Τετάρτη 3 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Μέτρα συγκάλυψης της υποβάθμισης

Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες σπουδαστών και εργαζομένων το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση

Τα μέτρα που περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ δεν αλλάζουν σε τίποτα τον υποβαθμισμένο χαρακτήρα των ΤΕΙ, που αποτελεί στρατηγική επιλογή και της κυβέρνησης της ΝΔ
Τα μέτρα που περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ δεν αλλάζουν σε τίποτα τον υποβαθμισμένο χαρακτήρα των ΤΕΙ, που αποτελεί στρατηγική επιλογή και της κυβέρνησης της ΝΔ
Στα τέλη του μήνα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, που ρυθμίζει κυρίως ζητήματα προσωπικού των ιδρυμάτων και που αποτελεί επέκταση του νόμου 2916/01 περί δήθεν «ανωτατοποίησής» τους. «Το νομοσχέδιο αυτό, αποτελεί το πρώτο βήμα, ώστε να επιβεβαιωθεί ο τριτοβάθμιος χαρακτήρας των ΤΕΙ και να μην υπάρξουν πλέον κενά που στο παρελθόν επέτρεψαν στο Ανώτατο Δικαστήριο να τον αμφισβητήσει», ισχυρίστηκε χτες εξερχόμενη από τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, όπου παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε το νομοσχέδιο, η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου. Οπως όλα δείχνουν, πάντως, οι ρυθμίσεις που προωθούνται αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ, με το 70% περίπου του προσωπικού τους να είναι έκτακτοι, και διαιωνίζουν τα αδιέξοδα για τα ΤΕΙ, καθώς παραμένει ο αναχρονιστικός διαχωρισμός.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα ανακοινώθηκαν χτες, με το εν λόγω νομοσχέδιο δημιουργούνται 1.030 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού στα ΤΕΙ, από τις οποίες, όπως διευκρίνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο υφυπουργός Παιδείας Σπ. Ταλιαδούρος, οι 600 αφορούν μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Αριθμός που απέχει πολύ από τις πραγματικές ανάγκες και δεν καταργεί το καθεστώς των εκτάκτων, που σήμερα ξεπερνούν τις 5.000. Παράλληλα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας, προβλέπεται η δυνατότητα στα ΤΕΙ να καθορίζουν τα ίδια τα προγράμματα σπουδών και να επιτελούν εφαρμοσμένη έρευνα.

«Το προωθούμενο νομοσχέδιο στην ουσία δεν αντιμετωπίζει το κύριο πρόβλημα των ΤΕΙ που είναι η φυσιογνωμία τους», σχολιάζει μιλώντας στο «Ρ» ο Τ. Σινιόρος, μέλος του ΚΔΣ της ΟΣΕΠ ΤΕΙ. Συνεχίζοντας, σημειώνει ότι «αναπαράγει τα πάγια και πρόσθετα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την ψήφιση του Ν. 2916/01, όπως για παράδειγμα η διαιώνιση του θεσμού των εκτάκτων - ωρομισθίων, αλλά και τη συνέχιση του αποκλεισμού μέρους του μονίμου προσωπικού από τη διοίκηση και τις λειτουργίες των ιδρυμάτων». Οπως σημειώνει, «μέσα από τις εξελίξεις στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στα ΤΕΙ και μετά και από αυτό το νομοσχέδιο δικαιώνεται η κριτική ότι ο νόμος 2916 όχι μόνο δεν ανωτατοποίησε, αλλά υποβάθμισε τα ΤΕΙ, ολοκληρώνοντας και παγιώνοντας τη στροφή τους προς την ταχύρυθμη, βραχύβια κατάρτιση, μακριά από το ζητούμενο της επιστημονικής εκπαίδευσης, που είναι δικαίωμα για τους σπουδαστές μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ