ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Μέτρα συγκάλυψης της υποβάθμισης

Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες σπουδαστών και εργαζομένων το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση

Τα μέτρα που περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ δεν αλλάζουν σε τίποτα τον υποβαθμισμένο χαρακτήρα των ΤΕΙ, που αποτελεί στρατηγική επιλογή και της κυβέρνησης της ΝΔ
Τα μέτρα που περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ δεν αλλάζουν σε τίποτα τον υποβαθμισμένο χαρακτήρα των ΤΕΙ, που αποτελεί στρατηγική επιλογή και της κυβέρνησης της ΝΔ
Στα τέλη του μήνα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, που ρυθμίζει κυρίως ζητήματα προσωπικού των ιδρυμάτων και που αποτελεί επέκταση του νόμου 2916/01 περί δήθεν «ανωτατοποίησής» τους. «Το νομοσχέδιο αυτό, αποτελεί το πρώτο βήμα, ώστε να επιβεβαιωθεί ο τριτοβάθμιος χαρακτήρας των ΤΕΙ και να μην υπάρξουν πλέον κενά που στο παρελθόν επέτρεψαν στο Ανώτατο Δικαστήριο να τον αμφισβητήσει», ισχυρίστηκε χτες εξερχόμενη από τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, όπου παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε το νομοσχέδιο, η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου. Οπως όλα δείχνουν, πάντως, οι ρυθμίσεις που προωθούνται αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ, με το 70% περίπου του προσωπικού τους να είναι έκτακτοι, και διαιωνίζουν τα αδιέξοδα για τα ΤΕΙ, καθώς παραμένει ο αναχρονιστικός διαχωρισμός.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα ανακοινώθηκαν χτες, με το εν λόγω νομοσχέδιο δημιουργούνται 1.030 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού στα ΤΕΙ, από τις οποίες, όπως διευκρίνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο υφυπουργός Παιδείας Σπ. Ταλιαδούρος, οι 600 αφορούν μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Αριθμός που απέχει πολύ από τις πραγματικές ανάγκες και δεν καταργεί το καθεστώς των εκτάκτων, που σήμερα ξεπερνούν τις 5.000. Παράλληλα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας, προβλέπεται η δυνατότητα στα ΤΕΙ να καθορίζουν τα ίδια τα προγράμματα σπουδών και να επιτελούν εφαρμοσμένη έρευνα.

«Το προωθούμενο νομοσχέδιο στην ουσία δεν αντιμετωπίζει το κύριο πρόβλημα των ΤΕΙ που είναι η φυσιογνωμία τους», σχολιάζει μιλώντας στο «Ρ» ο Τ. Σινιόρος, μέλος του ΚΔΣ της ΟΣΕΠ ΤΕΙ. Συνεχίζοντας, σημειώνει ότι «αναπαράγει τα πάγια και πρόσθετα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την ψήφιση του Ν. 2916/01, όπως για παράδειγμα η διαιώνιση του θεσμού των εκτάκτων - ωρομισθίων, αλλά και τη συνέχιση του αποκλεισμού μέρους του μονίμου προσωπικού από τη διοίκηση και τις λειτουργίες των ιδρυμάτων». Οπως σημειώνει, «μέσα από τις εξελίξεις στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στα ΤΕΙ και μετά και από αυτό το νομοσχέδιο δικαιώνεται η κριτική ότι ο νόμος 2916 όχι μόνο δεν ανωτατοποίησε, αλλά υποβάθμισε τα ΤΕΙ, ολοκληρώνοντας και παγιώνοντας τη στροφή τους προς την ταχύρυθμη, βραχύβια κατάρτιση, μακριά από το ζητούμενο της επιστημονικής εκπαίδευσης, που είναι δικαίωμα για τους σπουδαστές μας».

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Νέα «κερκόπορτα» στη δημόσια Εκπαίδευση

Τον αντιδραστικό ρόλο του νέου ιδρύματος κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης κατά τη χτεσινή συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

«Δούρειο Ιππο» ενάντια στο δημόσιο χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης αποτελεί η ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου, όπως επισήμανε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής - όπου ξεκίνησε η συζήτηση του νομοθετήματος - ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Χαρακτηριστικά ο Γ. Χουρμουζιάδης έκανε λόγο για... «πολυμήχανο νομοσχέδιο», αφού «εισάγει μια πρόταση που προκύπτει ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που ενώ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου θα λειτουργεί ως επιχείρηση» μια και «οι πόροι του θα προέρχονται και από ιδιωτικούς φορείς». Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε: «Δεν μπορώ να φανταστώ ένα φυσικό πρόσωπο να χρηματοδοτεί ένα ίδρυμα χωρίς τελικά να περιμένει κέρδος», προσθέτοντας πως «οι πόροι του θα είναι επίσης από τα δίδακτρα των φοιτητών - πελατών». Επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ παρατήρησε ότι πρόκειται για «μια συνύπαρξη στοιχείων που και τη συνταγματική νομιμότητα θα έχει αυτό το σχήμα αλλά υπολανθάνει η αντισυνταγματικότητα»! Τόνισε ότι στις διατάξεις του νομοσχεδίου μπαίνουν «από την κερκόπορτα» όσα ορίζονται στη Συνθήκη της Μπολόνια, μιας και προβλέπονται 3 κύκλοι σπουδών.

Οσον αφορά την επισήμανση της εισηγητικής έκθεσης του νομοθετήματος, που κάνει λόγο για πολιτισμική συνεισφορά του πανεπιστημίου, ο Γ. Χουρμουζιάδης αναρωτήθηκε «με ποιο τρόπο αυτό το πανεπιστήμιο θα επενεργεί πάνω στην παραγωγή πολιτισμικών συνεπειών» αφού «το κυρίαρχο στοιχείο ενός πολιτισμού είναι η γλώσσα; Σε αυτό το πανεπιστήμιο η ελληνική γλώσσα δε θα υπάρχει θα είναι η αγγλική»!

Το πανεπιστήμιο αυτό «χρειάζεται απολύτως, σε μια εποχή άρσης των συνόρων» ισχυρίστηκε η υπουργός Παιδείας, Μαριέτα Γιαννάκου. Και ομολόγησε ευθαρσώς ότι σε πολιτικό επίπεδο «είναι μια επιλογή που έχουν στηρίξει και τα δυο μεγάλα κόμματα», ενώ για πτυχές της λειτουργίας του αναμένονται και οι εκτιμήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο και της «δειγματοληπτικής συμμετοχής Ελλήνων φοιτητών».

Κοροϊδεύουν ναυτεργάτες και επιβάτες

Με μέτρα χωρίς κανένα αντίκρισμα για το λαό η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει τη φιλεφοπλιστική πολιτική της

Με τη «σύναψη συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας έως πέντε ετών μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών αντί ενός έτους, που ίσχυε μέχρι σήμερα», επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω των υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου, να λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες! Πρόκειται για τη «λύση» στην οποία κατέληξαν τελικά χτες το απόγευμα, μετά από συνάντηση και μάλιστα πολύωρη που είχαν στο ΥΕΝ οι Μ. Κεφαλογιάννης και Αρ. Παυλίδης. Οι δύο υπουργοί κατέληξαν στην απόφαση αυτή, αφού πρώτα... εξέτασαν πώς θα αντιμετωπίσουν - όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου - «την κάλυψη των αναγκών του επιβατηγού κοινού», «την ικανοποίηση των αυξημένων αναγκών της ακτοπλοΐας», την «αυξημένη κίνηση που παρατηρείται στα λιμάνια της χώρας»!

Οι δύο υπουργοί, προκειμένου να καλύψουν ότι η ασύδοτη δράση των εφοπλιστών έχει τροφοδοτηθεί από την πολιτική που εφαρμόζεται και έχει συνδιαμορφωθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με αποτέλεσμα ακριβώς τη ραγδαία υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, επιχειρούν τον αποπροσανατολισμό νησιωτών, ναυτεργατών, συνολικά των εργαζομένων. Επικεντρώνουν το όλο ζήτημα στην τροποποίηση κάποιου άρθρου του Ν. 2932/01 για να γίνεται κάθε πέντε χρόνια ο διαγωνισμός για τη δρομολόγηση πλοίων στις άγονες γραμμές και όχι κάθε χρόνο, που ισχύει σήμερα! Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με τον κοινοτικό Κανονισμό 3577 που «απελευθέρωσε» και τη δράση των εφοπλιστών.

Στο μεταξύ και χτες επικράτησε χάος στο λιμάνι του Πειραιά, με χιλιάδες επιβάτες να ταλαιπωρούνται. Προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που έχουν προκαλέσει μέχρι τώρα οι απανωτές βλάβες και συνολικά τα ατυχήματα στα ακτοπλοϊκά πλοία, παρουσιάστηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στις αφιξοαναχωρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πλοίο «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ Ιθάκη» που αναμενόταν να αποπλεύσει στις 7.35 το πρωί για Σύρο - Τήνο - Μύκονο απέπλευσε τελικά λίγο πριν τις 10 το πρωί, λόγω καθυστέρησης στην άφιξή του. Το ίδιο συνέβη και με τα πλοία «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», «ΧΑΪ ΣΠΙΝΤ 4» και «ΜΑΡΙΝΑ».

ΖΑΓΟΡΑ
Εκδήλωση για τον Ρήγα Φεραίο

Εκδήλωση με θέμα «Ρήγας Φεραίος, ένας πρώιμος διεθνιστής» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 6 Αυγούστου στις 8.30 μμ, στο προαύλιο του Ελληνομουσείου (σχολειό του Ρήγα), στη Ζαγορά.

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην παγκόσμιου ακτινοβολίας φυσιογνωμία του Εθνομάρτυρα, με αφορμή τη συμπλήρωση 207 χρόνων από το θάνατό του (24 Ιούνη 1798). Ο Ρήγας στάθηκε η μεγαλύτερη βαλκανική φυσιογνωμία του 18ου αιώνα. Ηταν πολιτικός καθοδηγητής και αρχηγός των σκλαβωμένων λαϊκών μαζών, εμπνευσμένος απόστολος της ελευθερίας, μεγάλος αναγεννητής που πέρασε στην αθανασία.

Την εκδήλωση διοργανώνουν, η ΚΟ Ζαγοράς του ΚΚΕ, ο Δήμος Ζαγοράς, η Δημόσια Βιβλιοθήκη Ζαγοράς, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου - Λυκείου Ζαγοράς, οι Εκπαιδευτικοί Ν. Μαγνησίας του ΠΑΜΕ και η Επιτροπή Ειρήνης Ζαγοράς. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

Χιλιάδες στρέμματα με καλαμπόκια, βαμβάκια, και αμπέλια καταστράφηκαν από το χαλάζι μέγεθος καρυδιού που «χτύπησε» χτες το απόγευμα κυρίως το Δήμο Γαλλικού Κιλκίς, αλλά και τις περιοχές Ωραιοκάστρου και Μελισσοχωρίου Θεσσαλονίκης. Η χαλαζόπτωση διήρκεσε 20 λεπτά και εκτός από τις καλλιέργειες προκάλεσε μικρής έκτασης ζημιές και σε σπίτια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ