Σάββατο 13 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σημαντικός ρόλος στον «αντιτρομοκρατικό» αγώνα

Η Εκθεση - ή τουλάχιστον ή αδιαβάθμητη βερσιόν της - δεν περιλαμβάνει αναφορές στην «τρομοκρατία», όπως την εννοούν οι Βρυξέλλες και οι θιασώτες τους. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι η Europol (Γιουροπόλ) δεν ασχολείται επισταμένα με το ζήτημα.

Στις 24 Μάη φέτος, στη Χάγη της Ολλανδίας, ανέλαβε και επισήμως καθήκοντα (για τα επόμενα τέσσερα χρόνια) ο νέος διευθυντής της Europol, Γερμανός Max-Peter Ratzel (Μαξ-Πέτερ Ράτζελ), 55 χρόνων. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, στην τελετή «ενθρόνισής» του, ο Franco Frattini (Φράνκο Φρατίνι), αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος αρμόδιος για ζητήματα «Ασφάλειας, Ελευθερίας και Δικαιοσύνης», εξέφρασε τις ευχές του για «ανάπτυξη» της Europol: «Οι Ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν και το θεωρούν φυσιολογικό, το διεθνές έγκλημα και η τρομοκρατία να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο σε τοπικό - εθνικό, και σε αυτό το πλαίσιο η Europol παίζει ένα σημαντικό ρόλο».

Ο Luc Frieden (Λουκ Φρίντεν), υπουργός Δικαιοσύνης του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ, τόνισε με έμφαση ότι τα κράτη - μέλη πρέπει να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες της Europol: «Ο αγώνας ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία και τις τόσες αρνητικές καταστάσεις που επηρεάζουν τις ζωές μας, μπορούν να καταπολεμηθούν μόνο με περισσότερη συνεργασία. Αν οι αστυνομικές υπηρεσίες μας δε συνεργαστούν, θα χάσουμε αυτή τη μάχη, έτσι χρειαζόμαστε ανταλλαγή πληροφοριών προκειμένου να κάνουμε την Ευρώπη ένα ασφαλές μέρος».

Ο ίδιος ο Max-Peter Ratzel προσδιόρισε τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία και την παραχάραξη του ευρώ ως σημαντικότατα ζητήματα για την Europol. Εθεσε δε, μεταξύ άλλων, τις εξής βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες της υπερ-υπηρεσίας:

-- «Η πιο σημαντική αποστολή είναι η εφαρμογή του "Προγράμματος της Χάγης", που καθορίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Νοέμβρη 2004».

-- «Η μετεξέλιξη της σημερινής Αναφοράς για το Οργανωμένο Εγκλημα (Organised Crime Report) στη μελλοντική Εκτίμηση Απειλών του Οργανωμένου Εγκλήματος (Organised Crime Threat Assessment) είναι η δεύτερη επείγουσα αποστολή για την Europol». Οι Εκτιμήσεις Απειλών έχουν προγραμματιστεί να εκδίδονται από 1/1/2006. Αναμένεται να ακολουθούν το αμερικανικό πρότυπο κειμένων, εκφοβιστικών για τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Κείμενα που θα καλλιεργούν τρόμο ακόμα και για ανύπαρκτούς κινδύνους και θα ανοίγουν δρόμος για τη λήψη ακόμα χειρότερων κατασταλτικών μέτρων.

-- «Η προώθηση Κοινών Ομάδων Ερευνας είναι μια τρίτη αποστολή κρίσιμης σημασίας. Σε συνεργασία με την Eurojust (σ.σ. Γιουροτζάστ, τον εισαγγελικό βραχίονα της ΕΕ), η Europol επεξεργάζεται ένα σχέδιο προκειμένου να διαπιστώσει πως η απόφαση - πλαίσιο της ΕΕ ενσωματώθηκε στις εθνικές νομοθεσίες των κρατών - μελών. Θα ακολουθήσει οδηγία για το πώς θα γίνεται καλύτερη χρήση του πλαισίου για τις Κοινές Ομάδες Ερευνας».

-- «Η παράδοση του Συστήματος Πληροφοριών (Information System) στα κράτη - μέλη σύμφωνα με το πλάνο που υιοθετήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο, είναι ένας από τους σημαντικότερους στρατηγικούς στόχους της Europol. Η εγκληματολογική δουλιά της Αστυνομίας είναι κυρίως διαχείριση πληροφοριών. Γι' αυτό ένα επαρκές και λειτουργικό Σύστημα Πληροφοριών είναι ζωτικό για έναν οργανισμό όπως η Europol».

-- «Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι προς το παρόν ένα σημαντικό ζήτημα. Φιλοδοξία μας είναι να παρέχουμε επίκαιρη και ουσιώδη ανάλυση αποτελεσμάτων, όπως και εκτιμήσεων απειλών, για να αποτρέψουμε κάθε είδους τρομοκρατικές επιθέσεις».

Κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ο νέος διευθυντής κλείνοντας το λόγο του απευθύνθηκε στους... «Συνεταίρους και πελάτες της Europol (partners and customers). Μπορούν να περιμένουν από εμένα ότι θα είμαι ένας δίκαιος και ανοιχτόμυαλος συνέταιρος. Θα τους συναντώ με μεγάλη πίστη και θα ακούω τις απαιτήσεις και επιθυμίες τους (their demands and wishes)». Εχει πελάτες η Europol; Πουλά υπηρεσίες και πληροφορίες; Σε ποιους;

Η Eurojust

Στον αγώνα ενάντια στην «τρομοκρατία» συμμετέχει φυσικά και η Eurojust, συντονίζοντας μάλιστα κυβερνήσεις και υπηρεσίες ένθεν κι ένθεν του Ατλαντικού. Για παράδειγμα, στις 10 Φλεβάρη φέτος φιλοξένησε μια «συντονιστική» - όπως χαρακτηρίζεται στα σχετικά υπηρεσιακά έγγραφα - «συνάντηση για θέματα τρομοκρατίας με σημαντικούς αντιπροσώπους από υπηρεσίες έρευνας και δίωξης από το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά».

Η υπηρεσία διευκρινίζει ότι «διοργανώνει συναντήσεις στρατηγικής και συντονισμού σε τακτή βάση. Στις συναντήσεις αυτές, πληροφορίες για καλές πρακτικές, δικαστικά και νομικά θέματα, και ιδέες για τη βελτίωση ερευνών και διώξεων, ανταλλάσσονται μεταξύ δημόσιων κατηγόρων, δικαστών κι ερευνητών από άλλες δικαστικές αρχές.

Μετά την εν λόγω συνάντηση, οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ Bruce Swartz (Μπρους Σβαρτς), βοηθός γενικού εισαγγελέα και Michael Sullivan (Μίκαελ Σάλιβαν), εισαγγελέας της Μασαχουσέτης, δήλωσαν: «Ευχαριστούμε την Eurojust που φιλοξένησε αυτή τη σημαντική διεθνή συνάντηση κατηγόρων και ερευνητών επί ζητημάτων τρομοκρατίας. Οι ΗΠΑ έχουν πάντα έξοχη αντιτρομοκρατική συνεργασία με την ΕΕ και τα κράτη - μέλη της. Η δε Eurojust έχει ρόλο - κλειδί σε αυτή τη συνεργασία».

Ο πρόεδρος της Eurojust, Michael Kennedy (Μίκαελ Κένεντι) για τη συμμετοχή στη σύσκεψη κι αντιπροσώπων από ΗΠΑ και Καναδά δήλωσε: «Είναι ευεργετικό να δουλεύουμε μαζί, με ένα συντονισμένο τρόπο, στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία, η οποία, σε οποιαδήποτε μορφή, παραβιάζει την ειρήνη στις κοινότητές μας. Το να μαθαίνουμε τα μαθήματά μας και να βελτιώνουμε τη συνεργασία μεταξύ μας, είναι σημαντικό για να διασφαλίσουμε ότι οι τρομοκράτες θα συλλαμβάνονται και οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης».

Οπως ο Καρίλες ας πούμε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ