ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ
Στρατός ΝΑΤΟικών προδιαγραφών

Με το προεκλογικό πυροτέχνημα περί μείωσης της θητείας μετά από τρία χρόνια στους 12 μήνες, ο υπουργός Αμυνας δημιουργεί προπέτασμα καπνού για να καλύψει τη δημιουργία μισθοφορικού στρατού σύμφωνα με τις ΝΑΤΟικές επιταγές

Σε παιχνίδι, που το προσαρμόζει στις εκάστοτε σκοπιμότητες που θέλει να εξυπηρετήσει, έχει μετατρέψει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος την υπόθεση της στρατιωτικής θητείας. Εξήγγειλε χτες τη μείωση, μετά από... τρία χρόνια, της θητείας στους 12 μήνες και για αντιστάθμισμα στη μείωση αυτή, την πρόσληψη επαγγελματιών στρατιωτών. Με το προεκλογικού χαρακτήρα αυτό πυροτέχνημα, είναι περισσότερο από σαφές, ότι θέλει να συγκαλύψει ότι αυτό που υλοποιείται δεν είναι τίποτα άλλο παρά κατεύθυνση του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μισθοφορικού στρατού ο οποίος θα είναι έτοιμος να φέρνει σε πέρας αποστολές και βρώμικους ρόλους που υπαγορεύονται από τις ανάγκες της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

Ουσιαστικά ο Α. Τσοχατζόπουλος, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες, πρόσφερε μια ξαναζεσταμένη σούπα που τον τελευταίο καιρό τη σερβίρει με κάθε ευκαιρία. Κήρυξε με αυτόν τον τρόπο την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για το υπουργείο Αμυνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Αμυνας ενώ έκανε την εξαγγελία αυτή, δεν ήταν σε θέση να δώσει τα στοιχεία αυτά που θα επιβεβαίωναν τουλάχιστον την αξιοπιστία των λόγων του και παρέπεμψε στην κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου που θα γίνει μετά από τέσσερις μήνες στη Βουλή.

Σύμφωνα με όσα είπε, η μείωση θα είναι σταδιακή και παράλληλη με την πρόσληψη «επαγγελματιών στρατιωτών» που θα αντικαταστήσουν το σημερινό θεσμό των Εθελοντών Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ). Ωστόσο αρνήθηκε να μιλήσει με ακριβή στοιχεία παραπέμποντας στο επικείμενο νομοσχέδιο. Περιορίστηκε μόνο να κάνει την εκτίμηση ότι μετά από τρία χρόνια, η θητεία θα είναι 12 μήνες στο Στρατό Ξηράς, 14 στην Πολεμική Αεροπορία και 15 στο Πολεμικό Ναυτικό. Ως αντιστάθμισμα αυτής της μείωσης, θα είναι η άμεση πρόσληψη 15.000 μονίμων στρατιωτών.

Ηδη στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, κυρίως στο Στρατό Ξηράς αλλά και στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, υπηρετούν σήμερα περίπου 12.000 έμμισθοι οπλίτες διαφόρων κατηγοριών και όπως εκτιμάται, μια μείωση της θητείας κατά δύο μήνες, θα απαιτούσε την πρόσληψη περίπου 15.000 οπλιτών πενταετούς θητείας, η μισθοδοσία των οποίων θα απαιτούσε πάνω από 60 δισ. δραχμές ετησίως. Το τελικό αποτέλεσμα όλου του αποπροσανατολιστικού παιχνιδιού θα είναι, όχι βέβαια η μείωση της θητείας και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στρατευμένων, αλλά η εγκαθίδρυση ενός μισθοφορικού σώματος, ενός νέου κατασταλτικού μηχανισμού που θα αναλαμβάνει ρόλους εντός και εκτός συνόρων στα πλαίσια της λογικής της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού.

Ο υπουργός Αμυνας, συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στο ΝΑΤΟ, εξήγγειλε την αναθεώρηση της αμυντικής στρατηγικής της χώρας στην οποία ενέταξε και τη δημιουργία επαγγελματικού στρατού. Στους στόχους αυτής της «νέας» στρατηγικής, σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο, περιλαμβάνονται η δημιουργία Ενόπλων Δυνάμεων ευέλικτων και ταχυκίνητων που θα είναι μικρότερες σε όγκο από τις σημερινές και η «οριστική εγκατάλειψη του στρατιωτικού μοντέλου της εποχής του "ψυχρού πολέμου"».

Επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι η Ελλάδα, την προηγούμενη περίοδο, ακολουθούσε το στρατιωτικό μοντέλο που υπαγόρευαν οι ανάγκες του ΝΑΤΟ, ενώ σήμερα προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, αυτές που διαμορφώνουν το «νέο περιβάλλον ασφάλειας», αυτό της νέας τάξης. Μάλιστα ήταν κάτι παραπάνω από σαφής όταν ανέφερε ότι στους στόχους της νέας αμυντικής στρατηγικής της χώρας εντάσσεται η «προσαρμογή στα νέα δεδομένα, που επιβάλλουν και αποστολές εκτός συνόρων, από δυνάμεις υψηλού επιπέδου». Δηλαδή ΝΑΤΟικές αποστολές τύπου Βοσνίας και Κοσσυφοπεδίου. «Αυτό, είπε, σηματοδοτεί ανταπόκριση στις ανάγκες της αμυντικής διπλωματίας αλλά και της συμμετοχής μας σε Διεθνείς Οργανισμούς, αλλά και στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Αναφορικά με το θέμα της δημιουργίας επαγγελματικών στρατών, να σημειωθεί ότι ήδη στις περισσότερες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ έχει είτε καταργηθεί είτε μειωθεί δραστικά η υποχρεωτική στράτευση των νέων και οι στρατιωτικές τους μονάδες επανδρώνονται από επαγγελματίες στρατιώτες. Το μέτρο αυτό έρχεται να καλύψει τις νέες ανάγκες του ΝΑΤΟ, περί ευέλικτων ταχυκίνητων μονάδων, που θα επιχειρούν ανά τον κόσμο και θα επεμβαίνουν για την επιβολή της νέας τάξης. Ενα τέτοιο ρόλο, βέβαια, δεν μπορούν να παίξουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι νέοι που στρατεύονται υποχρεωτικά, στη βάση της λογικής υπεράσπισης των συνόρων της πατρίδας τους.


Κ. Ζ.

Ταύτιση Γιαννόπουλου - Σημίτη

Οβασικός υπεύθυνος για την τακτική που ακολουθεί ο Ε. Γιαννόπουλος, ο οποίος, εκτός από μόνιμος υβριστής των πάντων, έχει μετατραπεί και σε δικομανή υπουργό, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Η χτεσινή κάλυψη που παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον υπουργό Δικαιοσύνης είναι ...ποιοτικά αναβαθμισμένη, αν τη συγκρίνει κανείς με όλες τις προηγούμενες αντίστοιχες τοποθετήσεις του κ. Ρέππα. Και τούτο, διότι, αυτή τη φορά, με τρόπο αδιαμφισβήτητο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέστησε σαφές πως, όταν λέμε «Γιαννόπουλος», εννοούμε «Σημίτης» και όταν λέμε «Σημίτης», εννοούμε «Γιαννόπουλος». Η ταύτιση, δε, του πρωθυπουργού με τον υπουργό του, της Δικαιοσύνης, είναι απόλυτη, όσον αφορά, τουλάχιστον, τις κινήσεις εκείνες, που εμπίπτουν στην κατηγορία του παραληρηματικού αντικομμουνισμού, όπως η τελευταία δίωξη κατά του «Ρ».

***

Ηχτεσινή τοποθέτηση του Δ. Ρέππα, με την οποία ο κ. Σημίτης απάντησε αρνητικά στο αίτημα της Αλέκας Παπαρήγα για συνάντηση - με αντικείμενο το πολιτικό θέμα, που ανακύπτει από την τακτική που ακολουθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, έναντι του ΚΚΕ - αποτελεί «αποδεικτικό υλικό» πλήθους κυβερνητικών ενοχών.

Πρώτον, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός αποτελούν τους υποβολείς, τους καθοδηγητές της αντικομμουνιστικής «γιαννοπούλειας» συμπεριφοράς. Οπως ισχυρίστηκε ο κ. Ρέππας, η εμπλοκή ενός υπουργού στη δίωξη μιας εφημερίδας - οργάνου ενός πολιτικού κόμματος μάλιστα, δεν επιβάλλει την ενασχόληση του πρωθυπουργού με το ζήτημα! Ωσάν η υπόθεση να μη συνιστά πολιτικό θέμα και μάλιστα τεράστιας σημασίας, τόσο για την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία, όσο και για τα πολιτικά ήθη που προωθεί η κυβέρνηση.

«Δεν εμπίπτει στα καθήκοντα του πρωθυπουργού» η ενασχόληση με το θέμα, είπε ο κ. Ρέππας! Αλήθεια, τότε τι εμπίπτει στα καθήκοντα ενός πρωθυπουργού;

Δεύτερον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποκρίθηκε ξανά ότι, στην υπόθεση της δίωξης του «Ρ», ο υπουργός ενεργεί με την ιδιότητα του ...πολίτη! Εδώ δεν έχουμε μια απλή συνηγορία στα «επιχειρήματα» του κ. Γιαννόπουλου, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κλασική στρεψοδικία εναντίον της ίδιας της λογικής. Στρεψοδικία, της οποίας ηγείται σύσσωμη η κυβέρνηση. Μόνο ο κ. Σημίτης και οι υπουργοί του δεν ...αντιλαμβάνονται τη διαφορά μεταξύ ενός πολίτη που προσφεύγει στα δικαστήρια με έναν υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος - υποδυόμενος τον απλό πολίτη (!) - προσφεύγει στα δικαστήρια για να δικάσουν υπόθεση που τους έχει αναθέσει, οι ...υφιστάμενοί του.

***

Θα περιοριστούμε σε κάτι ακόμα: Η απάντηση του κ. Ρέππα, που αποτελεί και απάντηση του κ. Σημίτη έναντι του αιτήματος της Αλ. Παπαρήγα, αναδεικνύει ένα ζήτημα ηθικής τάξης και πολιτικής συμπεριφοράς. Οπως από την Κυριακή έγραψε ο «Ρ», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έθεσε στον πρωθυπουργό το θέμα εδώ και 15 μέρες, αλλά ουδέποτε έλαβε απάντηση. Η απάντηση ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και μόνο έπειτα από ερώτημα δημοσιογράφου! Με άλλα λόγια, ο κ. Σημίτης αποφεύγει εδώ και δυο βδομάδες να απαντήσει - ως θα όφειλε - επισήμως ο ίδιος σε ένα αίτημα, που, και επισήμως, του τέθηκε από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ετσι φαίνεται αντιλαμβάνεται ο κ. Σημίτης τον «εκσυγχρονισμό» και στον τομέα της επικοινωνίας, για σοβαρά πολιτικά ζητήματα, μεταξύ των πολιτικών αρχηγών...

Με τους δημάρχους της Βόρειας Εύβοιας

Με δημάρχους της Βόρειας Εύβοιας θα συναντηθεί σήμερα Πέμπτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η συνάντηση θα γίνει στις 18.00, στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό και θα συζητηθούν τα προβλήματα της περιοχής.

ΚΚΕ
Το κερασάκι στην τούρτα της συγκρότησης μισθοφορικού στρατού

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας για τη μείωση της θητείας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, σημειώνει:

«Οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας για μείωση της στρατιωτικής θητείας, δεν είναι τίποτ' άλλο παρά το κερασάκι στην τούρτα για να δικαιολογηθεί η αύξηση του αριθμού των έμμισθων οπλιτών πενταετούς θητείας που απαιτεί το νέο πολεμικό δόγμα δράσης του ΝΑΤΟ για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Δεν έχει την παραμικρή σχέση με την υπεράσπιση των συνόρων της χώρας μας. Πρόκειται για κυβερνητική απόπειρα να καλύψει τη συγκρότηση μισθοφορικών δυνάμεων υπό τις διαταγές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που θα επεμβαίνουν όπου διακυβεύονται τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Εντάσσεται, επίσης, στα σχέδια στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης και στη λογική της "ειρήνης με το πιστόλι στον κρόταφο".

Επιβάλλεται όλα τα κόμματα να πάρουν θέση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ