ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Μαζικά, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Την ερχόμενη Τρίτη, στις 4.30 μ.μ., έξω από τα γραφεία του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εμπορική, η ταξική απεργιακή προσυγκέντρωση

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ στην πανελλαδική απεργία του κλάδου στις 16 του Αυγούστου, απευθύνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα στους τραπεζοϋπαλλήλους, για να διεκδικήσουν την κατάργηση των ασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τη μέρα της απεργίας η διοίκηση της Εμπορικής θα προχωρήσει στην καταγγελία της Συλλογικής Σύμβασης που διέπει το ασφαλιστικό ταμείο, δρομολογώντας - όπως και οι διοικήσεις όλων των τραπεζών - τις διαδικασίες για την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οι ταξικές δυνάμεις θα δώσουν δυναμικό «παρών» το πρωί της Τρίτης στην περιφρούρηση της απεργίας, ενώ στις 4.30 το απόγευμα οργανώνουν προσυγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα (Ευπόλιδος 8, πλατεία Εθνικής Αντίστασης). Θα ακολουθήσει η συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της Εμπορικής.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι οι τραπεζίτες επιδιώκουν να θέσουν σε εφαρμογή το νέο αντιασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης, «που μειώνει τις συντάξεις, αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνει τις εργοδοτικές εισφορές, φορτώνει με νέα βάρη το ΙΚΑ». Ενώ οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου σημειώνουν ότι η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ «ούτε θέλει, αλλά και δεν μπορεί να οργανώσει κίνημα αντίστασης απέναντι σ' αυτές τις αρνητικές για τους εργαζόμενους εξελίξεις».

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για Ενιαίο Ταμείο κύριας και Ενιαίο Ταμείο επικουρικής ασφάλισης για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους, στην προοπτική του Ενιαίου Ταμείου Μισθωτών, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που θα αναβαθμίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Καταλήγοντας, τονίζει ότι ο αγώνας ενισχύεται μέσα από «την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ, την αποδυνάμωση του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο».

ΠΡΩΗΝ «ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ»
Σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι

Για να μην... κάθονται άδικα, μέχρι ο Λαναράς να εξασφαλίσει φθηνό βαμβάκι!

Ενθαρρημένος από την πολιτική της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης, ο Λαναράς συνεχίζει αμείωτα την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων του ομίλου

Motion Team

Ενθαρρημένος από την πολιτική της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης, ο Λαναράς συνεχίζει αμείωτα την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων του ομίλου
Με αμείωτη ένταση συνεχίζει την αντεργατική επίθεση ο όμιλος ΚΛΩΝΑΤΕΞ του Λαναρά. Ενώ δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά του για απολύσεις στα κλωστοϋφαντουργικά εργοστάσια του ομίλου, μόλις προχτές ανακοίνωσε στους 94 εργαζόμενους που απασχολεί στο εργοστάσιο του Εβρου (πρώην «ΟΤΤΟ Εβρος») πως από την επόμενη εβδομάδα θα τους θέσει σε διαθεσιμότητα μέχρι τις 24 Οκτώβρη.

Οι εργαζόμενοι στην «ΟΤΤΟ Εβρος» επέστρεψαν από την καλοκαιρινή τους άδεια στις 25 Ιούλη. Νωρίτερα είχαν αντιδράσει μαχητικά στην απόφαση της επιχείρησης να μειώσει το προσωπικό κατά 40%, με τη μέθοδο των οικειοθελών απολύσεων.

Από το Μάη ο Λαναράς έχει πάψει να τροφοδοτεί το εργοστάσιο με πρώτη ύλη (βαμβάκι) και τώρα, με πρόσχημα πως από τον Οκτώβρη θα μπορέσει να εξασφαλίσει φθηνή πρώτη ύλη για να δουλέψουν, αποφάσισε να τους βγάλει σε διαθεσιμότητα, για να μην κάθονται... Στο μεταξύ συνεχίζει να τους πληρώνει με καθυστέρηση τα δεδουλευμένα και ακόμη δεν τους έχει εξοφλήσει για τον Ιούλη.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν στη νέα επίθεση του Λαναρά, που εντάσσεται στο συνολικότερο σχεδιασμό του να απαλλαγεί με το ελάχιστο δυνατό κόστος από τους εργάτες που χρόνια τώρα εκμεταλλεύεται για να θησαυρίζει.

Στο εργοστάσιο βρέθηκε χτες το πρωί κλιμάκιο στελεχών της Τοπικής Γραμματείας Εβρου του ΠΑΜΕ και κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν τη μάχη ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας, συντονισμένα με τους συναδέλφους τους στα υπόλοιπα εργοστάσια του ομίλου. Να κλιμακώσουν τον αγώνα τους και να στρατευτούν με το ταξικό κίνημα στον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο αντίστασης που οργανώνει το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη στις 10 Σεπτέμβρη.

Τρομοκρατική απόλυση

Στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, αποθρασυμένη η εργοδοσία από τα νέα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για την εξασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, απολύει εργάτες επειδή τολμούν να μιλούν και να καταγγέλλουν τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στους χώρους δουλιάς. Μια τέτοια περίπτωση τρομοκρατικής απόλυσης αποτελεί η περίπτωση εργάτριας που απολύθηκε από το εργοστάσιο ιματισμού «Γιαννακίδη» στη Θεσσαλονίκη, επειδή τόλμησε να μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων που έγινε στο χώρο της δουλιάς, στο πλαίσιο περιοδείας στελεχών του ΠΑΜΕ. Τότε το ΠΑΜΕ είχε παρέμβει και κατάφερε να εξοφληθούν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα που τους όφειλε ο εργοδότης.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΑΝΙΩΝ
Επιχείρηση πλαγιοκόπησης των αγώνων

Με στόχο να κάμψει τους αγώνες των εργαζομένων που, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλιά, η Δημοτική Αρχή Χανίων Κρήτης μεθοδεύει τώρα την περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) Νομού Χανίων, Μανόλη Νταγκουνάκη. Κι αυτό όταν, μόλις την περασμένη Τρίτη, ανακοινώθηκε η δικαστική απόφαση για την απομάκρυνση 52 ακόμα συμβασιούχων εργαζομένων, που δουλεύουν στο δήμο έως και δέκα χρόνια!

Στο Δήμο Χανίων εργάζονταν για πολλά χρόνια 97 συμβασιούχοι που είχαν προσληφθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Τον περασμένο Ιούνη εκδόθηκε δικαστική απόφαση και απομακρύνθηκαν από τη δουλιά τους 31 εργαζόμενοι. Ακολούθησε, την περασμένη Τρίτη, η κοινοποίηση δικαστικής απόφασης σε 52 ακόμα εργαζόμενους, ότι απομακρύνονται και αυτοί από τη δουλιά τους.

Μετά από αυτά ο Σύλλογος εργαζομένων σε έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισε 24ωρη απεργία για σήμερα, διεκδικώντας την επαναφορά των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις στην εργασία τους. Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια των αλλεπάλληλων απεργιών που κήρυξε το Σωματείο αντιδρώντας στην απόλυση των δημοτικών υπαλλήλων.

Φοβούμενη την ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση των αγώνων, η δημοτική αρχή Χανίων επιχείρησε να σπιλώσει και να παροπλίσει πολιτικά και συνδικαλιστικά τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Μ. Νταγκουνάκη. Ο δήμαρχος Κυριάκος Βιρβιδάκης αποφάσισε τη μετακίνηση του Μ. Νταγκουνάκη από τις 4 Αυγούστου στη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών, αφού πρώτα είχε γίνει απομάκρυνση του προηγούμενου διευθυντή. Ο εργαζόμενος αρνήθηκε τη μετακίνηση, επισημαίνοντας ότι οδηγεί στο χτύπημα της πολιτικής - συνδικαλιστικής του δράσης, επειδή οι νέες του αρμοδιότητές θα τον έφερναν σε αντίθεση με αυτά τα οποία ως πρόεδρος του Σωματείου θα διεκδικεί από την πλευρά των εργαζομένων.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι εφόσον επιμένει ο δήμαρχος να τον διατηρήσει στη συγκεκριμένη θέση, εκείνος θα αρνείται να εκτελεί αποφάσεις, που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Ομως, χτες το μεσημέρι κοινοποιήθηκε στον εργαζόμενο έγγραφο με το οποίο καθίστατο υπεύθυνος να διορίσει για την υπηρεσία προσωπικό ασφάλειας στη σημερινή απεργία (!), αριθμητικά πέρα και έξω από αυτά που προσδιορίζουν οι νόμοι και πέρα από την πρόταση που είχε ήδη κάνει ο Σύλλογος δυο μέρες νωρίτερα. Απ' την πλευρά του ο εργαζόμενος αρνήθηκε να εκτελέσει την εντολή της δημοτικής αρχής, ξεκαθαρίζοντας ότι ο σύλλογος και ο ίδιος θα συνεχίσουν να αγωνίζονται ενάντια στην απομάκρυνση συμβασιούχων και για τα δικαιώματα των εργαζομένων του Δήμου.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΕΡΤ
Απαράδεκτες συνθήκες δουλιάς

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ

Τις απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να δουλεύουν οι εργαζόμενες στην εταιρία καθαρισμού «Magic Fresh», που έχει αναλάβει τον καθαρισμό του κτιρίου της ΕΡΤ, καταγγέλλουν με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εργασίας και Επικρατείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Λιάνα Κανέλλη.

«Ορισμένες από τις εργαζόμενες στο συγκεκριμένο συνεργείο καθαρισμού, δουλεύουν με 12ωρη απασχόληση και με μισθό 528 ευρώ και άλλες με 6ωρη απασχόληση και μισθό 264 ευρώ, χωρίς να τους χορηγούνται αποδείξεις πληρωμής, ενώ δεν υπάρχουν ατομικές συμβάσεις και κάποιες είναι και ανασφάλιστες» σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και υπογραμμίζουν: «Η σύμβαση που έχει υπογράψει η ΕΡΤ με την εταιρία καθαρισμού, προβλέπει την υποχρέωση της πρώτης να ελέγχει τη συγκεκριμένη εταιρία για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς: «Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε,

  • Να τηρηθεί η εργατική νομοθεσία από την εταιρία "Magic Fresh";
  • Να εφαρμόσει η διοίκηση της ΕΡΤ τις συμβατικές της υποχρεώσεις, όσον αφορά στην προστασία των εργαζομένων;».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ