργάνωσε ο Δήμος Νέας Κυδωνίας με τη συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με αφορμή τα 80χρονά του.

Χτες, λίγο νωρίτερα ξεκίνησε και το Συνέδριο με τίτλο: «Μίκης Θεοδωράκης: Ο άνθρωπος, ο δημιουργός, ο μουσικός, ο πολιτικός ο Κρητικός και ο Οικουμενικός». Το συνέδριο, που διαρκεί μέχρι αύριο, πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Επίσης, αύριο, στις 19.00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφικού υλικού και ντοκουμέντων από τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι, Πλατεία Κατεχάκη, Παλιό λιμάνι Χανίων). Οργάνωση: Δήμος Χανίων, Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Χανίων, Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

Ενώ, το βράδυ στις 21.00 θα δοθεί συναυλία με τίτλο «Πάμε βόλτα στα Χανιά - Συναυλία για τα 80 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη» με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», στο Εθνικό Στάδιο Χανίων. Σολίστ: Γιώργος Νταλάρας, Νένα Βενετσάνου, Σόνια Θεοδωρίδου, Δημήτρης Μπάσης, Γιώργος Θεοδωράκης. Διαβάζει ο Γιώργος Κιμούλης. Οργάνωση: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων. Είσοδος ελεύθερη. Πριν από τη συναυλία θα απονεμηθεί στον Μίκη Θεοδωράκη το ρωσικό βραβείο «Διάλογος των Πολιτισμών» από ρωσική αντιπροσωπεία.

Τέλος, τη Δευτέρα στις 11.30 π.μ. θα γίνει η τελετή αναγόρευσης του Μίκη Θεοδωράκη σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι, Ενετικό λιμάνι Χανίων).

Αντιπολεμική θεατρική - εικαστική κραυγή

Ορέστης Κανέλλης, Γιώργος Σεβαστίκογλου και Irwin Shaw. Τρεις σημαντικοί δημιουργοί της γενιάς του '30 «συναντιούνται» στο Σίγρι στη θεατρική -εικαστική παρέμβαση, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Με αφορμή το πάντα επίκαιρο θέμα του πολέμου, συνενώνονται τρεις διαφορετικές παρουσίες μορφών τέχνης: Ο μεγάλος ζωγράφος Ορέστης Κανέλλης, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Σεβαστίκογλου και - από την άλλη άκρη του Ατλαντικού - ο γνωστός και πολυγραφότατος θεατρικός συγγραφέας Irwin Shαw. Ο καθένας βάζει τη δική του «πινελιά» στις εκδηλώσεις με τίτλο «Βλέμμα πέρα από το μέτωπο» που διοργανώνει το Θεατρικό Εργαστήρι.

Ο Ορέστης Κανέλλης μάς δίνει, με τους πίνακές του, αυτά τα καταπληκτικά μάτια των παιδιών της κατοχής, τις δραματικές ανθρώπινες φιγούρες του πολέμου, που τροφοδότησαν και τον τίτλο των εκδηλώσεων. Οι πίνακές του εκτίθενται στο Μουσείο (έως και αύριο). Ο Γιώργος Σεβαστίκογλου, μεταφραστής του θεατρικού έργου «Θάψτε τους νεκρούς» που θα παρουσιαστεί αύριο στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Μουσείου, σκηνοθέτησε το έργο το 1946 στην Αθήνα. Ο Irwin Shαw μάς δίνει το κείμενο της παράστασης, ένα τραγικό αντιπολεμικό χρονικό. Γραμμένο το 1936, εξακολουθεί με την αμεσότητά του και τα ευρήματά του, αλλά κυρίως με το βαθιά ανθρώπινο μήνυμά του, να συγκινεί και σήμερα ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και οι παραστάσεις του να ανεβαίνουν συνέχεια παντού.

Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Αγγελικής Γεωργαντά. Σκηνογραφία Γιάννη Τρουμπούνη και μουσική (Ενορχήστρωση - Μουσική Διδασκαλία) Νίκου Τσιριγιώτη. Παίζουν οι: Π. Μανωλάκας, Δ. Μαρίνος, Δ. Αηδονάς, Β. Λοΐζος, Σ. Σίμου, Δ. Δεμερτζής, Φ. Γεραγώτης, Π. Γιαλελής. Η παράσταση πραγματοποιείται με τη συμπαράσταση του Δήμου Ερεσού - Αντίσσης και του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου.

Μουσική βραδιά με τον Λ. Χαλκιά

O Λάκης Χαλκιάς συμμετέχει στις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων, με μια λαϊκή συναυλία με τον τίτλο: «Ελληνική μουσική βραδιά», στο Θέατρο «Αττικού Αλσους», τη Δευτέρα, στις 21.00, με είσοδο ελεύθερη.

Ο Λάκης Χαλκιάς και οι συνεργάτες του θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με ανθολογίες που χαρακτήρισαν το ελληνικό τραγούδι στον εικοστό αιώνα. Ο λαϊκός ερμηνευτής, που έδωσε ένα ισχυρό στίγμα στα 70ς, με τις ερμηνείες του, ιδίως αυτές σε κύκλους τραγουδιών του Γιάννη Μαρκόπουλου, και άλλων μεγάλων συνθετών μας, αλλά και εκπροσώπησε ως νεότερη γενιά τη μεγάλη μουσική οικογένεια των Χαλκιάδων με παραδοσιακό ρεπερτόριο, θα μας χαρίσει μια βραδιά γεμάτη εικόνες όλων των εποχών που ευτύχησε να τραγουδήσει. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τρεις ενότητες.

Πρώτο μέρος, με το προσωπικό ρεπερτόριο του Λάκη Χαλκιά, αλλά και συνεργασίες του με συνθέτες και ποιητές, καθώς και επιλογές από το ευρύτερο έργο των: Μαρκόπουλου, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Λοΐζου και άλλων. Στο δεύτερο μέρος, αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι και μάλιστα με έμφαση στους μεγάλους λαϊκούς μας συνθέτες Βασίλη Τσιτσάνη και Απόστολο Καλδάρα.

Στο τρίτο μέρος, ο Χαλκιάς επιστρέφει στις ρίζες, με μια ανθολογία από παραδοσιακά της Ηπείρου από το νέο του δίσκο «36 τραγούδια της Ηπείρου», όπως και άλλων περιοχών της Ελλάδας. Μαζί του τραγουδούν η Κατερίνα Ροκκά και ο Γιώργος Δανέζης. Τη Διεύθυνση της ορχήστρας έχει ο Χρήστος Χαλκιάς.

Ποικίλες εκδηλώσεις

«Ο Ζαχαράκης», ένα λαϊκό παραμύθι με παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια
«Ο Ζαχαράκης», ένα λαϊκό παραμύθι με παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια
Εικαστικά, θέατρο, μουσική, χορό, έκθεση βιβλίου και αφιέρωμα στο παιδί, περιλαμβάνουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος Γυθείου. Οι εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται στο αρχαίο θέατρο και στην πλατεία Δημαρχείου, ξεκινούν την 1/8 με την παιδική παράσταση «Ζαχαράκης» της Ζωής Βαλάση από τη θεατρική ομάδα «Το θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο». Σκηνοθεσία Βαλεντίνα Παπαδημητράκη. Στις 8/8, μετά την παρουσίαση της δράσης του ΟΚΑΝΑ, φιλοξενείται ροκ συναυλία του συγκροτήματος «Βαθιά Νυχτωμένοι». Ακολουθεί (9/8), αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο. Στις 10/8 θα φιλοξενηθεί η μουσική παράσταση «Ρόδο Αμάραντο» της Αννας Μπιθικώτση, αφιερωμένη στον πατέρα της, ενώ στις 12/8 «Μουσικοχορευτική παράσταση» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυθείου. Στις (14/8) φιλοξενείται η θεατρική παράσταση «Βάτραχοι» από το θέατρο δρόμου ΗΕLΙΧ σε σκηνοθεσία Ν. Χατζηπαππά. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν (19/8) με τη μουσική βραδιά «Νοσταλγικές μελωδίες στην Πανσέληνο» από τη «Γυθιάτικη Κομπανία» και την ομάδα «Φίλων του Γυθείου» υπό τη διεύθυνση της Χρύσας Μάνδρου Φιλιππάκου. Σημειώνουμε ότι στο χώρο του δημαρχιακού μεγάρου φιλοξενούνται εικαστικές εκθέσεις των: Αρτεμις (30/7 - 9/8), Χάρη Καλαϊτζίδη (11/8 - 15/8) και Αννας Πούλστρα Τραγά (23/8 - 27/8).

Ο «Υπηρέτης» στο Λυκαβηττό

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης παρουσιάζει την Κυριακή, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, την κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι «Υπηρέτης δυο Αφεντάδων» σε απόδοση και σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου. Τον κεντρικό ρόλο του Τρουφαλδίνου (υπηρέτης δύο αφεντάδων) ερμηνεύει: ο Παύλος Χαϊκάλης. Παίζουν επίσης: Δημήτρης Μαυρόπουλος, Αννα - Μαρία Παπαχαραλάμπους, Αντώνης Καρυστινός, Κώστας Κάππας, Ανατολή Αθανασιάδου, Κώστας Φλωκατούλας, Χάρης Γρηγορόπουλος, Πελαγία Αγγελίδου, Αντώνης Ζιώγας και Θανάσης Τσαλταμπάσης.

Το έργο εξελίσσεται στην ατμόσφαιρα ενός Βενετσιάνικου Καρναβαλιού. Οι κωμικές καταστάσεις που δημιουργούνται με τις συνεχείς παρεξηγήσεις από τη διπλή ταυτότητα του «υπηρέτη δύο αφεντάδων», αλλά και οι κοινωνικές - ταξικές σχέσεις από τη μια και οι διαπροσωπικές σχέσεις από την άλλη, με κορυφή τον έρωτα, ξετυλίγουν μπροστά στα μάτια των θεατών ένα χαρούμενο γαϊτανάκι, μέσα από το οποίο βγαίνει η αλήθεια των ηρώων και του κοινωνικού περίγυρου.

Σκηνικά - κοστούμια Χριστίνας Κωστέα, χορογραφίες Βασίλης Μυριανθόπουλου, φωτισμοί Παναγιώτη Μανούση. Η μουσική είναι επιλογές από γνήσια μουσική και τραγούδια της Βενετίας και της Ν. Ιταλίας. Διασκευές - Ενορχήστρωση - Διδασκαλία: Σάκης Τσιλίκης.

Τη Δευτέρα, η παράσταση θα δοθεί στη Ραφήνα και την Τρίτη στη Νέα Μάκρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ