ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντείνεται η αντιλαϊκή επίθεση

Οι αντιδραστικοί προσανατολισμοί της Λισαβόνας μοναδικός μπούσουλας του οικονομικού επιτελείου

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει βάλει πλώρη για τη νέα της αντιλαϊκή επίθεση, ωστόσο και οι εργαζόμενοι ετοιμάζουν τη δική τους αντίδραση και τις δικές τους κινητοποιήσεις

ICON

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει βάλει πλώρη για τη νέα της αντιλαϊκή επίθεση, ωστόσο και οι εργαζόμενοι ετοιμάζουν τη δική τους αντίδραση και τις δικές τους κινητοποιήσεις
Εντείνει την επίθεσή της η κυβέρνηση - μετά τη μικρή θερινή ανάπαυλα - σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας. Το Ασφαλιστικό, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των ΔΕΚΟ, νέες ιδιωτικοποιήσεις, η περιστολή των κοινωνικών δαπανών, αλλά και η νέα φορο-επιδρομή κατά των λαϊκών εισοδημάτων, περιλαμβάνονται μεταξύ των στόχων, που θα προωθήσει το υπουργείο Οικονομίας έως το τέλος του 2005, σύμφωνα με χτεσινή του ανακοίνωση, η οποία φέρει τον τίτλο «Υπόμνημα για την οικονομία και την οικονομική πολιτική».

Βασικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής παραμένει η με κάθε τρόπο στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Ετσι αναφέρεται ότι ...καθοριστική σημασία θα έχει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής της Λισαβόνας, ώστε η οικονομία μας να βασίζεται στην καινοτομία και στη γνώση και να παράγει προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας που θα δικαιούνται μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους στις διεθνείς αγορές... Νυν υπέρ πάντων αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Γίνεται επίσης λόγος για ...ολοκληρωμένο αναπτυξιακό υπόδειγμα, το οποίο βασίζεται στην υγιή επιχειρηματικότητα, στην εξωστρέφεια και στην ανταγωνιστικότητα. Τα δύο τελευταία χαρακτηριστικά αφορούν στις μεγάλες επιχειρήσεις που μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο στο διεθνή στίβο, φυσικά με την ολόθερμη κυβερνητική στήριξη. Από εκεί και πέρα οι κυβερνητικοί στόχοι καθορίζονται και υπηρετούν το κριτήριο της ανόδου της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων, το οποίο προϋποθέτει:

  • Την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού ζητήματος. Για το λόγο αυτό καταφεύγουν στην κινδυνολογία. Αναφέρουν συγκεκριμένα πως «...όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, όλα τα πολιτικά κόμματα και όλες οι μελέτες παραδέχονται ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες σε ορίζοντα δεκαετίας και πέρα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές δημοσιονομικές κρίσεις μέσα στην επόμενη εικοσαετία». Αφού μέσω της καταστροφολογίας προετοιμάζουν το έδαφος, επισημαίνουν στη συνέχεια ότι «αποτελεί πράξη ευθύνης για την κυβέρνηση να εγκαινιάσει το διάλογο για το Ασφαλιστικό», να εξεταστούν οι παράμετροι του προβλήματος, πάντα μέσα στα πλαίσια της συναίνεσης και της συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα...

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μελετήσει και εμπεδώσει καλά τις πρακτικές του ΠΑΣΟΚ σε ακανθώδη θέματα, όπως το Ασφαλιστικό.

  • Την ...εξυγίανση των ΔΕΚΟ. Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι, αν και αναγνωρίζεται ο κοινωνικός ρόλος των ΔΕΚΟ, πολλές όμως φορές δεν είναι σωστός ο επιμερισμός των ευθυνών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα, ιδιαίτερα στο οικονομικό τους αποτέλεσμα. Η μετάφραση αυτών των γραμμών απλώς παραπέμπει στη συμφωνία-πλαίσιο με τον ΟΤΕ - κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων - καθώς και σε αυξήσεις των τιμολογίων τους
  • Τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων. Στη ΝΔ κάνουν λόγο για «νέα γενιά ιδιωτικοποιήσεων», όπου στόχος είναι η ολοκληρωτική παράδοση των μεγάλων επιχειρήσεων (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, λιμάνια) σε ιδιώτες με την εκχώρηση και της διοίκησης. Μέχρι το τέλος του χρόνου προβλέπεται η είσοδος του «Αερολιμένα Αθηνών» και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο, καθώς και η πώληση πακέτων της Εμπορικής και της Αγροτικής σε ιδιώτες
  • Την ...ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, αν και η συνέχιση της χρησιμοποίησης της λέξης «ήπια» μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί. Με δεδομένο ότι τα ελλείμματα δεν τιθασεύονται - επειδή οι επιχειρήσεις και οι κατέχοντες δεν πληρώνουν φόρους - η κυβέρνηση σχεδιάζει και νέες περικοπές κοινωνικών δαπανών, αλλά και την επιβολή νέων σκληρών φορολογικών μέτρων. Ετσι, συζητούν να αυξήσουν και πάλι τον ΦΠΑ, αλλά και τους ειδικούς φόρους των καυσίμων, τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων, κλπ.
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Χιλιάδες ερωτήματα και καταγγελίες

Περισσότεροι από 8.700 καταναλωτές απευθύνθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2005 στην τηλεφωνική γραμμή 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (ΓΓΚ) ψάχνοντας να βγάλουν άκρη σε προβλήματα που αντιμετώπισαν στις καθημερινές τους συναλλαγές. Οπως ανακοινώθηκε από τη ΓΓΚ, συνολικά στο διάστημα αυτό τόσο το 1520 όσο και η γραμματεία δέχτηκαν 11.396 έγγραφες ή τηλεφωνικές καταγγελίες ή ερωτήματα και από αυτά διευθετήθηκε το 57,3% «κατά τρόπο ικανοποιητικό για τους καταναλωτές». Ποσοστό 5,2% βρίσκεται «υπό διερεύνηση», 28,1% παραπέμφθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες και υπουργεία και ένα ποσοστό της τάξης του 9,3% τέθηκε στο αρχείο ως «αβάσιμες ή ατεκμηρίωτες καταγγελίες».

Από το σύνολο των κλήσεων στο 1520, που ήταν υπερδιπλάσιες σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2004, το μεγαλύτερο ποσοστό, 7,9%, αφορούσε σε ινστιτούτα αδυνατίσματος, 6,8% σε μισθώσεις κατοικιών, 6,5% σε επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών, και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά τα ερωτήματα ή καταγγελίες για τράπεζες, εστιατόρια, χώρους αναψυχής, ασφαλιστικές εταιρίες, κ.ά.

Εντόπισαν «πειραγμένες» αντλίες

Τέσσερις αντλίες πρατηρίων που έδιναν καύσιμο λιγότερο του κανονικού έχουν εντοπίσει από τις αρχές το έτους οι υπηρεσίες Διεύθυνσης Εμπορίου της Νομαρχίας Αθηνών. Σε αντίστοιχους ελέγχους βρέθηκαν εννέα πρατήρια που πουλούσαν νοθευμένα καύσιμα.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τη Νομαρχία, τον Ιούλη εξετάστηκαν 1.000 αντλίες σε 98 πρατήρια και τον Ιούνη 1.070 σε 127 πρατήρια. Από τον Γενάρη του 2005 έχουν ελεγχθεί 2.807 αντλίες σε 228 πρατήρια. Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα έχουν ληφθεί 88 δείγματα, εκ των οποίων δεν έχουν εξεταστεί τα 31.

Στο μεταξύ, στην κατάσχεση ποσοτήτων κατεψυγμένων ψαριών που διατέθηκαν στην αγορά ως πεσκανδρίτσες από ελληνικές και ιταλικές εταιρίες αλιείας, προχώρησε η Κτηνιατρική υπηρεσία της Νομαρχίας, καθώς, σύμφωνα με την κοινοτική και ελληνική νομοθεσία, τα ψάρια θεωρούνται δηλητηριώδη και απαγορεύεται η εμπορία τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νοθευμένο ελαιόλαδο σε παιδική κατασκήνωση!!!

Νοθευμένο ελαιόλαδο με το οποίο εφοδιαζόταν παιδική κατασκήνωση βρέθηκε μετά από ελέγχους που διενήργησαν υπάλληλοι της Διεύθυνσης Εμπορίου. Πρόκειται για ελαιόλαδο συσκευασμένο με τις επωνυμίες «Ανθος» και «Αστρον» της επιχείρησης του Παύλου Ιντα στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Ο προμηθευτής τροφίμων των παιδικών κατασκηνώσεων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης στο Σταυρό Θεσσαλονίκης παρέδιδε συσκευασμένο το ελαιόλαδο με τις παραπάνω επωνυμίες, ενώ είναι άγνωστο πόσες ποσότητες από τα παραπάνω νοθευμένα προϊόντα διατέθηκαν στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Το «Ανθος» κρίθηκε ακατάλληλο για κατανάλωση γιατί ήταν οξειδωμένο, το παρθένο ελαιόλαδο «Αστρον» βρέθηκε νοθευμένο με σπορέλαια και οξειδωμένο. Επίσης, δείγμα ελαιόλαδου «ΑΝΘΟΣ» που ελήφθη στο κατάστημα του προμηθευτή της κατασκήνωσης στο Σταυρό, βρέθηκε νοθευμένο με σπορέλαια.

Ακόμη, μετά από πρόσφατο έλεγχο των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Εμπορίου σε σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκαν και κατεστράφηκαν 112 κιλά αλεύρων, δημητριακών, οσπρίων, ρυζιού και ζυμαρικών που κρίθηκαν επιβλαβή για τη δημόσια υγεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ