ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΗΠΑ
Νέα ένταση

Απειλές αν η κυβέρνηση Τσάβες διακόψει τη συνεργασία με την αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών, που δρα υπονομευτικά σε όλη τη Λατινική Αμερική

Ο δήθεν αγώνας κατά των ναρκωτικών των ΗΠΑ στη Λ. Αμερική είναι το μόνιμο πρόσχημα για επεμβάσεις

Associated Press

Ο δήθεν αγώνας κατά των ναρκωτικών των ΗΠΑ στη Λ. Αμερική είναι το μόνιμο πρόσχημα για επεμβάσεις
ΚΑΡΑΚΑΣ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η διακοπή της συνεργασίας με την αμερικανική DEA (Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών) αποτελεί τη νέα αφορμή της έντασης, που, είτε υψηλή είτε χαμηλή, χαρακτηρίζει τις διμερείς σχέσεις της Βενεζουέλας με τις ΗΠΑ, εξαιτίας των μόνιμα «εχθρικών συναισθημάτων» του Λευκού Οίκου έναντι της «μπολιβαριανής επαναστατικής διαδικασίας».

Ουσιαστικά η διακοπή της συνεργασίας με την περιβόητη DEA, την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση Τσάβες εξαιτίας της υπονομευτικής και κατασκοπευτικής δράσης των πρακτόρων της, αποτελεί πλήγμα για την αμερικανική κυβέρνηση, όπως σχολιάζουν αναλυτές, αφού χάνει «έδαφος» εξαιτίας της διακοπής των δεσμών στο πλαίσιο του «πολέμου κατά των ναρκωτικών», που ουσιαστικά είναι μέσο επιβολής πολιτικής ακόμη και επέμβασης στα εσωτερικά των χωρών εκ μέρους των ΗΠΑ. Ηδη οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ανταμ Ερελι, ως αντίδραση στην κίνηση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, ήταν άκρως απειλητικές. Πρόσθεσε δε ότι εάν τελικά αυτή η διακοπή οριστικοποιηθεί η αμερικανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αντίμετρα, όπως κυρώσεις οικονομικής φύσης, αλλά και ενδεχομένως στην άμεση απόσυρση του «πιστοποιητικού» ως χώρας που συμμετέχει στην εκστρατεία κατά της εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών... δηλαδή ως χώρας που προωθεί τα ναρκωτικά γι' αυτό ακριβώς και μπαίνει στο στόχαστρο.

Οχι πως δεν ήταν, έτσι κι αλλιώς. Εξάλλου, μαζί με την Κούβα αποτελούν τον κύριο «άξονα του κακού στο δυτικό ημισφαίριο», όπως αρέσκονται κάποιοι κύκλοι στην Ουάσιγκτον να ονομάζουν τους δύο στόχους των Αμερικανών στη Λατινική Αμερική.

Εάν τολμούν ας μας επιτεθούν, ήταν η αντίδραση του Προέδρου Ούγο Τσάβες, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουρουγουάη, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ταμπαρέ Βάσκες. Μάλιστα, ο Τσάβες εμφανίστηκε σίγουρος ότι σε περίπτωση που οι αμερικανικές δυνάμεις αποτολμήσουν να εισβάλουν στη Βενεζουέλα θα υποστούν μία από τις οδυνηρότερες ήττες στην ιστορία τους.

Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα El Universal, συνεχώς αυξάνεται αριθμητικά η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας στις συνοριακές περιοχές με την Κολομβία, σε έκταση 2.219 χιλιομέτρων. Διά παν ενδεχόμενο... είτε επίθεσης είτε διείσδυσης παραστρατιωτικών κ.ά. Μάλιστα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η 4η Μεραρχία εγκατέστησε βάση τακτικών επιχειρήσεων σε απόσταση μόλις 4 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Κολομβία, στην ορεινή περιοχή των Ανδεων, Ταμά.

ΑΪΤΗ
Δεκάδες τα θύματα της αστυνομικής βίας...

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.- Η προχτεσινή έφοδος αστυνομικών σε φτωχογειτονιά της αϊτινής πρωτεύουσας, υποτίθεται πως είχε στόχο την «καταστολή ενόπλων ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος». Αντί της «πάταξης» των εγκληματιών, οι αστυνομικοί έριξαν αδιάκριτα πυρ μέσα στη συνοικία σκοτώνοντας εννιά άοπλους ανθρώπους ανάμεσά τους μία έγκυο γυναίκα και ένα παιδί...

Αργότερα, τα πρακτορεία μετέδιδαν πως ο πραγματικός στόχος των αστυνομικών δεν ήταν καν «το οργανωμένο έγκλημα» αλλά υποστηριχτές του ανατραπέντος προέδρου Ζαν Μπεντράντ Αριστίντ... Νοσοκομειακές πηγές στο Πορτ-Ο-Πρενς υπολόγιζαν μάλιστα πως μόνον από το περασμένο Σαββατοκύριακο ως χτες οι Αϊτινοί που έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά αστυνομικών ή από συμπλοκές στους δρόμους της πρωτεύουσας, ξεπερνούν τους 35...

Τα θύματα της αστυνομικής βίας και της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα από τον περασμένο Σεπτέμβρη, ξεπερνούν τα 900. Ετσι, η χτεσινή εντολή που έδωσε ο νεοδιορισθείς υπουργός Δικαιοσύνης Ανρί Ντορλάν, για την απελευθέρωση εκατοντάδων Αϊτινών κρατουμένων, που παραμένουν έγκλειστοι στα κολαστήρια των φυλακών δίχως καν να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, μοιάζει με «ασπιρίνη» για την καταπολέμηση σοβαρής νόσου...

ΧΙΛΗ
Ο Πινοτσέτ «αναλαμβάνει» την ευθύνη...

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

«Θυσία για την οικογένειά» του επιχειρεί να γίνει ο άνθρωπος που βύθισε τη Χιλή για 20 χρόνια στο φασιστικό σκότος, ο Αουγκούστο Πινοτσέτ, καθώς η μέγκενη του νόμου σφίγγει γύρω από τον ίδιο αλλά και τους οικείους προκειμένου να λογοδοτήσουν για θραύσματα και μόνο της σωρείας των εγκλημάτων έναντι του χιλιάνικου λαού και της ταυτόχρονης καταλήστευσης της Χιλής. Ετσι η αντίδραση του 89χρονου πρώην δικτάτορα έναντι των ποινικών διώξεων που αποφάσισαν να ασκήσουν οι αρχές σε βάρος της συζύγου και του γιου του για φοροδιαφυγή ήταν: «Αναλαμβάνω κάθε ευθύνη για τις υποθέσεις που διερευνώνται δικαστικά από τον δικαστή Σέρχιο Μουνιός και αρνούμαι κάθε ανάμειξη από πλευράς της συζύγου μου, των παιδιών μου και των συνεργατών μου». Η Λουσία Πινοτσέτ Χιριάρτ και ο γιος της κατηγορούνται για λογαριασμούς 13 εκατ. δολαρίων σε 125 τράπεζες του κόσμου. Μεταξύ των τραπεζών, η Citi και η Riggs.

«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Χτες αναμενόταν να αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση 2.000 δολαρίων έκαστος. Τα στοιχεία για τους λογαριασμούς της οικογένειας Πινοτσέτ είχε δώσει στη δημοσιότητα το αμερικανικό Κογκρέσο. Οι περισσότεροι τραπεζικοί λογαριασμοί είχαν ανοιχτεί σε ψεύτικα ονόματα ή στα ονόματα των μελών της οικογένειάς του και άρχισαν πριν από 25 χρόνια. Ο ίδιος ο πρώην δικτάτορας διακινούσε μεγάλα ποσά, ενώ λειτουργούσε και εξωχώριες εταιρίες.

ΜΑΛΑΙΣΙΑ - ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Νέφος ασφυξίας

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Το μεγαλύτερο μέρος της Μαλαισίας κηρύχτηκε χτες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας του τεράστιου νέφους αιθάλης και επικίνδυνων ρύπων που στραγγαλίζει τις τελευταίες μέρες τη χώρα. Το νέφος δεν οφείλεται μόνον στους ρύπους που είναι γνώριμοι σε κάθε μεγάλο βιομηχανικό και αστικό κέντρο. Δημιουργήθηκε από τις πυρκαγιές που αποτεφρώνουν μεγάλες δασικές εκτάσεις (στη γειτονική Ινδονησία αλλά και στη Μαλαισία, όπως καταγγέλλουν ντόπιες περιβαλλοντικές οργανώσεις)...

Οι δείκτες επικίνδυνων ρύπων ξεπέρασαν το όριο των 500 μονάδων στο λιμάνι του Πορτ Κλανγκ και της πόλης Κουάλα Σελανγκόρ, στη Δυτική Μαλαισία. Από το περασμένο 24ωρο έκλεισαν σχολεία, πανεπιστήμια ακόμη και πολλές επιχειρήσεις. Εκατομμύρια κάτοικοι καλούνται από τα ΜΜΕ να μείνουν στα σπίτια τους και εάν χρειαστεί να κυκλοφορήσουν στους δρόμους «να φορούν μάσκες και να πίνουν άφθονο νερό». Στα νοσοκομεία επικρατεί το αδιαχώρητο από τους χιλιάδες ανθρώπους που έσπευσαν να τους χορηγηθεί ιατρική βοήθεια γιατί υποφέρουν από δύσπνοια, οξύτατους πόνους στα μάτια και στο κεφάλι.

Οσο για το τεράστιο νέφος αιθάλης και επικίνδυνων τοξικών και χημικών σωματιδίων που έχει σκεπάσει τη χώρα; Οι αρχές ανακοίνωσαν πως θα προκαλέσουν τεχνητές βροχές, σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να διαλυθούν τα πυκνά σύννεφα καπνού. Επιπλέον, οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Μαλαισίας και της Ινδονησίας συναντήθηκαν χτες εξετάζοντας από κοινού μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, «που αντί να εκτονώνεται, επιδεινώνεται...».

Να σημειώσουμε πως κάθε χρόνο, κατά την περίοδο της ξηρασίας, οι αγρότες στην Ινδονησία εκχερσώνουν τη γη τους και την προετοιμάζουν για τις νέες καλλιέργειες βάζοντας φωτιά. Την περίσταση εκμεταλλεύονται οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα εκμετάλλευσης της γης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ