ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ
Συγκεντρώσεις και αποκλεισμοί δρόμων

Οι παραγωγοί συνέχισαν και χτες τις κινητοποιήσεις τους, ενάντια στους εκβιασμούς των βιομηχάνων

Eurokinissi

Στα μπλόκα παρέμειναν και χτες οι αγρότες του Νομού Πέλλας, ενώ άκαρπη απέβη η συνάντηση που είχαν με τους βιομηχάνους με σκοπό την ικανοποίηση του αιτήματος των ροδακινοπαραγωγών για αύξηση της τιμής του προϊόντος τους. Παράλληλα, παραγωγοί πραγματοποιούσαν περιπολίες έξω από τις κονσερβοποιίες, προκειμένου να μην επιτρέψουν σε κανέναν να παραδώσει βιομηχανικό ροδάκινο στην εξευτελιστική τιμή των 19 λεπτών που δίνουν οι βιομήχανοι.

Οι αγρότες, από νωρίς το πρωί, πραγματοποίησαν δύο μεγάλες συγκεντρώσεις - αποκλεισμούς δρόμων στην Εθνική οδό Γιαννιτσών - Εδεσσας στις διασταυρώσεις Μαυροβουνίου και Μελισσίου. Ενα μικρότερο μπλόκο υπήρχε στη συμβολή της παλαιάς Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Εδεσσας με την περιφερειακή οδό Σκύδρας. Επίσης, ένας μικρότερος αριθμός αγροτών είναι παραταγμένοι με τα τρακτέρ τους στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σεβαστιανών - Εδεσσας, στη διασταύρωση Γυψοχωρίου και στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σκύδρας - Βέροιας.

Οπως δήλωναν και χτες οι ροδακινοπαραγωγοί, είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, καθώς οι χαμηλές τιμές που δίνουν οι βιομήχανοι για το βιομηχανικό ροδάκινο, τους οδηγούν σε πλήρη οικονομικό αφανισμό. «Είναι τιμές, πρόσθεταν, που έπαιρνε ο ραδακινοπαραγωγός πριν 10 χρόνια».

Δίπλα στους αγρότες, στα μπλόκα, βρέθηκαν και χτες στελέχη της ΠΑΣΥ και αντιπροσωπεία της ΝΟ Πέλλας του ΚΚΕ, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των ροδακινοπαραγωγών, μοίρασαν ενημερωτικό υλικό και κάλεσαν όλους τους παραγωγούς της Πέλλας να συμμετάσχουν μαζικά στα συλλαλητήρια της ΠΑΣΥ και του ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Τόνισαν ότι με αφορμή την κατάσταση που υπάρχει στο ροδάκινο θα πρέπει ο κάθε παραγωγός να βγάλει τα συμπεράσματά του, καθώς γίνεται πλέον φανερό ότι οι αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ και στο χώρο των οπωροκηπευτικών οδηγούν σε ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, ενώ τα κέρδη για τους εμποροβιομηχάνους αυξάνονται. Σοβαρές ευθύνες, πρόσθεσαν, έχουν και η Διεπαγγελματική, οι Ενώσεις Ομάδων Παραγωγών καθώς και οι Ομοσπονδίες, οι οποίες, αν και υπήρχε η αρνητική περσινή εμπειρία, δεν οργάνωσαν έγκαιρα αγώνες με στόχο τιμές που θα διασφαλίζουν το εισόδημα του παραγωγού (τιμή 0,35 για το συμπύρηνο) και όχι το εξευτελιστικό 0,25 που ζητούν οι συμβιβασμένες ηγεσίες και μάλιστα αυτό το αίτημα μπαίνει στη μέση της περιόδου.

Στις 5 το απόγευμα οι αγρότες στα μπλόκα της Πέλλας άνοιξαν τους δρόμους και παρέταξαν τα τρακτέρ τους κατά μήκος των δρόμων, καθώς αναμενόταν το βράδυ να γίνει συνάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντού με εκπροσώπους των βιομηχανιών καθώς και με παραγωγούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, που με την πολιτική της στηρίζει την αδιαλλαξία των βιομηχάνων, μεθοδεύει να εμφανίσει ότι μεσολαβεί για μια αύξηση της τιμής στο ροδάκινο, μέσα από την αύξηση των ενισχύσεων που δίνονται στους βιομηχάνους από τα ...προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

Χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεταξύ εκπροσώπων ροδακινοπαραγωγών και μεταποιητών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία. Οι εμποροβιομήχανοι παρουσιάστηκαν αδιάλλαχτοι για μία ακόμη φορά στη χτεσινή σύσκεψη, εκμεταλλευόμενοι φυσικά τη στάση της κυβέρνησης - η οποία όλο αυτό το διάστημα παίζει το ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου» - αρνούμενοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη, ακόμη και για ένα (1) λεπτό του ευρώ παραπάνω, στο κιλό!

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, όμως αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους τους μικρομεσαίους παραγωγούς της χώρας είναι ότι οι εκβιασμοί των εμποροβιομηχάνων, που γίνονται φυσικά με «τις πλάτες» της κυβέρνησης, μόνο στους δρόμους του αγώνα αντιμετωπίζονται...

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οχι» στην αγοραπωλησία των φυσικών πόρων

Αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει «χαράτσι» για το νερό της άρδευσης

Αντιδράσεις προκαλεί στον αγροτικό κόσμο η αναγγελία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Φ. Γκούπα, ότι, από την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο οι παραγωγοί θα πληρώνουν πανάκριβα το νερό για την άρδευση, που θα παίρνουν από το φράγμα Σμοκόβου. Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει «χαράτσι» για το νερό άρδευσης, μετατρέποντάς το από φυσικό, κοινωνικό αγαθό σε ακριβό εμπόρευμα, έρχεται σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό και συνεχώς αυξάνεται, το αγροτικό εισόδημα έχει υποστεί δραματική μείωση και χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες οδηγούνται στο ξεκλήρισμα.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, επισημαίνει ότι η αναγγελία του Περιφερειάρχη «αποτελεί μέρος της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ» και υπογραμμίζει ότι ο Περιφερειάρχης «αντί ν' απολογηθεί για τις ευθύνες της κυβέρνησης και της Περιφέρειας για τη μη αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας που πλήττει περιοχές της Θεσσαλίας και να δώσει λύσεις, ανακοινώνει νέο "χαράτσι". Φαίνεται ότι και με τη μέθοδο της επιβολής "χαρατσιού" στο νερό που θα χρησιμοποιούν οι αγρότες για πότισμα, η κυβέρνηση επιδιώκει, με πιο γρήγορους ρυθμούς, να διώξει από τα χωράφια και τα χωριά τους τους μικρομεσαίους αγρότες που αποτελούν και την πλειοψηφία της αγροτιάς».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Η λογική της εμπορευματοποίησης των πάντων, που σε τελευταία ανάλυση τη "νύφη πληρώνει" ο εργάτης, ο μικρομεσαίος αγρότης και ΕΒΕ, διαπερνά κάθε ενέργεια της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως έκανε και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ.

Ενώ οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν διπλά και τριπλά τις υπηρεσίες που τους παρέχει το κράτος και η ΤΑ, έρχεται τώρα η κυβέρνηση να ξαναπουλήσει το νερό που είναι κοινωνικό αγαθό, ως εμπόρευμα, ενώ έπρεπε να παρέχεται δωρεάν.

Πρόκειται για κραυγαλέα περίπτωση της αντιλαϊκότητας της πολιτικής που γεννά ο καπιταλισμός, η δήθεν ελεύθερη αγορά, ο ανταγωνισμός και το κυνήγι του κέρδους».

Στη συνέχεια τονίζει: «Η ΝΔ, που προεκλογικά δημαγωγούσε για τα προβλήματα των αγροτών, υποσχόμενη ότι θα τα αντιμετωπίσει, ερχόμενη στην κυβέρνηση, τώρα, ακολουθεί πιστά την ίδια καταστροφική πολιτική που εφάρμοζε και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και λόγω των αντιθέσεων και της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, γίνεται πιο επιθετική απέναντι στα δικαιώματα του λαού.

Εάν σήμερα προχωρά στην αγοραπωλησία των φυσικών πόρων, όπως τα νερά του Σμοκόβου, αύριο θα κάνει ακόμα χειρότερα, εάν δεν τη σταματήσει η δύναμη του λαϊκού κινήματος».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση, σημειώνει: «Αυτές οι αρνητικές εξελίξεις για τα λαϊκά συμφέροντα θα ανακοπούν εφόσον αποδυναμωθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και δυναμώσει αποφασιστικά το ΚΚΕ, σε όλα τα επίπεδα (Βουλή, μαζικό κίνημα, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Συνεταιρισμοί).

Αυτό θα δώσει φτερά στο κίνημα και θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις να συγκροτηθεί η λαϊκή συμμαχία, που θα διεκδικήσει την εξουσία για να εφαρμόσει, με εργαλείο τον τομέα της λαϊκής οικονομίας, μια πραγματικά φιλολαϊκή πολιτική.

Το ΚΚΕ σ' αυτή την κατεύθυνση καλεί τους αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα να κινηθούν για την αποτροπή αυτών των αρνητικών εξελίξεων με την εμπορευματοποίηση των νερών του Σμοκόβου. Σ' αυτή την κατεύθυνση θα αναλάβει το επόμενο διάστημα ανάλογες πρωτοβουλίες».

ΚΚΕ
Παρέμβαση για τις καταστροφές

Να αποζημιωθούν οι πληγέντες από την κακοκαιρία της προηγούμενης Παρασκευής στην Τσαριτσάνη του Νομού Λάρισας και να αποκατασταθούν οι υποδομές που καταστράφηκαν, ζητούν με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής.

«Οι μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν, από την κακοκαιρία της Παρασκευής 5 του Αυγούστου, οι κάτοικοι της Τσαριτσάνης - σημειώνεται στην Ερώτηση - δεν ήταν αναπόφευκτες. Η έλλειψη καθαρισμού της κοίτης επί χρόνια και η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων, τόσο στο χείμαρρο που πλημμύρισε, όσο και στους άλλους δύο που διασχίζουν το χωριό, οδήγησαν στην τραγική αυτή εξέλιξη. Το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφούν περιουσίες των κατοίκων (σπίτια, αποθήκες, καταστήματα και χωράφια), αλλά και υποδομές (δρόμοι, γεφύρια, κλπ.). Ευθύνες γι' αυτό έχουν τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η δημοτική αρχή της Ελασσόνας, που έχουν εγκαταλείψει εδώ και χρόνια την ιστορική κωμόπολη».

Στην Ερώτησή τους και με αφορμή την καταστροφή που υπέστη η Τσαριτσάνη, οι βουλευτές υπογραμμίζουν ακόμη: «Πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογα προβλήματα με χειμάρρους που δεν έχουν καθαριστεί ποτέ ή δεν έχουν γίνει έργα διευθέτησης της κοίτης τους, υπάρχουν και σε άλλα χωριά του Νομού Λάρισας, που σε συνδυασμό με την έλλειψη αποχετευτικού δικτύου, όπως αποδείχτηκε και στη συγκεκριμένη περίπτωση, εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για τους κατοίκους.

Ακόμα και τώρα, που περιουσίες και υποδομές καταστράφηκαν, φαίνεται η αδιαφορία της κυβέρνησης και των άλλων υπευθύνων, αφού τα δύο μηχανήματα ιδιωτών που στάλθηκαν, αποχώρησαν το μεσημέρι του Σαββάτου, 6 του Αυγούστου, αμέσως μετά την αποχώρηση των "επισήμων" και των ΜΜΕ».

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν: «Οι μέχρι σήμερα εξαγγελίες για ενισχύσεις, που δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος των ζημιών, αλλά και η εμπειρία των κατοίκων από προηγούμενες ανάλογες υποσχέσεις, δεν επιτρέπουν σε κανέναν να εφησυχάζει». Εύλογα, λοιπόν, ρωτούν τον υπουργό αν σκοπεύει η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε:

  • Να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες και για το σύνολο των καταστροφών που υπέστησαν
  • Να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στις υποδομές τόσο μέσα στην Τσαριτσάνη (γεφύρια, δρόμοι, κλπ.) όσο και έξω από αυτήν (αγροτικοί δρόμοι, κλπ.)
  • Να γίνει μελέτη και κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στην κωμόπολη
  • Να γίνει καθαρισμός, εκβάθυνση και διαπλάτυνση όλων των ρεμάτων στο Νομό Λάρισας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ