Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΛΙΜΕΝΤΑ ΤΟΠ»
Αδίκημα η μητρότητα

Η εργοδοσία επέβαλε «πρόστιμο» σε εργαζόμενη μητέρα, επειδή έκανε υπέρβαση στο μειωμένο ωράριο που προβλέπει ο νόμος

Το δικαίωμα της εργαζόμενης γυναίκας στη μητρότητα έχει βάλει στο στόχαστρό της η εργοδοσία στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Αλιμέντα Τοπ», με την απόφασή της να παρακρατήσει δεδουλευμένα υπαλλήλου, που τον τελευταίο χρόνο δούλευε με μειωμένο ωράριο, όπως δικαιούνταν ως νέα μητέρα. Η εταιρία αρνήθηκε να της καταβάλει την εξόφληση του Ιούλη και την ενημέρωσε ότι στο εξής θα παρακρατά μέρος του μισθού της, θεωρώντας την εργαζόμενη υπεύθυνη για το γεγονός ότι συνέχισε να δουλεύει με μειωμένο ωράριο μετά το πέρας του ενός έτους που δικαιούται από τη νομοθεσία!

Η υπάλληλος του υποκαταστήματος στη Νέα Ιωνία, αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού της, έκανε χρήση του δικαιώματος που της παρέχει η εργατική νομοθεσία να δουλεύει καθημερινά δυο ώρες λιγότερο επί ένα χρόνο. Οταν το προβλεπόμενο από το νόμο διάστημα ολοκληρώθηκε, κανείς από την εταιρία δεν την ειδοποίησε - όπως όφειλε -, με αποτέλεσμα η εμποροϋπάλληλος να συνεχίσει να φεύγει δυο ώρες νωρίτερα από τη δουλιά της. Οταν, τελικά, οι υπεύθυνοι αντιλήφθηκαν το λάθος, ζήτησαν από την εργαζόμενοι να τους ...επιστρέψει τη χαμένη για τα κέρδη τους υπεραξία, αναπληρώνοντας με δωρεάν επιπλέον εργασία τις ώρες που δε δούλεψε μετά τη συμπλήρωση του χρόνου που προβλέπεται νομικά!

Η εμποροϋπάλληλος αρνήθηκε, με αποτέλεσμα η εργοδοσία να προχωρήσει στην παρακράτηση της εξόφλησης που δικαιούνταν από τον Ιούλη. Παράλληλα, στελέχη της εταιρίας ενημέρωσαν την εργαζόμενη ότι θα παρακρατείται μέρος και από τους επόμενους μισθούς της, μέχρι να καλυφθεί το σύνολο της ...ζημιάς που προξένησε στην επιχείρηση!

Το περιστατικό σε βάρος της εμποροϋπαλλήλου αποτελεί μέρος της συνολικότερης αντεργατικής τακτικής που ακολουθεί η εργοδοσία στα καταστήματά της, ενθαρρημένη από την πολιτική συρρίκνωσης και κατάργησης κάθε εργασιακού δικαιώματος. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δεν τους έχουν δοθεί ακόμα τα αναδρομικά από την αύξηση του τελευταίου χρόνου, ενώ δεν τους παρέχονται και τα προβλεπόμενα ρεπό. Καταγγελίες υπάρχουν ακόμα και για τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που επικρατούν στα σούπερ μάρκετ της εταιρίας.

Με αφορμή την επίθεση σε βάρος της εργαζόμενης, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη στις 6:30 το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα «Αλιμέντα Τοπ», απαιτώντας να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στην εμποροϋπάλληλο της εταιρίας και να καταβάλει η εργοδοσία όλα τα χρωστούμενα στους εργαζόμενους. Το ταξικό σωματείο των εμποροϋπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και με τον αγώνα τους να βάλουν φρένο στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία σε βάρος των δικαιωμάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ