ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
Ολοι είναι ύποπτοι...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Βήμα το βήμα, τόσο η νομοθεσία, όσο, και πολύ περισσότερο, η τακτική και καθημερινή συμπεριφορά των κάθε λογής δυνάμεων καταστολής, αλλάζουν προς το χειρότερο και, μάλιστα, σ' ένα ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας. Από το «όλοι είναι αθώοι, μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου», βαδίζουμε ήδη στο «όλοι είναι ύποπτοι, μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου». Και μη βιαστεί κάποιος, να πει ότι υπερβάλλουμε. Την προαναφερόμενη λογική αποπνέουν οι εντολές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Και μπορεί, να λέγονται διάφορα, περί «πρόληψης της παραβατικότητας», αλλά η ουσία δεν αλλάζει.

Χαρακτηριστική απόδειξη των παραπάνω αποτελούν τα όσα ανακοίνωσε προχτές το αρμόδιο υπουργείο. Μόνο μέσα στον Ιούλη και μόνο σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες της Αθήνας, τα αστυνομικά όργανα - συνήθως, με μόνο στοιχείο κάποιες «υποψίες» τους - πραγματοποίησαν 4.606 ελέγχους. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων αυτών, 835 «ύποπτα» άτομα προσήχθηκαν στα αστυνομικά τμήματα και, τελικά, συνελήφθησαν ...27. Τα 14 από αυτά, λόγω καταδικαστικών αποφάσεων που είχαν σε βάρος τους, 4 για στέρηση άδειας λειτουργίας καταστήματος, 4 για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών, 2 για κλοπή, 2 για πλαστογραφία, 1 για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Χρειάζεται, άραγε, να σημειώσουμε, πόσο ολισθηρός και επικίνδυνος είναι ο δρόμος αυτός;

Αρχισαν το «σκόντο»

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ διακηρύσσουν ότι οι πληγέντες από την πρόσφατη κακοκαιρία αγρότες, θα αποζημιωθούν γρήγορα και δίκαια. Βεβαίως, όπως έχουμε ξαναγράψει, αυτές οι υποσχέσεις είναι ψεύτικες και υποκριτικές, αφού ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει το σύνολο των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους. Και, ήδη, γίνονται ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες προς την κατεύθυνση αποκλεισμού πληγέντων παραγωγών από την αποζημίωση. Π.χ. οι αρμόδιοι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων δεν αναγνωρίζουν τις ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή της Φαρκαδόνας, ισχυριζόμενοι ότι είναι μικρές και δε δικαιούνται αποζημίωσης. Αντίθετα, οι αγρότες της περιοχής υποστηρίζουν ότι οι ζημιές είναι μεγάλες κι επισημαίνουν ότι και η αρρώστια της βακτηρίασης που εμφανίζεται στα βαμβάκια, οφείλεται στο «χτύπημα» των «καρυδιών» από το χαλάζι και στη μεγάλη υγρασία που προκάλεσε η πλημμύρα...

Αντί απολογίας, ύβρεις...

Η καταγγελία προέρχεται από τον Σπύρο Τσιοτινό, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο Φαρκαδόνας Τρικάλων κι αποτελεί ένα ακόμα δείγμα γραφής για το πώς λειτουργούν και συμπεριφέρονται δήμαρχοι που πρόσκεινται στα κόμματα του δικομματισμού. Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρκαδόνας, ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε στοιχεία από τον απολογισμό δράσης της Δημοτικής Αρχής, ασκώντας τον οφειλόμενο έλεγχο και την προσήκουσα πολιτική κριτική. Κι αντί ο δήμαρχος, Θ. Μερυβάκης - εκλέχτηκε με την υποστήριξη της ΝΔ - ν' απαντήσει επί της ουσίας και να απολογηθεί για τα πεπραγμένα, τις παραλείψεις και τα λάθη της Δημοτικής Αρχής, προχώρησε σε προσωπικές ύβρεις και απειλές, κατά του Σπ. Τσιοτινού.

Δεν είναι, λοιπόν, μόνο το γεγονός ότι οι δήμαρχοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφέρονται για τα λαϊκά προβλήματα και μετατρέπουν την Αυτοδιοίκηση σε υποχείριο της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων. Είναι και η συμπεριφορά «πολιτικού τσαμπουκά» πολλών εξ αυτών, η οποία δε συνάδει με αιρετούς. Ας το λάβουν κι αυτό υπόψη οι ψηφοφόροι στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές...

Ποιοι πάνε καλά...

Μπορεί, το δικαίωμα στην αναψυχή των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων να συρρικνώνεται συνεχώς, καθώς τα εντεινόμενα συνεχώς οικονομικά προβλήματα έχουν μετατρέψει τις διακοπές σε όνειρο θερινής νυκτός. Μπορεί, οι μικρομαγαζάτορες στις τουριστικές περιοχές της χώρας και οι μικροϊδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, να μην είναι καθόλου ευχαριστημένοι. Ολ' αυτά, όμως, δεν έχουν και τόσο σημασία για τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, Δ. Αβραμόπουλο, και την κυβέρνηση. «Η φετινή χρονιά πάει καλά. Ηδη τα μηνύματα από ολόκληρη τη χώρα είναι θετικά και θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα στο μέλλον», δήλωσε προχτές ο υπουργός, μετά τη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό.

Πάντως, θα αδικήσετε τον κ. Αβραμόπουλο, αν πιστέψετε ότι λέει τα παραπάνω αποκλειστικά και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Οχι, τα λεγόμενά του έχουν βάση. Τα πράγματα πάνε καλά, για τους μεγαλοξενοδόχους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, αφού σημειώνει αύξηση ο λεγόμενος ποιοτικός τουρισμός. Αλλωστε, αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης. Το δικαίωμα των λαϊκών στρωμάτων στις διακοπές και οι ανάγκες όσων εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους, από το λεγόμενο φτηνό τουρισμό, δεν την απασχολούν...


Τα ... ελεγχόμενα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ δεν πρέπει να ξεφύγουν «εκτός ελέγχου», δηλώνει σε όλους τους τόνους το υπουργείο Ανάπτυξης και οι συσκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ το βαρέλι στις διεθνείς αγορές σπάει όλα τα ρεκόρ...

Το ερώτημα, πάντως, είναι για ποιον ακριβώς έλεγχο μιλάνε οι κυβερνώντες. Αν εννοούν το δικό τους έλεγχο, τότε μάλλον δουλευόμαστε. Μήπως έλεγξαν και πότε τις τιμές, καθώς πίνουν νερό στο όνομα της «απελευθέρωσης της αγοράς»;

Αν, πάλι, εννοούν τον έλεγχο των μεγάλων εταιριών διύλισης και εμπορίας, τους διαβεβαιώνουμε ότι αυτοί ουδέποτε τον έχασαν. Είτε σε διεθνές επίπεδο, είτε στην Ελλάδα ξέρουν και τις τιμές να διαμορφώνουν και να κερδοσκοπούν και να ...επιδοτούνται από το κράτος γι' αυτό.

Το μόνο που σίγουρα βρίσκεται «εκτός ελέγχου» είναι το ...εξοδολόγιο του δύστυχου καταναλωτή που πληρώνει αδρά. Ιδίως αυτές τις μέρες της ομαδικής δραπέτευσης.

Με τις τιμές των εισιτηρίων στα ύψη και τα χρήματα που θέλεις για βενζίνη, η κίνηση ενός αυτοκινήτου έχει καταντήσει ...πραγματική επένδυση. Πρέπει κανείς να το μελετήσει διεξοδικά το πράγμα, πριν το αποφασίσει.

Αφήνουμε που σύμφωνα με όσα μας λένε οι ενώσεις τραπεζών και οι στατιστικές υπηρεσίες, ένα στα τρία αυτοκίνητα, που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή, ακόμη ξεχρεώνεται.

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ, όμως, σας αξίζουν οι διακοπές στις οποίες πήγατε, βρίσκεστε ή σκέφτεστε να πάτε. Με αυτούς που έχουμε μπλέξει όλοι χρειαζόμαστε ξεκούραση.

Φροντίστε να το διασκεδάσετε και να χαλαρώσετε όσο περισσότερο γίνεται. Οσο γι' αυτά που σας περιμένουν όταν γυρίσετε, αναλογιστείτε όχι τι μπορεί να κάνουν κάποιοι εναντίον σας, αλλά αυτά που μπορείτε να κάνετε εσείς.

Γρηγοριάδης Κώστας

Διέξοδος στην αντεπίθεση

Σήμερα είναι οι ροδακινοπαραγωγοί και οι καλλιεργητές βιομηχανικής ντομάτας. Χτες ήταν οι παραγωγοί σταφίδας και οι κτηνοτρόφοι. Αύριο θα είναι κάποιοι άλλοι. Το σίγουρο είναι ένα: Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας βρίσκονται με «το πιστόλι στον κρόταφο», σε ένα ξεκάθαρο καθεστώς εκβιασμού από τους εμποροβιομήχανους μεταποιητές, να ξεπουλήσουν τη σοδειά τους, όποια κι αν είναι αυτή, όσο - όσο, με τιμές που αν τους δώσουν πίσω το κόστος της παραγωγής τους, τότε θα πρέπει να πούνε και... «ευχαριστώ». Το περιβόητο...«σπάσιμο των συνόρων» και οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τις λεγόμενες τρίτες χώρες, έδωσαν ένα ξεκάθαρο «αβαντάζ» στους εμποροβιομήχανους στις διαπραγματεύσεις τους με τους παραγωγούς. Τους έδωσαν τη δυνατότητα, μέσω των αθρόων και ανεξέλεγκτων εισαγωγών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων από χώρες με χαμηλό κόστος παραγωγής, να μπορούν να συμπιέζουν όσο θέλουν προς τα κάτω τις τιμές των εγχώριων αγροτικών προϊόντων, ακόμη και να σταματήσουν εντελώς να προμηθεύονται πρώτη ύλη από την εσωτερική παραγωγή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και προηγουμένως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού συνέβαλε και συμφώνησε στη δημιουργία του σημερινού καθεστώτος που θυσιάζει τα πάντα στον βωμό του κέρδους του μεγάλου κεφαλαίου, ως συνήθως «νίπτει τας χείρας της» επικαλούμενη την αδυναμία της «να παρέμβει στη λειτουργία της αγοράς»! Ομως, η «αγορά» αυτή, που ευνοεί προκλητικά τους εμποροβιομηχάνους σε βάρος των μικρομεσαίων παραγωγών, είναι αποτέλεσμα των συμφωνιών της ΓΚΑΤΤ και του ΠΟΕ, των αναθεωρήσεων της ΚΑΠ, που υπερψήφισαν και η ίδια όπως και το ΠΑΣΟΚ, είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού συστήματος που στηρίζουν. Οσο για τις «πρασινογάλαζες» συνδικαλιστικές ηγεσίες; Φρόντισαν όλα αυτά τα χρόνια να σπείρουν αυταπάτες στον αγροτικό κόσμο, να διαλύσουν το συνεταιριστικό κίνημα, να αποδειχτούν οι καλύτεροι σύμμαχοι της κυβέρνησης και των εμποροβιομηχάνων στα σχέδιά τους για συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια των λίγων.

Μέρα με τη μέρα, τα πράγματα για τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας θα πηγαίνουν προς το χειρότερο. Η μόνη λύση γι' αυτήν είναι να οργανώσει τις δυνάμεις της και ενωμένη, συσπειρωμένη στο συνεπές αγροτικό κίνημα, να αντισταθεί στους εκβιασμούς των εμποροβιομηχάνων. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να σκεφτεί και το τι θα γίνει τις επόμενες χρονιές και κυρίως το μέλλον των οικογενειών τους και των παιδιών τους, αφού τα πράγματα θα γίνονται ολοένα και χειρότερα, όσο συνεχίζεται η υπάρχουσα πολιτική, όσο συνεχίζει να στηρίζει τα δύο μεγάλα κόμματα που την οδήγησαν στην υπάρχουσα κατάσταση. Η λύση υπάρχει: Καταδίκη αυτής της πολιτικής που τρώει το βιος της χρόνο με τον χρόνο και των κομμάτων που την εξασκούν και μαζί με όλους τους αγρότες και όλους τους εργαζόμενους να συντονίσουν την πάλη τους, στην κατεύθυνση δημιουργίας του λαϊκού μετώπου, που στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας θα αναδείξει τον παραγωγικό συνεταιρισμό σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της γεωργίας. Βάζοντας στο περιθώριο όλα αυτά τα παράσιτα, τους νόμιμους και φανερούς εκβιαστές, που με τις πλάτες της κυβέρνησης καταρρακώνουν και ταπεινώνουν την αξιοπρέπειά τους.


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ