ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αρχισε το νέο αντιασφαλιστικό ξήλωμα

Με 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι αντέδρασαν χτες στην απόφαση της Εμπορικής να καταγγείλει τη Συλλογική Σύμβαση, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο πρόσφατος νόμος της ΝΔ

Το πανό των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή απεργιακή προσυγκέντρωση
Το πανό των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή απεργιακή προσυγκέντρωση
Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, αντιδρώντας στην εφαρμογή του νόμου της ΝΔ που εξειδικεύει τις αντιασφαλιστικές διατάξεις του νόμου 3029 του ΠΑΣΟΚ στον κλάδο και συρρικνώνει τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Στο πλαίσιο της απεργίας, οι τραπεζοϋπάλληλοι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα έξω από τα κεντρικά γραφεία της Εμπορικής Τράπεζας, την ώρα που συνερχόταν η Γενική Συνέλευση των μετόχων για να αποφασίσει την καταγγελία της Συλλογικής Σύμβασης που υποχρεώνει την Τράπεζα να καλύπτει τις ανάγκες του Επικουρικού Ταμείου (ΤΕΑΠΕΤΕ) για τη λειτουργία του, για συντάξεις και παροχές. Απόφαση που πάρθηκε στο πλαίσιο του νόμου της ΝΔ και αποτελεί το πρώτο βήμα για την κατάργηση του ταμείου και την απαλλαγή της τράπεζας από τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς αυτό. Ανάλογες διαδικασίες δρομολογούν οι διοικήσεις όλων των τραπεζών.

Λίγο πριν την απεργιακή συγκέντρωση οι ταξικές δυνάμεις πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εμπορική. Με πανό και συνθήματα έφθασαν στον τόπο της συγκέντρωσης, απαιτώντας την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και καλώντας τους εργαζόμενους να οργανώσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους με αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές τους ανάγκες.

Αποκλεισμένα από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ήταν χτες τα γραφεία της Εμπορικής, προκειμένου οι μέτοχοι να ολοκληρώσουν απρόσκοπτα το αντιασφαλιστικό έργο της κυβέρνησης...
Αποκλεισμένα από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ήταν χτες τα γραφεία της Εμπορικής, προκειμένου οι μέτοχοι να ολοκληρώσουν απρόσκοπτα το αντιασφαλιστικό έργο της κυβέρνησης...
Στον αντίποδα, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ φρόντισε για άλλη μια φορά να υπονομεύσει τον απεργιακό αγώνα. Τόσο γιατί δεν κινητοποίησε ούτε τις συνδικαλιστικές της δυνάμεις για την απεργία, όσο και γιατί οι αντιρρήσεις που προβάλλει δεν αφορούν στην ουσία των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων, αλλά σε διαδικαστικά ζητήματα, που αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους και διευκολύνουν το πέρασμα των αντεργατικών μεθοδεύσεων και στο χώρο των τραπεζών.

Αστυνομοκρατούμενη ζώνη

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση της ΝΔ - όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ - έδειξε χτες ξεκάθαρα ότι προστατεύει με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του κεφαλαίου από τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Αυτό φάνηκε από νωρίς το πρωί, όταν πολυπληθείς αστυνομικές δυνάμεις εξώθησαν τους απεργούς, που περιφρουρούσαν την απεργία, από την είσοδο των κεντρικών γραφείων της Εμπορικής. Ανάλογο ήταν το σκηνικό και στην απογευματινή απεργιακή συγκέντρωση, με τις αστυνομικές δυνάμεις να έχουν περικυκλώσει το κτίριο, φράζοντας την κύρια είσοδο με κλούβες, ενώ αστυνομικοί είχαν στρατοπεδεύσει και μέσα στα γραφεία της Εμπορικής.

Ο Γ. Ποντικός, μέλος της Γραμματείας ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, σε δηλώσεις του στο «Ρ» ανέδειξε τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ για τις εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων, λέγοντας ότι «για άλλη μια φορά φάνηκε ότι η ηγεσία της συναίνεσης περιορίζεται σε ζητήματα διαδικαστικής φύσης, χωρίς να θίγει την ουσία των αντεργατικών μέτρων. Σε αυτή τη λογική προσπαθεί να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους και μαζί με τις ταξικές δυνάμεις να παλέψουν ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και των φορέων της, διεκδικώντας τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ταμείου Κύριας Σύνταξης και ενός Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Σύνταξης στον κλάδο και στην προοπτική ενός Δημόσιου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους με μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των συντάξεων και των παροχών».

  • Στελέχη της Γραμματείας ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα παραβρέθηκαν χτες το μεσημέρι στην εκδίκαση της προσφυγής του συναδέλφου τους Αν. Θεοδωρίδη, που απολύθηκε από τη ΝΟΒΑ ΜΠΑΝΚ για τη συνδικαλιστική του δράση. Οι συνδικαλιστές απαίτησαν την ανάκληση της απόλυσής του και η απόφαση αναμένεται να γνωστοποιηθεί σήμερα.

«ΑΛΙΜΕΝΤΑ ΤΟΠ»
Αδίκημα η μητρότητα

Η εργοδοσία επέβαλε «πρόστιμο» σε εργαζόμενη μητέρα, επειδή έκανε υπέρβαση στο μειωμένο ωράριο που προβλέπει ο νόμος

Το δικαίωμα της εργαζόμενης γυναίκας στη μητρότητα έχει βάλει στο στόχαστρό της η εργοδοσία στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Αλιμέντα Τοπ», με την απόφασή της να παρακρατήσει δεδουλευμένα υπαλλήλου, που τον τελευταίο χρόνο δούλευε με μειωμένο ωράριο, όπως δικαιούνταν ως νέα μητέρα. Η εταιρία αρνήθηκε να της καταβάλει την εξόφληση του Ιούλη και την ενημέρωσε ότι στο εξής θα παρακρατά μέρος του μισθού της, θεωρώντας την εργαζόμενη υπεύθυνη για το γεγονός ότι συνέχισε να δουλεύει με μειωμένο ωράριο μετά το πέρας του ενός έτους που δικαιούται από τη νομοθεσία!

Η υπάλληλος του υποκαταστήματος στη Νέα Ιωνία, αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού της, έκανε χρήση του δικαιώματος που της παρέχει η εργατική νομοθεσία να δουλεύει καθημερινά δυο ώρες λιγότερο επί ένα χρόνο. Οταν το προβλεπόμενο από το νόμο διάστημα ολοκληρώθηκε, κανείς από την εταιρία δεν την ειδοποίησε - όπως όφειλε -, με αποτέλεσμα η εμποροϋπάλληλος να συνεχίσει να φεύγει δυο ώρες νωρίτερα από τη δουλιά της. Οταν, τελικά, οι υπεύθυνοι αντιλήφθηκαν το λάθος, ζήτησαν από την εργαζόμενοι να τους ...επιστρέψει τη χαμένη για τα κέρδη τους υπεραξία, αναπληρώνοντας με δωρεάν επιπλέον εργασία τις ώρες που δε δούλεψε μετά τη συμπλήρωση του χρόνου που προβλέπεται νομικά!

Η εμποροϋπάλληλος αρνήθηκε, με αποτέλεσμα η εργοδοσία να προχωρήσει στην παρακράτηση της εξόφλησης που δικαιούνταν από τον Ιούλη. Παράλληλα, στελέχη της εταιρίας ενημέρωσαν την εργαζόμενη ότι θα παρακρατείται μέρος και από τους επόμενους μισθούς της, μέχρι να καλυφθεί το σύνολο της ...ζημιάς που προξένησε στην επιχείρηση!

Το περιστατικό σε βάρος της εμποροϋπαλλήλου αποτελεί μέρος της συνολικότερης αντεργατικής τακτικής που ακολουθεί η εργοδοσία στα καταστήματά της, ενθαρρημένη από την πολιτική συρρίκνωσης και κατάργησης κάθε εργασιακού δικαιώματος. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δεν τους έχουν δοθεί ακόμα τα αναδρομικά από την αύξηση του τελευταίου χρόνου, ενώ δεν τους παρέχονται και τα προβλεπόμενα ρεπό. Καταγγελίες υπάρχουν ακόμα και για τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που επικρατούν στα σούπερ μάρκετ της εταιρίας.

Με αφορμή την επίθεση σε βάρος της εργαζόμενης, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη στις 6:30 το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα «Αλιμέντα Τοπ», απαιτώντας να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στην εμποροϋπάλληλο της εταιρίας και να καταβάλει η εργοδοσία όλα τα χρωστούμενα στους εργαζόμενους. Το ταξικό σωματείο των εμποροϋπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και με τον αγώνα τους να βάλουν φρένο στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία σε βάρος των δικαιωμάτων τους.


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Επίσχεση εργασίας επ' αόριστον

Σε επ' αόριστον επίσχεση εργασίας προχώρησαν χτες οι γιατροί του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Χανίων, διεκδικώντας την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών από το Μάη μέχρι και σήμερα. Πέρα από τα δεδουλευμένα τους, οι γιατροί διεκδικούν και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στο νοσοκομείο, αφού, όπως καταγγέλλουν, στους χώρους διανυκτέρευσης των εφημερευόντων γιατρών δεν τηρείται καμιά προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία, μια και ξεκουράζονται σε πολύκλινα δωμάτια, χωρίς μπάνιο, κλπ.

Οι γιατροί αντιδρούν και στη μεταφορά του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Χανίων (ΨΝΧ) στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Λοιμωδών - ΕΪΤΖ του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου, το οποίο μάλιστα δε λειτούργησε ποτέ. Οπως καταγγέλλουν, η μεταφορά του ΨΝΧ - πέρα από το γεγονός ότι δε θα λειτουργήσει το απαραίτητο για το νομό Τμήμα Λοιμωδών - θα σημάνει και την κακή λειτουργία του, καθώς τα κτίρια είναι ακατάλληλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ