ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ- ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΩΝ
Αργυρά ... νιάτα

Ικανοποιημένη γύρισε η ελληνική αποστολή από την Αργεντινή

Eurokinissi

Ικανοποιημένη γύρισε η ελληνική αποστολή από την Αργεντινή
Με το αργυρό μετάλλιο του παγκόσμιου πρωταθλήματος στις αποσκευές της επέστρεψε η Εθνική Νέων χτες από την Αργεντινή. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μετείχε στον τελικό της διοργάνωσης, όπου ηττήθηκε από τη Λιθουανία με 65-63. Ωστόσο, η πορεία που είχαν οι νεαροί διεθνείς φτάνοντας μέχρι τη δεύτερη θέση του κόσμου σίγουρα αποτελεί σημαντική επιτυχία. Παράλληλα σε καιρούς χαλεπούς για το άθλημα του μπάσκετ στη χώρα μας, με τις ομάδες να μοιάζουν πύργος της Βαβέλ από αλλοδαπούς παίκτες, απέδειξαν ότι το ταλέντο από ελληνικής πλευράς υπάρχει, αρκεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα.

Την αποστολή της Εθνικής υποδέχτηκαν ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο προπονητής της Εθνικής Ανδρών, Παναγιώτης Γιαννάκης και ο τεχνικός της «χρυσής» Εθνικής του 1987, Κώστας Πολίτης. Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Γιαννάκης μοίρασε συγχαρητήρια και τόνισε ότι οι «μικροί» χάραξαν την πορεία στους άνδρες. Παράλληλα, σε συζήτηση μικρής διάρκειας που είχε με τους Βασιλειάδη και Βασιλόπουλο, απαίτησε να ενσωματωθούν στην αποστολή για το Ευρωμπάσκετ της Σερβίας. Ο πρωτεργάτης της επιτυχίας των νέων, Μάνος Μανουσέλης, τόνισε: «Το σημαντικό είναι ότι η πορεία που είχε αυτή η ομάδα όλα αυτά τα χρόνια ολοκληρώθηκε με αυτό το μετάλλιο. Η ομάδα παιχνίδι με παιχνίδι γινόταν καλύτερη, ενώ δεν υπήρχαν βασικοί και αναπληρωματικοί. Δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε που δεν πήραμε το χρυσό μετάλλιο. Πρέπει να ευχαριστήσουμε τα παιδιά και ολόκληρη την ομάδα για την επιτυχία». Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο αρχηγός της Εθνικής, Κώστας Βασιλειάδης, δηλώνοντας ότι όλοι έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν. Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος από την πλευρά του παραδέχτηκε το φάουλ που έκανε στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Πάλεψε, αλλά δεν τα κατάφερε

Το φάουλ του Βασιλόπουλου στο μελλοντικό συμπαίκτη στον Ολυμπιακό Ρεϊνάλντας Σεϊμπούτις στα τελευταία δευτερόλεπτα του τελικού και η ευστοχία του δεύτερου στις δυο βολές ήταν το σημείο που ουσιαστικά διαμόρφωσε το αποτέλεσμα του παιχνιδιού. Μέχρι τότε ο αγώνας ήταν ντέρμπι, με τις δυο ομάδες να εναλλάσσονται στο σκορ, ενώ την τιμητική τους είχαν οι άμυνες εκατέρωθεν. Ελλάδα: Ξανθόπουλος 3, Βασιλειάδης 17 (3), Αποστολίδης 4, Μαυροκεφαλίδης 13, Βασιλόπουλος 22, Ζευκίλης 2, Βουγιούκας 2. Λιθουανία: Μπαμπράουσκας 14, Μασιούλις 11, Γιομάινατς 12, Σεϊμπούτις 14, Καβαλιάσκους 9, Γιανκούνας 2, Σαλίνσκις 3.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
«Χάθηκε» το ακόντιο

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ από την Κουβανή Μενέντεζ στην αυλαία των αγώνων στο Ελσίνκι

Με ένα παγκόσμιο ρεκόρ από την εκπληκτική Κουβανέζα ακοντίστρια Οσλέιντις Μενέντεζ έπεσε η αυλαία του φετινού παγκόσμιου πρωταθλήματος. Η Μενέντεζ στον τελικό του αγωνίσματος «καθάρισε» νωρίς νωρίς, αφού μόλις στην πρώτη της προσπάθεια έριξε το ακόντιο στα 71.70μ. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε και πάλι στην Κουβανή αθλήτρια, με 71.54, από τον Ιούλιο του 2001 Δεύτερη ήταν η Γερμανίδα, Κριστίνα Ομπεργκφολ, με 70.03μ., επίδοση που αποτελεί ευρωπαϊκό ρεκόρ και 3η η συμπατριώτισσα της Στέφι Νέριους με 65.96μ.

Η Αγγελική Τσιολακούδη, η μοναδική Ελληνίδα που έλαβε μέρος στον τελικό μετά τον αποκλεισμό των Μανιάνι και Λύκα, κατατάχτηκε 8η με βολή στα 57.99μ.

«Το μόνο που μπορεί να με ικανοποιεί από τον αγώνα μου είναι η όγδοη θέση που ήταν και ο αρχικός μου στόχος. Σίγουρα η βολή στα 57.99μ. δε με αντιπροσωπεύει. Προσπάθησα για κάτι καλύτερο, αλλά έκανα πολλά λάθη στην τακτική και δε μου βγήκε το κάτι παραπάνω. Πρέπει να μειωθούν αυτά τα τεχνικά λάθη, να είμαι πιο προσεκτική και να μην κάνω σοβαρά λάθη όπως έκανα σήμερα», δήλωσε η Ελληνίδα ακοντίστρια.

  • Από τις παρουσίες που ξεχώρισαν κατά την τελευταία ημέρα των αγώνων ήταν και αυτή της Τιρουνές Ντιμπαμπά από την Αιθιοπία που έγινε η πρώτη γυναίκα που κάνει «νταμπλ» κατακτώντας το χρυσό μετά τα 10.000 και στα 5.000, αφού πρώτευσε με χρόνο 14.38.59.
  • Εκπληξη έγινε στο ύψος των ανδρών με τον Ουκρανό, Γιούρι Κριμαρένκο, να παίρνει την πρώτη θέση με άλμα στα 2.32μ. Δεύτερος ήταν ο Ρώσος Γιάροσλαβ Ριμπακόφ, 2.29μ, και τρίτος ο Κουβανός, Βίκτορ Μόγια με 2.29μ.
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τεστ με Βέλγιο

Με στόχο την επιστροφή στις νίκες, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους αλλά και να τσεκάρει ο ομοσπονδιακός τεχνικός τα καινούρια πρόσωπα της ομάδας, η Εθνική ανδρών αντιμετωπίζει σήμερα το Βέλγιο στις Βρυξέλλες (Κινγκ Μπουντουάν 21.45 ΝΕΤ) σε διεθνές φιλικό παιχνίδι. Ο αγώνας αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Οτο Ρεχάγκελ να κάνει τις τελευταίες παρατηρήσεις του πριν την έναρξη των υποχρεώσεων της ομάδας για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2006. Παράλληλα αυτό που επιδιώκουν οι διεθνείς είναι να πετύχουν τη νίκη, που έχουν να τη γευτούν από τις 30 Μάρτη στο Καραϊσκάκη (με αντίπαλο την Αλβανία).

Τα βλέμματα όλων αναμένεται πέσουν στους επιθετικούς και περισσότερο στους «νέους» που κλήθηκαν για το παιχνίδι με το Βέλγιο. Ο λόγος για τους Νίκο Λυμπερόπουλο, Δημήτρη Σαλπιγγίδη, που είναι πολύ πιθανό να διεκδικήσουν έτσι μία θέση στο αρχικό σχήμα ενόψει του αγώνα που ακολουθεί με το Καζακστάν για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Με την αποστολή της Εθνικής θα ενσωματωθούν στο Βέλγιο οι Αγγελος Χαριστέας και Στέλιος Γιαννακόπουλος, οι οποίοι είχαν πάρει άδεια από τον Ρεχάγκελ για να απουσιάσουν από την πρώτη προπόνηση για τη νέα σεζόν.

«Εφυγε» ο Γκομέλσκι

Ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι ένας θρύλος του μπάσκετ «έφυγε» από τη ζωή. Την τελευταία του πνοή άφησε σε νοσοκομείο της Μόσχας. Ο Ρώσος προπονητής ήταν 77 ετών και, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ της χώρας, έδινε «μάχη» με μακροχρόνια ασθένεια. Γεννημένος στο Λένινγκραντ τον Γενάρη του 1928, ο Γκομέλσκι καθοδήγησε τεχνικά την εθνική ομάδα μπάσκετ της Σοβιετικής Ενωσης σε τέσσερις διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων. Ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στη Σεούλ το 1988, το 1964 στο Τόκιο κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, ενώ κατέλαβε την τρίτη θέση στο Μεξικό το 1968 και στη Μόσχα το 1980. Υπό την καθοδήγηση της «αλεπούς των πάγκων», το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Σοβιετικής Ενωσης κατέκτησε δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα (το 1967 στην Ουρουγουάη και το 1982 στην Κολομβία), το 1978 κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο, ενώ οκτώ φορές ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (1959, 1961, 1963, 1965, 1967, 1969, 1979, 1981). Σε συλλογικό επίπεδο, ο Γκομέλσκι ανέλαβε, μεταξύ άλλων, την τεχνική ηγεσία των ρωσικών Ρίγα (1953-66) και ΤΣΣΚΑ Μόσχας (1966-88), της ισπανικής Τενερίφε (1988-89) και της γαλλικής Λιμόζ (1990-91).

ΕΠΑΕ
Σέντρα στις 28 Αυγούστου

Στις 28 Αυγούστου, όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί, θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση, χτες Τρίτη, του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΑΕ. Αλλωστε, κάτι τέτοιο φάνηκε πως ήταν επιθυμία όλων και κυρίως των ομάδων που θα αγωνιστούν στα ευρωπαϊκά κύπελλα, αφού ενδεχόμενη παράταση της σέντρας του πρωταθλήματος θα είχε αντίκτυπο στο βαθμό ετοιμότητας και την απόδοσή τους και κατά συνέπεια στους στόχους που πιθανώς να έχουν θέσει. Μοναδικό παιχνίδι της 1ης αγωνιστικής που θα αναβληθεί για τις 4 Σεπτέμβρη, το Λεβαδειακός - Ιωνικός, λόγω των εργασιών στο Δημοτικό Στάδιο της Λιβαδιάς.

ΠΟΛΟ
Νικηφόρο φινάλε

Την πέμπτη θέση κατέλαβε η Εθνική μας ομάδα πόλο των ανδρών, στην τελική φάση του World League, στο Βελιγράδι. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επιβλήθηκε 14-9 της Ρωσίας, στον αγώνα κατάταξης, παίζοντας πολύ καλό πόλο.

«Ηταν το τελευταίο ματς μιας εξαιρετικής χρονιάς. Καταφέραμε να νικήσουμε και να παρουσιαστούμε βελτιωμένοι σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια. Το όφελός μας από αυτή τη διοργάνωση ήταν ότι είδαμε νέους παίκτες, στους οποίους θα στηριχτεί το μέλλον του ελληνικού πόλο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη συμπεριφορά όλων των παιδιών, από την πρώτη ημέρα που φτάσαμε στο Βελιγράδι μέχρι και σήμερα. Αν και μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μόντρεαλ, αισθανόμασταν άδειοι, τιμήσαμε τη χώρα, την Εθνική ομάδα και την ομοσπονδία» είπε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Σάντρο Καμπάνια. Τα οκτάλεπτα: 0-2, 4-4, 1-4, 4-4. Ρωσία: Γιούρτσικ 2, Γκουμπάρεφ 2, Αγκάρκοφ 2, Καλτούριν 1, Ντοκουτσάεφ 1, Μάλκοφ 1. Ελλάδα: Χατζηθεοδώρου 3, Χρ. Αφρουδάκης 3, Βλοντάκης 2, Μάζης 1, Μυλωνάκης 1, Θεοδωρόπουλος 1, Χατζηκυριακάκης 1, Βουλγαράκης 1, Θωμάκος 1.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ