ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ταξική αντεπίθεση για την ανεργία!

Πολύπλευρο σχέδιο δράσης του ΠΑΜΕ για την ανεργία, με περιοδείες, κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις

Η ανεργία αποτελεί έναν από τους στόχους - αιχμής στην πάλη και δράση που θα αναπτύξει το επόμενο διάστημα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, που συνεδρίασε χτες, αποφάσισε ένα πολύπλευρο σχέδιο δράσης για την ανεργία, που δίνει το στίγμα της αντεπίθεσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, στη στάση υποταγής της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και στις προσπάθειες της κυβέρνησης να «παίξει» με τους άνεργους, προσφέροντάς τους προγράμματα... κατάρτισης και μερικής απασχόλησης. Συγκεντρώσεις, περιοδείες, πολύμορφες εκδηλώσεις προγραμματίζονται, ενώ ταυτόχρονα το ΠΑΜΕ καλεί Ομοσπονδίες και συνδικάτα να αναλάβουν ανάλογες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Οπως τονίζει σε σχετική της ανακοίνωση η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, «με δεδομένη τη συναινετικήκαι επικίνδυνη γραμμή που ακολουθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, στηρίζοντας τις πολιτικές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με εκφρασμένη την πολιτική της κυβέρνησης να κοροϊδεύει ανέργους και εργαζόμενους με τα ψευτοπρογράμματα και με σαφή την κατεύθυνση της ΟΝΕ, ότι η απασχόληση και οι εργατικές κατακτήσεις θα χτυπηθούν, οι πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει το ΠΑΜΕ αποχτούν ξεχωριστή σημασία».

Επιδίωξη - υπογραμμίζει - είναι η παρουσία και δράση του ΠΑΜΕ ενάντια στην ανεργία, που αποτελεί καρκίνωμα του καπιταλιστικού συστήματος, να έχει χαρακτηριστικά αγωνιστικά, μαχητικά, μαζικά και ενωτικά. «Θα ενώνει - συνεχίζει - στη δράση εργαζόμενους και ανέργους, άνδρες και γυναίκες, νέους και σπουδαστές των τεχνικών και νυχτερινών σχολείων. Θα αναδείχνει τις πολιτικές αιτίες που γεννούν και διογκώνουν το πρόβλημα, τους πολιτικούς, φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς του εγκλήματος διαρκείας, που συντελείται σε βάρος της εργατικής τάξης και θα απαιτήσει άμεσα μέτρα επιβίωσης των ανέργων». Οπως σημειώνει, οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα αγκαλιάσουν όλες τις βασικές πόλεις της χώρας και την πίεσή τους θα την αισθανθεί έντονα η κυβέρνηση και οι βιομήχανοι.

Οι κεντρικοί άξονες του προγράμματος είναι: Κεντρικές εκδηλώσεις με συζητήσεις στη Ζώνη Περάματος και στην Εύβοια. Συγκεντρώσεις με αγωνιστικό χαρακτήρα στα κατά τόπους ΟΑΕΔ εργαζομένων και ανέργων. Περιοδείες σε εργοστάσια, επιχειρήσεις και κλάδους για την ενημέρωση των εργαζομένων και τη συστράτευσή τους στον αγώνα. Συντονισμό επιχειρησιακών - εργοστασιακών και κλαδικών σωματείων από όλη την Ελλάδα. Εκδηλώσεις στις 8 Μάρτη, Π αγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Επίκεντρο της δράσης - επισημαίνει - θα αποτελέσουν ο Πειραιάς, η Πάτρα, το Λαύριο, η Εύβοια, η Λάρισα και η Θεσσαλονίκη, με την αξιοποίηση πλούσιων αγωνιστικών μορφών πάλης, ενώ το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις αρχές Φλεβάρη και θα εξελίσσεται μέχρι την Πρωτομαγιά.

Καλεί όλα τα σωματεία, τις Συντονιστικές Επιτροπές, τις Επιτροπές Αγώνα να συντονίσουν τη δράση τους με το ΠΑΜΕ. Επίσης καλεί «Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες που σέβονται την ιστορία του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και νοιάζονται για τη συνολική αντιπαράθεση στην πολιτική της κυβέρνησης και στις επιλογές της ΟΝΕ, να ξεδιπλώσουν παράλληλα δικές τους αγωνιστικές πρωτοβουλίες».

Καταλήγοντας, τονίζει: «Καλούμε τους ίδιους τους απλούς εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές και πολιτικές τους απόψεις, να απαιτήσουν από τα σωματεία τους, να πάρουν μέρος στο Μέτωπο αυτό, που δεν είναι απλά μέτωπο των ανέργων, αλλά αγκαλιάζει όλους».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντί για δικαιώματα... επιδόματα

Αποπροσανατολιστικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας σε σχέση με το «ελάχιστο εισόδημα», μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας

Τη στιγμή που η κυβέρνηση πλήττει με την πολιτική της τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το ασφαλιστικό και την επιδότηση της ανεργίας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου, επιχειρεί ένα εξόφθαλμο αποπροσανατολισμό, λέγοντας ότι το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» - που πρόσφατα εξάγγειλε - πρέπει να διαχωριστεί από τα παραπάνω θέματα.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας έγιναν χτες, κατά το χαιρετισμό του στην κοπή της πίτας του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας . Συγκεκριμένα επισήμανε ότι «το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» δε «θα πρέπει να συγχέεται ούτε με το επίδομα ανεργίας, ούτε με τον κατώτατο μισθό, ούτε με την κατώτατη σύνταξη». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «το επίδομα ανεργίας αφορά αποκλειστικά τους άνεργους, ενώ ο κατώτατος μισθός αφορά αποκλειστικά τους εργαζόμενους και αποτελεί αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ αυτών και των εργοδοτών. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αφορά τόσο άνεργους όσο και εργαζόμενους».

Ωστόσο, η σχέση του λεγόμενου και «εθνικού μισθού» είναι άμεση και αναμφισβήτητη με όλα αυτά, καθώς το νέο μέτρο, όπως ο ίδιος ο υπουργός είπε, αφορά και άνεργους και εργαζόμενους, ενώ εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης. Αυτή η πολιτική έχει χτυπήσει ήδη το κατώτερο μεροκάματο μέσω των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, τα οποία σε πρώτη φάση κατάργησαν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις!

Το επίδομα ανεργίας θα «εξορθολογιστεί», σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, και ήδη υπάρχει μελέτη του ΕΙΕ για το θέμα, που θέτει νέες προϋποθέσεις για την επιδότηση ενός ανέργου. Χτες ο Μ. Παπαϊωάννου αποκάλυψε μια νέα πτυχή, λέγοντας ότι ο χρόνος επιδότησης θα εξαρτάται και από τον κλάδο εργασίας! Εξάλλου, συμπληρωματικά, ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας δήλωσε ότι το κύριο είναι η απασχόληση και από αυτή την άποψη είναι προτιμότερη η «εναλλακτική χρήση» της επιδότησης ανεργίας και με ενισχυμένες επιδοτήσεις των εργοδοτών για να δημιουργήσουν απασχόληση!!!

Αλλά και τα κατώτερα όρια συντάξεων έχουν δεχτεί τα «βέλη» του διοικητή του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριου, ο οποίος έχει διατυπώσει τη θέση πως πρέπει να μειωθεί στο μισό η κύρια σύνταξη, ανεξάρτητα από τις όποιες ρυθμίσεις με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης!

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον έγιναν οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού, οι οποίες είναι φανερό ότι πλήττουν τις βασικές και ελάχιστες εγγυήσεις που προσφέρουν, σε όλους τους εργαζόμενους το «μεροκάματο ασφαλείας», σε όλους τους άνεργους - και μέχρι να βρουν δουλιά θα έπρεπε - το επίδομα ανεργίας και σε όλους τους συνταξιούχους τα κατώτερα όρια συντάξεων.

Ο ίδιος ο υπουργός κατέληξε ότι «το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ο τρόπος και οι προϋποθέσεις χορήγησής του, η αξιολόγηση των επιπτώσεών του στην αγορά εργασίας», είναι ζητήματα που θα μελετήσει το ΕΙΕ μέχρι το Μάη, αφήνοντας έτσι ουσιαστικά «ανοιχτό» το πώς θα επηρεάσει το νέο κυβερνητικό εύρημα τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Σε σχέση με την κοπή της πίτας του ΕΙΕ, όπου παρουσιάστηκε ο απολογισμός και ο προγραμματισμός δράσης του από τον πρόεδρό του Α. Δενιόζο και στελέχη του, παρουσία εκπροσώπων του ΟΑΕΔ, εκφράστηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου η διαπίστωση, ότι το Ινστιτούτο αποτελεί βασική δομή στήριξης της πολιτικής της κυβέρνησης.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Απαράδεκτη επιβάρυνση των συνταξιούχων

Κατάργηση της ειδικής εισφοράς στις συντάξεις υπέρ ΛΑΦΚΑ ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος

Στην απαράδεκτη οικονομική επιβάρυνση των συνταξιούχων, με την ειδική εισφορά στις συντάξεις υπέρ του Λογαριασμού Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΛΑΦΚΑ), αναφέρεται Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλος.

Σύμφωνα - σημειώνει ο βουλευτής - με το άρθρο 60 του νόμου 2084/92 και σε συνδυασμό με το άρθρο 25 παρ. 3 του νόμου 2556/97, κρατείται ειδική εισφορά από τους συνταξιούχους υπέρ του ΛΑΦΚΑ και η οποία θα καταβάλλεται τουλάχιστον μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2001. Πρόκειται - συνεχίζει - για μια πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στους συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη από 120.000 δρχ. και πάνω και κυμαίνεται από 1% μέχρι και 5%.

«Η κράτηση αυτή - τονίζει - είναι απαράδεκτη, γιατί η λογική που λέει ότι οι συνταξιούχοι θα πρέπει να πληρώνουν για να καλύπτονται τα οικονομικά προβλήματα των ασφαλιστικών Ταμείων, για τα οποία οι συνταξιούχοι δεν έχουν καμιά ευθύνη, πρέπει να καταργηθεί».

Οπως επισημαίνει το όριο των 120.000 δρχ., κάτω από το οποίο δεν καταβάλλεται εισφορά, καθορίστηκε το '97 και από τότε έχουν γίνει αυξήσεις στις συντάξεις ύψους 19% και θα έπρεπε τουλάχιστον να αναπροσαρμοστεί στις 145.000 δρχ.

Ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό Εργασίας ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε: Να καταργηθεί η ειδική εισφορά που πληρώνουν οι συνταξιούχοι, πολύ περισσότερο μάλιστα που ο ΛΑΦΚΑ έχει ένα αποθεματικό αρκετών δεκάδων δισ. δραχμών; Να αυξηθεί το πλαφόν των 120.000 δρχ. στις 145.000 δρχ.;

Η πίτα της ΕΣΑΚ

Εκδήλωση για το κόψιμο της πίτας της για το 2000 διοργανώνει η ΕΣΑΚ στα γραφεία της Παράταξης (Σόλωνος 130), σήμερα Πέμπτη 27 Γενάρη 2000, στις 7 μ.μ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο

Σύσκεψη διοργανώνει την Τρίτη στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων. Θέμα της σύσκεψης είναι τα μέτρα οργάνωσης και προετοιμασίας, ανάπτυξης της πάλης των συνδικάτων και των εργαζομένων για τα προβλήματα της ανεργίας, της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία να πάρουν μέρος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ