ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ
Οργή για τον εμπαιγμό

Να «παγώσουν» την παράδοση των βιομηχανικών ροδάκινων στις μονάδες μεταποίησης αποφάσισαν οι παραγωγοί, που βρέθηκαν στα μπλόκα

Αποφασισμένοι να πάνε κόντρα στον εμπαιγμό κυβέρνησης - βιομηχάνων!

Eurokinissi

Αποφασισμένοι να πάνε κόντρα στον εμπαιγμό κυβέρνησης - βιομηχάνων!
Σε τρία κομβικά σημεία του εθνικού δρόμου Γιαννιτσών - Εδεσσας παρέμειναν και χτες με τα τρακτέρ τους ροδακινοπαραγωγοί του Νομού Πέλλας, που διαμαρτύρονται για τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές με τις οποίες αγοράζουν το συμπύρηνο ροδάκινο οι βιομηχανίες της περιοχής. Οι αγρότες εκφράζουν την οργή τους γιατί με την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και τη στάση των βιομηχάνων που τους εκμεταλλεύονται, οι περισσότεροι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Οι συγκεντρωμένοι στο μπλόκο του Μαυροβουνίου έριξαν μεγάλες ποσότητες συμπύρηνων ροδάκινων στο οδόστρωμα και στο μπλόκο του Μελισσίου έκαψαν συμβολικά ένα τρακτέρ. Επίσης ροδακινοπαραγωγοί έχουν συγκεντρωθεί με τα τρακτέρ τους στο δρόμο έξω από τη Σκύδρα. Υπενθυμίζεται ότι η Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδας αποφάσισε να παραλάβει το βιομηχανικό ροδάκινο στην εξευτελιστική τιμή των 19 λεπτών το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 25 λεπτά το κιλό. Τελικά, από τα 19 λεπτά μόλις 13 λεπτά παίρνει καθαρά στο χέρι ο παραγωγός, καθώς τα υπόλοιπα είναι κρατήσεις υπέρ συνεταιρισμών, μεταφορικά κλπ...

Με απόφασή τους οι αγρότες που συγκεντρώθηκαν στα μπλόκα αποφάσισαν να «παγώσουν» επ' αόριστον την παράδοση των βιομηχανικών ροδάκινων στις μονάδες μεταποίησης.

Τους ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας επισκέφθηκαν στα μπλόκα για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης με αντιπροσωπεία της ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ. Οπως τόνισε ο Αγγ. Τζέκης, η κυβέρνηση θα πρέπει να παύσει να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, να επικαλείται τους νόμους της ελεύθερης αγοράς και να μην επεμβαίνει για να προστατεύσει το εισόδημα του ροδακινοπαραγωγού. «Οι ευθύνες είναι μεγάλες, γιατί με τη στάση της αυτή η κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό, προκειμένου να κλειστεί μια συμφωνία που θα έδινε στον αγρότη τιμή πάνω από το κόστος παραγωγής και ένα λογικό κέρδος», ανέφερε.

Αναφέρθηκε στις ευθύνες της διεπαγγελματικής και των δήθεν εκπροσώπων των παραγωγών στις ομάδες παραγωγών, που δεν έκαναν έγκαιρα αγώνες με σκοπό την πίεση των βιομηχάνων ώστε να υπάρξουν καλύτερες τιμές. «Οι αγώνες, πρόσθεσε, θα πρέπει να έχουν συνέχεια για να έχουν και αποτελεσματικότητα, όπως θα πρέπει να γίνονται σε συντονισμό με τους άλλους εργαζόμενους που πλήττονται από αυτή την οικονομική πολιτική».

Επίσης στο Νησί, του Νομού Ημαθίας, συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ τους παραγωγοί που διαμαρτύρονται για τις πολύ χαμηλές τιμές που τους προσφέρουν οι μεταποιητές για το βιομηχανικό αχλάδι. Οπως τόνιζαν, οι τιμές που δίνουν οι βιομηχανίες είναι κατά 50% μειωμένες σε σχέση με πέρσι και φοβούνται ότι μεγάλο μέρος της σοδειάς τους θα μείνει στα αζήτητα, αφού γίνονται εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων βιομηχανικού αχλαδιού.

Χτεσινοβραδινές πληροφορίες ανέφεραν ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευγ. Μπασιάκος, κάλεσε ονομαστικά ορισμένους εκπροσώπους των ροδακινοπαραγωγών, προφανώς με στόχο «να τα βρούνε». Αν και επίσημα, μέχρι αργά, δεν είχε ανακοινωθεί κάτι, λέγεται ότι έχει οριστεί συνάντηση για σήμερα το απόγευμα.

Σε ανακοίνωσή της, που μοιράζεται στα μπλόκα των αγροτών, η Νομαρχιακή Οργάνωση Πέλλας του ΚΚΕ τονίζει ότι μονόδρομος είναι ο ενωμένος, μαζικός και συντονισμένος αγώνας, διεκδικώντας:

  • Διασφάλιση τιμών, ώστε να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν και ένα εισόδημα στον παραγωγό.
  • Παρεμβάσεις τώρα, για διάθεση της παραγωγής στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
  • Αμεσες αποζημιώσεις για τους πληγέντες αγρότες, χωρίς τις γνωστές καθυστερήσεις.

Η ΝΟ Πέλλας του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες, τις αγρότισσες, τους νέους και τις νέες της υπαίθρου να δώσουν αγωνιστική απάντηση με τη μαζική τους συμμετοχή στα συλλαλητήρια της ΠΑΣΥ και του ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ, στις 10 Σεπτέμβρη.


ΚΚΕ
Αντίσταση στους εκβιασμούς

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Κάλεσμα προς τους μικρομεσαίους ροδακινοπαραγωγούς να αντισταθούν ενωμένοι στους εκβιασμούς των εμποροβιομηχάνων αλλά και να γυρίσουν την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ που είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, απευθύνει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την υποκρισία της κυβέρνησης που ενώ είναι υπεύθυνη για τις εξευτελιστικές τιμές των ροδάκινων, παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, επικαλούμενη την αδυναμία της τάχα να παρέμβει στη λειτουργία της αγοράς. Ομως, η αγορά αυτή, που ευνοεί προκλητικά τους εμποροβιομηχάνους σε βάρος των ροδακινοπαραγωγών, είναι αποτέλεσμα των συμφωνιών της ΓΚΑΤΤ και του ΠΟΕ, των αναθεωρήσεων της ΚΑΠ και της κατάργησης της ελάχιστης τιμής στο ροδάκινο, που υπερψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει το δίκαιο αγώνα τους και καλεί τους μικρομεσαίους ροδακινοπαραγωγούς να οργανώσουν τις δυνάμεις τους και ενωμένοι να αντισταθούν στους εκβιασμούς των εμποροβιομηχάνων. Είναι η μόνη άμεση δυνατότητα που έχουν για να διεκδικήσουν την αμοιβή του μόχθου τους. Το μεγάλο όμως πρόβλημα που πρέπει να απασχολήσει όλους όσοι πλήττονται από την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων και τα κόμματα που τους στηρίζουν, είναι τι θα γίνει τις επόμενες χρονιές και κυρίως το μέλλον των οικογενειών τους και των παιδιών τους. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο χειρότερα, αφ' ότου συνεχίζεται η ίδια πολιτική. Η μόνη λύση που υπάρχει είναι να γυρίσουν την πλάτη στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ και μαζί με όλους τους αγρότες και όλους τους εργαζόμενους να συντονίσουν την πάλη τους, στην κατεύθυνση δημιουργίας του λαϊκού μετώπου που στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας θα αναδείξει τον παραγωγικό συνεταιρισμό σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της γεωργίας, βάζοντας στο περιθώριο τους εμποροβιομηχάνους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ