ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
Πολιτική ενίσχυσης των κερδών

Γρηγοριάδης Κώστας

Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 56 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με 419 κρεβάτια. Κι ενώ ο αριθμός αυτός είναι ανεπαρκής, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τη σχετική εμπειρία, η πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερη. Κι αυτό, γιατί οι προαναφερόμενοι αριθμοί είναι μόνο στη θεωρία. Από τα 419 κρεβάτια ΜΕΘ, τα 150 βρίσκονται σε αχρηστία, παρότι είναι πλήρως εξοπλισμένα, γιατί οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού δεν επιτρέπουν τη λειτουργία τους. Και η κυβέρνηση, αντί - τουλάχιστον - να προχωρήσει αμέσως στην πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, βρίσκει άλλοθι στις αναπόφευκτες περιπτώσεις ασθενών, που έχουν ανάγκη, αλλά δε βρίσκουν κρεβάτια ΜΕΘ, για να κλιμακώσει την πολιτική πολύμορφης ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Ακριβώς αυτό έκανε προχτές και πάλι ο υφυπουργός Υγείας. Με αφορμή ανάλογο περιστατικό, ανακοίνωσε την επίσπευση των διαδικασιών ενοικίασης κρεβατιών ΜΕΘ από ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια. Κι έτσι, πολύτιμος εξοπλισμός και υποδομές, που κόστισαν ακριβά στους εργαζόμενους -φορολογούμενους παραμένουν άχρηστα και, ταυτόχρονα, τεράστια ποσά των ασφαλισμένων μετατρέπονται σε κέρδη των επιχειρηματιών. Και μπορεί, βέβαια, οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί, να αναφέρονται στις ανάγκες των ασθενών, κλπ., αλλά, στην πραγματικότητα, ενισχύουν τα επιχειρηματικά κέρδη και υπονομεύουν παραπέρα το ήδη ταλαιπωρημένο δημόσιο σύστημα Υγείας.

«Γραμμή κατειλημμένη», αλλά ... την πληρώνουμε

«Η γραμμή είναι κατειλημμένη. Παρακαλούμε καλέστε αργότερα»... Είναι σίγουρο ότι όλοι έχουμε γίνει αποδέκτες του συγκεκριμένου φωνητικού μηνύματος. Πόσοι, όμως, γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη ευγενική ενημέρωση, σε κάποιες υπηρεσίες, μας κοστίζει μια αστική μονάδα!

Ούτε εμείς το γνωρίζαμε μέχρι τη στιγμή που κάτοικος του Δήμου Ιλίου - τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας - μας δήλωσε ότι κάλεσε στο τηλεφωνικό κέντρο του συγκεκριμένου Δήμου και παρότι δε μίλησε με κάποιον υπεύθυνο και ενημερώθηκε μόνον ότι οι γραμμές είναι κατειλημμένες, διαπίστωσε ότι η ...ενημέρωση του στοίχισε τρεις μονάδες που αφαιρέθηκαν από την τηλεκάρτα του. Ο ίδιος επιχείρησε εκ νέου να επικοινωνήσει, απέτυχε, αλλά ο ΟΤΕ συνέχισε να είναι ...αμείλικτος. Προχώρησε σε τηλεφωνική και γραπτή αναφορά προς το Δήμο, αλλά - όπως είπε - η κατάσταση δεν άλλαξε.

Δεν το έβαλε όμως κάτω. Κάλεσε την «υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή» του υπουργείου Ανάπτυξης, στο γνωστό «1520» και η υπάλληλος τον ενημέρωσε ότι το ίδιο συμβαίνει και στη δική τους υπηρεσία, όταν όλες οι γραμμές «μιλούν»!!

Κατόπιν όλων αυτών, είναι εύλογα τα ερωτήματα, που έθεσε ο αναγνώστης μας: Γιατί, στις περιπτώσεις αυτές, γίνεται παρακράτηση των μονάδων από τον ΟΤΕ; Η παρακράτηση αυτή γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των δημόσιων υπηρεσιών, αποκομίζοντας ενδεχομένως και οφέλη; Τι απαντούν ο αρμόδιος υπουργός, η διοίκηση του ΟΤΕ και οι τοπικοί άρχοντες του Ιλίου;

Ενας στους δύο

Αντιγράφουμε από τα χτεσινά «Νέα»: «Η Ιταλία δεν έχει μόνο το πανευρωπαϊκό ρεκόρ στην κατοχή κινητών τηλεφώνων (91 συνδρομητές ανά 100 κατοίκους, έναντι μέσου όρου 78% στην Ευρωπαϊκή Ενωση). Είναι και η πρωταθλήτρια των υποκλοπών. Κάθε μέρα, παρακολουθούνται με εντολή της Δικαιοσύνης 12.000 με 13.000 κινητά τηλέφωνα. Αυτό σημαίνει ότι παρακολουθούνται 250.000 κινητά το χρόνο, καθώς κάθε κύκλος παρακολουθήσεων δεν μπορεί να διαρκεί πάνω από 15 μέρες. Οσο για τα σταθερά τηλέφωνα που παρακολουθούνται, υπολογίζονται σε 100.000. Σύμφωνα με μια μελέτη του Ινστιτούτου Eurispes, αν ληφθούν υπόψη τόσο οι παρακολουθούμενοι όσο και τα άτομα με τα οποία συνομιλούν, προκύπτει ότι την τελευταία δεκαετία τέθηκαν υπό παρακολούθηση 30 εκατομμύρια Ιταλοί - δηλαδή ένας στους δύο».

Κατά τ' αλλά, η ΕΕ και οι χώρες - μέλη της εγγυώνται το δικαίωμα του απορρήτου των επικοινωνιών...

Τα ιαπωνικά ταχυδρομεία

Ισως παραξενεύτηκαν όσοι άκουσαν ή διάβασαν, ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γ. Κοϊζούμι, παραιτήθηκε και η Ιαπωνία οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, επειδή η ιαπωνική Ανω Βουλή - με τη συνδρομή και γερουσιαστών του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος - καταψήφισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των κρατικών ταχυδρομείων. Η απάντηση βρίσκεται στο μέγεθος και το ρόλο των ιαπωνικών ταχυδρομείων στην οικονομία - και όχι μόνο...- της χώρας. Τα τελευταία δεν είναι απλά και μόνο ταχυδρομεία. Ταυτόχρονα, είναι η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της Ιαπωνίας κι ένας σημαντικός μοχλός χρηματοδότησης του κρατικού προϋπολογισμού. Η ιδιωτικοποίησή τους θα σημάνει απώλεια θέσεων εργασίας και περικοπές υπηρεσιών, ενώ η σχεδιαζόμενη κατάτμηση και μοιρασιά τους στους διάφορους «μνηστήρες» - κεφαλαιοκράτες έχει προκαλέσει ήδη την όξυνση των επιχειρηματικών αντιθέσεων και παζαριών.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σταθμός στην αντιιμπεριαλιστική πάλη

Με επιτυχία συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) το 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, ένας θεσμός που ξεκίνησε ως η συναδέλφωση των νέων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και φέτος φιλοξενείται στη Βενεζουέλα, μια χώρα και έναν λαό που δίνει τη δική του μάχη ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Και μόνο αυτό το γεγονός, ότι η Βενεζουέλα, παρά τις δυσκολίες και την υπαρκτή εσωτερική αντίδραση, ανέλαβε να φιλοξενήσει τη διοργάνωση, προσδίδει στη φετινή νεολαιίστικη συνάντηση ξεχωριστή σημασία. Το Φεστιβάλ γίνεται καθημερινά το βήμα έκφρασης της αλληλεγγύης στη χώρα του Μπολίβαρ, στην Κούβα που βρίσκεται μόνιμα στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, αλλά και σε κάθε λαό που αγωνίζεται για το δικαίωμα να ορίζει ο ίδιος το μέλλον του.

Επίσης, από μόνο του το γεγονός ότι πάνω από 15.000 νέοι και νέες, από πάνω από 140 χώρες βρίσκονται εκεί, συζητάνε, ανταλλάσσουν εμπειρίες από τον αγώνα που δίνουν οι οργανώσεις τους στις χώρες τους, διασκεδάζουν και επικοινωνούν, θα έπρεπε να ήταν παγκόσμιο γεγονός και είδηση που θα έπρεπε να δει το φως της δημοσιότητας. Ομως, αυτό δε συμβαίνει ούτε στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, που δεν έχουν δείξει ούτε ένα πλάνο από τις εκδηλώσεις, ούτε στα εγχώρια ΜΜΕ. Βέβαια, δε μας εκπλήσσει αυτή η κατάσταση...

Το Φεστιβάλ με το αγωνιστικό φορτίο που κουβαλάει στη μακρά πορεία του, είναι «καρφί στο μάτι» του διεθνούς ιμπεριαλισμού, των κάθε λογής υπαλλήλων του και υποτακτικών του. Μέσα από την πολύμορφη δραστηριότητα που διαρκεί μια βδομάδα, τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης, τα τραπέζια των συζητήσεων, το διεθνές αντιιμπεριαλιστικό δικαστήριο, που στήνεται σήμερα στο Καράκας, στέλνει το μήνυμα του: Η πάλη για την παγκόσμια ειρήνη, την αρμονική συνεργασία και φιλία των λαών είναι αναπόσπαστη με την πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη, με την πάλη για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, με την προοπτική του ανοίγματος του σοσιαλιστικού μέλλοντος της ανθρωπότητας.

Οι νέοι αγωνιστές της ΚΝΕ, οι αγωνιστές από τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης και της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, που αποτελούν τον κορμό της πολυπληθούς ελληνικής αντιπροσωπείας είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψουν στην πατρίδα μας πιο «πλούσιοι». Πλούσιοι σε εμπειρίες και ακόμα πιο γεμάτοι από τη διεθνή προσπάθεια των λαϊκών και νεολαιίστικων κινημάτων στον αγώνα για την ανθρώπινη χειραφέτηση. Το Φεστιβάλ του ανθού της προοδευτικής νεολαίας του κόσμου είναι μια υπόθεση που συμβάλλει στην έτσι και αλλιώς αυγή του νέου κόσμου, του σοσιαλισμού που έρχεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ