ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Οξυμένο το πρόβλημα της σχολικής στέγης

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ

Τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Νομό Ηρακλείου επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας για το θέμα. «Μόνη αποφασιστική απάντηση είναι ο μαζικός και συντονισμένος αγώνας εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων, όλων των εργαζομένων, κόντρα στην πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που θα απαιτούν την άμεση λύση του προβλήματος της σχολικής στέγης, αναλαμβάνοντας αποκλειστικά την ευθύνη το ίδιο το κράτος», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ τονίζει: «Τα 6 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο που έδινε ετησίως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα ψίχουλα των 3,5 εκατ. ευρώ που μόλις μετά βίας έδωσε για το σχολικό έτος 2004-2005 η κυβέρνηση της ΝΔ (το ένα εκατ. αφαιρέθηκε από τα κονδύλια για τις σχολικές βιβλιοθήκες) είναι "ασπιρίνες" μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος. Μόνο οι τρέχουσες ανάγκες φτάνουν στα 8 εκατ. ευρώ ενώ οι βραχυπρόθεσμες στα 21 εκατ. ευρώ. Δε μιλάμε για το σύνολο των αναγκών του νομού, που το κόστος τους είναι πολύ μεγαλύτερο και που σκόπιμα υπουργείο-περιφέρεια-νομαρχία δεν κάνουν λόγο γι' αυτά».

Οπως αναφέρει σε άλλο σημείο η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, «στην πρόσφατη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας, διευρυμένη μάλιστα και με φορείς, φάνηκαν για άλλη μια φορά οι τραγικές ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση στη σχολική στέγη. Κάνουν προσπάθεια να ρίξουν ο ένας την ευθύνη στον άλλο, παίζοντας παιχνίδι στην πλάτη εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων. Μετατοπίζουν τη συζήτηση στα περί "ώριμων" και "ανώριμων" έργων. Η μεν περιφέρεια επιρρίπτει την ευθύνη στη νομαρχία γιατί δεν παρουσιάζει μελέτες έργων, γι' αυτό και δεν μπορεί να τα χρηματοδοτήσει, η δε νομαρχία αντιπολιτεύεται στείρα, αναθεματίζοντας ταυτόχρονα κάθε σκέψη για την πραγματοποίηση δυναμικών κινητοποιήσεων. Είναι ανούσια και αποπροσανατολιστική η συζήτηση αυτή και δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του Νομού Ηρακλείου. Προσπαθούν οι μεν να καθυστερήσουν ή και να αναστείλουν την αναγκαία χρηματοδότηση ικανοποιώντας την κυβέρνηση της ΝΔ και οι δε να συγκαλύψουν το μέγεθος του προβλήματος για να μη φανεί ότι το "θαύμα" του ΠΑΣΟΚ στη σχολική στέγη ήταν ένας μύθος και μόνο».

Καταλήγοντας, η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ σημειώνει: «Για τη λαϊκή οικογένεια η "ωριμότητα" των έργων δε συνίσταται στις τεχνικοοικονομικές και νομικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έναρξη υλοποίησής τους, αλλά στις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα για ένα πραγματικά δημόσιο, δωρεάν, βασικό 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο, με ασφαλή, σύγχρονα και λειτουργικά κτίρια, σε μια κοινωνία που ο σχεδιασμός της οικονομίας θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, τη μόρφωση όλων των παιδιών χωρίς διακρίσεις».

ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δικαστική έρευνα για τα χημικά της «ΔΙΑΝΑ»

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί για ποιο λόγο δεν έχει ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των επικίνδυνων χημικών ουσιών που εξακολουθούν να βρίσκονται στο εγκαταλειμμένο εργοστάσιο φυτοφαρμάκων της «ΔΙΑΝΑ» στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, όπου την περασμένη Παρασκευή εκδηλώθηκε φωτιά, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ιωαννίδης.

Από τη φωτιά της περασμένης Παρασκευής, που εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία σημεία, κάηκαν 50 κιλά επικίνδυνα φυτοφάρμακα από τους περίπου 500 τόνους που έχουν απομείνει στο εργοστάσιο και ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί ο τρόπος και τα κονδύλια για την απομάκρυνσή τους. Η φωτιά ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιο δραματικό τρόπο τους φόβους των κατοίκων της περιοχής που χρόνια τώρα καταγγέλλουν ότι ζουν δίπλα σε μια βραδυφλεγή βόμβα που ήδη έχει επιπτώσεις στην υγεία τους.

Ο Π. Ιωαννίδης ζητά να διακριβωθεί τυχόν τέλεση των αδικημάτων της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου και της παράβασης καθήκοντος εκ μέρους των υπαλλήλων και να ερευνηθεί, γιατί δεν ανανεώθηκε έγκαιρα η σύμβαση που φέρεται να έχει συναφθεί, κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, με ιδιωτική εταιρία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας και η οποία φέρεται ότι έληξε στις 30 Ιούλη του 2005. Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία», ο προϊστάμενος της εισαγγελίας ζητά να επισυναφθούν αντίγραφα της δικογραφίας που σχηματίστηκε μετά την πυρκαγιά, από την πυροσβεστική υπηρεσία, να ληφθούν καταθέσεις αρμοδίων για τις επιπτώσεις που θα είχε στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης μία ενδεχόμενη ανάφλεξη ή έκρηξη των ποσοτήτων χημικών ουσιών που εξακολουθούν να βρίσκονται στο εργοστάσιο.

ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Διεκδικούν μονιμοποίηση

Τη μονιμοποίησή τους διεκδικούν οι εποχικοί πυροσβέστες που επανδρώνουν πυροσβεστικά κλιμάκια της Θεσσαλονίκης, πολλοί από αυτούς για 10 ή και 15 χρόνια. Χτες το πρωί πραγματοποίησαν κινητοποίηση στα Διόδια των Μαλγάρων, στο πλαίσιο της οποίας απέκλεισαν για λίγα λεπτά το ρεύμα εισόδου της Εθνικής οδού προς Θεσσαλονίκη. Μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς και, στη συνέχεια, αντιπροσωπεία τους επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον υπουργό Μακεδονίας -Θράκης.

Εκκληση για αίμα

Επείγουσα έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς, τους εθελοντές αιμοδότες, όλους τους πολίτες, να ενεργοποιηθούν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη έλλειψη αίματος που παρουσιάζεται αυτές τις μέρες σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, όπως είναι το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», στο οποίο μεταγγίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, απευθύνει με ανακοίνωση η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΠΟΣΜΑ).

Το πρόβλημα της έλλειψης αίματος στη χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, αλλά όπως υπογραμμίζει η ΠΟΣΜΑ, δεν έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που ταλαιπωρεί τους χρονίως πάσχοντες. «Η επάρκεια αίματος στηρίζεται πρώτιστα σε μια οργανωμένη και συνδυασμένη από όλους τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας εκστρατεία ενημέρωσης και διάδοσης της ιδέας του εθελοντισμού για την προσφορά αίματος», αναφέρει η ΠΟΣΜΑ.

Προσφορά αίματος μπορεί να γίνει στις μεγάλες μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας της Αθήνας και της επαρχίας, όπως είναι το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», το «Δρακοπούλειο» Κέντρο Αιμοδοσίας, το «Ιπποκράτειο», το «Γ. Γεννηματάς» κ.ά.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας συγκεντρώνονται περίπου 600.000 μονάδες αίματος κάθε χρόνο. Οι ανάγκες της χώρας σε αίμα θα μπορούσαν να καλυφθούν, αν το 3-4% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας ή το 10-20% όσων είναι σε θέση να δώσουν αίμα, έδινε τακτικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ