ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ζυμώσεις για αίσια έκβαση των συνομιλιών του Πεκίνου

Πληροφορίες εφημερίδας της Σεούλ αναφέρει πως ΛΔ Κορέας, Ν.Κορέα, ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν να συγκροτήσουν τετραμερές φόρουμ, με στόχο τη σύναψη μιας συμφωνίας ειρήνης....

ΣΕΟΥΛ.--

Επισκέψεις σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο θα έχει για τις επόμενες δύο βδομάδες ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών Μπαν Κι-μουν σε μία προσπάθεια, όπως είπε, να προετοιμαστεί καλύτερα η συνέχεια του πρόσφατου γύρου εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου για την Κορεατική Χερσόνησο που προγραμματίστηκε για τις 29 του μήνα.

Ο Μπαν Κι-μουν δε θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για το σαφή σκοπό των συναντήσεων που θα έχει σε ΗΠΑ και Κίνα, εντούτοις επανέλαβε πολλάκις πως οι συνομιλίες που διεκόπησαν προχτές στο Πεκίνο «ήταν πολύ σημαντικές γιατί οι συμμετέχοντες καταφέραμε να μειώσουμε τις διαφορές μας».

Το ίδιο 24ωρο, η νοτιοκορεατική εφημερίδα «Korean Times» επικαλούμενη ανώνυμους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Σεούλ, αποκάλυπτε πως στις συνομιλίες του Πεκίνου οι δύο χώρες της Κορεατικής Χερσονήσου, οι ΗΠΑ και η Κίνα αποφάσισαν να συγκροτήσουν ένα τετραμερές φόρουμ με απώτερο στόχο την έναρξη μεταξύ τους διαβουλεύσεων για την αντικατάσταση της συμφωνίας εκεχειρίας τερματισμού του Κορεατικού Πολέμου (1953) με μία συμφωνία ειρήνης... Σύμφωνα με άλλες διπλωματικές πηγές που επικαλέστηκε η ίδια εφημερίδα, αυτό το τετραμερές φόρουμ με σκοπό τη σύναψη μιας συμφωνίας ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο θα σχηματιστεί εφ' όσον έχει αίσια κατάληξη ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών του Πεκίνου που θα ξαναρχίσει στα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Η εξέλιξη αυτή, εάν επιβεβαιωθεί απ' τα γεγονότα, ουσιαστικά ικανοποιεί ένα απ' τα πάγια αιτήματα της ΛΔ Κορέας προς τις ΗΠΑ: να εκφράσουν δηλαδή έμπρακτα πως σταματούν την εχθρική τους πολιτική έναντι της Πιονγιάνγκ προχωρώντας σε πρώτο στάδιο στη σύναψη μίας συμφωνίας ειρήνης, είτε μίας διμερούς συμφωνίας αποκατάστασης των σχέσεων αμφοτέρων χωρών...

ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΑ
Συνομιλίες της Αφρικανικής Ενωσης με τους στασιαστές...

ΝΟΥΑΞΟΤ.--

Παρά την άμεση αντίδραση της Αφρικανικής Ενωσης να καταδικάσει το πραξικόπημα Μαυριτανών συνταγματαρχών, που ανέτρεψε τη χούντα του «προέδρου» Μααούγια Σιντ Αχμέντ Ουλντ Τάγια, «παγώνοντας» τις σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση, κλιμάκιο αξιωματούχων του αφρικανικού οργανισμού έφθασε χτες στην πρωτεύουσα Νουαξότ για συνομιλίες με στόχο την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης....

Η αντιπροσωπεία της Αφρικανικής Ενωσης επρόκειτο να συναντήσει αργότερα χτες βράδυ τον επικεφαλής των στασιαστών, συνταγματάρχη Ελι Ουλντ Μοχάμεντ Βάλι, τον «πρωθυπουργό» και τα μέλη της νέας κυβέρνησης που ανακοίνωσε προχτές.

Νωρίτερα, ο ανατραπείς «πρόεδρος» της Μαυριτανίας, που παραμένει στο Νίγηρα, διαβεβαίωσε μιλώντας σε δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου «Αλ Αραμπίγια», πως θα «επανέλθει» στην εξουσία για να συνεχίσει «την οικοδόμηση του έθνους». Συνέχισε διατάζοντας μάλιστα «με την ιδιότητα του προέδρου της δημοκρατίας» τις Ενοπλες Δυνάμεις «να αποκαταστήσουν τη φυσική τάξη και να τερματίσουν αυτό το έγκλημα»...

Πάντως, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε χτες υποστήριξη στη μετάβαση του τετραμελούς κλιμακίου της Αφρικανικής Ενωσης στο Νίγηρα, αποφεύγοντας ωστόσο επιμελώς να επαναλάβει τα περί επιστροφής του ανατραπέντος προέδρου, Τάγια, στην εξουσία...

Οι ΗΠΑ το «ξανασκέφτονται»...

Δεν είναι περίεργο εάν κανείς σκεφθεί πως από χτες εμφανίστηκαν εκτενή άρθρα αμερικανικών εφημερίδων (όπως η «Christian Science Monitor») που παραθέτουν δηλώσεις και εκτιμήσεις ειδικών «ιδρυμάτων γεωπολιτικής» που διερωτώνται για το «εάν έσφαλε ως τώρα» η Ουάσιγκτον «που υποστήριζε και χρηματοδοτούσε τα τελευταία χρόνια» τον ανατραπέντα πρόεδρο «που ίσως κακοδιαχειρίστηκε την εξουσία και χρησιμοποίησε την αντιτρομοκρατική εκστρατεία των ΗΠΑ, για να εξαλείψει πολιτικούς αντιπάλους» και να καταστείλει ακόμη περισσότερο τις συρρικνωμένες ελευθερίες στη Μαυριτανία...

Επιπλέον σε ρεπορτάζ του BBC που αναφερόταν στις πρόσφατα ολοκληρωθείσες αντιτρομοκρατικές ασκήσεις Αμερικανών κομάντος σε χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής (σε μία περιοχή που εκτείνεται από την έρημο Σαχάρα ως την Ερυθρά Θάλασσα) μετέδιδε δηλώσεις ανώνυμων Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων που διερωτούνταν εάν η νέα κυβέρνηση της Μαυριτανίας θα θέλει να συνεχίσει την «αντιτρομοκρατική συνεργασία» της Ουάσιγκτον με εννιά χώρες της Δυτικής Κεντρικής και Βόρειας Αφρικής, στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος, κόστους 500 εκατ. δολαρίων «TSCTI».

ΗΠΑ
Σώο το «Ντισκάβερι»

Η ώρα της προσγείωσης του διαστημικού λεωφορείου

Associated Press

Η ώρα της προσγείωσης του διαστημικού λεωφορείου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μετά από παραμονή 14 ημερών στο Διάστημα το διαστημικό λεωφορείο «Ντισκάβερι» προσγειώθηκε χτες με επιτυχία στην αεροπορική βάση Εντουαρντς, στην Καλιφόρνια.

Προηγουμένως η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, ΝΑΣΑ, είχε αναβάλει τρεις φορές την επιστροφή του «Ντισκάβερι» στη Γη, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή κοντά στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα. Για λόγους ασφαλείας, οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ αποφάσισαν τελικά να αλλάξουν την κατεύθυνση του διαστημόπλοιου και η προσγείωση έγινε στην αεροπορική βάση Εντουαρντς, στην έρημο Μοτζάβε στην Καλιφόρνια.

Η αλλαγή κατεύθυνσης θα έχει και οικονομικό κόστος για τη ΝΑΣΑ καθώς το «Ντισκάβερι» μετά την επιστροφή του στη Γη θα πρέπει να μεταφερθεί πάνω σε ειδικό αεροσκάφος στη Φλόριντα, όπου είναι η βάση του. Η είσοδος του διαστημόπλοιου στη γήινη ατμόσφαιρα θεωρούνταν η πιο κρίσιμη φάση του ταξιδιού επιστροφής λόγω της πιθανότητας υπερθέρμανσής του. Το Φλεβάρη του 2003 εξερράγη με την επάνοδό του στην ατμόσφαιρα το διαστημικό λεωφορείο «Κολούμπια», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και τα επτά μέλη του πληρώματος.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαδήλωση 3.000 γιατρών πανεπιστημιακών κλινικών

Οπως υπολογίζουν τα Μέσα Ενημέρωσης περί τους 3.000 γιατροί πανεπιστημιακών κλινικών από όλη τη Γερμανία διαδήλωσαν την Παρασκευή το μεσημέρι (5 Αυγούστου) στη γερμανική πρωτεύουσα. Το γενικό ενιαίο αίτημά τους ήταν: Αύξηση των μισθών, καταβολή των οφειλών από υπερωρίες, όχι απολύσεις και αναγνώριση των ωρών σπουδών και έρευνας σαν χρόνος εργασίας. Αναλυτικά και τεκμηριωμένα κατέθεσαν τα αιτήματά τους στην καγκελαρία. Να σημειωθεί ότι παρόμοιες διαμαρτυρίες του ιατρικού προσωπικού των κλινικών διάφορων κρατιδίων είχαν διοργανωθεί την προηγούμενη βδομάδα με συμμετοχή - σύμφωνα με το γερμανικό Τύπο - 8.000 ατόμων.

Τη διαμαρτυρία στο Βερολίνο διοργάνωσε η συνδικαλιστική οργάνωση των γιατρών - «Manburger Buhd» (Ενωση του Μαρβούργου), της οποίας ο πρόεδρος Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, σε συγκέντρωση των διαδηλωτών τόνισε ότι η παράταση των ωρών εργασίας χωρίς αντίστοιχη αμοιβή και η διαγραφή του χριστουγεννιάτικου δώρου και του επιδόματος ετήσιας άδειας αποτελούν «καθαρό κυνισμό. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι κανονικές συμβάσεις εργασίας και όχι συμπόνια. Ιδίως οι νέοι γιατροί -κατάγγειλαν μερικοί ομιλητές - αναγκάζονται να υπογράφουν μικροπρόθεσμες συμβάσεις εργασίας. Ως προς τις υπερωρίες είναι χαρακτηριστικό ότι η - παλιότερα - παγκόσμιας φήμης πανεπιστημιακή κλινική του Βερολίνου «Charite», χρωστάει 20 εκατομμύρια ευρώ στο ιατρικό προσωπικό.


Θ. Β.

ΡΩΣΙΑ
Προς θερμό εκπαιδευτικό φθινόπωρο

Στάση σιωπής εξακολουθεί να κρατά η ρωσική Προεδρία γύρω από την είδηση περί επιστολής με τις υπογραφές 3 εκατομμυρίων εκπαιδευτικών της χώρας (!) προς τον Πρόεδρο Βλ. Πούτιν, με την οποία ζητάνε από 1η Σεπτέμβρη αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών.

Πρόκειται για την υλοποίηση σχετικής απόφασης του 5ου Συνεδρίου του Συνδικάτου των εργαζομένων στον τομέα της Εκπαίδευσης στη Ρωσική Ομοσπονδία, που πραγματοποιήθηκε το φετινό Απρίλη.

Ταυτόχρονα, με τη συγκεκριμένη επιστολή τους, οι Ρώσοι εκπαιδευτικοί προειδοποιούν τη ρωσική κυβέρνηση πως σε περίπτωση άρνησής της να υλοποιήσει το αίτημά τους, θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις που θα αγκαλιάσουν όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, την ετοιμότητά τους για να συμμετέχουν σε μεγάλες κινητοποιήσεις υπέρ της δημόσιας Εκπαίδευσης κι ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση κι εμπορευματοποίηση της Παιδείας, που ετοιμάζονται για τις 12 Οκτώβρη, έχουν εκδηλώσει οργανώσεις φοιτητών κι εργαζομένων στον τομέα του πολιτισμού.

Να σημειωθεί πως στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία οι μισθοί των εκπαιδευτικών φτάνουν κατά μέσο όρο μόνο στο 49% των μέσων μισθών που καταβάλλονται στη χώρα.


Ι. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ