Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ
Οργή για τον εμπαιγμό

Να «παγώσουν» την παράδοση των βιομηχανικών ροδάκινων στις μονάδες μεταποίησης αποφάσισαν οι παραγωγοί, που βρέθηκαν στα μπλόκα

Αποφασισμένοι να πάνε κόντρα στον εμπαιγμό κυβέρνησης - βιομηχάνων!

Eurokinissi

Αποφασισμένοι να πάνε κόντρα στον εμπαιγμό κυβέρνησης - βιομηχάνων!
Σε τρία κομβικά σημεία του εθνικού δρόμου Γιαννιτσών - Εδεσσας παρέμειναν και χτες με τα τρακτέρ τους ροδακινοπαραγωγοί του Νομού Πέλλας, που διαμαρτύρονται για τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές με τις οποίες αγοράζουν το συμπύρηνο ροδάκινο οι βιομηχανίες της περιοχής. Οι αγρότες εκφράζουν την οργή τους γιατί με την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και τη στάση των βιομηχάνων που τους εκμεταλλεύονται, οι περισσότεροι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Οι συγκεντρωμένοι στο μπλόκο του Μαυροβουνίου έριξαν μεγάλες ποσότητες συμπύρηνων ροδάκινων στο οδόστρωμα και στο μπλόκο του Μελισσίου έκαψαν συμβολικά ένα τρακτέρ. Επίσης ροδακινοπαραγωγοί έχουν συγκεντρωθεί με τα τρακτέρ τους στο δρόμο έξω από τη Σκύδρα. Υπενθυμίζεται ότι η Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδας αποφάσισε να παραλάβει το βιομηχανικό ροδάκινο στην εξευτελιστική τιμή των 19 λεπτών το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 25 λεπτά το κιλό. Τελικά, από τα 19 λεπτά μόλις 13 λεπτά παίρνει καθαρά στο χέρι ο παραγωγός, καθώς τα υπόλοιπα είναι κρατήσεις υπέρ συνεταιρισμών, μεταφορικά κλπ...

Με απόφασή τους οι αγρότες που συγκεντρώθηκαν στα μπλόκα αποφάσισαν να «παγώσουν» επ' αόριστον την παράδοση των βιομηχανικών ροδάκινων στις μονάδες μεταποίησης.

Τους ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας επισκέφθηκαν στα μπλόκα για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης με αντιπροσωπεία της ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ. Οπως τόνισε ο Αγγ. Τζέκης, η κυβέρνηση θα πρέπει να παύσει να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, να επικαλείται τους νόμους της ελεύθερης αγοράς και να μην επεμβαίνει για να προστατεύσει το εισόδημα του ροδακινοπαραγωγού. «Οι ευθύνες είναι μεγάλες, γιατί με τη στάση της αυτή η κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό, προκειμένου να κλειστεί μια συμφωνία που θα έδινε στον αγρότη τιμή πάνω από το κόστος παραγωγής και ένα λογικό κέρδος», ανέφερε.

Αναφέρθηκε στις ευθύνες της διεπαγγελματικής και των δήθεν εκπροσώπων των παραγωγών στις ομάδες παραγωγών, που δεν έκαναν έγκαιρα αγώνες με σκοπό την πίεση των βιομηχάνων ώστε να υπάρξουν καλύτερες τιμές. «Οι αγώνες, πρόσθεσε, θα πρέπει να έχουν συνέχεια για να έχουν και αποτελεσματικότητα, όπως θα πρέπει να γίνονται σε συντονισμό με τους άλλους εργαζόμενους που πλήττονται από αυτή την οικονομική πολιτική».

Επίσης στο Νησί, του Νομού Ημαθίας, συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ τους παραγωγοί που διαμαρτύρονται για τις πολύ χαμηλές τιμές που τους προσφέρουν οι μεταποιητές για το βιομηχανικό αχλάδι. Οπως τόνιζαν, οι τιμές που δίνουν οι βιομηχανίες είναι κατά 50% μειωμένες σε σχέση με πέρσι και φοβούνται ότι μεγάλο μέρος της σοδειάς τους θα μείνει στα αζήτητα, αφού γίνονται εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων βιομηχανικού αχλαδιού.

Χτεσινοβραδινές πληροφορίες ανέφεραν ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευγ. Μπασιάκος, κάλεσε ονομαστικά ορισμένους εκπροσώπους των ροδακινοπαραγωγών, προφανώς με στόχο «να τα βρούνε». Αν και επίσημα, μέχρι αργά, δεν είχε ανακοινωθεί κάτι, λέγεται ότι έχει οριστεί συνάντηση για σήμερα το απόγευμα.

Σε ανακοίνωσή της, που μοιράζεται στα μπλόκα των αγροτών, η Νομαρχιακή Οργάνωση Πέλλας του ΚΚΕ τονίζει ότι μονόδρομος είναι ο ενωμένος, μαζικός και συντονισμένος αγώνας, διεκδικώντας:

  • Διασφάλιση τιμών, ώστε να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν και ένα εισόδημα στον παραγωγό.
  • Παρεμβάσεις τώρα, για διάθεση της παραγωγής στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
  • Αμεσες αποζημιώσεις για τους πληγέντες αγρότες, χωρίς τις γνωστές καθυστερήσεις.

Η ΝΟ Πέλλας του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες, τις αγρότισσες, τους νέους και τις νέες της υπαίθρου να δώσουν αγωνιστική απάντηση με τη μαζική τους συμμετοχή στα συλλαλητήρια της ΠΑΣΥ και του ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ, στις 10 Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ