ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η «ΕΥΡΩΠΗ» ΤΩΝ «25»
Εγκλημα, σήψη, διαφθορά

Ακόμα και η ετήσια Εκθεση της Europol δεν μπορεί να βελτιώσει την εικόνα τους

Τα ναρκωτικά «θερίζουν» στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Στη φωτογραφία, διαδήλωση παιδιών στη ρωσική πόλη Περμ, κατά των ναρκωτικών
Τα ναρκωτικά «θερίζουν» στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Στη φωτογραφία, διαδήλωση παιδιών στη ρωσική πόλη Περμ, κατά των ναρκωτικών
Οι ανατροπές σε όποια κράτη γίνονταν προσπάθειες οικοδόμησης σοσιαλισμού, η παλινόρθωση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, επανέφεραν τη γενικευμένη σήψη, τη διαφθορά και την κατάπτωση αξιών. Το αυτό συμβαίνει και σε όποιες χώρες γνώρισαν την «ελευθερία» με τις βόμβες, τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το λεγόμενο οργανωμένο έγκλημα βρίσκει στις περιοχές αυτές, ανάμεσα στις στρατιές των ανέργων εξαθλιωμένων και απαίδευτων, πολλούς απελπισμένους φτωχοδιάβολους για να εντάξει στις γραμμές του.

Φυσικά, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στον «παραδοσιακά» «δυτικό» κόσμο, όπου ανέκαθεν το έγκλημα ανθούσε. Σήμερα δε - παρά την όποια ρατσιστική ή άλλου είδους μικρονοιακή παραφιλολογία - γίνεται φανερό ότι οι «προοδευμένοι» της ΕΕ δε χρειάζονται πχ Αλβανούς, Ρώσους ή Τούρκους για να στήσουν κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών, γυναικών, κλεμμένων οχημάτων κ.ά. Κατέχουν πρωτιές από μόνοι τους.

Και οπωσδήποτε όλα τα προαναφερόμενα αξιοποιούνται από τις αρχές παρακολούθησης και καταστολής για να παρθούν νέα αντιδημοκρατικά μέτρα. Μέτρα που, από τη φύση τους, δεν μπορούν να χτυπήσουν την ουσία του συστήματος που υπηρετούν και προστατεύουν. Μέτρα που τελικά περιορίζουν ακόμα περισσότερο τις ελευθερίες του λαϊκού εργατικού κινήματος, κατατάσσοντας πολλές από τις μορφές πάλης του στην κατηγορία του εγκλήματος, ακόμα και της τρομοκρατίας. Χαρακτηριστικότατη η περίπτωση που θέλει ακόμα και μια συμβολική κατάληψη ενός υπουργείου ή των γραφείων μιας ΔΕΚΟ, να διώκεται με βάση τις διατάξεις του (ευρώ)«αντι»τρομοκρατικού νόμου.

Τα λένε οι ίδιοι

...και διαμαρτυρία με αυτοπυρπόληση για τη μη... καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ουκρανία!Καλά κρασιά...

Associated Press

...και διαμαρτυρία με αυτοπυρπόληση για τη μη... καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ουκρανία!Καλά κρασιά...
Τα παραπάνω, λίγο - πολύ, επιβεβαιώνονται ακόμα και από έγγραφα της ίδιας της Europol (Γιούροπολ), της διαβόητης «Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας», την ετήσια Εκθεση της οποίας για το 2004, τη σχετική με το λεγόμενο οργανωμένο έγκλημα, παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ». Πρόκειται για την «ανοιχτή» βερσιόν της, καθώς η διαβαθμισμένη έκδοση, εφτασφράγιστο ακόμα μυστικό, έχει αποσταλεί στις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου των «25».

Η Εκθεση βασίζεται σε αναφορές από τα 25 κράτη - μέλη και φυσικά στοιχεία της ίδιας της Europol. Ο εκτελών το Δεκέμβρη 2004, οπότε και ολοκληρώθηκε η σύνταξή της, χρέη διευθυντή της Europol, Mariano German Simancas Carrion (Μαριάνο Γκέρμαν Σιμάνκας Κάριον), στον πρόλογό του, δε χάνει ευκαιρία να προπαγανδίσει ότι «νέες ευκαιρίες για μια επιτυχή μάχη ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα μπορούν να βασιστούν μόνο στη μοιρασμένη γνώση (σ.σ: εννοεί ανταλλαγή πληροφοριών από υπηρεσία σε υπηρεσία και από κράτος σε κράτος) και τη συνεργασία ανάμεσα σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες επιβολής του νόμου». Νωρίτερα περιέγραφε την «ανάγκη» ύπαρξης «κοινών εργαλείων», που θα διευκολύνουν τη διεξαγωγή των «υπερ-εθνικών εγκληματολογικών ερευνών» οδηγώντας σε «μεγαλύτερη επιτυχία».

Από το εσωτερικό της ΕΕ των «25», η Europol ξεχωρίζει ως σημαντικότερες σπείρες του οργανωμένου εγκλήματος τις ιταλικές, τις λιθουανικές («ανέπτυξαν ικανότητες πλαστογράφησης νομισμάτων, καθιστώντας τη Λιθουανία σημαντική πηγή πλαστών χαρτονομισμάτων ευρώ») και τις ολλανδικές (Οι Ολλανδοί «παραμένουν οι κύριοι παραγωγοί συνθετικών ναρκωτικών για την αγορά της ΕΕ». Για την... προκοπή του ολλανδικού μοντέλου αντιμετώπισης των ναρκωτικών θα διαβάσουμε κι άλλα παρακάτω).

Για τις σπείρες τις προερχόμενες από χώρες εκτός ΕΕ, ανάμεσα σε άλλα, διαβάζουμε:

«Οι αλβανικής εθνικότητας σπείρες εγκαταστάθηκαν σε πολλά κράτη - μέλη. Οι εγκληματικές δραστηριότητές τους ελέγχονται από ομάδες με έδρα την Αλβανία, το Κόσσοβο και την ΠΓΔΜ. Συνεχίζουν να επεκτείνουν το ρόλο τους, από διαμεσολαβητές για άλλες σπείρες, στο να αποκτούν πλήρη έλεγχο σε συγκεκριμένα πεδία εγκλήματος, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, η παράνομη μετανάστευση και η διακίνηση ανθρώπινων υπάρξεων σε συγκεκριμένες περιοχές».

«Είναι δύσκολο να καθοριστεί μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις ρωσικές σπείρες και άλλες ομάδες που προέρχονται από άλλες περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Λίγες μόνο από αυτές τις σπείρες έχουν ομογενή εθνική βάση, όπως οι Τσετσένοι, οι Αρμένιοι, οι Αζέροι, οι Γεωργιανοί και οι Ινγκουσέτιοι, που συχνά παίζουν σημαντικό ρόλο. Οι ρωσικές σπείρες έχουν επιρροή σε όλα τα κράτη - μέλη, καθώς εμπλέκονται σχεδόν σε κάθε τύπο οργανωμένου εγκλήματος. Ενας μεγάλος αριθμός από αυτές τις ομάδες εδράζεται στις βαλτικές χώρες».

Και σε αυτό το κεφάλαιο μιλά για τις λιθουανικές σπείρες, εγκωμιάζοντας σχεδόν τις ικανότητές τους: «Το είδος εγκλήματος που δίνει στις λιθουανικές σπείρες διεθνή διάσταση είναι η πλαστογράφηση νομισμάτων. Είναι εξαιρετικά ικανοί παραχαράκτες και συνεχώς αναπτύσσουν και βελτιώνουν τη δουλιά τους. Υψηλής ποιότητας πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ, φτιαγμένα από λιθουανικές σπείρες, εντοπίστηκαν στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία».

«Οι διαδικασίες ξεπλύματος χρήματος πολωνικών σπειρών θεωρούνται υψηλής ποιότητας και διαφοροποίησης. Η διαφθορά και η βία είναι κοινή πρακτική (σ.σ.: εννοεί για τις σπείρες) και η επικράτεια που ελέγχουν (σ.σ.: που απλώνουν τη δραστηριότητά τους) περιλαμβάνει όχι μόνο μεγάλες πόλεις, αλλά και κωμοπόλεις και χωριά. Οι πολωνικές σπείρες εμπλέκονται σε εγκλήματα κατά της περιουσίας (ειδικά στη Γερμανία), παραχάραξη νομίσματος, διακίνηση ναρκωτικών και κλεμμένων οχημάτων. Με την Πολωνία να έχει τα μακρύτερα σύνορα των νέων κρατών - μελών, συμπεριλαμβανομένου του θύλακα του Κάλινγκραντ, ο εδαφικός έλεγχος που ασκούν οι πολωνικές σπείρες είναι σημαντικός για κάθε είδους παράνομες διακινήσεις από την Ανατολική Ευρώπη προς την ΕΕ. Ολες οι άλλες σπείρες το γνωρίζουν αυτό και εμφανίζονται πρόθυμες να εγκαθιδρύσουν δεσμούς με πολωνικές σπείρες, προκειμένου να διευκολύνουν τις δικές τους εγκληματικές δραστηριότητες. Η διείσδυση των πολωνικών σπειρών στα κράτη - μέλη είναι ακόμα περιορισμένη, αλλά με δεδομένη την τάση για συνεργασία με άλλες σπείρες οργανωμένου εγκλήματος ως παροχείς υπηρεσιών (σ.σ.: οι Πολωνοί), η εμπλοκή τους στο διεθνές οργανωμένο έγκλημα μπορεί να θεωρείται ως σημαντική απειλή».

«Οι ρουμανικές σπείρες εξάπλωσαν τις εγκληματικές δραστηριότητές τους στην ΕΕ. Ειδικεύτηκαν στη διακίνηση γυναικών και ανηλίκων προς σεξουαλική εκμετάλλευση, πλαστογράφηση ντοκουμέντων, εκβιασμούς, πλαστογράφηση πιστωτικών καρτών και εγκλήματα κατά περιουσίας. Φαίνεται ότι παίζουν ρόλο στη διακίνηση ναρκωτικών στη Βόρεια Ιταλία και την Ισπανία, αν και η Ρουμανία είναι από μόνη της σημαντική χώρα διέλευσης για τους Τούρκους και τους Αλβανούς διακινητές ναρκωτικών».

«Οι βουλγαρικές σπείρες ειδικεύτηκαν στη διακίνηση γυναικών για σεξουαλική εκμετάλλευση και διάφορες δραστηριότητες παραχάραξης, ειδικά του ευρώ και σε απάτες με πιστωτικές κάρτες. Οι σπείρες που εμπλέκονται στη διακίνηση ανθρώπινων υπάρξεων παρουσιάζουν υψηλή κινητικότητα, κάνουν χρήση των υπαρχουσών (σ.σ.: βουλγαρικών) κοινοτήτων σε όλη την Ευρώπη και προτιμούν εκτός συνόρων να μετακινούνται μαζί μεμονωμένα μέλη τους και θύματά τους. Τα θύματά τους πωλούνται πολλές φορές από σπείρα σε σπείρα. Τα πλαστά ευρώ που φτιάχνονται από τις βουλγαρικές σπείρες διοχετεύονται κύρια στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, αφού μπουν εντός της επικράτειας Σένγκεν μέσω Αυστρίας ή Γερμανίας (...). Οι διακινητές των πλαστών ευρώ συχνά επιστρατεύονται μέσω αγγελιών σε εφημερίδες (!) και ενημερώνονται για τη νομοθεσία του κράτους όπου στέλνονται και εκπαιδεύονται πώς να αντιδράσουν απέναντι στην Αστυνομία στην περίπτωση που συλληφθούν».

«Οι σπείρες από την πρώην Γιουγκοσλαβία εμπλέκονται σε πολλούς τύπους εγκλήματος όπως κλοπές, ένοπλες επιδρομές και ένοπλες ληστείες. Μέλη αυτών των ομάδων παίρνονται με μικρά φορτηγά σε συγκεκριμένα μέρη της ΕΕ για να κάνουν ληστείες. Μέλη τους έχουν εμπλακεί σε κλοπές οχημάτων στην Ισπανία (κύρια Κροάτες και Βόσνιοι) και την Ολλανδία (κύρια Σέρβοι), τη μεταφορά αλκοόλ στις σκανδιναβικές χώρες και τη μεταφορά χημικών ναρκωτικών από την Ολλανδία στις τοπικές αγορές τους, κύρια μέσω Αυστρίας και Σλοβενίας».

Για τις σπείρες Τούρκων και Κούρδων σημειώνουν ότι «το εμπόριο ηρωίνης παραμένει η κύρια δραστηριότητά τους, αν και εμπλέκονται στη διακίνηση κι άλλων ναρκωτικών, γεγονός που υποδεικνύει τη συνεργασία τους και με άλλες σπείρες. Οι τουρκικές ομάδες συνδέονται διαρκώς όλο και περισσότερο με σπείρες Αλβανών. Επιπλέον η εμπειρία τους στη διακίνηση, την ίδρυση εταιριών και την παροχή υπηρεσιών αξιοποιείται στην παράνομη μετανάστευση και τη διακίνηση ανθρώπινων υπάρξεων (...) Οι τουρκικές σπείρες εμπλέκονται σε μια σειρά από νόμιμες επιχειρήσεις οι οποίες μάλλον χρησιμοποιούνται για το ξέπλυμα των εισπράξεων από τη διακίνηση ηρωίνης. Εστιατόρια, μπαρ, φαστ-φουντ, εταιρίες πώλησης - ενοικίασης ακινήτων, ταξιδιωτικά πρακτορεία και συνεργεία οχημάτων είναι ορισμένα παραδείγματα τέτοιων επιχειρήσεων».

Τα «πειράματα» και οι «ελεύθεροι»

Στην ενότητα σχετικά με τη διακίνηση ναρκωτικών, ανάμεσα σε άλλα, διαβάζουμε ότι τα περισσότερα από 50-70 εργαστήρια παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών που εξαρθρώθηκαν στην ΕΕ το 2003 βρίσκονταν στην Ολλανδία και το Βέλγιο. Η Αλβανία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν συγκαταλέγονται στις κυριότερες χώρες - παραγωγούς χασίς. Ακόμα η Αλβανία έχει εξελιχθεί σε σημαντική προμηθεύτρια μαριχουάνας, ειδικά για την ελληνική και την ιταλική «αγορά».

Το Πακιστάν «ξεχωρίζει» και για την παροχή εφεδρίνης στις χώρες της ΕΕ, με παραγγελίες που συχνά δίνονται μέσω διαδικτύου, ενώ ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που διακρίνονται για την παροχή στην επικράτεια των «25» αναβολικών ουσιών διαβάζουμε και την Ελλάδα...

Στην ενότητα, ειδικά για την Ολλανδία γράφει: «Οι σπείρες οργανωμένου εγκλήματος με έδρα την Ολλανδία συνεχίζουν να παίζουν ένα καίριο ρόλο στην αγορά ναρκωτικών και διακινούν κυρίως στις γύρω δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Ο αριθμός των ερευνών για διακίνηση κοκαΐνης αυξήθηκε σημαντικά, με μια αύξηση των Ολλανδών υπόπτων από το 23 στο 33% των υποθέσεων. Οι Ολλανδικές Αντίλλες είναι σημαντικές ως τόπος μεταφόρτωσης για κοκαΐνη από τη Νότια Αμερική (...) Επίσης εξάγεται "έκσταση" σε ΗΠΑ και Αυστραλία (...) Η διακίνηση μαλακών ναρκωτικών παρουσιάζει μια σχεδόν σταθερή εικόνα, αλλά ο αριθμός των Ολλανδών υπόπτων ανέβηκε από το 38% στο 70% του συνόλου των υπόπτων».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αναφορές στο λαθρεμπόριο όπλων: «Περιπτώσεις από λαθρεμπόριο όπλων που ερευνήθηκαν στην ΕΕ συνεχίζουν να δείχνουν την ανάμειξη ομάδων οργανωμένου εγκλήματος από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Επίσης η Ολλανδία ανέφερε την εμπλοκή υπόπτων προερχόμενων από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Τουρκία ως παίκτες - κλειδιά μέσα στις σπείρες του οργανωμένου εγκλήματος. Οπλα προερχόμενα από την Κροατία κατασκευάζονται σε παράνομα και νόμιμα εργαστήρια, ενώ όπλα που διακινούνται από τα Βαλκάνια είναι συχνά κλεμμένα από στρατιωτικές αποθήκες».

Τα καθ' ημάς

Στην ενότητα, ειδικά για την Ελλάδα, ανάμεσα σε άλλα, διαβάζουμε: «Οι περιοχές που κυρίως δραστηριοποιούνται οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα είναι η παράνομη μετανάστευση, η διακίνηση ναρκωτικών, η διακίνηση ανθρώπινων υπάρξεων, οι πλαστογραφίες και η διακίνηση κλεμμένων οχημάτων. Σχεδόν το 40% των υπόπτων είναι ελληνικής εθνικότητας, ακολουθούμενοι από Αλβανούς, Βούλγαρους, Πακιστανούς και Τούρκους. Οι ελληνικές σπείρες ασχολούνται κυρίως με τη διακίνηση ανθρώπινων υπάρξεων, την παράνομη μετανάστευση, απάτες, πλαστογραφίες, εκβιασμούς και διακίνηση ναρκωτικών. Οι Αλβανοί ύποπτοι παρουσιάζουν την πιο έντονη δραστηριότητα ανάμεσα στις ομάδες των αλλοδαπών. Συνεργαζόμενοι με τους Ελληνες επεκτείνουν τις παράνομες δραστηριότητές τους κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών (κάνναβη, ηρωίνη) από την Αλβανία στην Ελλάδα, διακίνηση ανθρώπινων υπάρξεων για σεξουαλική εκμετάλλευση, κλοπές, ληστείες και παράνομη μετανάστευση».

Στην ενότητα για την Κύπρο, ανάμεσα σε άλλα, διαβάζουμε: «Το οργανωμένο έγκλημα μοιάζει να είναι λιγότερο ανεπτυγμένο στην Κύπρο. Οι σημερινές εγκληματικές ομάδες δραστηριοποιούνται τοπικά (...) Οι κυρίαρχες εθνικότητες (σ.σ. στις σπείρες) είναι Ελληνο-Γεωργιανοί και Ελληνο-Ρώσοι, που κυρίως εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών, ληστείες, κλοπές από αυτοκίνητα, εκβιασμούς και κλοπές».


Κείμενα
Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Σημαντικός ρόλος στον «αντιτρομοκρατικό» αγώνα

Η Εκθεση - ή τουλάχιστον ή αδιαβάθμητη βερσιόν της - δεν περιλαμβάνει αναφορές στην «τρομοκρατία», όπως την εννοούν οι Βρυξέλλες και οι θιασώτες τους. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι η Europol (Γιουροπόλ) δεν ασχολείται επισταμένα με το ζήτημα.

Στις 24 Μάη φέτος, στη Χάγη της Ολλανδίας, ανέλαβε και επισήμως καθήκοντα (για τα επόμενα τέσσερα χρόνια) ο νέος διευθυντής της Europol, Γερμανός Max-Peter Ratzel (Μαξ-Πέτερ Ράτζελ), 55 χρόνων. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, στην τελετή «ενθρόνισής» του, ο Franco Frattini (Φράνκο Φρατίνι), αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος αρμόδιος για ζητήματα «Ασφάλειας, Ελευθερίας και Δικαιοσύνης», εξέφρασε τις ευχές του για «ανάπτυξη» της Europol: «Οι Ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν και το θεωρούν φυσιολογικό, το διεθνές έγκλημα και η τρομοκρατία να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο σε τοπικό - εθνικό, και σε αυτό το πλαίσιο η Europol παίζει ένα σημαντικό ρόλο».

Ο Luc Frieden (Λουκ Φρίντεν), υπουργός Δικαιοσύνης του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ, τόνισε με έμφαση ότι τα κράτη - μέλη πρέπει να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες της Europol: «Ο αγώνας ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία και τις τόσες αρνητικές καταστάσεις που επηρεάζουν τις ζωές μας, μπορούν να καταπολεμηθούν μόνο με περισσότερη συνεργασία. Αν οι αστυνομικές υπηρεσίες μας δε συνεργαστούν, θα χάσουμε αυτή τη μάχη, έτσι χρειαζόμαστε ανταλλαγή πληροφοριών προκειμένου να κάνουμε την Ευρώπη ένα ασφαλές μέρος».

Ο ίδιος ο Max-Peter Ratzel προσδιόρισε τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία και την παραχάραξη του ευρώ ως σημαντικότατα ζητήματα για την Europol. Εθεσε δε, μεταξύ άλλων, τις εξής βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες της υπερ-υπηρεσίας:

-- «Η πιο σημαντική αποστολή είναι η εφαρμογή του "Προγράμματος της Χάγης", που καθορίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Νοέμβρη 2004».

-- «Η μετεξέλιξη της σημερινής Αναφοράς για το Οργανωμένο Εγκλημα (Organised Crime Report) στη μελλοντική Εκτίμηση Απειλών του Οργανωμένου Εγκλήματος (Organised Crime Threat Assessment) είναι η δεύτερη επείγουσα αποστολή για την Europol». Οι Εκτιμήσεις Απειλών έχουν προγραμματιστεί να εκδίδονται από 1/1/2006. Αναμένεται να ακολουθούν το αμερικανικό πρότυπο κειμένων, εκφοβιστικών για τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Κείμενα που θα καλλιεργούν τρόμο ακόμα και για ανύπαρκτούς κινδύνους και θα ανοίγουν δρόμος για τη λήψη ακόμα χειρότερων κατασταλτικών μέτρων.

-- «Η προώθηση Κοινών Ομάδων Ερευνας είναι μια τρίτη αποστολή κρίσιμης σημασίας. Σε συνεργασία με την Eurojust (σ.σ. Γιουροτζάστ, τον εισαγγελικό βραχίονα της ΕΕ), η Europol επεξεργάζεται ένα σχέδιο προκειμένου να διαπιστώσει πως η απόφαση - πλαίσιο της ΕΕ ενσωματώθηκε στις εθνικές νομοθεσίες των κρατών - μελών. Θα ακολουθήσει οδηγία για το πώς θα γίνεται καλύτερη χρήση του πλαισίου για τις Κοινές Ομάδες Ερευνας».

-- «Η παράδοση του Συστήματος Πληροφοριών (Information System) στα κράτη - μέλη σύμφωνα με το πλάνο που υιοθετήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο, είναι ένας από τους σημαντικότερους στρατηγικούς στόχους της Europol. Η εγκληματολογική δουλιά της Αστυνομίας είναι κυρίως διαχείριση πληροφοριών. Γι' αυτό ένα επαρκές και λειτουργικό Σύστημα Πληροφοριών είναι ζωτικό για έναν οργανισμό όπως η Europol».

-- «Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι προς το παρόν ένα σημαντικό ζήτημα. Φιλοδοξία μας είναι να παρέχουμε επίκαιρη και ουσιώδη ανάλυση αποτελεσμάτων, όπως και εκτιμήσεων απειλών, για να αποτρέψουμε κάθε είδους τρομοκρατικές επιθέσεις».

Κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ο νέος διευθυντής κλείνοντας το λόγο του απευθύνθηκε στους... «Συνεταίρους και πελάτες της Europol (partners and customers). Μπορούν να περιμένουν από εμένα ότι θα είμαι ένας δίκαιος και ανοιχτόμυαλος συνέταιρος. Θα τους συναντώ με μεγάλη πίστη και θα ακούω τις απαιτήσεις και επιθυμίες τους (their demands and wishes)». Εχει πελάτες η Europol; Πουλά υπηρεσίες και πληροφορίες; Σε ποιους;

Η Eurojust

Στον αγώνα ενάντια στην «τρομοκρατία» συμμετέχει φυσικά και η Eurojust, συντονίζοντας μάλιστα κυβερνήσεις και υπηρεσίες ένθεν κι ένθεν του Ατλαντικού. Για παράδειγμα, στις 10 Φλεβάρη φέτος φιλοξένησε μια «συντονιστική» - όπως χαρακτηρίζεται στα σχετικά υπηρεσιακά έγγραφα - «συνάντηση για θέματα τρομοκρατίας με σημαντικούς αντιπροσώπους από υπηρεσίες έρευνας και δίωξης από το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά».

Η υπηρεσία διευκρινίζει ότι «διοργανώνει συναντήσεις στρατηγικής και συντονισμού σε τακτή βάση. Στις συναντήσεις αυτές, πληροφορίες για καλές πρακτικές, δικαστικά και νομικά θέματα, και ιδέες για τη βελτίωση ερευνών και διώξεων, ανταλλάσσονται μεταξύ δημόσιων κατηγόρων, δικαστών κι ερευνητών από άλλες δικαστικές αρχές.

Μετά την εν λόγω συνάντηση, οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ Bruce Swartz (Μπρους Σβαρτς), βοηθός γενικού εισαγγελέα και Michael Sullivan (Μίκαελ Σάλιβαν), εισαγγελέας της Μασαχουσέτης, δήλωσαν: «Ευχαριστούμε την Eurojust που φιλοξένησε αυτή τη σημαντική διεθνή συνάντηση κατηγόρων και ερευνητών επί ζητημάτων τρομοκρατίας. Οι ΗΠΑ έχουν πάντα έξοχη αντιτρομοκρατική συνεργασία με την ΕΕ και τα κράτη - μέλη της. Η δε Eurojust έχει ρόλο - κλειδί σε αυτή τη συνεργασία».

Ο πρόεδρος της Eurojust, Michael Kennedy (Μίκαελ Κένεντι) για τη συμμετοχή στη σύσκεψη κι αντιπροσώπων από ΗΠΑ και Καναδά δήλωσε: «Είναι ευεργετικό να δουλεύουμε μαζί, με ένα συντονισμένο τρόπο, στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία, η οποία, σε οποιαδήποτε μορφή, παραβιάζει την ειρήνη στις κοινότητές μας. Το να μαθαίνουμε τα μαθήματά μας και να βελτιώνουμε τη συνεργασία μεταξύ μας, είναι σημαντικό για να διασφαλίσουμε ότι οι τρομοκράτες θα συλλαμβάνονται και οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης».

Οπως ο Καρίλες ας πούμε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ